петък, 1 юли 2011 г.

СВЕТЪТ ЗА НАС 16

22.05.2011

Wikileaks: "Изборите в България - боклуци на входа, боклуци на изхода"


Убийствено описание на политическата ситуация в България прави бившият посланик на САЩ у нас Нанси Макълдауни в две грами, разпространени днес от "Уикилийкс" и сайтът "Биволъ". Единият документ е озаглавен "От затвора към парламента", а другият "Изборите в България - боклуци на входа, боклуци на изхода."
Дипломатът се концентрира върху ролята на по-малките политически формации, които са и потенциални "балансьори" в една бъдеща коалиция, тъй като е малко вероятно ГЕРБ да постигне парламентарно мнозинство.
"При липса на план и компетентен тим от експерти в политиката, за да го имплементират, оседлана от хаотичното и автократично лидерство на Борисов, ГЕРБ ще види трудности да удържи юздите след като дойде на власт. Предпочитаният партньор на ГЕРБ ще е Синята коалиция, която може да достави така необходимите опитни кадри. "Атака" не е приемлива като коалиционен партньор, но може да играе като балансьор, предлагайки неформална подкрепа за правителство на малцинството", пише Макълдауни.
Грамите можете да видите на
https://www.balkanleaks.eu/09sofia301.html
https://www.balkanleaks.eu/09sofia264.html

24.05.2011

"Шпигел": Българите се превръщат в проблем


Българите и румънците се превръщат в проблемна група в германските градове, пише списание "Шпигел".
В статия, озаглавена "Легално робство", българските преселници в Германия биват сравнявани с робите в древна Спарта.
"Досега телевизионните дебати бяха доминирани от новините за имигранти от турски и арабски произход.
Техните проблеми в берлинския квартал Нойкьолн се превърнаха в символ на провалилата се политика за интеграция", отбелязва списание "Шпигел", след което представя новия имигрантски проблем: все по-големият брой българи и румънци в Германия.
След поляците, румънците и българите са най-голямата група новопристигнали имигранти.Много от тях обаче не влизат в официалната статистика. "Повечето не говорят немски и живеят нелегално, работейки за по 3 евро на час. Като граждани на ЕС те не влизат в нито една от интеграционните програми.

10.06.2011

„Айриш индипендънт”: България и Румъния остават извън Шенген


В четвъртък ЕС реши да остави засега България и Румъния извън европейската зона на свободно движение, въпреки че двете страни отговарят на техническите изисквания за влизане в Шенгенското пространство, пише ирландският вестник „Айриш индипендънт”.
Решението на вътрешните министри от ЕС дойде на фона на нарастващите опасения от нелегалната имиграция и престъпността на континента и предизвика допълнително напрежение в Шенгенската система за свободно придвижване из 26 европейски страни.
„Това, което притеснява голяма част от страните-членки, е подозрението, че корупцията в тези държави се разраства, а това може да уязви защитата на границите”, посочи френският вътрешен министър Клод Геан за България и Румъния.
Системата за свободно пътуване вече беше отслабена от плана на Дания за възстановяване на митническите проверки и от спора между Италия и Франция относно хилядите бежанци от Тунис.Вчера Германия разкритикува Дания за „невъзмутимото подкопаване” на един от крайъгълните камъни на европейското единство.

Наред с въвеждането на европейската валута, Шенгенската зона е възприемана като едно от най-важните постижения на ЕС.

10.06.2011

САЩ: Борбата с трафика на хора в България не е ефективна


България полага големи усилия, за да ограничи незаконния трафик на хора, но все още не покрива минималните стандарти. Това е заключението за нашата страна в редовния годишен доклад на Държавния департамент на САЩ за трафика на хора.
Само 30 страни покриват напълно стандартите за борба с този тип престъпления.
България е във втората от общо три групи държави, които имат правилна политика, но усилията им не дават желания резултат.
В третата категория са държавите, които не само не спират, а са източник на незаконен трафик.
За България се отбелязва, че има механизми за подпомагане на жертвите на трафик. Посочва се още, че едва 40% от осъдените по такова обвинение излежават ефективни присъди.
Увеличаването на присъдите в Наказателния кодекс не дава особен резултат, заключава Държавният департамент.

01.07.2011

Доклад на Европейската комисия: Пазарът на труда в България продължава да се влошава


Пазарът на труда в България продължава да се влошава и през третата кризисна година. През април 2011 г. заетостта у нас е спаднала с 3.5%, а безработицата се е увеличила до 11.4% спрямо същия месец на миналата година.

В същото време в повечето страни от Европейския съюз ситуацията се подобрява, но възстановяването на работните места е по-бавно от икономическия растеж. Това показва доклад на Европейската комисия за пазара на труда в Общността. В него са използвани данни от Евростат.

Това обяснява разминаването с министъра на труда Тотю Младенов, който през последните три месеца уверява, че безработните у нас намаляват.Драстичната разлика идва от това, че той се позовава на данните на Агенцията по заетостта, която брои за безработни само регистрираните в бюрата по труда, а Евростат използва информация от националните статистически институти, които определят безработицата чрез анкети.

Докладът на Еврокомисията показва, че България е в челната четворка по годишен ръст на безработицата. Единствено Гърция, Португалия и Литва имат по-лоши показатели. На обратния полюс са Полша, Великобритания, Италия и Франция, а Германия дори отчита най-ниско ниво на безработицата за последните 20 години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар