петък, 8 март 2013 г.

СВЕТЪТ ЗА НАС 23


Проф. Ханке: Корупцията е ахилесовата пета на БГ


05.01.2013

Докато България не се справи с корупцията, тя едва ли може да се надява да бъде забелязана от чуждестранните инвеститори. Тази позиция изрази икономистът професор Стив Ханке, по-известен у нас като "бащата на валутния борд".

"Нещо трябва да се направи срещу корупцията в България. Ако това се промени, съм убеден, че България определено може да поеме водещата роля на Балканите", смята той, имайки предвид икономическите показатели на страната.

Според него проблемът е, че чуждестранните инвеститори "изобщо не искат да погледнат тези показатели, заради корупцията и съдебната система".

Професор Ханке определя корупцията като "ахилесовата пета на България". Той е категоричен, че с това уродливо явление "трябва да се направи нещо".

Известния икономист изрази своето несъгласие с налагането на данък върху лихвите по депозитите, който беше въведен от правителството на Бойко Борисов.

"Не съм съгласен с това политическо решение, от деня в който бе обявено. По време на криза не трябва да се влияе на банковата система. В случая това е проциклична регулация. Времената са лоши и не трябва да се влошават още повече с налагането на някакъв данък насред кризата", заяви пред БНР професор Ханке.



Британски депутат: Мафията върти бг икономиката

27.01.2013

Ако бях българин, веднага щях да избягам от там, заяви Найджъл Фараж по Би Би Си .

България е в ужасно състояние, съдебната система не е независима, а мафията реално ръководи икономиката. Ако бях българин, веднага щях да избягам от там. Това заяви по Би Би Си лидерът на британската Партия за независимост Найджъл Фараж.

Безотговорно и дори глупаво е от януари следващата година да отвориме нашите граници за 29 милиона хора от Румъния и България, категоричен бе Фараж.

Във видеоматериалът, който бе качен вчера в "Ютюб" Фараж пред цяла Великобритания изтъква, че в тези държави много хора взимат по 100 евро месечна заплата .



Коментар в "Дейли Мейл": Скоро такива като Баретата ще са в твоя град, близо до теб

30.01.2013

"Скоро тези ще са в твоя град, близо до теб!". С това предупреждение излизат британци, предизвикани от показния опит за убийство на Златко Баретата пред Съдебната палата в София вчера.

42 коментара до момента своеобразно повтарят или отклоняват горното съобщение. А статията за Баретата на британското онлайн издание на "Дейли Мейл" е озаглавена „Застрелян на стъпалата на съда: Драматични снимки показват последствията от неуспешно покушение на българския престъпен бос Баретата".

Стив пише: "Нямам търпение да ги видя. Кажете им обаче, че стрелянето по съперници из улиците на Великобритания е забранено!"

Джийн от Лийдс: "Всичко това скоро ще дойде и в Обединеното кралство. Тези хора имат друг код на живот."

Дейвид от Лууз очевидно се обръща плановете на правителството да представя Великобритания пред българи и румънци като студено и неприятно място и така да ги обезкуражава, с думите: "Идвайте в Англия, пичове! Не е толкова студено!"

Други коментатори не са толкова наплашени от идващите българи, а от друга страна не са и толкова безкритични към собствената си страна.

Лана от Лондон пише: "Да, тези неща се случват само в България. А тук какво? А, да, у нас деца убиват други деца. Кое е по-лошото?".

Друга лондончанка (подписва се като Катя и може да е с български произход): "О, моля ви, тези неща се случват много по-често в Кралството, отколкото в България. Затова и са такива новините по българските медии. Защото не се случват често. Престъпността е по-висока във Великобритания, Полша, Латвия, отколкото в България. Не казвам, че е сигурна страна, а че е като всички други. Много хора се опитват да си търсят късмета навън, да, но тези, които са искали, отдавна са го направили. Повярвайте ми, никой не чака да стане януари 2014, както си мислите."

Симон от Саутсий се включва с думите: "Ей господин Камерън, това е пример за типа човек, който скоро ще е свободен да ходи по улиците на Великобритания. Браво".

Бренда от Белфаст: „Оня с тъмните очила на главата е готин."

Лий от Фийлд Коуст препоръчва: "Снайперистът трябва да отиде на очен преглед".

Малко извън темата е американец от Минеаполис, подписал се като Сс: "В България правят най-добрите калашници."



Международна организация осъди закана на премиера срещу журналисти

11.02.2013

В специално съобщение Организацията на медиите в Югоизточна Европа - SEEMO, осъди заканата на премиера Бойко Борисов, че може да спретне дело на всеки български журналист.

Миналия вторник министър-председателят заяви пред репортери: "Това, което са направили, аз мога да ви го спретна на всичките, които стоите днес тук. Днес мога да разпоредя на службите да образуват подобни дела на всичките ви журналисти, на всички."

"Политическите представители и хората работещи в обществени и държавни институции трябва да общуват свободно с журналистите без да използват каквато и да е форма на натиск срещу тях. Арестуването на журналисти и отправянето на устни заплахи от страна на политици е абсолютно неприемливо. Това е директна атака и заплаха срещу свободата на словото и медиите", се казва в декларацията на SEEMO, изпратена до агенция БГНЕС.

Подчертано е също, че всеки протест на СЕЕМО се изпраща и до водещите регионални и международни медии, националните и международни правителствени и неправителствени организации, политици и публични личности и институции. SEEMO e неправителствена мрежа от редактори, директори на медии и уважавани журналисти от списания, радиа и телевизионни станции, информационни агенции и нови медии от Югоизточна Европа. Една от основните дейности на СЕЕМО е защита на свободата на печата чрез подкрепа на журналистите и медиите.

Два дни след изявлението и международната организация "Репортери без граници" осъди думите на Бойко Борисов.



ЕК посочи България сред страните с най-корумпирани чиновници

06. 03. 2013

Годишно ЕС губи до 120 милиарда евро заради корупция, обяви еврокомисарят по вътрешни работи Сесилия Малстрьом. България е сред страните с най-висока корупция в държавната администрация.

"До 20-25 процента от стойността на държавните договори отиват в джобовете на чиновниците. Обществените поръчки в страните-членки са близо 15 процента от общия брутен вътрешен продукт на Евросъюза", допълни Малстрьом, цитирана от ИТАР-ТАСС и БТА.

Най-високо равнище на корумпираност в държавния апарат е отчетено в България, Румъния, Чехия, Словакия и Италия, предаде БТА. Трима на всеки петима ръководители на малки компании в Чехия посочват, че са принудени да прибягват до подкупи, за да спечелят конкурси.

България просто не публикува данни по договорите и резултатите от търговете за обществени поръчки. Такава практика има и в Италия. Гърция, Португалия и Испания също имат сериозни недостатъци в сферата на отчетността в държавния сектор.

Европейската комисия се надява, че тласък за решаването на този проблем ще станат публикациите на антикорупционните отчети тази година.

Междувременно Финландия и Германия заявиха, че високата корупция в Румъния и България е основната причина те да не са съгласни двете страни да влязат в шенгенската безвизова зона.





Няма коментари:

Публикуване на коментар