вторник, 7 юли 2009 г.

БАТМАН БОЦЕ

06.07. 2009

Ройтерс: Батман извлече полза от гнева на хората


От избирателните урни излезе “духът на Живков”. Бивш бодигард се готви за министър-председател.
Британският "Таймс" отбелязва, че резултатите от вота са потвърдили тенденцията в България да не се преизбират правителства от падането на комунизма през 1989 г. насам.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, известен с прякора си Батман, спечели изборите, като яхна вълната на недоволство в България. Спечелилата вота ГЕРБ обеща,че веднага ще започне разговори за съставяне на коалиционен кабинет, коментира Ройтерс в репортаж от София за резултатите от парламентарните избори.
Агенцията отбелязва, че според наблюдатели бъдещото правителство, оглавявано от ГЕРБ, вероятно ще започне разговори с Международния валутен фонд и ще намали правителствените разходи в опит да оздрави тежко пострадалата от глобалната икономическа криза българска икономика. "Неформалният лидер на ГЕРБ и кмет на София Бойко Борисов, бивш бодигард с прякор Батман, се готви да стане премиер". Така турският в. "Хюриет" коментира резултатите от парламентарните избори у нас. Вестникът отбелязва, че Движението за права и свободи, повечето от чиито членове са турци, запазва позицията си на трета политическа сила и ще има около 30 депутати в парламента.


07.07.2009

„Таймс”: Дано от демокрацията не останат накрая само мускулите

„Сега България вероятно ще бъде ръководена от бивш треньор на националния отбор по карате”, се казва в статията. „Но защо в разгара на най-тежката от десетилетия насам икономическа криза българите избраха човек, чийто основен професионален опит е да бъде бодигард?”, пита Таймс.

Всичко друго, но не и костюмиран мениджър

Всекидневникът подробно изрежда елементи от биографията на Бойко Борисов – от пожарникар, собственик на охранителна фирма, занимавала се със „събиране на дългове, бронирани коли и охрана на богати хора”, бодигард на „опозорения комунистически шеф” Тодор Живков, до влизането му в политиката с помощта на Симеон Сакскобургготски. „Това не е биографията на костюмиран мениджър”, възкликва Таймс.
„Българите обаче явно са изчислили, че ако си в периферията на Европа и искаш да оцелееш по време на криза, ти е нужна съвкупност от умения. Г-н Борисов изглежда е готов да се обърне за помощ към МВФ. Стъпка, която не искаха да предприемат отиващите си социалисти. А щом дойде екипът на МВФ, управлението на икономиката ще бъде оставено на технократите... Тогава задачата на политици като Бойко Борисов ще бъде да убедят страната да затегне още повече коланите”, коментира Таймс.


07.07.2009

Македония
“Европа най-вероятно ще приветства новия лидер на срещите на върха – 50-годишния Бойко Борисов, популярен кмет на София, бивш охранител и каратист с черен колан”, коментира “Дневник”. Изданието помества и публикация на Митко Биляновски, озаглавена “Та-на-на-на-на-на Бат-маан”. “Готъм сити е мрачен и суров град. Там властват престъпността и корупцията. Тъмните улици приличат на подземен свят, а подземен свят властва по улиците. Полицаи и съдии има, даже и повече, но всички са корумпирани. Самотни къщи са домове на различни ексцентрични диваци, на различни гениални престъпни умове. От време на време някой от тях смачква конкуренцията, за да завладее и да се обогати на гърба на народа”, пише авторът.
“Готъм сити си има Батман. Жителите на Готъм сити не знаят, че човекът-прилеп в странна униформа и “готин” батмобил всъщност е техен съгражданин, филантропът Брус Уейн, който не щади своето огромно богатство, за да спасява града от пакостниците. Комуникацията между тях е много проста. Жителите на Готъм сити запалват огромен прожектор със символа на Батман и той пристига, за да им помага.От вчера и Балканите имат своя Батман. Това е прякорът на Бойко Борисов, популярния кмет на София, който спечели убедителна победа на парламентарните избори в неделя и ще бъде премиер. Погледнато от страна на Брюксел, той е ексцентричен. Достатъчно е да се каже, че по-рано е бил телохранител и каратист с черен колан. Но Борисов спечели доверието на гласоподавателите в България с обещанието, че ще се справи с корумпираните, престъпниците и нищожествата.
Българският Батман сега е изправен пред ново предизвикателство – да убеди Брюксел, че може да се справи с корупцията и да бъде гаранция, че парите ще се харчат по предназначение. Така ще се върне доверието на инвеститорите. И Албания, с добре организирани избори, явно е по-близо до Европа. След оставката на Иво Санадер е редно и Хърватия да се справи с корупцията. Батман е тук, сред нас. Всичко, което трябва да направим, е да включим прожектора. Да грейне слънцето и в Готъм сити”, пише авторът.
Сърбия

Новият премиер на България, по всичко изглежда, ще бъде сегашният кмет на София Бойко Борисов, пише днес сръбският вестник “Вечерне новости”. “Една от най-важните функции в държавата на нашите съседи, коментири вестникът, ще поеме човек, когото световните медии наричат „шокиращ българин”. Според сръбското издание популярността сред народа Борисов спечели с обещанията, че ще изчисти страната от корупцията, а престъпните „босове” ще настани зад решетките, но по времето, когато бе начело на полицията обаче в България станаха най-много неразкрити убийства, дори и онези, които се свързват със сърбина Сретен Йосич и хърватина Роберт Матанич. Вестникът и добавя, че след неотдавнашните свидетелски показния на Йосич Борисов е призован за свидетел и през октомври трябва да се появи в Белград в качеството си на свидетел пред съда.
Борисов предизвиква различни реакции сред сънародниците си с оглед на това, че едни го приемат като реформатор, докато други смятат, че има връзки с мафиотските кръгове, коментира новия премиер Мария Стоянович в сръбския вестник “Данас”. Тя също напомня за връзката на лидера на ГЕРБ със Сретен Йосич. Все пак добросъседските отношения между Сърбия и България бяха потвърдени, след като Борисов през 2006г. в качеството си на кмет на българската столица отличи със златен медал фолк певицата Светлана Ражнятович, коментира Стоянович.

Няма коментари:

Публикуване на коментар