сряда, 25 май 2016 г.

ГЕРБ ХРОНИКА 53




Спонсор на Бойко водил гербери на сексекскурзия .Срещу какви услуги Миролюб Столарски получи монопол над столичния транспорт .

Подобно на своите ментори и предшественици в домогването до държавната власт столичният кмет Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ също са се обградили с обръчи от фирми, които подсигуряват финансовата им стабилност. Най-сериозният спонсор на генерала засега се оказва транспортният олигарх Миролюб Столарски, шеф на частния превозвач "Карат-С". В замяна на партийното финансиране, Столарски от години печели най-изгодните концесии за столичните автобусни линии, заедно с прилежащото им финансиране, което според договорите, сключени през 2007 г., се оценява на 250 милиона лева за следващите 8 (осем) години.
Съмнителните действия на Столарски и "Карат-С" озадачават обществото отдавна, но учудващо за всички дейността на фирмата не просто не се преустановява, а дори нараства със завидни темпове. Името на олигарха бе замесено в грандиозния скандал със зам.-кмета на София Велизар Стоилов, който през ноември подаде оставка, след като стана известно, че е влязъл в задкулисна договорка с частни фирми за отдаването на автобусни линии в София.
Публикувани бяха откъси от разговори на Стоилов с лица, към които той се обръщаше с "Ивайло, Росен, Миро и Асен". Имената съвпадат с шефовете на фирми, които успяха да спечелят конкурсите: Ивайло Константинов ("Юнион Трейд Къмпани"), Миролюб Столарски ("Карат-С"), Росен Илиев (МТК) и Асен Добранов ("Столичен автотранспорт"). Записаният разговор засяга провелия се миналата година пилотен конкурс за концесиониране на 15 столични автобусни линии, където именно Столарски и неговата "Карат-С" спечелиха най-много маршрутни линии - цели девет. Останалите победителки от този конкурс бяха "Юнион Трейд" и "Столичен автотранспорт", съответно с четири и две линии.
Въпреки че столичният кмет Бойко Борисов побърза да се отърве от Стоилов, като прие оставката му и обяви, че не знае нищо за престъпните действия на подчинения си, той не успя да опровергае обвиненията към формалния председател на ГЕРБ Цветан Цветанов за участие в далаверата.
Безобразията на Столарски и неговите покровители от ГЕРБ далеч не се изчерпват дотук, след като наскоро техните действия едва не докараха нова транспортна стачка в столицата
Повод за това стана изказването на председателя на Столичния общински съвет Андрей Иванов от ГЕРБ, който заяви, че транспортната фирма "Карат-С" ще влезе със сигурност във владение на 16-те линии от столичния градски транспорт, които спечели при нагласени конкурси в началото на 2008 г. Тази декларация бе направена в момент, в който синдикатите от градския транспорт в София заплашиха, че ще започнат нова ефективна стачка. Те се обявиха против даването на концесия на линиите, заради избухналия корупционен скандал в сектора и значително по-високите цени за транспортно обслужване на "Карат-С".
Самото изявление на Иванов влезе в противоречие с популистките декларации на кмета Бойко Борисов, който през ноември заяви, че ще прекрати всички договорни отношения с транспортните фирми МТК, "Карат-С" и "Юнион трейд" заради "лъжа". Въпреки високопарните речи на кмета и без обяснение от страна на администрацията му "Карат-С" запази правото си да обслужва спечеления по време на същия конкурс пакет, включващ автобусните линии 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 14, 69, 70, 114, 123, 204 и 306.
Същевременно с това проверките на кметството от ноември показаха, че "Карат-С"
нарушава контрактите с общинатапо обслужването на линии 30, 90, 72 и 73. Вместо да изпълнява транспортната задача, фирмата ги преотдава на фирмите "МТК груп" и "Тея травъл".

"Карат-С" получи тези линии по времето на кмета Стефан Софиянски и, въпреки че открито нарушава сключения договор, от администрацията на Борисов не се намериха хора, които да подведат под отговорност провинилата се фирма.
Повод за общото недоволство сред служителите на "Столичния автотранспорт" е абсурдният факт, че "Карат-С" ще получава по 3.52 лева за всеки навъртян километър от своите автобуси, докато в същото време общинското дружество получава за същото цена от 2.60 лева/км. "За нас тази сделка за автобусните линии е корупционна. На частните превози се дават най-леките линии и се парадира, че това е в интерес на софиянци", заяви Розен Зарков, председател на Федерацията на транспортните работници към КТ "Подкрепа". Според изчисления на негови колеги с увеличението на цената на пробег километър за една година концесионерът печели близо 5 млн. лева. Повече от това, което печели Столична компания за градски транспорт. "Сметнете за 7 години концесия колко пари прави. Това ощетява столичани", категоричен бе Зарков.
Въпреки ожесточените протести на синдикатите в столичния градски транспорт срещу монопола, който упражнява Столарски и неговата фирма "Карат-С", кметът Борисов и неговите общински съветници не проявяват никакво намерение за озаптяване на олигарха .
Това е разбираемо с оглед на близките връзки, които съществуват между Столарски и висши кадри в ГЕРБ. Наскоро например бе публикувана новината, че единственият депутат на ГЕРБ Лъчезар Иванов и автомобилният превозвач Миролюб Столарски са били заедно на екзотична почивка в държави, известни като сексдестинации, по време на празниците около Нова година. Те поели към горещите Малайзия, Сингапур и остров Борнео. Потърсен за коментар около съмнителната екскурзия, Иванов прояви типичната за ГЕРБ наглост и заяви, че общата им екскурзия е била случайност и той не е подозирал за присъствието на Столарски.
През уикендите пък лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов и Лъчезар Иванов пък са били чести гости в хотела на Столарски във Велинград, наречен "Двореца". Тази разкритие също не бе отречено от представителите на ГЕРБ, с което те доказаха, че нямат никакви угризения за връзките си с скандалния олигарх. Всеки сам може да си направи изводи дали отново става дума за съвпадение.

Въпреки отчаяните оправдания от страна на Бойко Борисов, не остават никакви съмнения за бизнес обвързаността му с транспортния олигарх Миролюб Столарски. Не може да бъде подминато най-вече откровеното нежелание на кмета да потърси отговорност за незаконните действия на своя бизнессътрудник, на когото явно се разчита за финансиране на задаващите се предизборни кампании. И докато Бойко заплашва, но не действа, столичани продължават да бъдат ощетявани със стотици милиони левове.

 
Плевнелиев уреди счетоводителката си с 500 бона годишно . Елица Николова получи заслужена награда за 17 години вярност на Росен и Иво Прокопиев .

06.04.2016

 Президентският мандат на Росен Плевнелиев е към своя край, но той няма намерение да се раздели с поста, без да осигури „последно десет" на най-верните си дружки. В края на миналата седмица държавният глава тихомълком набута финансовия си секретар Елица Николова за член на Управителния съвет на БНБ на мястото на проф. Стати Статев, чийто 6-годишен мандат изтече.
Едва 41-годишната дама ще се уреди с благата служба от средата на юни. Така тя ще се присъедини към списъка на известните като „държавни милионери" шефове в БНБ, които са известни с това, че и по време на най-тежката финансова криза лапат заплати, по-големи от тези на директорите в най-проспериращите частни трезори. Покрай скандала с фалита на КТБ стана ясно, че тогавашният управител на БНБ Иван Искров и 6-имата му колеги от УС са се подписвали под месечни възнаграждения между 12 и 18 хиляди лева. Годишните бонуси пък стигат до 300 бона, което означава, че Плевнелиев е осигурил на вярната си Елица доход от порядъка на половин милион за всяка от следващите 6 години.
Прессъобщението от президентството бе съвсем лаконично, но за Елица е добре известно в икономическите среди, че вече от доста години е нещо като личен счетоводител на Плевнелиев. Още като министър на регионалното развитие и благоустройството Росен прибира тогава 33-годишната Елица Николова първо като съветник по финансови въпроси, а след това като зам. главен директор на дирекция „Програмиране на регионалното развитие". След това дамата се изявява като началник на политическия кабинет на министъра от 2011-а, а от следващата година е секретар на президента по икономика, развитие на регионите и инфраструктурата.
Интересно е обаче откъде идва счетоводителката в УНСС, преди да попадне в лоното на Плевнелиев. В трите години, преди да започне държавната работа, Николова е контролер в „Алфа финанс холдинг" на старата дружка и бизнес партньор на Росен - олигарха Иво Прокопиев.
Всъщност обаче Плевнелиев и Елица са заедно в добро и лошо още по-отдавна - от далечната 1999-а, когато още младото момиче работи във фирмата на президента „Линднер". „Знаем ги ние добре квалификациите на Еличка. Тя не излизаше от офиса на „Линднер", колеше и бесеше, макар да беше обикновена секретарка. Имаше обаче и друга задача - беше най-довереното „ухо" на Росен сред служителите. Не можеше с вежда да мръднеш, без да му каже след 30 секунди", разказва бивш работник в германското предприятие.

 

Домино от оставки заради 60 "депутатски" спирки .

22.04.2016

 Съмнителна поръчка за 60 спирки на столичния градски транспорт, обновени от фирма на съпруга на депутатка от ГЕРБ, предизвика домино от оставки. Заради излъчен репортаж по Нова телевизия премиерът Бойко Борисов поиска и светкавично получи оставките на депутатката от ГЕРБ Ирена Коцева и зам.-кмета по транспорта на Столична община Любомир Христов. Впоследствие кметът Фандъкова поиска оставките на цялото ръководство на Центъра за градска мобилност.
Така Борисов изпълни и заканата си, произнесена преди дни пред актива на ГЕРБ: "Ако докопам някого от вас, пощада за никого няма да има". Въпрос с понижена трудност е какво щеше да стане, ако Ирена Коцева не беше "докопана" чрез тв репортаж.
Това е поредният случай на политика за пред и заради телевизията, демонстрирана от министър-председателя, който е безпощаден към хора, включително и от ГЕРБ, изобличени в тв разследвания (които са стигнали до милиони зрители) или при някоя зрелищна операция на прокуратурата и службите.
В същото време премиерът (и всички отговорни институции) остава сляп за източените милиони левове от джоба на столичани, чрез съмнителни поръчки за строителство, които се контролират от Любомир Христов, заместник на кмета Йорданка Фандъкова, която пък е зам.-председател на партия ГЕРБ.
Борисов е заварил Фандъкова в Амстердам с обаждането си за оттегляне на зам.-кмета Христов. Още с пристигането си в София тя е разписала подадената вече оставка и едновременно с това е поискала оставките на цялото ръководство на Центъра за градска мобилност. Приемането им е въпрос на време, тъй като решението трябва да бъде взето от Столичния общински съвет, казаха от пресцентъра на Столична община.
Преди това БСП се възползва от петъчната антикорупционна чистка на премиера и поиска да бъде махнат шефът на градския транспорт Симеон Арнаудов. Той стана директор на ЦГМ през 2012 г., след като беше уволнен като шеф на ДАИ по нареждане на Борисов, заради зверска катастрофа на магистрала "Тракия".
Цялото ръководство на ЦГМ е съставено от кадри на ГЕРБ, разделени между вътрешнопартийни "квоти".

А къде бяхте досега?

Последният казус, свързан с дейността на зам. - кмета  Любомир Иванов, за който Mediapool  писа, е за разпределянето на пътните ремонти през 2015 г. Въпреки действащите ограничения по закона за офшорките, Столична община даде поръчки именно на офшорни компании, които се ръководят от бивши общински служители и които, по неофициална информация, са собственост на общински съветници.
Нещо повече, за оставката на Любомир Христов от години настояват различни политически сили, предимно БСП. Първото такова искане отправи настоящият независим депутат Георги Кадиев още докато беше общински съветник. Поводът - подготвената скандална сделка с един от спонсорите на ГЕРБ - "Карат С", който щеше да ощети общината с близо 3 милиона лева.
По време на последните местни избори оставката на Христов беше искана и от Реформаторския блок. Представители на Блока изнесоха данни за некачествени ремонти, последният от които беше за околното пространство на НДК. В момента отново се прави търг. Строителни фирми официално предупредиха общината, че така извършен, ремонтът ще е некачествен и ще се наложи да бъде правен ремонт на ремонта. Причината е липса на отводняване на новата хидроизолация, заради която сега ще се прави ремонта на площад "България".
Спечелилата трети кметски мандат Йорданка Фандъкова обаче настоя за оставката само на главния архитект Петър Диков. Любомир Христов беше пощаден, а Фандъкова не изложи мотиви. Той се смята за близък на шефа на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов по линия на МВР, където е работил неговият баща. Бащата на Христов е работил заедно с бившия шеф на Столичния общински съвет Андрей Иванов и именно Иванов е човекът, който препоръчва Христов да заеме овакантения пост на зам.-кмета по транспорта, след като Александър Цветков става транспортен министър по време на първото правителство на ГЕРБ.
За това не е случайно, че новината за оставката на депутатката Ирена Коцева и на зам.-кмета Любомир Христов беше съобщена в петък от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.
Според източници от ГЕРБ Коцева бързо склонила да се оттегли след разговор с премиера Бойко Борисов в петък сутринта. Той настоял пред столичния кмет Йорданка Фандъкова и за оставката на заместника й по транспорта Любомир Христов. Министър-председателят е провел разговори с нея, след като Нова телевизия излъчи разследване за съмнителната сделка.
Любомир Христов е депозирал оставката веднага, а столичният кмет Йорданка Фандъкова я е прила, казаха от пресцентъра на Столична община.

Обществена поръчка за 236 730 лв.

Поръчката, заради която "горят" Коцева и Христов, е за 236 730 лева. Възложител е общинското дружество "Център за градска мобилност" (ЦГМ). С тези пари са направени 60 спирки за градския транспорт. Според експерти, цитирани от Нова телевизия, цената на спирките е двойно по-ниска.
Нова тв показа още и снимки на служебната кола на заместник-кмета на София по транспорта Любомир Христов пред къщата на Коцеви в Самоков. Той е ходил многократно там през почивните си дни. Заместник-кметът Христов призна за познанството си със семейство Коцеви, но обясни, че не той е шеф на дружеството ЦГМ, което е пуснало поръчката.
"Центърът за градска мобилност е юридическо лице, което има собствено управително тяло, собствени процедури, собствен бюджет", коментира Христов. Шефът на ЦГМ обеща проверка на случая.
Ирена Коцева обяснява, че няма представа какви поръчки е печелила фирмата на мъжа й.
"Това, за което знам, са малки поръчки (на фирмата на мъжа ми), които една такава малка фирма в трудно време изпълнява. Към Столична община не съм чувала да имат такава поръчка", допълни тя.

Първо ремонт на спирките от общината, а после на концесия за наши хора
Скандалното е, че в момента ЦГМ смята да инвестира 400 000 лв. в пребоядисване и нови спирки през тази година. Това беше одобрено от Столичният общински съвет преди седмица.
В същото време общинарите започнаха да подготвят отдаването на спирките на концесия за 15 години по схемата – 2х2. Около 1600 спирки са разделени в четири пула почти поравно, като сред съветници, се говори че два от пуловете са за фирми свързани с напускащия по думите на Борисов страната Делян Пеевски, а другите два пула са за рекламния бос Красимир Гергов.

Бивш шеф на ДАИ и виден кадър на ГЕРБ начело на градския транспорт .

Преди да оглави Центъра за градска мобилност през 2012 г., Симеон Арнаудов беше шеф на изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" в Министерството на транспорта при първия управленски мандат на ГЕРБ. Той беше уволнен по нараждане на премиера Борисов след катастрофа на магистрала "Тракия", при която загинаха осем души през лятото на 2011 г.
Симеон Арнаудов е и член на 5-местния директорски борд на ЦГМ. Начело борда е бившият депутат от ГЕРБ и шеф на федерацията по самбо Румен Стоилов.
Другите членове на директорския борд са Надя Маринова, Тодор Тодоров и Свилен Кръстев, който преди да влезе в него беше журналист в БТА, отговарящ за Столична община. Конкурсът за избор на директорски борд през 2012 г. се забави именно заради Свилен Кръстев, за да смогне да вземе диплома за висше образование, каквото се изисква за заемата длъжност.
От началото на април по нареждане на Фандъкова тече проверка на дейността на ЦГМ, казаха от пресцентъра на Столична община. Тя се извършва от отдел одит на Столична община. Фандъкова е наредила още и техническа проверка от независима лаборатория на материалите на спирките, уточниха от пресцентъра.

 

Борисов подари 5 млн. лв. на Домусчиев за ваксини .Фирми на близкия до ГЕРБ бизнесмен ще борят болеста нодуларен дерматит по едрите животни .

15.05.2016

Нови 5 милиона лева от държавата получава близкият до ГЕРБ бизнесмен Кирил Домусчиев. Негови фирми ще приберат крупната сума за авиационната обработка, която трябва да спре разпространението на болестта заразен нодуларен дерматит по едрите животни. Това става ясно от обществена поръчка на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).
Процедурата е договаряне без предварително обявление, а покана е изпратена единствено до ДДЗД „Биовета Еър“, което означава, че държавата е избрала този консорцуим да прибере 5 – те милиона лева, показа проверка на МИГNews.info .
Сдружението се състои от: 1. ДЗЗД БИОВЕТА ЕЪР – ЕИК: 176290728 2. ИВЕСТА 2003 ООД – ЕИК: 131047508; 3. БИОВЕТА АД – Данъчен номер: CZ25304046; 4. АВИО ОТРЯД-ВАРНА – ЕИК: 103256924. Мажоритарен собственик на фармацевтичната компания „Биовета“ е „Фювефарма“ на Кирил и Георги Домусчиеви.
През март тази година БАБХ отпусна 11 330 373.6 лева за ваксинация по въздух срещу бяс при дивите хищници. Парите отново получиха фирмите на Домусчиеви.
Началото на мащабното лапане на милиони от Агенцията по храните е поставено през 2009 г.  Тогава ДДЗД „Биовета Еър“ получава 12 986 412 лв. без ДДС. Справка в Агенцията за обществени поръчки показва, че други участници не се явяват на обявените търгове. Същият консорциум прибира от БАБХ 3 544 200 лв. за ликвидиране на болестта бяс чрез орална ваксинация на всички лисици на територията на страната. Тогава дружеството е избрано от изпълнителния директор на държавната институция Пламен Моллов без обществена поръчка, като е използвана практиката „договаряне без обявление“. В тръжната документация изборът на „Биовета Еър“ е оправдан с факта, че дружеството е спечелило подобен търг и през миналата година.

 

СКАНДАЛ! Министър Горанов вдига палат за 1 млн до София .

25.05.2016

Любимият министър на премиера Бойко Борисов и депутата от ДПС Делян Пеевски - Владислав Горанов скоро ще е горд собственик на частна резиденция. Усилни строителни действия кипят на обекта, който трябва да бъде покрит преди да завали сняг.
Националният обект, какъвто е по мащаби замъкът от бетон и дърво, се намира в елитната вилна зона край София "Ярема". Това съобщиха за Фрог нюз комшии на обекта, които са сащисани от колосалните размери на строежа. Първо мислехме, че ще се вдига резиденция, но охраната сподели, че министър Горанов вдига къща. Имотът ще струва между 1-1,5 млн лв, смятат брокери на недвижими имоти, които помолихме за експертна оценка.  Обзавеждането можело да вдигне цената още.
До имота на министъра със същото темпо и размах се строи и друга огромна сграда. Не успяхме да узнаем чия собственост е, но строители твърдят, че е на близък на Горанов.
Изсечени са десетки дървета, разкопан е огромен терен от Витоша, за да се издигнат въпросните култови сгради. Култови, защото напомнят за мащабите от времето на култа към личността в СССР и първите години след победата на социализма в България.
Много е вероятно грандоманския строеж да не се води на името на Владислав Горанов, а на негов близък или фирма. Със сигурост обаче е негов, защото идва да контролира обекта и се кара ако нещо не му харесва, категорични са съседи и охранители.
Строителството продължава с пълна сила.
Колко декара витошка гора е изсечена - знаят само строителите и министър Горанов.
Скоро по тези стъпала ще преминават скъпи гости на семейството, далеч от любопитни очи...
Оценката на премиера за министър Владислав Горанов чухме в петък сутринта по Нова телевизия. Г-н Борисов заяви че е много доволен от работата на Горанов. Сигурно. Само много способен човек може да съчетае многобройните служебни задължения, строителството на уютно семейно гнездо в планината и преследване на недоволните от модела #Кой. Неслучайно и Пеевски толкова го харесва...

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар