петък, 15 март 2013 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 122


Стефан Райчев


Роден в Силистра 22.09.1954 Женен със син и дъщеря Предполагаемо състояние 39 000 000 лв. Участия в публични компании Меком АД Силистра - около 90% на стойност около 39 000 000 лв. Стефан Райчев е популярен в Силистра като "Сапарт мен". Той е обявен за бизнесмен на 2005 год. Известен е също с масовите угощения с кебапчета по случай 100 годишнината на Меком.

ОЛАФ пръв погна Стефан Райчев

01.10.2009


Преди 15-ина години на шосето, на метри преди табелата, указваща началото на град Силистра, бе забита друга. Върху нея с едри букви бе написано: "Добре дошли в нашия град! СИК".

Ако днес на същото място трябваше да се постави подобна табела, най-подходящият надпис за нея би бил "Добре дошли в града на "Меком".

Едноименната месопреработвателна компания е една от най-големите в България. Дава хляб на 1200 души. По данни на компанията за осем часа в нея се произвеждат до 30 тона сурови колбаси, до 20 тона шунки и деликатеси и до 23 тона сурово сушени салами.

През февруари 2006 г. мажоритарният собственик и президент на "Меком" Стефан Райчев бе обявен за бизнесмен на 2005 г. Чести гости на фирмата му са висши държавни мъже, в т.ч. и премиерът Сергей Станишев. В златната 2005 г. Райчев бе записан трети в силистренската листа на БСП за парламент и бе сред спонсорите на червените за изборите. Остана обаче под чертата. За сметка на това се оказа втори по получени субсидии по програма САПАРД след тандема Стойков-Николов.

Точка на безоблачните дни на преуспяващия бизнесмен сложи докладът на ОЛАФ, който нареди "Меком" в черния списък на длъжниците. На 11 август т.г. от фонд "Земеделие" пък поискаха компанията да върне 1 207 млн. лв. с лихвите, защото са били получени с фалшива тръжна оферта. Райчев категорично отрече фирмата му да е замесена в афера. От плеядата уличени като длъжници единствено фирмата "Еврофриго" на Людмил Стойков върна 2,933 млн. лв. на фонд "Земеделие".

По случая "Меком" държавното обвинение образува досъдебно производство. То се води в столицата и е сред делата под особен надзор. Работата още не е приключила, рано е за коментари, заявиха пред "Стандарт" от Софийската градска прокуратура.



Агенцията по храните затвори месокомбинат заради открити тонове развалено месо

13.10.2012

Тонове развалено месо станаха причина за затварянето на един от най-големите месокомбинати у нас, съобщи Би Ти Ви. Общо 4.2 тона негодна суровина е открита в предприятието в Силистра, като сред тях има и 20 килограма месо, чиито срок на годност е изтекъл през 2009 година.

От кадрите на телевизията става ясно, че месокомбинатът е "Меком". В момента контролните органи проверяват дали под някаква форма, например в преработени продукти, месото не е стигнало до крайните потребители. От ръководството на предприятието увериха, че то не е било влагано в производството.

"Това е сборно месо - агнешко, телешко, свинско. Въпросът е, че няма никакви документи и срокът му на годност е изтекъл от 2009 година, което е недопустимо за такова предприятие. Това е едно от най-големите предприятия в България. И не можем да се излагаме пред света, както и нашите потребители да са потърпевши", каза шефът на Агенцията по храните Йордан Войнов. Месокомбинатът в Силистра е раздиран от сериозни скандали вече година, заради криза в управлението. Новите шефове твърдят, че производство почти няма. Не знаели и за тоновете развалени меса.

В момента в предприятието тече пълна ревизия. А шефът на Агенцията по храните увери, че ще последват дисциплинарни наказания, очакват се и уволнения.



Война на акционери докарала проверката

15 .10. 2012

Войната в "Меком" избухна през юни тази година, когато частният съдебен изпълнител Уляна Димоларова прехвърли 41% от акциите на дружеството, притежавани дотогава от мажоритарния му собственик Стефан Райчев, на фирмата "Дар финанс" ЕООД. Тя е собственост на бившия банкер Атанас Тилев, приближен на експремиера Симеон Сакскобургготски. Транзакцията бе оформена като прехвърляне на собственост срещу удовлетворяване на кредитор. Влизането на нови акционери в "Меком" провокира серия скандали. В средата на юли бе огласен финансовият отчет на силистренския месокомбинат. От него стана ясно, че заради загуби и обезценка на активите само за 3 месеца дружеството е стопило 63 млн. лв. от своя капитал и по последна оценка стойността му възлиза на 10,9 млн. лв. Новината хвърли в паника инвеститорите и за един ден акциите на фирмата, търгувани на Българска фондова борса, спаднаха с 15%.

Няколко дни по-късно новите собственици обявиха, че оповестеният от името на "Меком" консолидиран финансов отчет е лъжлив. И обвиниха бившия мажоритарен акционер Стефан Райчев в документна измама. Заедно с него под прицел се оказаха бившата изпълнителна директорка на месокомбината Маргарита Стоянова и Десислава Дечева, които с фалшив подпис са валидирали неверния финансов отчет.

Сагата с представителството и правомощията за управление на компанията прерасна в нов скандал в началото на октомври. Тогава общото събрание на акционерите, проведено в отсъствието на Райчев и неговите хора, отказа да ги освободи от отговорност за миналите им действия във фирмата. Седмица по-късно при проверка на ветеринарните власти в складовете на "Меком" бе открита негодната суровина, чийто произход тепърва ще се изяснява.

Местни наблюдатели в Силистра подозират, че акцията на Агенцията за защита на храните в месопреработвателната фабрика е провокирана от сигнал, подаден от някоя от спорещите за собствеността и правомощията на управление страни. Отговорът дали това е така, ще стане ясен едва след като разследването установи кой е доставил негодните мръвки, от колко време те стоят на склад в хладилниците на предприятието и какви са били плановете за тяхната употреба.

Какъвто и да е резултатът от предстоящите проверки обаче, скандалът със сигурност ще хвърли петно върху името на една от най-големите преработвателни компании в месарския бранш у нас. И това ще стане в момент, когато компанията, по думите на новия й директор за връзки с инвеститорите Даниел Крумов, усилено търси нови пазари в чужбина.

/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Младен Михалев - Маджо.







Няма коментари:

Публикуване на коментар