сряда, 14 декември 2016 г.

ПОСЛЕДСТВИЯ 46









Този материал се посвещава на хилядите знайни и незнайни труженици на неокомунистическата престъпна мрежа в България.

На пункта "Лесово" са задържани над 30 митничари .

02.11.2016

При специализирана операция на ДАНС и ГДБОП на ГКПП Лесово са арестувани повече от 30 митнически служители, съобщи административният ръководител на специализираната прокуратура Иван Гешев, цитиран от БТА.
Задържаните са действали в организирана престъпна група и са заподозрени, че са вземали подкупи в различни размери. Те са наблюдавани в продължение на месеци, като са използвани и специални разузнавателни средства, допълни Гешев.
Граничният пункт е затворен от сутринта в двете посоки.


И Делян Добрев се сдоби с обвинение за "Белене" .

18.11.2016

За АЕЦ "Белене“ първо бяха обвинени двама бивши шефове на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян, както и бившите енергийните министри - Петър Димитров и Румен Овчаров.
Бившият енергиен министър в първото правителство на Бойко Борисов и депутат от ГЕРБ Делян Добрев също вече е обвиняем по делото "Белене".
Тази сутрин той пристигна в столичното следствие на СГП, за да му бъде връчен обвинителният акт.
Той е петият привлечен под отговорност и третият бивш министър, обвинен по това дело. Според прокуратурата Добрев е извършил умишлена безстопанственост през 2012 г., в резултат на което НЕК е била ощетена с 4,5 млн. евро, защото е допуснал изплащането на тази сума на консултантската фирма "Парсънс", след като МС и парламентът приемат през 2012 година решение за прекратяване на изграждането на ядрената централа на площадка "Белене“. Добрев е на свобода срещу подписка. Още по темата
Не съм извършил престъпление и ще докажа невинността си, каза пред журналисти бившият министър на енергетиката на излизане от следствието, където престоя около час и половина.
"С моя подпис беше спряна далаверата "Белене", някой се опитва да ме пришие към Румен Овчаров и Петър Димитров. Истината е, че аз съм от другата им страна, защото те инициираха тази злоупотреба на хилядолетието. Докато моят подпис стои под предложението за спиране", заяви Добрев.
"Без значение от опитите за вменяване на вина съвсем скоро ще успея да докажа моята невинност", добави той.
След това, което се случва с мен в последните няколко седмици, все по-вече си мисля, че младите и можещите хора, които напускат България имат основания, коментира още Добрев


Описват имуществото на скандалния Ценко Чоков . 

18.11.2016

От няколко дни екипи на полицията и данъчни описват имуществото на скандалния кмет на врачанското село Галиче Ценко Чоков.
Три цивилни коли, охранявани от две патрулки, обикалят и снимат къщи, сгради, земеделски бази и техника на арестувания селски първенец, предаде  BulNews.bg.
Вероятно информацията ще е необходима на комисията за отнемане на имущество от престъпна дейност, която да образува производство и да конфискува собствеността на Чоков.
Малко преди пристигането на проверяващите скъпата земеделска техника изчезнала от площада пред младежкия дом в селото и местните хора прогнозират, че скоро част от нея ще изгори, тъй като е лизингова и застраховките ще покрият щетите.
Междувременно в селото са пристигнали данъчни от Пловдив, които заедно с униформени обикалят къща по къща, за да проверяват дали стопаните са се подписали под документите за аренда с арестувания кмет.
По неофициална информация при акцията по задържането му полицията е открила 800 договора, които са подписани в един и същи ден.
Според нотариуси това е трудно осъществимо и затова следствието вече установява дали наистина се е случило.
Кметът на село Галиче и синът му Мартин са в ареста от месец май т.г., след като заедно с още четирима души бяха арестувани при операция на Специализираната прокуратура и ГДБОП в Галиче.
Обвиненията срещу тях са за участие в организирана престъпна група за лихварство, имотни измами, побои, изнудвания и отвличания, спрямо хора, които са вземали заеми и не са ги връщали.
Ценко Чоков е обвинен и като ръководител на групата, и за нанасяне на лека телесна повреда. Синът му Мартин, освен за участие в групата, е обвинен и за хулиганство.
През юни Специализираният наказателен съд ги остави окончателно в ареста.


Запалиха 7 коли на Николай Банев .

21.11.2016

7 автомобила на бизнесмена Николай Банев бяха запалени снощи. Колите са изгорели до основи, като огънят е лумнал около 21 часа. Предполага се, че повече от двама души са участвали в зверския палеж.
Това е втора огнена вендета срещу Банев в последните месеци. През август неизвестни запалиха дома на бизнесмена в столичния квартал Бояна. Там изгоря имущество и произведение на изкуството за повече от 1 млн лева. По-рано през годината пък известен ММА боец бе арестуван, че е хвърлял пиратки в офиса на Банев.
"24 часа" потърси за коментар бизнесмена, но той не отговори на мобилния си телефон. Той бе кандидат за президент на последните избори, заедно със Сали Ибрям, като за тях гласуваха 4196 човека или 0, 11% от гласовете.


Осъдиха бившия кмет на Видин на 5 години затвор за далавери . Възлагал обществени поръчки без процедура .

09.12.2016

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Видин е постановена присъда спрямо обвиняемите Румен Видов, Милена Миланова и Кочо Кочев за извършено от тях престъпление. Делото е разгледано от Монтанския окръжен съд поради отвод на съдиите при Окръжен съд – Видин. Това съобщиха от Апелативна прокуратура София.
Обвиняемият Румен Видов бил избран за кмет на община Видин на редовни местни избори, като встъпва в длъжност на 9 ноември 2007 г. След изтичане на четиригодишния му мандат правомощията му били прекратени на 2 ноември 2011 г. За времето докато заемал длъжността на кмет на община, Видов възложил охраната на почти всички недвижими имоти - собственост на Община Видин, както и два необщински имота, на търговско дружество „Марина интернешанъл“ ЕООД – Видин. Въпросната фирма била представлявана от управителя Кочо Кочев и Милена Миланова (пълномощник).
 Тримата имали дългогодишно познанство и били в близки отношения. Освен това, бащата на Миланова бил назначен от Видов за кметски наместник на село Долни Бошняк, а бащата на Кочов работил в общинската администрация.
 В края на 2008 г. Видов, без провеждане на процедура по Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки, сключил първите договори с „Марина интернешанъл“ ЕООД – Видин с предмет „услуга - денонощна невъоръжена охрана“. Сред обектите били парк „Нора Пизанти”, Спортен комплекс – Видин, Гребна база, както и необщинските - музей „Кръстата казарма” и Еврейска синагога, собственост на Сдружение „Регионална организация на евреите в България Шалом“. Цените по договорите са от 1000 лв. без ДДС до 1250 лв. на месец, платими със средствата от бюджета на Община Видин.
 През следващата година възлагането на договорите за охрана продължило без провеждане на обществени поръчки, като фирмата – изпълнител е отново „Марина интернешанъл“ ЕООД. Към охраняваните до този момент обекти били добавени Крайдунавски парк - от колодрума до крепостта Баба Вида, парковете Рова и Владикина бахча, Гробищен парк (стар и нов) ведно с Дом на покойника, Руското военно гробище, Гробищен парк на новото гробище в местността Алимана на главен път Е-79, както и Централен общински пазар. За тази цел Видов сключил шестмесечен договор с цена за всички обекти 8 200 лв. на месец без ДДС, без конкретна цена на отделните позиции, възлизащ на обща стойност 49 200 лв.
 Следва да се уточни, че до сключването на договорите за денонощна охрана с Община Видин в края на 2008г., за период от година и половина от получаване на лиценза си, „Марина Интернешанъл” ЕООД – Видин не е охранявала нито един обект. Фирмата наела първите три лица на длъжност „охранител” през януари 2010 г., като сключила трудови договори за работно време от 4 часа. Няколко месеца по-късно били назначени още петнадесет служители, отново на четиричасов работен ден, но три от договорите били прекратени още същия ден, а другите четирима служители били освободени до два месеца.
 Всичко това потвърждава абсолютната липса на кадрова обезпеченост на дружеството да извършва дейността, за която е сключила договорите за охрана.
 Разпитаните в хода на досъдебното производство 63-ма свидетели потвърждават, че охранителна дейност от дружеството не е била изпълнявана. За някои от обектите пазачите давали дежурства само нощем, а не по 24 часа. До Еврейската синагога не е имало никаква охрана, за което свидетелстват явните следи от употреба на наркотици в периметъра на обекта и тоталното разрушение на сградата. Охраната на музей „Кръстата казарма" се извършвала от полицията със сигнална техника, а не от дружеството. След поемането на охраната от „Марина интернешанъл" ЕООД на гробищните паркове зачестили случаите на дребни кражби от гробовете, за което постъпили много жалби. Охраната на Спортния комплекс или напълно липсвала, или била представлявана от възрастни хора, без отличителни белези и униформи.
 Сключването на договорите, без да се спазват нормативните разпоредби на Закона за обществени поръчки и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки с определена фирма, без да се провери кадровата обезпеченост на същата и без да се изискват от Община Видин гаранции по изпълнението на услугата и без конкуренция, сочи на предварително направен избор на фирма.
 За времето на действие на договорите обвиняемата Миланова, в кръга на службата си, издала 196 фактури от името на „Марина интернешанъл“ ЕООД, в които документирала неверни обстоятелства. С тези действия тя целяла тези документи да бъдат използвани пред община Видин при удостоверяване извършването на услуга „охрана“ по сключени договори между община Видин и дружеството. След издаването им Миланова ги представяла в счетоводство на Общината за изплащане, което ставало своевременно, независимо от забавянията на други плащания към други доставчици на институцията.
 От свидетелските показания се установява, че когато бившият кмет искал да се плати нещо, не е имало никакво значение какво е мнението на счетоводителя или на финансовия контрольор, които на практика били зависими от него като техен работодател. Общият размер на изплатени суми от Община Видин на „Марина Интернешанъл ЕООД по всички договори е 224 010,75 лева, а неизплатените задължения към фирмата до 03.11.2011г. възлизат на 123 180 лева.
 Заключението на изготвената съдебно – счетоводна и финансова експертиза със задача да установи разходите на „Марина Интернешанъл” ЕООД за дейността „охрана”, многобройните нарушения на Закона за частна охранителна дейност, свидетелските показания сочат на фиктивни договори, сключени с цел присвояване на средства от общинския бюджет. Налице е пълната липса на охрана за 2008 г., 2009 г. и до средата на 2010 г., от когато започва частична охрана на отделни обекти, но не съгласно уговореното в договорите на дружеството с община Видин, а в по-малък обем и епизодично. Такава дейност обаче е фактурирана в пълен обем от дружеството, чрез издаване на фактури от обвиняемата Миланова и по лично разпореждане на обвиняемия Видов, са осчетоводявани и изплащани приоритетно.
 Окръжният съд в Монтана призна обвиняемите за виновни и определи следните наказания: пет години „Лишаване от свобода“ за Румен Видов, четири години и шест месеца „Лишаване от свобода“ - по отношение на Милена Миланова и три години „Лишаване от свобода“ с четиригодишен изпитателен срок за Кочо Кочев.
Присъдата на съда не е окончателна и подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.
 

ВКС потвърди: Бившият шеф на „Бургасинвест“ влиза в затвора .

13.12.2016

Върховният касационен съд остави в сила решението на Апелативен съд – Бургас по делото срещу бившия директор на дружеството „Бургасинвест“ ООД Атанас Щерев, който през 2014 г. блъсна на пешеходна пътека 18-годишната Антоанета Димитрова.
През май 2016 г. втората инстанция потвърди наложеното наказание от три години лишаване от свобода при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип и увеличи размера на размера на присъдените обезщетения за претърпени неимуществени вреди от гражданските ищци на по 150 000 лв., както и размера на присъдената държавна такса от 6400 лв. на 12 000 лв.
Около 18.40 часа на 5 януари 2014 година, на ул. „Д. Димов“, срещу бл.37 в к-с „Зорница“ при управление на лек автомобил Щерев не намалил скоростта и не спрял преди пешеходната пътека, за да пропусне пресичащата по нея ученичка, допуснал ПТП и по непредпазливост причинил тежка черепно-мозъчна травма, която довела до смъртта й.

Няма коментари:

Публикуване на коментар