сряда, 4 май 2016 г.

ЪНДЪРГРАУНД 35

 
 
Охранители без прехрана.
11.01.2013
Десетки са знайните и незнайните служители на фирма „АПАС 2002“, които са пазели безплатно обекти на Васил Божков.
Легендарен е блянът на премиера Борисов да опаше страната ни с аутобани. „Така искам да изглежда България – слънчогледи, жита, а в средата магистрала“ – размечта се той в началото на юли миналата година, едва сдържайки бригадирския си устрем, жизнерадост и дръвновение в стил „Пред нас са блеснали житата“, твърде характерен за времената на ранния соц.
Както си е редно, това са строго охранявани обекти – зер, току-виж някой отмъкне част от скъпоценния асфалт, та той вземе да не стигне да се покрие шосето в достатъчно дебел пласт.  Затуй и на всеки километър по време на мащабните бойкови строежи на века може да се видят охранител до охранителя, мила моя, майно льо...
Хубаво е. Нека има работа за повече хора.
Само дето се оказва, че това е най-рисковата професия в нашата страна. Не толкова заради опасността да бъдеш прострелян, намушкан или пребит от безстрашни и нагли бандюги, а защото като нищо можеш да бъдеш най-бесрамно обран... от собствения си работодател. Кой знае защо именно охранителите са хората, на които най-често у нас не им се заплаща положения труд и те редовно остават без заплати месеци наред.
И понеже не са компактна маса, като работниците във ВМЗ-Сопот например, за тях е трудно да се организират в стачка или протест срещу това безобразие.
Вярно, по-безстрашните от тях дръзват да поведат лична и епична битка на съдебната арена с ощетилия ги работодател. Макар че такива смелчаци са единици, съдебните хроники все пак изобилстват от подобни дела.
В „Десант“ неведнъж сме давали гласност на различни примери за некоректни фирми, които оставят без прехрана свои служители и респективно техните близки, спестявайки си изкараното от тях с честен труд възнаграждение.
За поредния такъв случай ни съобщи наш читател, признавайки своята безпомощност да се справи с хищните акули в този бизнес. Димитър Рангелов е от Пловдив. През 2009 г. той започва работа като охранител към „АПАС 2002“ ЕООД. Плащат му, каквото му плащат, до някое време и след април 2010 г. спират да му дават заплата. Както и на останалите му колеги – близо 40 души.
Годината така си изтича без да получат и стотинка повече. Димитър Рангелов завежда дело за неизплатените му суми, което печели в съда, но пък си изгубва работата. Всички, които като него са се жалвали пред Темида, са уволнени. Тези, които остават на поста си, продължават да работят – все така без пари. За 2011 г. не им е платено нищо, а за цялата 2012 г. са взели само 4 заплати.
Пловдивската Инспекция по труда извършва в началото на 2011 г. проверка в „АПАС 2002“ ЕООД и установява, че в дружеството „не са изплатени в установените срокове уговорените трудови възнаграждения на работниците и служителите в обектите в Катуница, Централна ремонтна база-Пловдив, База „Тракия“, Шишманци, сепарация – 9 км и Чирпан“ за месеците от май до декември 2010 г. От ведомството издават предписание парите на ощетените хора да бъдат изплатени „на два транша със срок до края на месец март 2011 г.“
Освен това инспекцията установява, че не е заплатен и положения на редица от изброените обекти извънреден труд в размер на 2496 часа, за което издава допълнителни разпореждания той да бъде начислен и заплатен надлежно.
Нищо такова не се случва обаче. Както с празни ръце остава и съдията-изпълнител, който отива с изпълнителния лист от съда да събере сумата, дължима на Димитър Рангелов и която  „АПАС 2002“ е осъден да изплати – общо 3414,48 лв. със съответните лихви и главници. От тях Рангелов получава единствено 500 лева, които са му преведени едва в края на април 2012 г. И толкова. Другото е.. чаша студена вода!
И ако беше само този случай, да речеш „Здраве да е“! Но само един бегъл поглед към съдебните решения от последните години разкрива, че трудово-правни дела срещу фирма „АПАС 2002“ са водили още не един или двама нейни служители. И то не само в Пловдив. По повод неизплатени заплати и други нередности пред магистратите са се жалвали и в съдилищата в Русе, Хасково, Плевен, Трявна, Карнобат, Ловеч, Айтос, Бургас и къде ли още не. И навсякъде делата са решени в полза на работниците.
