четвъртък, 7 май 2009 г.

ПОД КРИЛОТО НА ПАРТИЯТА

„ Диамантения бос”, зет на Петър Дюлгеров /шеф на българските профсъюзи по времето на Живков и член на Държавния съвет/, дете на активни борци против фашизма и капитализма, участник в РМД, регистрирал няколко фирми в чужбина преди 1989 г. – всичко това е част от производствената биография на един от героите на всички времена – Сергей Превалски.
На основание на Указ 56, член 112, Бюрото на министерския съвет с решение от 2 април 1990, освобождава от облагане с данък върху печалбата за срок от пет години от регистрацията дружеството „Диамекс” ООД, с чуждестранно участие за осъществяваната от него стопанска дейност във високотехнологичното производство на режещи диамантени инструменти за мрамор и гранит.Председател на МС по това време е Андрей Луканов. Представителя на „Диамекс” е физическото лице Сергей Иванов Превалски
_ _ _ _ _
„Подкупи, плащани с пари предназначени за хуманитарна помощ” така американският прокурор Дейвид Кели се произнесе по скандалите около аферата „Петрол срещу храни”.Людмил Дионисиев, Любен Гоцев, Константин Главанаков, Стефан Полендаков, Бело Белов, Боби Божилов ( Боби Бец ) са внимателно и строго подбрани от Андрей Луканов и получават от него своите задачи. Посланници, специалисти във външната търговия, хора служили или съпричастни на тайните служби – следите им водят през годините до интереси от винения внос, приватизация във фармацията, та чак до поръчкови убийства от хора на сенчестия бизнес.Като прибавим към този списък и Майкъл Чорни, Младен Михалев, Васил Божков и др. картината става завършена.
В Първа източноевропейска петролна компания на ген. Гоцев сътрудничи шефът на бившето икономическо Четвърто управление на държавна сигурност, Красимир Саманджиев, който през 1990 поема за малко една от специалните служби. Генералът става възлова фигура и в Международна ортодоксална банка „Св. Никола”, а през 1998 е консултант на „Юкос петролеум”. След скандалите около банката, Гоцев я напуска. Петролът и „Юкос” са връзката му с руския бизнес и изгонения от правителството на ОДС Денис Ершов.
_ _ _ _ _
Тайна, свързана с износа на държавна валута зад граница, и то в размера на една пета от наследения от бившия диктатор Живков български външен дълг. В края на месец март 1990 г. Андрей Луканов, в качеството си на премиер обявява мораториум по плащанията от страна на българската държава по външния дълг. Два месеца преди това от държавата са изнесени 2 милиарда долара – в неизвестна посока и по неизвестни причини. Основание за използването на средствата дава Решение на Управителния съвет на БНБ, взето на 3 декември 1990 г. – близо 9 месеца след като са извършени плащанията и са изнесени въпросните 2 милиарда!

Люба Манолова

Окрупняването на борческите бригади в единна структура не е идея на босовете им. Тя им е „подсказана” от влиятелни хора в сянка. Според най- разпространената версия структури на бившата Държавна сигурност замислят идеята да организират спортисити, които с рекет, измами и силово влияние да малтретират и смачкват прохождащия дрбен и среден бизнес.
За създаване на борческите групировки „вина” носи и „Олимпийски надежди”. Едно спонсорирано от държавата и обгрижвано с милиони левове планови инвестиции училище ,захрани с кадри все още неорганизираната престъпност в смутната 1989 г. Тогава десетки борци, каратисти, джудисти, щангисти и гребци използваха физическата си сила и спортна десциплина не в полза на държавата, а за лично облагодетелстване.

Димитър Златков

Въпреки, че е на заплата при германските издатели на "Труд", главният редактор на изданието Тошо Тошев участва като собственик на 6 търговски дружества с разностранен предмет на дейност. Тошев е едноличен собственик на регистрираната през 2008 г. фирма "Дарт 2008" и на "РАВ - Тошко Николов". Освен това има дялове в "Тексимреклама", издателство "Труд", "Сагита 97" ООД и "ТТ-42". Останалите два вестника на ВАЦ- "24 часа" и "168 часа" се управляват от дружеството "168 часа" ЕООД. То е собственост на 100 процента на немския холдинг. Управители на ЕООД-ето са Пламен Тенев и Лъчезар Павлов. "168 часа" ЕООД има дялове в дружеството "Ортфинанс", Инвестиционен посредник "Маккап" и "Български фермер".
Фирмата издаваща, вестник "Стандарт" и едноименната информационна агенция е "Стандарт нюз" ЕАД. Дружеството е на 100 процента собственост на австрийската компания "ТБ"Консулт и Холдинг ГмбХ. Чисто документално не е известно кой стои зад изданието, въпреки че "Стандарт" винаги е бил сочен за собственост на руския олигарх в изгнание Майкъл Чорни. Според интервю на адвокат Тодор Батков пред седмичника "Капитал" преди години, едноличен собственик на австрийската офшорка е той. В България "Стандарт нюз" ЕАД се управлява от Батков и брат му Мартин, главната редакторка Славка Бозукова, журналиста Тома Томов и Александър Ангелов.

Валентина Михайлова

Основните български икономически активи попаднаха в ръцете на неиндифицирани субекти, наричани олигархия, чиито капитал има криминалин характер. Без съмнение, главната част на този капитал произхожда от масовата и касовата приватизация, но добит в нарушение на законите, както и от спекулативни операции от всякакъв характер. По отношение на икономическия израз, голяма част от капитала (резултат от злоупотребата с власт след 10 ноември 1989 г.), е дело на спекула със стоки и пари, както и на контрабанда на наркотици, проститутки и паметници на културното наследство.
Тази имитация на преход от неуспелия социализъм към реалния капитализъм се отрази на формирането на дясно политическо пространство.

проф. Станислав Станилов

Няма коментари:

Публикуване на коментар