петък, 16 май 2014 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 38

 
 

Съден за контрабанда става шеф на парк „Българка“

 15.02.2014

Очевидно хората във властта разглеждат общественото недоволство от кадровите им решения просто като досадно шумолене. Няма друго обяснение за мълчанието, с което управниците подминават последния повод за протести – назначението на председателя на Движението за права и свободи в Севлиево Али Алиев за директор на природен парк „Българка .
Вярно е, че той е само временно изпълняващ длъжността, докато досегашната директорка Мая Радева е в болнични след автомобилна катастрофа. Но подробности от биографията му хвърлиха съмнение дали е „подходящият“ заместник. Той е абсолютно външен за структурата на парка. На всичкото отгоре се занимава и с дърводобивен и транспортен бизнес.
Според информационната система „Дакси“ Алиев все още е собственик на едноличната фирма „Бара Али Алиев“. С други думи частният му бизнес е свързан с един от основните проблеми на защитената територия – контрабандната сеч. Точно този „избор“ актуализира един афоризъм: че незнанието прилича на идеята да назначиш алкохолик за барман – той може и да се въздържа от злоупотреби, но винаги ще буди съмнения.
Да не говорим, че уж управляващата столетница с прекомерната си сговорчивост „газира“ дори регионалната си структура в Габрово. Тя излезе със специална декларация, в която се заявява, че назначението е в разрез със закона, тъй като Алиев все още не е прекратил участието си във фирмата си, а тя присъства в Списъка на длъжниците по чл.182, ал.3, т.2 от Данъчноосигурителния и процесуален кодекс.
Опозицията (ГЕРБ) припомни, че преди време бизнесменът е бил уволнен за злоупотреби от длъжността заместник-директор на Държавното горско стопанство в Севлиево. Природозащитници добавиха, че е освободен заради незаконна сеч. И че той дори е бил съден, защото негови машини са били използвани за превоз на незаконна дървесина.
Те предупредиха, че ако Агенцията по горите не се откаже от скандалното назначение, ще информират европейските институции. Беше припомнено, че Алиев е принадлежал и към структурите на Държавна сигурност от 1985-а нататък под псевдоним агент Виктор. Този факт е станал известен при проверката на кандидатите за общински съветници на изборите през 2011 година.
Всички тези хора намират, че има странно съвпадение на това назначение с времето, когато трябва да започне общественото обсъждане на плана за управление на парка, което е предвидено за 18 февруари. В границите му попада обходният път на Габрово като част от проекта за тунел под Шипка. Нека припомним, че наскоро тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбите на природозащитниците от WWF и на частни лица срещу оценката за въздействие върху околната среда, която одобрява инвестиционното предложение на Агенция „Пътна инфраструктура“ за трасето на обхода на Габрово и тунела под Шипка.
Проектът е разделен на пет части. Преди повече месец бе завършен първият, а в момента продължават строителните дейности по втория участък от обхода на Габрово. Останалите три участъка са изцяло ново строителство – последният е тунелът с дължина 3.2 километра. Екоактивистите се съмняват дали Алиев не е избран да прокара „вярната“ политика по отношение на плана…?!
Така или иначе острата негативна реакция по случая, която дойде от различни посоки, принуди Министерството на земеделието все пак да се измъкне с някакво обяснение за това назначение. То дойде под формата на прессъобщение , в което се казваше, че смяната била просто за няколко дни. И то било „необходимо за текущото и своевременно организиране и ръководство на дейността на парка поради непредвиденото излизане в отпуск по болест на директорката на парка“.
Това обаче не е всичко. Веднага след като Алиев влезе „във владение“ с помощта на полицейска охрана, протестиращи съобщиха, че в парк „Българка“ е започнала поголовна сеч. Дали това е просто говорене или факт, на този етап остава да разберат правоохранителните и правозащитните органи.
 
 

Депутатите получили над 4 млн. лв. за представителни разходи

18.04.2014
078 501 лв. - толкова пари са изплатени на четирите парламентарно представени партии и независими депутати, за представителни разходи от началото на работа на парламента до края март. Справката bTV получи по Закона за достъп до обществена информация.
На всеки три месеца депутатите трябва да отчитат пред ръководството на парламентарната група са какво са похарчили двете трети от парите си. Вече има и опция това да се случва на в личния им профил на сайта на Народното събрание. Независимите депутати трябва да правят това и на страницата на парламента в интернет.
Справката показва, че тези средства за близо десет месеца се разпределят по следния начин: ГЕРБ - над 1,6 млн. лв.; Коалиция за България - около 1,4 млн. лв.; ДПС - над 608 000 лв.; „Атака” - към 400 000 лв.; и независимите с над 17 000 лв.
Правилникът за работа на парламента регламентира, че представителните разходи отиват за сътрудници, експертизи и обезпечаване на работата на депутатите дори и в избирателните им райони.
В ГЕРБ депутатите декларират официално тези разходи. „Тези пари, тези две трети, както се тиражира в някои медии, не се дават на ръка на депутатите, от тези пари отиват за разходи в групата”, обясни зам.-председателят на ГЕРБ Красимир Велчев.
И при социалистите по-голямата част от сумата остава в групата. Депутати от Коалиция за България казват, че до момента не им е известно някой от колегите да се е отчел на страницата на парламента. Други твърдят, че броят на внесените законопроекти доказва усилена работа. „Опис за какво точно са изразходвани тези пари, при кого се отчитат тези пари, ми пред счетоводителите и ръководството на партията”, посочи народният представител от Коалиция за България Филип Попов.
„Ако един депутат не е внесъл един законопроект, то тези средства са му излишни”, категоричен е друг депутат от групата на социалистите – Георги Кадиев.

И в останалите групи твърдят, че парите се харчат правилно. „Това е една сложна сметка, парите отиват по предназначение”, каза лаконично Павел Шопов от „Атака”.
„Служебни разходи, има правила, по които се отчитат тези пари, има много хора, в чиято полза правим разходи”, обясни, без да уточни, депутатът от ДПС Янко Янков.
Независимият Светлин Танчев пък споделя, че харчи парите и за случаите, когато се среща на обяд или вечеря със симпатизанти. До отчета в интернет обаче не е стигнал. „Знам, че има такава възможност, но още не мога да се придържам към това нещо, защото нямам необходимото време”, оправда се той. Танчев споделя, че му е малко трудно без асистент, а и сам си е шофьор.
Справка на bTV в сайта на Народното събрание установи, че засега депутатите се отчитат основно пред ръководството на групата си. Опцията за отчет на страницата им в интернет не е задължителна.
 
18-метрови яхти с кристални фарове купувани с европари от ПРСР
24.04.2014

До този момент по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) няма спрени средства. Това заяви земеделският министър Димитър Греков на пресконференция в Министерския съвет за усвояването на средствата от ЕС за сектор „Земеделие".
Четири одита са правени до момента. Според него не са състоятелни твърденията, че това правителство ще загуби пари по земеделската програма. Греков обясни, че проверките на Европейската комисия са за периода 2010-2013.
„Искаме да измием онзи срам от лицето българско, който предишните управляващи са направили", заяви министърът на земеделието.

Мирослав Николов, шеф на Държавен фонд „Земеделие" (ДФЗ), подчерта, че над 400 000 са бенефициентите по ПРСР. Над 6000 отлежаващи проекта заварил във фонда. От тях 921 на общини, читалища и църкви.

Проблемните средства в момента са в размер на около 6 млн. лв., предупреди той. Администрацията не знаела какво да прави. Редица нередности е имало по проекти във фонда. За пример Мирослав Николов даде проект, при който изпълнителят дава 150 години гаранция за реновиран обект за колосалната сума от 800 000 лева.
Николов смята, че срещу ДФЗ е подета очерняща кампания от хора, които са пряко отговорни за ситуацията във фонда и с години са прикривали проблемите в него.
Що се отнася за проектите с луксозни возила стана ясно, че за 2011-2012 г. са одобрени 126 договора за 392 транспортни средства, като от тях 14 са супер луксозни джипове.
През 2013 г. постъпват проекти за 1753 автомобила, от тях 340 супер луксозни джипове, яхти, АТВ-та, самолети, джетове, хеликоптери, моторни шейни.
От фонда обясниха, че нито един от тези проекти от миналата година не са одобрени и Брюксел няма да даде пари за тя, като най-вероятно ще бъдат поети от бюджета.
В проектите от МЗХ „открили" 12 (дванадесет) 18-метрови яхти с еленова кожа и кристални фарове.
Сред „атрактивните" проекти за развитието на еко и селския туризъм днешното ръководство на МЗХ открива одобрен проект за изготвяне на сайт за 300 лева и закупуване на джипове. Друг одобрен проект е за 4 палатки и 4 АТВ-та.
Крадецът вика „дръжте крадеца", заяви заместник-министърът на земеделието Явор Гечев по повод обвиненията на опозицията, че кабинетът ще изгуби пари по ПРСР.
Борим се до последно за всяко едно евро, което идва от ЕС, закани се той. Ще сърбаме попарата на чужди грешки. 39 милиона евро са „сгрешени" и е изработен екшън план, за да се спасят. Най-вероятно на тези проекти ще бъдат наложени корекции.
Спазвайте закона и правилата и няма да има никакви проблеми. Така пък вицепремиерът за еврофондовете Зинаида Златанова се обърна през медиите към бенефициентите. Спазването на правилата си остава най-сигурният начин да не се сблъскваме с такива проблеми, увери тя.

Не правете пропаганда от европейските фондове, обърна се тя към политиците, изтъквайки, че утре съвпадат две знакови дати - годишнина от подписване на договора ни за членство в ЕС и началото на предизборната кампания за вота на 25 май.
Обвиненията на опозицията, по думите на Златанова, замитала проблемите. Тя дори е готова да се спре да се говори за еврофондовете до изборите на 25-и май, за да не се политизира темата и политиците да не стават „залог на нечии политически амбиции".
 
 Доган си направи подарък за пенсия- купи яхта за 30 милиона лева
25.04.2014
 Бившият лидер на ДПС Ахмед Доган е закупил свръхлуксозна нова яхта на стойност 30 милиона лева. Той е платил около 15,4 милиона евро, което е равностойно на горепосочената сума. Яхтата е марка „Ферети“. Подобни водни возила имат могъщите братя Динев, нефтения бос Валентин Златев, както и босовете на групировката ТИМ. Яхтата на Доган обаче ще е най-скъпата и луксозна сред останалите олигарси на прехода. Това е 4-тата яхта на почетния председател на ДПС, който нагло се беше заканил, че ще си купи и космически кораб, напук на българския народ.
Той сам се е шегувал, че по този начин си прави скромен подарък за пенсия. Луксозната му придобивка ще разполага с всички ектри. Ще има три спални, гостна, трапезария, голяма веранда на открито. Яхтата ще е оборудвана със сателитна връзка, две леки картечници и възможност за херметизиране. Тя може да издържа вълнение до 9 бала и напрактика, ако няма пробиви е непотопяема. За това са гарантирали производителите.
За баровският плавателен  съд ще се грижи специално подготвен екип, който ще струва на Доган по 15 хиляди лева на месец. Пенсионерският подарък ще бъде доставен в   Свети Влас до три месеца. Поръчката е направена преди три месеца, и яхтата е вече почти готова. Бившият политик е решил да държи придобивката  си в пристанището „Марина Диневи“. За неговото богатство се носят митове, като се смята, че той има под различна форма активи за над 500 милиона евро.
Той напусна официално политика преди година и три месеца, веднага след атентата срещу него. Както е известно т.нар. покушение бе дело на бургазлията Октай Енимехмедов.
     

Няма коментари:

Публикуване на коментар