През април 2011 г. лично министър Тотю Младенов при свое посещение в Хасково обявява името на тази компания като един от най-големите длъжници на заплати в областта.
„АПАС 2002“ е регистрирана в София и се управлява от Чавдар Ангелов. Справка в Търговския регистър показва, че името на този господин се среща в още десетки компании, на които той е управител, съдружник, собственик на капитала или пък член на Съвета на директорите. Сред тях са: „Адлер БГ“ АД, „БДЖ-Трансимпекс“ АД, „Балканкар-Дунав“ АД, „Йорсет хордингс – България“ ЕАД и пр. – все предимно мощни акционерни дружества с милиони левове капитал. Едно от които дори е със собственик на капитала офшорна фирма от Вирджинските острови.
Впрочем зад голяма част от тях се съзира сянката на известния   предприемач, сочен от списание „Wprost“ като най-богатия българин Васил Божков. Така например през октомври 2010 г. бе съобщено, че „Холдинг Пътища“ е продал охранителната си фирма „ПСТ-Роси“ ЕООД за 1,1 милион лв. на купувача... „АПАС 2002“. Освен това в управата на много от компаниите Чавдар Ангелов фигурира редом до името на приемания от мнозина като дясна ръка на Васил Божков Орлин Хаджиянков. Макар че той преди време продаде дяловете си в „Мостстрой“ АД, „Холдинг Пътища“ АД и „Железопътна инфраструктура“ и вече е заличен от ръководството им.
Отделен въпрос е, че повечето, ако не и всичките обекти, които охранява „АПАС 2002“, са на Божков – и магистралните участъци, изграждани от неговия „Холдинг Пътища“, и корабостроителницата в Бургас, и Локомотивния и вагонен завод в Русе, и т. н.
Интересно е тогава как такива мастити предприемачи с милиони в джобовете си, буквално се циганят за жълти стотинки и принуждават наетите от тях служители да им работят ангария. При това става въпрос за унизително нищожни заплати, които се договарят да им дават – между 200 и 300 лева! Но вероятно точно това е начинът да се натрупат милионите.
Не знам дали кръщавайки фирмата си „АПАС“, Чавдар Ангелов е имал предвид, че така в индийската митология се персонифицират космическите води. Но именно като „апас“ се прославят небесните и земни богини, чиято крайна цел е да се влеят в океана.
В случая с тази нашенска охранителна фирма под океан, и то безбрежен, би трябвало да се разбират огромните печалби, трупани от Божков и хората около него.
По думите на Димитър Рангелов работниците са били лъгани, че предприятието, чиито обекти охраняват, не било превело парите за заплатите. А, както стана ясно, предприятието и охранителната фирма всъщност са разклонения на едно дърво от фирми с общ корен. Където гарван гарвану око не вади.
Опитахме се да се свържем с представители на „АПАС 2002“ на техния телефон, който намерихме в популярните бизнес справочници. Самата компанията няма собствен интернет сайт, така че това бе единственият начин да намерим връзка с тях. Но се оказа, че обявеният номер дава непрекъснато факсов сигнал.
Засега няма надежда историята да приключи с хепиенд за работниците. Но пък известно упование, че в случая може да бъде раздадена някаква справедливост, все пак мъждука. То се съзира в постановлението на прокурора от Софийска градска прокуратура Димитър Ангелов, който, запознавайки се с материалите по преписка, инициирана в отговор на жалба на Рангелов, и на базата на установените в хода на прокурорската проверка обстоятелства относно публично правните задължения към НАП на „АПАС 2002“ – които се оказват в размер на цели 1 576 553,71 лв., излиза със становище, че са налице достатъчно данни за „осъществен състав на престъпление по чл. 227Б, ал. 2 от НК от управителя на фирмата Чавдар Ангелов“.
И с още топло прокурорско постановление от 14 ноември 2012 г. разпорежда образуването на досъдебно производство срещу шефа на охранителната компания за това му провинение.
Въпросният член от Наказателния кодекс гласи, че по него отговарят за деянията си „управителите или представителите на търговското дружество или кооперация, ако в 15-дневен срок от спиране на плащанията не са поискали от съда да открие производство по несъстоятелност“.
