петък, 13 юни 2014 г.

СГРОМОЛЯСВАНЕ В ЧЕРВЕНО … 7


Лютви Местан: Избори до края на годината

За избори до края на годината се обяви на извънредна пресконференция в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан.
Той направи анализ на резултатите от изборите и заяви, че те показват, че е невъзможно кабинетът Орешарски да изкара пълния си мандат. "При това положение възможни са три варианта. Първият хоризонт на кабинета Орешарски до октомври 2015 г. и провеждане на избори 2 в 1 – местни и парламентарни; избори догодина по това време и трети вариант – избори до края на годината. Ние сме за третия вариант", каза Лютви Местан.
"Това ще рече мандат от още 4 месеца, оставка на кабинета „Орешарски” в края на септември – най-късно в началото на октомври, плавно предаване на властта на служебен кабинет и провеждане на предсрочни парламентарни избори в последната неделя на ноември или първата през декември. Нашите предпочитания са към трети вариант – избори до края на годината”, заяви Местан.
При анализа на изборните резултати в началото той каза: "Приемаме, че има проблем, че 800 000 гласа не са достатъчно силна подкрепа за кабинета „Орешарски”. Тази оценка е резултат от по-общия поглед на вота, а не произхожда от доверието, което собствено ДПС получи. Вотът не дава основание за еуфория. Още по-малко не дава основание на никого да повишава децибели и да размахва с пръст, да се връща към „аз”-форма."
„Сега е време за много прецизен анализ, без еуфория и с грижа за бъдещето на страната”, добави Местан.
Резултатите от изборите не дават добри перспективи за кабинета „Орешарски”, но в същото време не дават основание на никого да изпадне в еуфория. Обратното – вотът зададе много въпроси, намирането на отговор на които е дълг на основните политически сили. Отговорите не са по силите на нито една отделна партия. Сега е време за градивен диалог, за надпартийни усилия”, заяви Местан.
„Тази сутрин бях на среща с г-н Орешарски. Впечатлен съм от зрелостта и отговорността на министър-председателя Орешарски. Това е класически пример как властта не трябва да се осмисля като самоцел. Това с не по-малко сила се отнася и за ДПС”, каза Лютви Местан.
„Сега е време за кафе. Ние можем да пием кафето си и сами, но ако имаме предвид кафето като медиатор, като символ на диалога, струва ми се, че то е необходимо. Трябва да се преодолее дефицитът, отсъствието на ефективен политически диалог. Аз бих призовал всички да пият кафе”, подчерта той.
Идеята, съгласието за предсрочни избори, които да се проведат до края на годината, не трябва да се тълкува като признание за лошо управление на страната. Управлението на кабинета „Орешарски” издържа на сравнението с предишни управления и разликата е категорично със знак плюс. Неслучайно ДПС получи толкова силна подкрепа от своите избиратели, защото те оценяват високо управлението на кабинета. Ако някой има по-добра идея, ние сме отворени за диалог, готови сме за разговори. Сега е време всеки да поеме политическа отговорност и доблестно да заяви виждането си. Третият вариант има един много сериозен минус – това трябва да се изкаже още днес. Това е проблемът с бюджетната процедура. По закон бюджетът трябва да бъде внесен най-късно до края на октомври и да бъде приет до края на календарната година”, заяви Местан.
„При този вариант това няма как да се случи. Тежък риск, проблем. Дори изборите да са незабавни, кабинетът да подаде оставка още утре, проблемът с бюджета остава същият и отново няма да влезе в нормалния график за приемане на бюджета. Затова казахме, че сме отворени към разговор и за други варианти. Имам основание да смятам, че минусите на първия вариант са по-малко в сравнение с рисковете, които се пораждат от другите варианти, тъй като има смисъл да продължи едно управление, само ако то е в състояние да трансформира режима на оцеляване в стил на ефективно управление”, посочи Местан.
Струва ми се, че незабавна оставка също не генерира стабилност, а обратно – ще породи проблеми. Какво е необходимо да се прави в близка перспектива – всички знаем. Важно е да се направи анализ за първото шестмесечие и да се предприемат корективни мерки – първо по отношение на приходната част, каза още Местан.
„Важно е не как влизаш във властта, а как излизаш от нея. От властта може да се излезе с достойнство”, посочи Местан.
„Би трябвало да сме се поучили от уроците на тези 24 години и те ни казват да се въздържаме от заклинания – било по посока на „да” или на „не”. Не е време сега да се чертаят сценарии, защото основният сценарист е суверенът”, заяви Местан на въпрос дали ако при следващите избори ГЕРБ и Реформаторския блок направят правителство с мандата на ГЕРБ, от ДПС биха го подкрепили.
„ДПС е ляво – е клише, продукт на ангажирано политическо съзнание. Диалогът ще бъде ефективен, ако сме освободени от оковите на анти-ДПС митологемите”, обясни Местан.
„Изразяваме доблестно своето политическо виждане, без да го налагаме на никого, и оставаме отворени за по-добри варианти. Има нужда от малко повече европейска култура и във вътрешната политика на страната”, посочи той.
„С г-н Борисов разговорите ни бяха задочни, чрез вас, не сме имали среща. Вчера разговаряхме с г-н Станишев и мисля, че бяхме в добър диалог. След подобни резултати беше разбираемо те да имат нужда от повече време за своя анализ”, заяви Лютви Местан.
 

Мая Манолова вдига бунт срещу Станишев

БСП на нож заради задължителното гласуване, искат предсрочни избори през септември
Мая Манолова повежда опозицията в БСП срещу въвеждането на задължителното гласуване. Шефката на т. нар. Другарски съд в Столетницата първа скочи срещу вота насила, като разби на пух и прах тезата на лидера Сергей Станишев, че тази мярка ще сложи край веднъж завинаги на изборния пазар.
 Манолова е категорична, че купуването на гласове няма да спре. Нещо повече, зам.-шефката на парламента и „майка“ на Изборния кодекс предвижда, че цената на 1 глас драстично ще падне при подобна опция. Източници на „Всеки ден“ в партийната централа на бесепарите потвърдиха, че в четвъртък привечер, когато соцлидерът разкрил намерението си да обяви подкрепа за задължителното гласуване, Манолова е била една от най-изненаданите и остро разкритикували Станишев още тогава.
 Мнението на червената фурия подкрепили и други социалисти – Страхил Ангелов, Кирил Добрев и Корнелия Нинова, макар да не са членове на тясното партийно ръководство. На утрешния разширен пленум на левицата се очаква силен отпор срещу ръководството. Затова Станишев събира най-близките си съпартийци тази вечер на поредно заседание. Няколко депутати са поискали от политбюрото да съчетае задължителния вот с образователен ценз, но били порязани с обвинение, че се държат недемократично.
 Висши социалисти потвърдиха, че в Столетницата вече са се оформили и няколко лобита за оставката на правителството. По-радикалното настоява кабинетът „Орешарски“ да се разпусне до края на месеца, за да не се създава повече напрежение за БСП.
Болшинството социалисти, сред които и Михаил Миков, и Мая Манолова, смятат за най-удачно изборите за нов парламент да са в края на септември, а настоящите министри да си тръгнат в края на юли. Идеята е да не се чака началото на студените месеци и съответно високите сметки за ток и парно, които биха могли да предизвикат и протести, чиито негативи да обере изцяло левицата.
Малцина се съгласили с предложението на ДПС вотът да е през ноември, дори в началото на декември. Сметнали, че така Столетницата ще събере не повече от половин милион гласове – едва около 100 хиляди повече от бюлетините на европейските избори .
 

Стотици членове на партийни структури от плевенски общини се присъединиха към АБВ

10.06.2014
По време на пресконференция в пресклуба на БТА в Плевен, Румен Петков и представители на АБВ обявиха официалното присъединяване към Алтернатива за българско възраждане на цялата общинска структур на Земеделски съюз „Александър Стамболийски" и пет общински структури на партия „Български социалдемократи".
"Взехме това решение, не само следвайки моментната ситуация, но и заветите на д-р Петър Дертлиев, чийто зов е да се съберем под един покрив всички социалдемократи", каза Цветелин Христов - областен председател на партия Български социалдемократи и член на Националния съвет на партията.
Той обяви, че заедно с пет общински структури - Червен бряг, Долни Дъбник, Искър, Долна Митрополия и Никопол, в които членуват общо около 250 души, се присъединяват към АБВ.
Главният координатор на Земеделски съюз "Ал.Стамболийски" в Белене Емил Беев обяви, че заедно с цялата структура, в която членуват 500 души, също се присъединяват към АБВ. "Ние преминаваме към АБВ, защото считаме, че там има по-голяма перспектива", обясни Емил Беев.
 

Станишев подарява оставка за ЧРД на Борисов

За първи път водихме кампания на два фронта, подчерта лидерът на БСП по време на днешния пленум.
Лидерът на БСП Сергей Станишев призова кабинетът на Пламен Орешарски да си подаде оставката веднага след вота на недоверие, който ще се гледа от парламента утре, подчертавайки, че нито министрите, нито премиера заслужават да носят самостоятелно отговорността за държавата в условията на липса на политическа подкрепа и парламентарна нестабилност.
По ирония на съдбата, призивът за сдаване на властта идва само три дни преди рождения ден на лидера на ГЕРБ, Бойко Борисов, който ще отбележи личния си празник на фаталната дата 13 юни, петък. Така от „Позитано“20 направиха неочакван, но скъп подарък за 55-я рожден ден на своя политически опонент.
 
КТ "Подкрепа" иска оставка на правителството до края на другата седмица
10.06.2014                                                                                                   
От синдиката констатират, че България е в безпрецедентна политическа, парламентарна и правителствена криза  .                                    
Според КТ "Подкрепа" единственият правилен изход от сегашната ситуация в държавата е оставка на правителството до края на тази или най-късно до края на другата седмица и насрочване на предсрочни парламентарни избори, съобразени с процедурата по приемането на Бюджет 2015. Това се посочва в декларация на Изпълнителния съвет на КТ "Подкрепа".
От синдиката констатират, че България е в безпрецедентна политическа, парламентарна и правителствена криза, която поражда и социална криза. "Моралният дефицит на доверие и авторитет в парламентарните политически сили е видим и непоправим в мандата на 42-то Народно събрание.
Политиците водят яростни, индивидуални и групови войни, от които ясно личи, че последна грижа за тях са реалните и задълбочаващи се проблеми на българското население", пише в декларацията. От КТ "Подкрепа" посочват още, че "доверието в институциите е под елементарния минимум, а междувременно държавата деградира с бързи темпове, администрацията е парализирана и почти не функционира.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар