събота, 13 юни 2020 г.

ПРИКАЗКА ЗА КАБИНЕТА 25


Земеделският министър Румен Порожанов подаде оставка, Борисов я прие . 
Той не желаел атаките срещу него да влияят на кабинета .

14.05.2019


Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов подаде оставка пред премиера Бойко Борисов, съобщиха от правителствената информационна служба.
В мотивите за решението си Порожанов посочва, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството.
В края на миналата седмица стана ясно, че КПКОНПИ е извършила проверка на всички декларирани данни и обстоятелства от министъра на земеделието, включително и за лицето за което декларира, че се намира във фактическо съжителство на съпружески начала. Проверката е приключила с доклад за несъответствие, стана ясно от съобщение публикувано на сайта на Комисията.
В декларацията си Порожанов е включил информация за лице, с което се намира във фактическо съжителство на съпружески начала. Той обаче е декларирал пред Комисията, че не желае да бъде публикувана информация относно лицето, с което се намира във фактическо съжителство на съпружески начала и относно имуществото и доходите на това лице.
Самият министър коментира, че несъответствието в декларацията му за имущество и интереси за 2018 г. е в резултат на технически грешки.
Като такива той обясни и неправилното попълване на графата в декларацията, където се посочва дали да бъде публикувано името на жената му. "Аз съм семеен с брак, а това беше графа за фактическо съжителство. Подал съм заявление до КПКОНПИ да публикуват данните", каза Порожанов.
Той отрече синът му Антоан да е свързан по какъвто и да било начин с къщите за гости, каквато информация се появи преди седмица в публичното пространство.



Бойко Борисов уволни социалния министър Бисер Петков .

29.11.2019

Премиерът Бойко Борисов поиска и прие оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Борисов отчита, че темповете, с които Министерството на труда и социалната политика работи, не отговарят на обществено-политическите очаквания.
За втори път в рамките на по-малко от година и половина социалният министър Бисер Петков подава оставка.
През лятото социалният министър също бе подал оставка, като и тогава премиерът я прие. Официалните мотиви за оставката на Бисер Петков бяха свързани с исканията на родителите на деца с увреждания за закон за личната помощ, който да гарантира финансова подкрепа и асистентска услуга за всеки човек според потребностите му.
Почти веднага след това оставката му беше върната, а Бисер Петков отново зае поста си.
Решението бе прието със задоволство от майките на деца с увреждания. Синдикатите също искаха Бисер Петков за свой партньор и в бъдеще.
Завърналият се тогава министър проведе среща с протестиращите. Двете страни се разбраха да изчистят проектозакона за личната помощ. А протестиращите признаха, че оставката е ускорила дебата.
Най-пресният проблем в системата е с изплащането на обезщетенията на нетрудоспособност и подхвърленото предложение първият ден от болничния да бъде за сметка на работещия. Темата срещна широк обществен отзвук.

Премиерът увери, че предложението на управляващата коалиция няма да бъде гласувано, но синдикатите от КТ "Подкрепа" излязоха на голям протест на 27 ноември. Митинг-шествието премина през Народното събрание, където представители на КТ "Подкрепа" внесоха протестна декларация с исканията си – първите пет дни от болничните да са за сметка на работодателите и те да покриват 100% от него, а не 70% както е в момента.

Оставката на Бисер Петков идва в момент, когато след няколко дни ще бъде гласуван Бюджет 2020, както и бюджетите на здравната каса и този на държавното обществено осигуряване.
осега от "Дондуков" 1 си тръгнаха Румен Порожанов, който ръководеше земеделието.
Още в началото на мандата оставка подаде проф. Николай Петров, който беше министър на здравеопазването.
Заради трагедията край Своге си тръгнаха транспортният министър Ивайло Московски, вътрешният министър Валентин Радев и регионалният министър Николай Нанков.
През ноември 2018 г. последва оставката на тогавашния вицепремиер Валери Симеонов, след като 26 дни майките на деца с увреждания протестираха под прозорците на Министерски съвет.
В началото на 2019 г. избухна и скандалът с апартаментите на управляващите на преференциални цени. Тогава си тръгна правосъдният министър Цецка Цачева, зам.-министри и вторият човек в ГЕРБ – Цветан Цветанов.
Теменужка Петкова също подаде оставка през 2018 година, но тя не беше приета и министърът на енергетиката все още е на поста си.




Нено Димов подаде оставка, Борисов я прие .Той стана деветият министър, който се раздели с поста си в кабинета .

10.01.2020

Премиерът Борисов прие оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов, съобщиха от правителствената информационна служба.
Оставката е депозирана по-рано днес в кабинета на министър-председателя. Премиерът Борисов прие оставката на министър Димов, съобщиха още от "Дондуков 1".
Нено Димов бе задържан за 24 часа след акция на спецпрокуратурата. Арестът на действащ министър е без прецедент в новата история на България.
Димов влезе в кабинета "Борисов 3" от квотата на ВМРО.
По-рано през деня в Министерския съвет лидерът на Войводите Красимир Каракачанов определи акцията срещу Димов като "показно убийство".
Нено Димов стана деветият министър, който се раздели с поста си в кабинета Борисов 3.
В бройката влиза и вицепремиерът Валери Симеонов, който напусна управлението след масовите протести на майките на деца с увреждания, които бяха обидени от негово изказване.
Първи си отиде министърът на здравеопазването проф. Николай Петров, който напусна на 10 ноември 2017 година заради конфликт на интереси при обществена поръчка във ВМА.
Трима министри си отидоха наведнъж след тежката автобусна катастрофа край Своге в края на август 2018 година, когато оставки дадоха министърът на вътрешните работи Валентин Радев, министърът на транспорта Ивайло Московски и министърът на регионалното развитие Николай Нанков.
Правосъдният министър Цецка Цачева напусна през пролетта на 2019 година след скандала с имоти на партийни дейци и министри.
На 14 май миналата година оставка подаде и министърът на земеделието и горите Румен Порожанов. Той беше разпитван по делото срещу бизнесмена Миню Стайков за злоупотреби с еврофондове.
2019 година завърши с още една оставка на министър. Този път тя беше дадена от социалният министър Бисер Петков. Борисов обясни неговото отстраняване с липсата на комуникация от страна на другите министри с Петков.



СВЕКЪРЪТ И ЗЪЛВАТА НА ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА С МИЛИОН АГРОСУБСИДИИ ЗА ДВЕ ГОДИНИ

10.06.2020

Димитър Каранашев – свекър и Зоя Каранашева – зълва на агроминистъра Десислава Танева, са усвоили чрез фирми и като физически лица близо 1 милион лева агросубсидии за 2018 и 2019 г. Това показа проверка на Биволъ в онлайн системата на ДФЗ.
Съпругът на Десислава Танева и кмет на Котел е Коста Каранашев. Неговият баща Димитър Каранашев е регистриран като земеделски производител и до средата на 2019 е собственик и управител на фирмата “Клак” ООД. Той е собственик и в момента на “Амалтея” ЕООД.
Зоя Каранашева – сестра на Коста Каранашев и зълва на Десислава Танева, също е регистрирана като земеделски производител и до средата на 2019 е собственик на фирма “Геобат” ООД. Прави впечатление, че баща ѝ Димитър и самата Зоя се разделят с дяловете си във фирмите на една и съща дата – 7 юли 2019 г., месец след като Десислава Танева стана министър.
Новите собственици на фирмите обаче не са случайни лица. Сегашният собственик на “Геобат” е Захари Стоянов – управител на общинския футболен клуб в Котел. Новият собственик и управител на “Клак” пък е Веселина Василева. Тя дели покрив в Сливен с Мая Радева, управител на фирмата “Балден” ООД, която до 2015 е принадлежала на кмета на Сливен Стефан Радев. Балден е успяла да усвои 349 292 лв. по ПРСР за създаване на насаждения от праскови. Радев и Танева са били в управата на  “Мел Фураж” и “Грейн Инвест”.
Ето и разбивката на агросубсидиите по фирми и години, която може да бъде извадена от сайта на ДФЗ тук:

2018

Клак ЕООД – 63 447,34

Амалтея ЕООД – 290 053,03

Геобат ООД – 37 559,65

Димитър Каранашев – 67 520,74

Зоя Каранашева – 50 450,18

2019

Клак ЕООД – 79 138,13

Амалтея ЕООД – 118 909,22

Геобат ООД – 46 746

Димитър Каранашев – 69 423,95

Зоя Каранашева – 68 548,25

Общо – 891 796,49 лв.

Отделно от това има данни, че Амалтея ЕООД е получила през текущия период 196 682 лв. по проект на ПРСР.

Малко вероятно е фирмите да не са получили субсидии и през текущия период 2020 г., което означава, че милионът отдавна е преминат.

Биволъ се обърна към Министерството на земеделието с въпрос дали този обръч от фирми и лица, свързани с министър Танева, не я вкарва в хипотезата на конфликт на интереси. От пресцентъра поискаха да изпратим въпросите ни в писмен вид, което и направихме. Ангажираме се да публикуваме позицията на Десислава Танева след като я получим.

Обновено: Отговорът получен от пресцентъра на МЗХГ гласи следното:

Коста Каранашев е баща на двете ми дъщери, родени през 2017 година.
Нееднократно съм декларирала обстоятелството, че се намирам във
фактическо съжителство с Коста Каранашев, като не сме сключвали
граждански брак, което е публично известно и може да бъде видяно в
декларацията ми в Комисията за противодействие на корупцията и за
отнемане на незаконно придобитото имущество.
Фамилия Каранашеви се занимава от дълго време с животновъдство и
земеделие като са регистрирани от 2006 година. Няма причина те, подобно на всички останали български стопани, да не кандидатстват за подпомагане.
Всички средства, които Държавен фонд „Земеделие“ изплаща към
земеделските производители са публикувани на сайта на институцията.
В началото на седмицата Биволъ публикува видеозапис, на който се чува как министър Танева предлага да не се шуми около нарушенията в плащанията на агросубсидии с европейски пари, за да не спрат парите от Брюксел. “Но сега, да се хвалим какви измамници сме. Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ!“ , казва буквално Танева. Впоследствие тя обясни, че думите ѝ били извадени от контекста.



ПАЛАТЪТ НА ШЕХЕРЕЗАДА – ГОЛЯМ, ЕВТИН, С МНОГО ИЗГОДЕН КРЕДИТ.Кредитите се погасяват с дарения от имотни врътки в стил Апартаментгейт.

09.06.2020

Вилата на правителствения пиар Севделина Арнаудова в Бистрица се оказа с 577 кв.м. разгъната застроена площ за 540 000 евро. При 935 евро на кв.м. става дума за твърде изгодна сделка за района и вида на имота. Според сайтове за имотни продажби цените там са между 1350 и 1600 евро кв.м. Това напомня за скандала Апартаментгейт. А приходите на семейството на Арнаудова, кредитите от ДСК и имотните сделките, с които роднини помагат за изплащане на придобивката, повдигат много въпроси.
Биволъ засне с дрон имота в полите на Витоша в с. Бистрица, където се намират и други елитни вили на приближени на властта. Снабдихме се и с всички нотариални актове и вписвания за ипотеки на имотите на семейството. От тях стават ясни параметрите на импозантната вила – 577 кв.м. РЗП на четири нива. На кадрите се вижда и прясно асфалтирано обръщало, както и строителни отпадъци, свидетелстващи за неотдавнашен ремонт или дострояване.
 
Описанието на вилата в нотариалния акт.
Кредит не за простосмъртни – 96% от стойността на имота
За да финансира сделката за вилата Севделина Арнаудова и съпругът ѝ Делян Димитров са получили изключително изгоден кредит от ДСК – 1 017 040 лв (520 000 евро) за 30 години при 2,6% лихва. Банката е финансирала 96% от имота без дори да поиска допълнителни обезпечения, като например ипотека върху другото жилище на Арнаудови в София.
 
Кредитът на Арнаудова от ДСК е изключително изгоден.
През 2015 г. отново с ипотечен кредит от ДСК Арнаудова и Димитров купуват апартамент от 198 кв. м. и гараж в елитна сграда в Овча Купел. Сделката е за 352 049 лв. и е финансирана с кредит от 293 000 лв. (150 000 евро). Срокът за изплащане е 30 години при лихва 4,7%. ДСК е финансирала 83% от стойността на придобиване.

Условията за кредитиране предоставени от ДСК на сем. Димитрови са очевидно много изгодни и почти невъзможни за редовите граждани, от които се изисква самоучастие от над 20% от стойността на имота, а при големи кредити и обезпечение с други имоти и активи. От семейството на Севделина Арнаудова такова нещо не е искано.

Отделно от това като политическо лице Арнаудова подлежи на специален мониторинг и искането за кредит се разглежда внимателно от compliance отдела, заради риска от пране на пари. Политическите позиции се считат за рискови от банките и заради несигурното работно място, зависещо от политическата конюнктура. В ДСК обаче не са си задавали такива въпроси и очевидно са приели, че ГЕРБ ще управляват в обозримите 30 години, а доходите на Арнаудова и Димитров ще са стабилни.

Биволъ изпрати писмени въпроси до ДСК относно изгодния кредит – защо не е искано самоучастие, какви обезпечения са поискани, какви доходи са взети предвид и дали е извършена проверка за риск при кредитиране на политическо лице. До редакционното приключване на статията отговор не се получи.

Пред в. “Сега” Севделина Арнаудова дава обяснения за доходите си и кредитите. Оказва се, че тя е успяла да погаси кредита за апартамента в Овча Купел само за 4 години с дарения от родителите си. Доходите на семейството за 2019 г. възлизат на 165 675 лв. –  80 528 лв. от основната заплата на Делян Димитров, 22 469 – от заплатата му в ГЕРБ, 8400 лв. от наем на личен апартамент в Студентски град и 19 558 лв. от продажба на гараж. Доходът на Арнаудова за годината е бил 34 720 лв. Доходът на семейството за 2018 г. е 132 574 лв. – пише в. “Сега”.

Богат партиец с татко от Шесто
Шеметния ръст на Делян Димитров  към заплата от 10 000 лв. месечно минава през членството му в ГЕРБ. Преди това той има дребен бизнес. Момчето обаче е от сой. Баща му Валентин Иванов Димитров е секретен сътрудник “Кожухаров” на Шесто на ДС, разкрит от КОМДОС.

Партийната активност на Димитров се отблагодарява с поредица синекури в държавни фирми – “Монтажи” АД, Индустриална зона – Видин ЕАД, Национална компания Индустриални Зони ЕАД, Съобщително строителство и възстановяване ДП.

През 2015 г. той работи като сътрудник за Мария Габриел, която тогава е евродепутат.  През април 2015 сключва брак със Севделина Арнаудова. Сватбен подарък е назначението му в борда на “Булгартрансгаз” от август 2015 г. до днес, където получава астрономическа за България заплата.

През 2017 г. избухна скандалът “Кумгейт” и кумът Борисов заяви, че ако има двама души от една фамилия в администрацията, единия трябва да си ходи. След този призив на премиера Делян Димитров подава оставка, но тя никога не е приета. Това припомня в. “19 минути”, пред когото самата Севделина Арнаудова е заявила, че оставката на нейния съпруг е депозирана на 05.10.2017 г.

От обясненията на Арнаудова, известна и като Шехерезада, става ясно, че съпругът ѝ освен в Булгартрансгаз, успява да работи и за ПП ГЕРБ, като не е известно в какво качество. Липсват каквито и да е публични данни за дипломите, специалността и квалификацията на Делян Димитров.

Дарения от имотни врътки на нереални цени
През 2016 г. родителите на Делян Димитров и Севделина Арнаудова също придобиват апартаменти в сградата на Никола Петков 143 в Овча Купел, в която година по-рано се устройва младото семейство. Всички заживяват щастливо в елитния блок построен от “Глория Палас” на Никола Петков 143 А в Овча купел до известния Дипломатически клуб.

Валентин Димитров и Мариана Димитрова – родителите на Делян Димитров, заплащат на 21.10.2016 г. 215 141 лв. за квартира от 127,6 кв.м. Няма данни те да са взели ипотечен кредит, показа справка на Биволъ в Имотния регистър.

Майката на Севделина Арнаудова – Димитрина Кирилова на 1 април 2016  изключително изгодна сделка – 128 кв. м. на данъчна оценка или 60 000 евро.

 

А след това, на 7 април 2016 продава апартамент от 80,9 кв. м. в Надежда само за 40 000 лв.,  малко над данъчната оценка, което пък е много неизгодно за нея.

 

На 26 април 2017 г. майката прави дарение на дъщеря си Севделина от 40 000 евро, с които тя погасява кредита към ДСК за апартамента. Така излиза, че само за месец от сметките на Димитрина Кирилова излизат 100 000 евро, а влизат 20 000 евро. С една скромна продажба за 20 000 евро тя хем помага на младите с 40 000 евро, за да си изплатят ипотечния кредит, хем се сдобива с голям апартамент на данъчна оценка.

При това новият апартамент на майката Димитрина Кирилова съвсем не е на изкоп или груб строеж, както обясняваха замесените в скандала Апартаментгейт. Той е  придобит първоначално през 2008 г. от строителя “Глория Палас” за 157 160 лв. Необяснима е логиката купувачът да го продаде толкова евтино на Кирилова през 2016 г., когато в този район цените надвишават 1200 евро на кв.м.

В крайна сметка търговският нюх на Кирилова се отплаща щедро тази година. На 18 март 2020 г. тя успява да продаде апартамента за цели 200 000 евро, които дарява на младите, за да изплатят предсрочно ипотеката за къщата в Бистрица.

Таткото на Делян – Валентин Димитров, също помага на семейството. Той купува от Арнаудова и сина си Делян гараж за 19 558 лв. в края на 2019 г. Тази скромна сума е отчетена от Арнаудова в доходите на семейството за 2019 г.

Бащата на Арнаудова – полицейски шеф на служба при Черепа
В разгара на фейсбук-престрелката между Васил Божков и Севделина Арнаудова отпреди няколко дни стана ясно, че шефката на правителствения пресцентър е дъщеря на полицай.  Нейният баща, по думите на самата Арнаудова, още от 1998 г. работел за Васил Божков.

Става дума за Стефан Арнаудов, който през 2010 г. става шеф на РПУ в Трън. Има данни, че преди това капитан Арнаудов е бил шеф в РПУ-Своге, а още по-рано е бил шофьор на началника на 6 РПУ в София. Арнаудов се пенсионира през 2012 г.

Съвместяването на служба в МВР и работа за частна структура обаче е забранено по закон. Ето защо признанието на Арнаудова за отношенията на баща ѝ с Божков е изключително скандално, но остана извън полезрението и коментарите в медиите. Може би защото примерите за преливане на служители на МВР в сенчестия бизнес и обратно са многобройни и не са новина за публиката.

Проверка на Биволъ установи, че Стефан Арнаудов е получавал дълги години заплата от свързаната с Васил Божков фирма “Еврофутбол”. Той напуска фирмата малко преди прокурорската атака срещу хазартния бос в началото на тази година.

Стефан Арнаудов е най-малко имотният от цялата рода. На негово име се води само евтин имот в Своге.

Няма коментари:

Публикуване на коментар