Запознати със съдебната практика смятат, че дори да се стигне до внасянето на обвинителен акт, едва ли ще станем свидетели на осъдителна присъда за Чавдар Ангелов. Както и издаването „в името на народа“ на изпълнителен лист за събиране на вземанията, дължими на работника Димитър Рангелов от Пловдив, досега не е довело до желания резултат.
Но „Десант“ ще продължи да следи случая, за да видим доколко така прехвалените реформи в съдебната ни система ще дадат някакъв ефект.
 
Банев използвал офшорките, за да фалира фирмите си и да не върне задължения към държавата .
06.04.2016
Една от офшорките на Николай Банев разкрити в от в. „24 часа„, медиен партньор на ICIJ в проекта #PanamaPapers е използвана, за да се фалира „ФИК АКБ-Форес“ АД, показват документи от Търговския регистър.
С определение 6789 от 2013 г. на съдия Ченалова от Търговското отделение на СГС фирмата „Холандска Мечта“, която е наследник на „Финансово-Индустриален Концерн АКБ-Форес“ е обявена в несъстоятелност по производство инициирано от „Хънтли Оувърсийз Трейдинг“ – една от офшорките на Баневи.
Претенциите на „Хънтли“ (Банев) към „Холандска Мечта“ (Банев) са, че „Хънтли“ финансирал покупката на два самолета „Чесна“, но „Холандска Мечта“ не му върнала парите.
Ченалова приема, че са налице данни за допускане на обезпечителна мярка и назначава временен синдик на „Холандска Мечта“.
В същото време Холандска Мечта има големи задължения към Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК), която се опитва да ги събере като запорира и продава нейни имоти.
Така чрез мними кредити от офшорки, притежавани от Банев, той лъже държавата, за да не плати задълженията си по приватизационен договор, за които Биволъ пише подробно от години.
Името на Николай Банев фигурира и в дипломатически доклад на посланик Пардю за българската организирана престъпност от 2005 г., изтекъл в Wikileaks, където за него е отбелязано следното:
„M. (C) КОРПОРАЦИЯ АКБ. КОРПОРАЦИЯ АКБ ръководена от НИКОЛАЙ ЙОРДАНОВ БАНЕВ (български гражданин, роден на 16-ти август 1959 г.), участва главно в приватизацията на държавни производства. Нейните основни незаконни дейности включват приватизационни измами и корупция.“
Офшорка на Баневи се е наредила и на опашката на кредиторите след фалита на друга фирма на Баневи – Полимери АД. „Дрън Асет Мениджмънт“ е претендирала за 1,15 млн. лв, но не е представила доказателства и синдикът не е приел нейните претенции. „Дрън Асет Мениджмънт“ в момента е собственик на няколко дружества, които са в управителните съвети на фирми на Банев, сред които и „Холандска мечта“. Това показва справка в информационната система „Дакси“.
 
Измамник открадна десетки фирми с е-подпис . Мъжът от Видин твърди, че е продал самоличността си .
11.04.2016
Бизнесмен от Благоевград се оплака, че фирмата му е открадната. Оказа се, че крадецът е станал незаконно собственик на още повече от 100 дружества.
Стефан Алексов дълго ще помни това събуждане: „Сутринта, докато си бях в леглото счетоводителката ми се обажда и ми казва „Знаеш ли, че ти вече не си собственик на твоята фирма”. И аз казах „Как така не съм собственик?!”.
Реакцията му след новината е светкавична – в рамките на половин час блокира банковите сметки, знае, че обикновено измамниците се опитват първо да източат тях и да разпродадат активите.
Така блокирани остават над 100 000 лева, а Стефан Алексов започва да си задава въпроси - как непознат за него човек е станал собственик и управител на неговата фирма. Оказва се, че това не е никак трудно.
Проста и ефективна схема
„Пропуск в Агенцията по вписванията позволява на всяко лице, което си закупи електронен подпис, който е за около 50 лева, да влезе и да си подаде данните за промяна на собствеността на една с друга фирма с цялата си отговорност, която носи електронния подпис. За да придобиеш фирма на друг човек не се налага да имаш никакъв документ черно на бяло. Тоест всичко става благодарение само на това, която е станало по интернет, моят подпис електронно е прекопиран, защото Агенцията по вписванията допуска само електронни документи. Изискват само копие на документ на хартия, която също лесно всеки 18-годишен човек може да го направи, всеки ученик дори в 8 клас може да направи това нещо”, описва схемата Алексов.
Именно по тези стъпки най-вероятно е минал Милен Лилков Маринов от Видин – новият собственик на фирмата.
„Написал е, че е проведено Общо събрание, в което 98 процента от дяловете стават негова собственост и само 2 процента стават мои, увеличил е капитала на дружеството по документи и всички тези документи нито един от тях не е оригинален”, разказва ужиленият.
Седалището на фирмата също е променено- от Благоевград на София.
Икономическа полиция започна работа по сигнала. А проверка на bTV установи, че измамникът от Видин присвоил по същия начин 119 фирми. Станал е собственик и на повече от 80 леки автомобила.
Сред фирмите с дялово участие на мъжа от Видин има големи дружества - вносители на известна марка автомобили, както и производители на хляб.
Бушон или не
А ние тръгваме по следите на измамника. И стигаме до адреса на една от фирмите му във Видин.
Посоченият от Маринов адрес на фирмата е апартаментът, в който той живее. За съжаление в неделя по обед не бе открит в дома си. Според съседите Милен Маринов е класическият измамник- бушон. Беден, сирак и със съмнителен интелектуален потенциал. Живее сам и по-често е навън.
Полицията е извикала Милен на разпит. Той не се явил с мотив, че нямал пари за път до Благоевград. В последствие обяснил, че си продал самоличността – за 20 лева. Но записи от камерите в банката, в която е внесъл пари за увеличение на уставния капитал на фирмата, показват именно мъжа от Видин.
Той имаше късмет, други нямаха
А в Благоевград Стефан Алексов осъзнава късмета си - че навреме е разбрал за кражбата и то заради кореспонденция с НАП.
Със счетоводителите на част от фирмите, в чийто управителен съвет фигурира мъжа от Видин, успяхме да се чуем по телефона. И да ги предупредим. Но ако имате фирма, занимаваща се с внос на автомобили, производство на хляб, рекламна агенция и дори продуцентска къща - вижте дали си нямате нов съдружник или управител- без да подозирате.
 
Сблъсък в сараите! Пеевски крещял на Доган: Не съм банкомат да ме източвате постоянно, купувайте си изборите сами .
22.04.2016
„Не съм банкомат да ме източвате постоянно. Купувайте си изборите сами“, крещял Делян Пеевски на Ахмед Доган. Кавгата избухнала на другия ден след рождения ден на почетния председател на ДПС в сараите му в столичния квартал „Бояна“.
Свидетел на сблъсъка сподели, че децибелите на скандала били като рев на ракетен двигател. „Само пари искате! Пари, пари, пари – няма вече!!“,  атакувал фронтално депутатът от движението, притежател на съмнителни милиони.
„Ти за какъв се мислиш, бе! Аз съм те създал! Без мен си нула, петно“, отвърнал на разпенилия се млад олигарх Доган. „Дадох ти бизнес империя в ръцете, не си изкарал сам и един лев“, не издържали нервите на основателя на етническата партия. И продължил: „Самото ти име срина доверието на нашите хора в ДПС наполовина! Хората се отвращават от теб, търпят те заради мен, иначе да са те изхвърлили като боклук отдавна!”
Такива крясъци и епитети в сараите обслужващия персонал не помни. Като истински ураган описват те размяната на реплики и обиди между мъжете, които през последните десетина години превърнаха ДПС в емблема на тъмен бизнес и корупция.
„Ще се махна и без това не мога да ти дишам демагогията и простотиите повече“, налетял отново едрият политик Делян Пеевски. „Няма кой да плаче за теб, но имаш дългове,  които ще платиш! Ще платиш – знаеш това!“,  отсякъл Ахмед Доган и турил точка на скандала.
След скандала депутатът се изнесъл на виелица от сараите, където го чакала многобройната му охрана. Оттам отпрашил към хотел „Берлин“, където е щабът на кръга #Кой, твърди „Фрог“, позовавайки се на очевидци.  В края на март Делян Пеевски се е срещнал и с премиера Бойко Борисов, на когото обяснил, че се е скарал с Доган. Заявил, че ще бяга в чужбина, тъй като се страхувал за живота си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар