вторник, 23 август 2016 г.

СГРОМОЛЯСВАНЕ В ЧЕРВЕНО … 13




БСП пред разцепване от ВИС-аджия
24.09.2014
Варна по традиция ще се превърне в място на основно сражение на изборите. Но не между ГЕРБ и БСП. Червената партия вече воюва сама със себе си.
Първо сайтът Афера, после и други морски медии, разказаха за битките, които текат между кандидатите на столетницата за избираемите 2 или 3 места в листата на социалистите. Заради преференциите в изборния кодекс на Мая Манолова, по ирония на съдбата, собственият й мъж Ангел Найденов, който е водач, може да отпадне от следващия парламент. Причината е, че малко познатият на широката публика Асен Димитров, наричан Дебелия, се намесил в играта на „чавки”. Легендарната фигура нашумява първо като шеф на рекламата на ВИС, когато през 1996 г. отборът слага логото си върху фланелките на футболния отбор Левски и така спасява от фалит клуба и неговия собственик Томас Лафчис, съпруг на сегашната шефка на БНТ, а тогава – само тв звезда, Вяра Анкова.
Димитров минава за близък до орг.секретаря на БСП Димитър Дъбов, който след всички изборни провали, за изненада на мнозина, остана на поста си и дори е водач на листата в Шумен. За него се смята, че от своя страна е близък до СИК, особено след шумния скандал около пропадналото назначаване на негов човек за зам-министър в МВР при Орешарски. Тогава се разбра миналото на Иван Иванов в шуменския офис на групировката от 90-те години.
Според залаганията на журналистите от морската столица най-вероятно от цялата игра на Дебелия щял да си изпати не Ангел Найденов, понеже Михаил Миков бил настоял пред фактора да не го пипа, а градският лидер на червените Борислав Гуцанов. Той успя да премести вечния си конкурент Красимир Янков от второто място, което първоначално му се паднало от Позитано 20, на очевидно неизбираемото четвърто място.
Вместо него на сребърната позиция бе класирана Анелия Клисарова от кабинета Орешарски. По време на нейното министерстване из червените среди вървеше шегата, че не тя, а Дидо Дънката е министър на просветата, заради близостта й с бизнесмена. Той обаче нямало да помага на БСП, а на ББЦ на тези избори, ако се вярва на местните медии.
Гуцанов остава трети в листата и се надява на втори мандат в парламента като също смятал да си помогне с набиране на голям брой преференции. Ако не, разчита поне неговото момиче – Ани Клисарова, да влезе.
Ала планът му може да се окажат само надежди, ако Янков се окаже катапултиран като набере повече преференции. Според кодекса на Мая, по който правим и тези избори, с инвестиция в рамките на 50 000-60 000 лева, човек със задна позиция може да се окаже избран в листата на партията си и да стане депутат.
 
Георги Кадиев обяви новата си партия "Нормална държава".
20.03.2016
Бившият депутат от БСП Георги Кадиев, сега независим, обявява тази неделя новия си проект – политическата партия "Нормална държава". Мотото на формацията ще е "Всичко отначало", съобщи БиТиВи.
Депутатът отказа да определи партията като лява, дясна или центристка, като по думите му същността ѝ ще си проличи от бъдещите действия и политики.
Очаква се документите ѝ да бъдат подадени в съда до май, така че партията да е готова за евентуален предсрочен вот.
Кадиев отрече възможността да си сътрудничи с другите отцепили се леви проекти "Движение 21" на Татяна Дончева и АБВ на Георги Първанов.
Според Кадиев в България няма нито една завършена пълна реформа, затова "пътят е да се започне всичко от начало". В манифеста, който ще приемат учредителите, се настоява за спасяване на България от олигархията. Учредителите носят на ръкавите си бели ленти, които символизират новото начало и чистите им намерения.
По думите на Кадиев първата и основна задача на новата партията ще е борбата с корупцията. Сред приоритетите на "Нормална България" ще са също икономиката и завръщането на младите хора в България.
 
ДОСТ се заяви като антиолигархична и проатлантическа алтернатива на ДПС. ДПС е "гордиевият възел на корупцията, олигархията и проруските интереси", обяви Лютви Местан .
10.04.2016
 
ДОСТ ще е антиолигархична, проатлантическа и либерална партия. Такава заявка направи нейният основател Лютви Местан на учредителната конференция в неделя. Той отправи пряко послание към избирателите на ДПС и индиректно към правителството и ГЕРБ във връзка със сътрудничеството им с ДПС, заклеймявайки партията на Доган като "гордиевия възел на корупцията, олигархията и проруските интереси". За учредяването на ДОСТ Турция бе изпратила зам.-председател на управляващата си партия, както и представители на основната опозиционна партия.
В словото си пред събралите се в зала 3 на НДК над 1100 делегати Лютви Местан отдели обстойно внимание на различията с Движението за права и свободи, чийто почетен председател Ахмед Доган го изгони "ритуално" преди Коледа.
Доган и неговият кръг са заклещили българската демокрация
"ДПС е устроена така, че гордиевият възел на корупцията, олигархията и проруските интереси, в които лидерът (Ахмед Доган - бел. ред.) и неговият кръг от довереници са заклещили българската демокрация, не може да се разплете отвътре. Той може да бъде единствено разсечен с общите усилия на демократичното гражданско общество. В този смисъл ДОСТ ще изиграе своята решителна роля, за да се превърне България в истински европейска и истински натовска държава", декларира Местан.
Към учредителите, събрали се в препълнената зала 3 на НДК, Местан се обърна с думите: "Искам да ви благодаря за гражданската доблест и смелост да сте тук, въпреки натиска и репресията, на които сте подложени."
"Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ – в превод от турски означава приятел) ще бъде отворена за онези избиратели, дори и активисти на ДПС, които повече не могат да бъдат лъгани и които повече не желаят да бъдат заложници на корпоративни и олигархични интереси, допълни той.
Председателят на ДОСТ ще има право най-много на 2 мандата
"Ние ще освободим избирателите от безалтернативността да гласуват за партии, чиито лидери със своята абсолютна власт отдавна са превърнали принципа за единството в принцип на единственост, незаменимост и пожизненост в духа на отречените тоталитарни модели. Това са модели, при които лидерството се изгражда в култ към личността до степен, че лидерът е прав, дори когато е съгрешил. Само че от историята знаете как завършва всичко това...", подчерта Местан.
Той цитира текст от партийния устав, според който председателят и областните председатели на партия ДОСТ няма да могат да заемат тези позиции повече от два мандата, "защото сме партия, а не корпоративно дружество".
Освен патриотична, либерална и евроатлантическа, ДОСТ ще бъде и решителна антиолигархична партия, чиято кауза е реалната демокрация, при която всеки, независимо от социалното си положение и политически възгледи, етнически произход, вяра и име, да бъде равноправен пред закона и да има шансове за социална реализация и европейски стандарт на живот, каза Местан.
Местан се опитвал да върне ДПС във властта през парадния вход, но не успял
ДОСТ е поредната партия, учредявана от бивш съратник на Доган, която ще разчита на българските етнически турци у нас, в Турция и в Западна Европа. Досегашните опити за създаване на силна алтернатива на ДПС се оказаха неуспешни, но ДОСТ може да бъде изненада. Според последното проучване на "Екзакта" около една трета от избирателите на ДПС се колебаят дали да не се насочат към ДОСТ.
След като бе изгонен и от лидерския пост, и от ДПС, Местан заяви, че е "настъпил руска мина", визирайки твърдението на Доган, че декларацията в подкрепа на Анкара след свалянето на руския самолет от Турция била "гаф". Неизяснените и до днес причини за отстраняването на Местан (според Доган, цитиран на 24 декември от пресаташето на ДПС, "такава ще е съдбата на всеки, който се изправи срещу националните интереси на България"), оставиха впечатлението, че конфликтът е между протурските и проруските интереси в ДПС. Впоследствие Турция наложи забрана за влизане в страната на Доган и депутата от ДПС Делян Пеевски (окачествен от турски медии като проруски олигарх и император на контрабандата). Последното даде основания на Пеевски да окачестви себе си и Доган като защитници на националните интереси. В същото време според ДПС и български политици и медии ДОСТ е партията на Турция у нас.
Преди учредяването на ДОСТ Местан направи официална визита в Турция, където се срещна с премиера Ахмет Давутоглу.
Гости на учредителната конференция на ДОСТ бяха зам.-председателят на управляващата в Турция Партията на справедливостта и развитието Фатма Бетюн Сеянкайъ, депутати от същата партия, както и от основната опозиционна партия в Турция, турският посланик у нас Сюлейман Гьокче, представители на изселнически организации.
Местан отбеляза в словото си, че през трите години като председател на ДПС се опитвал да провежда отчетлива политика на евроатлантическа градация и поясняване на образа на ДПС с идея движението да се завърне в управлението на страната през парадния вход - легитимно програмно и прозрачно дясноцентристко управление. Опитът не успя. Оказа се, че по-видимите стъпки, и то на основата на съвременните либерални принципи, са приличали на отчаяно политическо "сапьорство" за "разблокиране" на олигархичното "задкулисие", което е "парализирало" ДПС, каза още той.
ДОСТ ще разобличава задкулисието
"Има едно внушение в българското общество, че олигархията е омерта, нещо като непреодолимо съзаклятие между политически и бизнес интереси, които зорко пазят своите гърбове, и никой не произнася на глас характера и степента на политико-олигархичните зависимости", каза Местан, без обаче да назове имена на олигарси. След това посочи, че "подходът при търсене на отговора за олигархията и олигарсите трябва да бъде функционален и персонален".
"Ние от ДОСТ сме решени да се изправим срещу вкорененото задкулисие, да го разобличаваме и да бъдем негова либерална алтернатива", декларира той.
 
"ПОЗИТАНО" 20 СЕ ТРЕСЕ! Вижте КОЙ влиза в ЦЕНТРАЛАТА НА БСП! Корнелия в ШОК!
08.06.2016
Прокурори влизат в централата на БСП на „Позитано" 20 до дни. Причината не е само заради липсата на куп документи, които са изчезнали, за финансовото състояние на партията, когато бившият й председател Михаил Миков напусна кабинета си след смяната на лидерството през май.
По наши данни магистратите ще ровят в папките най-вече заради кражбата на над 130 000 лева от касата в централата, за която самите социалисти съобщиха малко преди конгреса. Тогава стана ясно, че сумата се е изпарила, защото касиерката я е раздала на свои познати „в нужда". Тя бе уволнена, а червените създадоха комисия, която да нищи скандала, пише столичен ежедневник. Откраднатите пари бяха от представителните приходи на депутатите, които те безвъзмездно даваха на касата.
Оказва се обаче, че в последните 2 години не е водена никаква отчетност нито на приходите, нито за разходите на партията. Предишното ръководство на БСП, в лицето на Сергей Станишев, е внесло не по-малко от 600 000 лв. оборотни средства в централата, които също са се изпарили. Социалисти от Брегово пък съобщиха, че и от тамошната хазна са изчезнали около 150 бона. Не е ясно какво е състоянието на другите каси на общопартийните организации в страната, нито какви са дълговете им, но юристи изчисляват, че сумата от липсващи средства като нищо може да хвръкне до рекордните 1,5 милиона лева.
Апаратчици от Столетницата разкриха, че макар и бавно, новият лидер Корнелия Нинова вече влизала в час с шокиращия финансов батак в партията и затова я съветвали час по-скоро да започне външен одит, който да установи точния размер на средствата. БСП все още не е изплатила и всичките си кредити, взети по избори в последните години, като за целта миналата година се принуди да продаде част от имотите си в страната, за да може да закрепи тежкото си парично положение.
 
В БСП ЗАВАЛЯХА ЧЛЕНСКИ КНИЖКИ! Видни членове напускат партията! Вижте защо!
21.08.2016
Четирима членове на БСП от дупнишкото село Бистрица вчера хвърлиха членските си книжки. Собственикът на вила за гости в с. Бистрица Спас Михайлов, управителят за Югозападна България на голяма столична охранителна фирма Тодор Огненски и двамата му синове - Димитър и Иво, отидоха лично в централата на БСП в Дупница и обявиха намерението си да напуснат партията.
„От 26 години членувам в БСП. Децата ми преди 5 години също станаха членове на партията. Разочарован съм и затова и тримата напускаме партията. По време на избори лидерите на партията ни ухажват да работим с пълни сили за победа. Обещават неща, които след това не изпълняват. Заедно с нас напуска партията и Спас Михайлов. И той е дългогодишен член на БСП и е разочарован от партийните ни лидери и напуска. Очакват се още оставки от членове на организацията на БСП в село Бистрица. В деня на рождения ден на сина ми Иво взехме решението да напуснем БСП и отидохме в централата”, заяви Т. Огненски пред "Струма".
Спас Михайлов е един от успешните бизнесмени в селото. Преди няколко години отвори къща за гости в центъра на селото, има и фирма за алуминиева дограма.
Тодор Огненски в зората на демокрацията имаше цех за банички, който той отвори на първия етаж на къщата си в с. Бистрица. От 10-ина години се занимава с охранителна дейност. Дядо е на две внучета, които са кръстени на него - Теодор и Теодора, от двамата му синове.
 

БСП изрита АБВ, скъса коалиционното споразумение с хората на Георги Първанов!
Кандидатът за президент Румен Радев е кандидатура на БСП, заяви Корнелия Нинова.
 
23.08.2016




 
 
БСП няма да продължи преговорите с АБВ за общо явяване на предстоящите президентски избори.
Това съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова след заседание на ръководството. Тя обясни, че кандидатът за президент Румен Радев е кандидатура на БСП. От партията ще предложат инициативен комитет да застане зад Радев, така че АБВ, ако иска, може да се включи в него.
Според Нинова проектът за споразумение, изготвен от АБВ, е станал причина за разрива. Тя посочи сред причините записаното в него, че Радев е равноотдалечен от двете партии кандидат за президент.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар