петък, 4 април 2014 г.

ГЕРБ ХРОНИКА 43


За далавери с евросредства ОЛАФ погва Плевнелиев и Павлова.
Не спазили съдебно решение и превеждали пари в куха фирма.
 
21.02.2014

Службата за борба с измамите с евросредства (OЛАФ) погва президента Росен Плевнелиев и троителния ексминистър Лиляна Павлова за далавера при изпълнението на воден проект, финансиран по програма ИСПА. ОЛАФ се е сезирала по сигнал на ПК „Екогласност”, съобщи председателят на клуба Емил Георгиев.
Още през ноември „Екогласност” подаде сигнал в прокуратурата у нас за случая. Става въпрос за  проекта за изграждане на пречиствателни станции в Стара Загора и Димитровград по ИСПА, при който с решение на Плевнелиев и Павлова крупната сума от над 1 млн. лв. е отишла вместо в родна фирма в германска. Международният конкурс по проекта бил спечелен от консорциум „Хайткамп Маас”, в който влизат две фирми – германската „Хайткамп строителен холдинг” и турската „Маас Арътма Системлери Иншаат Санай ве Тиджарет”. За подизпълнител пък била избрана старозагорската „Строителна компания Загора”. Тя е натоварена със задължението да построи пречиствателната станция в града за 2,9 млн. лв. Посредник по плащанията обаче е била друга турска фирма ­ „Интер Иншаат ве Префабрик”.
„Впоследствие тя се оказва куха и българската фирма има да взима пари за извършена работа по проекта”, припомни Георгиев. „Тя печели съдебно дело в съда да си ги получи, но въпреки това Плевнелиев и Павлова не са се подчинили на решението на магистратите” твърди председателят на „Екогласност”.
Междувременно природозащитниците вчера обявиха и за нов строителен скандал по морето. „В него е замесена фирмата „СЛЕ-Груп”, която купи от Тодор Бояджиев, кумец на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, терена от 29 дка с дюни в Несебър и се опита да го застрои с къщи”, съобщи шефът на политическия клуб. „Сега въпросната фирма е притежание на Станимир Стоянов и Лъчезар Богданов строи без разрешение в Св. Влас .
В курорта те вдигнаха сграда на 6 етажа с РЗП от 17 000 кв.м, без да имат разрешение за това. Строежът е само на 15 м от дюните и е близо до защитена зона”, твърди той.
Георгиев предупреди, че ако прокуратурата постъпи по същия начин, както с дюните в Несебър, и не защити българската природа, то ПК „Екогласност” ще сезира генералния директор по околната среда на ЕК в Брюксел. По думите му проектът противоречи на Закона за управление на черноморското крайбрежие и вече е подаден сигнал до Върховната административна прокуратура за нарушенията в Св. Влас.
Природозащитникът обяви вчера още, че „СЛЕ-Груп” са били най-активни в инвестициите си през периода от 2009 до 2012 г. по време на управлението на ГЕРБ. „Основният чадър за дейността им е от правителството на ГЕРБ. Бояджиев е кумец на Цветанов и има обща фирма със собствениците „СЛЕ-Груп”, уточни Георгиев.
Според него обществото чака от ДАНС и НАП истината за произхода на онези 4 млн. лв. с които „СЛЕ-Груп” са купили парцела в Несебър от кумеца на Цветанов. „Вместо това въпросните предприемачи Стоянов и Богданов получиха награда за "Благоустройствената инфраструктура и опазване на околната среда" за деня на строителя ­ Димитровден”, възмути се природозащитникът.
 Министерство на земеделието потвърди: Пампорово“ АД, собственост на Цветелина Бориславова, не плаща и лев на държавата Агенцията дори няма информация колко точно държавни и общински имоти ползва дружеството за своята дейност.
 
Боевски и Орлин Алексиев в общ кокаинов канал.
Депутат пита разпъван ли е чадър над общински съветници от ГЕРБ.
 
26.02.2014

Връзка между спрягания за крал на кокаина Евелин Банев-Брендо, щангиста Гълъбин Боевски и общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев търсят разследващи в МВР след заловената рекордна пратка от най-скъпия наркотик в гумите за рали „Дакар”. Депутатът от Коалиция за България Атанас Мерджанов обяви вчера, че не е изключено общинарят от ГЕРБ Алексиев и щангистът Гълъбин Боевски да са действали съвместно в един канал, който е бил покровителстван на високо ниво, защото не е бил разследван от МВР. Разследващи откриха още една косвена връзка между Боевски и дрогата в гумите за „Дакар” – и двете пратки са пътували за Испания, откъдето е трябвало да бъдат разпределени за пазара на дрога в Европа. И Орлин Алексиев, и Гълъбин Боевски влязоха през 2007 г. в Столичния общински съвет от партия ГЕРБ, но щангистът напусна градския парламент година по-късно след скандал.
„Защо МВР не е разследвало имало ли е преки връзки, съществувал ли е този канал ?
От кого е бил покровителстван и имало ли е чадъри върху определени политически фигури”, попита Мерджанов.
Депутатът добави, че съществува директна връзка между „Кокаинови крале” и пилота ни в рали „Дакар”. Оказва се, че председателят на финансовата комисия в Столичната община и собственик на суперлуксозна автокъща Орлин Алексиев е бил съдружник с Милена Боева, жена на арестувания при операция „Кокаинови крале” Матей Боев.
Мерджанов попита риторично възможно ли е при тази ситуация един от най-отговорните общински съветници да остане на постове в СОС, докато срещу него тече проверка.
Междувременно главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обяви вчера, че документи от рали „Дакар” са били унищожавани в столичен ресторант, свързан с общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев. До този момент българският участник в популярното състезание твърдеше, че има изгорени документи, но те били от работата му в общината.
„Имаме практика с шофьорите ми бележките, които хвърлям на пода, да се унищожават. Те съдържат ЕГН-та, имена и т.н. Това са все неща, които ако попаднат у някого, може да се ориентира какви процедури има.” Не е ясно защо бележки с ЕГН-та и имена са се търкаляли по пода, но от думите на главсека става ясно, че  наред с документите с надпис „Столична община” има и такива за ралито.
Както „Монитор” вече писа, полицаи извършиха претърсвания в автокъщата А2 на Алексиев, в дома му и в култовото заведение „Найт флайт”, в което той има участие. На въпрос защо са правени тези обиски вътрешният министър Цветлин Йовчев посочи вчера, че е имало оперативна информация, която е трябвало да бъде проверена.
„Извършва се проверка. Няма да имаме чак толкова бързи резултати, защото трябва да се провери документация, компютри и т.н. В зависимост от това, което се получи като данни при проверките и разследването, оттам нататък ще се вземат съответните действия”, коментира още Йовчев.

 

 „Пампорово“ АД (собственост на Цветелина Бориславова, която притежава Българо-американската кредитна банка) не плаща и лев на държавата за ползваните стотици декари държавни земи и гори за ски писти, лифтове и оръдия за изкуствен сняг.
 Това се казва в писмо на Министерство на земеделието и храните до сдружение „Синята планета“ по Закона за достъп до обществена информация. В писмото от земеделското министерство се посочва, че Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) не разполага с информация за сключени договори с „Пампорово“ АД за заплащане на наем за ползваните територии от Държавния горски фонд и Държавния поземлен фонд. Агенцията дори няма информация колко точно държавни и общински имоти ползва дружеството за своята дейност.
От писмото става ясно още, че „Пампорово“ АД извършва дейността си на заменени земи и гори от горската територия в курорта, на които има ски писти и лифтове. Това означава, че имотите се ползват въпреки наложения мораториум по време на правителството на ГЕРБ. Дружеството обаче ползва земите и горите от горския фонд, показа преди време проверката на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). В Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) има информация за законно ползване само на 83 дка от 2004 г. За останалите ползваните от дружеството стотици декари нямат информация.
Министерство на земеделието и храните забави шест месеца проверката за ползването на държавни гори и земи от „Пампорово“ АД. От министерството се оправдаваха, че „изисканата информация е доста и трябва да бъде прецизно подбрана“, като същевременно два пъти удължават срока й. „Синята планета“ попита за договорите между министерството и дружеството за продажба на територии от горския фонд, кои и колко от имотите, които се ползват са с учредени права или нямат такива. Освен това кои от горските територии, които „Пампорово“ АД ползва за изграждане на писти и лифтове са с променено преназначение. Земеделското министерство трябваше да посочи още колко държавни и общински имоти ползва дружеството за своята дейност и как са уредени отношенията между страните – наем, закупуване, безвъзмездно ползване.
През ноември миналата година проверка на Изпълнителната агенция по горите в курорта Пампорово установи, че лифтът до връх Снежанка е построен незаконно, като е осъществена и нерегламентирана сеч за разширяване на писти. Дирекция за национален строителен контрол /ДНСК/ установи незаконен строеж на лифт „Двата моста“ в Пампорово в землището на село Стойките, без одобрени инвестиционни проекти и без издадено разрешение за строеж. На „Пампорово“ АД е съставен акт No II-1/7.11.2013, с който са образувани административни производства за спиране на строителството и за премахване на вече изградените съоръжения и обекти, но той още не е влезнал в сила. Изпълнителна агенция по горите установи, че във връзка с този строеж са изсечени немаркирани дървета в рамките на около 10 декара. „Пампорово“ АД е построило и ползва 62 оръдия да изкуствен сняг и обслужващата ги помпена станция.
На 30.03.2011 г. Регионална дирекция за Национален строителен надзор-Южен централен район е извършила проверка и съставила констативен протокол №57, в който установява, че Пампорово АД ползва построени от тях съоръжения за изкуствен сняг в нарушение на законоустановения ред по реда на Закона за устройство на територията. Въз основа на този акт началникът на сектора в Смолян, при РДНСК, Южен централен район е издал заповед, с която забранява ползването на съоръженията за изкуствен сняг и достъпа до строеж. Определен е срок за доброволно изпълнение на заповедта.
През септември 2011 Административният съд – Смолян потвърждава, че няма издадени строителни книжа за изграждането на “Съоръжението за изкуствен сняг” и няма проведена процедура пред ДНСК по въвеждането му в експлоатация. Съоръжението преминава през земи от Държавен поземлен фонд и Държавен горски фонд, за които Пампорово АД няма документ за собственост. С това съдът потвърждава, че заповедта за забрана ползването на съоръжението, е издадена правилно.
 

Делото срещу Филип Златанов с "тефтерчето" започна по бързата процедура

 31.03.2014

Делото срещу бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов започна в понеделник по съкратената процедура на първа инстанция пред Софийския градски съд (СГС). По искане на адвокатите на Златанов казусът ще се гледа без разпит на свидетели и вещи лица в съдебната зала.
По време на първото заседание бяха прочетени показанията на някои от свидетелите, дадени по време на разследването. От тях стана ясно, например, че човекът, от чийто сигнал е започнало делото срещу Златанов е Пламен Ганев. Той преразказал в сигнала си думите на своя приятелка, работеща в комисията. Името й обаче е запазено в тайна.От твърденията й за нередности в комисията Ганев разбрал, че Златанов не завеждал сигнали срещу президента Росен Плевнелиев, бившия агроминистър Мирослав Найденов, ексдепутата от ГЕРБ Емил Димитров, бившия шеф на съдийския съюз Мирослава Тодорова, а ги криел в офиса си или в дома си в Перник.
"Най-малкото е страшно един президент да се държи в зависимост", казал пред разследващите сигнализиралият прокуратурата свидетел.
Самият Емил Димитров пък директно заявил по време на досъдебното производство, че Златанов бил човек на бившата шефка на правната комисия в парламента Искра Фидосова и изпълнявал нейните нареждания.
Въпреки тези твърдения обаче, нито Фидосова, нито Плевнелиев са разпитвани като свидетели. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и заместникът му Цветн Цветанов също не са привиквани да дават показания, тъй като се предполага, че двамат са споменати само с инициалите си в тефтерчето на подсъдимия и не е категорично установено, дали е визирал именно тях.Филип Златанов, който е протеже на ГЕРБ, бе изправен пред съда за три избрани случая от неговото прочуто тефтерче. В него той си бе водил подробни записки, за да си напомня кого да "удари" и кого не.
Прокуратурата го смята за виновен, защото е прикрил от обществото водената проверка срещу Росен Плевнелиев, от което държавният глава е "извлякъл облага". Така на президента са му били спестени имиджовите щети, смятат от Софийската градска прокуратура. От държавното обвинение предварително обявиха, че самият Плевнелиев няма отношение към случая, след президентът протестира срещу формулировките на прокуратурата.
Обратно на казуса с президента, прокуратурата смята, че на Димана Ранкова и Лилия Бунева са били нанесени вреди заради едноличните действия на Златанов. Ранкова и Бунева са обявени публично за виновни в конфликт на интереси, но не са били уведомени за решенията на комисията и не им е била дадена възможност да се защитят, което е правомощие на председателя на комисията. Така са им нанесени вреди, смятат от прокуратурата. В хода на разследването са разпитани 32 свидетели, изготвени са били 5 компютърно-технически и една съдебно-почеркова експертиза.
За първото заседание на съда по делото бяха призовани четирима свидетели, от които двама се явиха - бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров и бившата съветничка на президента Димана Ранкова. След като СГС днес одобри молбата за съкратено съдебно следствие, свидетелите бяха освободени. Подсъдимият Златанов на свой ред не се призна за виновен, но отказа да дава обяснения. Очаква се пледоариите по делото да се състоят във вторник.
Още при изнасянето на скандалното тефтерче с подбрани страници от него стана ясно, че прокуратурата държи да направи публично достояние именно на казуса с президента.
В записките си Златанов съвсем чинно бе описал инструкциите за употреба на случаите на Плевнелиев и Димана Ранкова: "Винаги да се уведомява И. Ф. за обаждания от първите мъже на държавата, плюс председатели на комисии"; "В 11 ч да се публикува (на сайта на комисията - бел. ред.) решението за Ранкова без президента в заглавието", "Реш. за прекратяване на Плевнелиев - другата седмица"; "Росен Плевнелиев - сигналът е прекратен, да не се качва в интернет"; Какво да правим с Ранкова и президента"; "Ранкова не се качва, чака се Дянков, настоява тя да стане от БНБ".
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар