вторник, 24 март 2015 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...108


Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.

 
Убитият Борислав Манджуков просперирал под чадъра на БСП

 25.03.2014  

Показно разстлреляният тази вечер в София варненски бизнесмен Борислав Манджуков е убит заради контрабанда или крупни измами с ДДС. Това коментираха пред Faktor.bg криминалисти, запознати с тъмните игри на Манджуков. Името му до сега на няколко пъти е попадало в полицейските хроники, но най-сериозната акция срещу покойният вече бизнесмен бе през юни 2012 г. Тогава при специализирана полицейска операция "Цигараджии" е била разбита организирана престъпна група, занимаваща се с нелегална контрабанда на цигари. Акцията бе проведена на територията на София и Варна, и наблюдавана от тогавашния министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Групата, в която участва и Манджуков е осъществила контрабанда на цигари в обем от над 22 млн. къса през 2011 г., което по предварителни изчисления е ощетило с над 8 млн. лева държавния бюджет.
В операцията тогава бяха задържани шест от общо седем души участници.
Специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу седем лица за участие в организирана престъпна група, създадена с цел за контрабанден внос и разпространение в страната на цигари без бандерол в особено големи размери.
Загубите от дължимия на държавата акциз е изчислен в размер на 1 173 298 лева. През септември 2011 г. в софийското с. Герман са открити и иззети безакцизни цигари за 4 696 462 лева, за които дължимият акциз се изчислява на 2 345 100 лева. По делото "Герман" бе привлечено само едно лице - Олег Падалски, което е задържано и с групата на Манджуков.
Борислав Манджуков е представян като крупен варненски бизнесмен, но от полицейски разработки става ясно, че контрабанда на цигари и акцизни стоки и ДДС измами са били специалитетът му.
Манджуков е собственик на луксозното заведение "Версай" в морския град и на веригата заведения "Булгари". Притежава и чейндж бюра във Варна.
През 2009 г.е разследван заради схема за източване на ДДС. Тогава петима служители на НАП-Варна бяха наказани дисциплинарно, а четирима - със забележка, след проверка по анонимен сигнал с описание на корупционната схема.
Според сигнала през ноември и декември 2007 г. от хазната са източени десетки милиони левове от ДДС с помощта на трима данъчни служителки. Измамите били в полза на двама варненски бизнесмени, единият от които бе разпознат като Борислав Манджуков.

През 2003 г. пък приятелката на убития тази вечер - Галя бе похитена от осем маскирани, докато паркирала колата си в двора на вилата. Тя бе държана в плен, а нападателите й поискаха откуп от 500 хил. долара от Манджуков. За престъплението бе обвинен 32-годишният тогава Кирил Илиев.

През годините на възхода си в бизнеса и контрабандата Манджуков е просперирал с чадър на БСП, твърдят запознати с кариерата му. При задържането му през 2012 г. с него бе арестуван и и скандалният началник на митнически пункт "Олтоманци" Георги Владимиров-Фози. Именно Фози се слави като билзък до зам. председателя на парламента Мая Манолова и червената организация в Кюстендил. Осведомени източници от морската столица припомнят пред Faktor.bg, че при откриването на НАП – Варна през 2006 г. Боби Манджуков е редом до шефа на агенцията при правителството на Станишев - Мария Мургина.

След ареста на Борислав Манджуков преди две години БСП скочи срещу тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, но по-късно направиха опит да се разграничат от боса на цигарената контрабанда и връзките му с Фози. Тогава Мая Манолова обяви, че Георги Владимиров никога и по никакъв начин не е бил свързан с БСП и няма как този случай да бъде пришит към БСП-Кюстендил или към нея. От други разкрития обаче стана ясно, че Манджуков според информация на Сметната палата е дарил на БСП 4900 лв. през 2006 г. По-късно тогавашният червен лидер във Варна Борислав Гуцанов се опита да опровергае информацията. И докато в БСП че чудеха как да се разграничат от арестувания бизнесмен, бившият червен икономически министър Петър Димитров призна тогава пред „24 часа”: "Законът ще каже кой е виновен за ареста на Борислав Манджуков. Не твърдя, че в ареста му има политическа поръчка. Нито пък, че е виновен преди да се произнесат институциите. Боби Манджуков беше в ръководството на Областния комитет на БСП - Варна. Сега е само редови член. През последните години е правил неколкократно дарения за социалистическата партия, но винаги в рамките на закона".

Днес Боби Манджуков вече е в списъка на показно разстреляните в годините на прехода бизнесмени с бели якички. Връзките му със столетницата обаче остават красноречив пример за срастването на политиката и престъпния бизнес в едни мощен октопод. 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар