вторник, 17 април 2018 г.

ПОСЛЕДСТВИЯ 52



Такова чудо рядко се среща! Току-що прокуратурата приведе като обвиняем за тежко престъпление цял бивш министър!

22.02.2018

Бившият финансов министър Стоян Александров е привлечен днес като обвиняем за упражняване на банкова дейност без разрешение.
Проверката срещу него е по сигнали за лихварска дейност,  съобщиха от Софийската градска прокуратура.
Тя започна на 8 септември 2016 година и обхващаше периода 2002 – 2016 година, когато Александров е директор на банка. Той обаче е проверяван като физическо лице.
През септември 2016 г. бизнесмени се оплакаха, че Стоян Александров им е дал заеми, като в договорите били заложени скрити лихви.
Според тях дела срещу бившия финансов министър от кабинета на Любен Беров са били подправяни в негова полза и то само за 4 дни. Тогава те обявиха, че имат съмнения, че Александров влияе на съда.
Поне трима души разказаха, че са вземали заеми от Александров с лихви, включително и скрити.
Наказанието за лихварска дейност е от три до пет години затвор и конфискация до 1/2 от имуществото.
След повдигнати от прокуратурата две обвинения срещу бившия финансов министър Стоян Александров за упражняване на банкова дейност без разрешение, т.е. лихварство, в Столичния общински съвет се е надигнало силно брожение, пише БЛИЦ.
Общинари са възмутени от извадените кирливи ризи на Малката секира и ще настояват той да подаде оставка. Тъй като обвиненият от прокуратурата за финансови далавери бивш ковчежник №1 е на изборна длъжност като общинар от “Движение 21” на Татяна Дончева, той може да бъде освободен от нея само, ако си подаде оставка.
„Сега ще видим, след като обикаля телевизиите и се прави на морализатор, дали ще му стиска да подаде оставка”, коментират в СОС.
БЛИЦ още преди две години разкри някои от схемите на упражняваната от Стоян Александров без разрешение банкова дейност. Той е давал огромни суми срещу космическата лихва от 12%.
Такава е ситуацията с отпуснатите от него над 6 млн. евро на Петър Цабалас – Пепи Гърка за построяването на апетитната сграда на столичната улица “Оборище”.
От събраните още тогава доказателства ставало ясно, че Александров е набавил огромната сума от трезора на КТБ, като е използвал приятелството си с мажоритарния собственик на банката Цветан Василев.
Размерът на лихвата е същият, който Цветан Василев даде на приятеля си Иван Костов по преференциалния му депозит.
Подозира се, че Малката секира е взел милионите от КТБ на лихва от 3%, която след това е увеличил с нови 9%, за да спечели бързи пари. Сметките му, обаче са излезли криви, защото Пепи Гърка не е успял да се сдобие със заветните разрешителни за пускането на сградата в експлоатация.
Преди минути стана ясно, че на Стоян Александров му е наложена парична гаранция за 100 000 лева. Това е съобщила за „Труд“ говорителят на СГП Зорница Таскова.
Обвиненията срещу него са за две престъпления. От 2002 до 2015 г. като физическо лице в София и няколко други града в станата Александров отпускал кредити срещу лихва на хора и фирми. Второто обвинение е, че като представител на юридическо лице е извършвал незаконна банкова дейност между 2002 и 2009 г.

Бивш кмет и сина му изпотрошиха кметство, но възмездието ги застигна бързо .

28.02.2018

Бившият кмет  на свищовското село Ореш е бил арестуван снощи след като вилнял в местното кметство. Екшънът се разиграл след като Петър Йозов и синът му били привикани за разпит. Поводът бил множеството жалби, които пишел до всевъзможни институции срещу настоящия кмет Любомир Иронов и срещу градоначалника на Свищов Генчо Генчев. Наскоро в сигнал до главния прокурор Йозов наклеветил всички кметове на населени места, че са "мафиоти, а управникът на общината Генчо Генчев е шефът на мафията“, информира в. "Борба". Заради тези доноси, Йозов бил призован да даде показания. Той обаче влетял разярен в кметството и започнал да буйства. Нахвърлил се с юмруци и ритници върху Любомир Иронов и го ударил в гърдите. Посегнал и на полицейския инспектор. Разлютеният бивш селски първенец на Ореш потрошил компютър, принтер и врата на една от канцелариите. Иронов и полицаят незабавно подали сигнал на телефон 112 за безчинството. След минути пристигнал полицейски екип от Свищов и Йозов и синът му били оковани с белезници и отведени в ареста.

Погнаха Божидар Димитров за корупция в НИМ.

23.03.2018

Бившият директор на Националния исторически музей и министър без портфейл при кабинета „Борисов 1“ Божидар Димитров е подписвал договори с дъщеря си и с племенниците си, докато е бил директор на музея. Това съобщиха от новосъздадения орган за борба с корупцията Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).
Комисията е установила, че Божидар Димитров, изпълнявайки длъжността директор на Националния исторически музей (НИМ), е бил в конфликт на интереси при сключването на два договора с дъщеря си и с племенниците си през 2015 г.
Повод за проверката на антикорупционната комисия е публикация в медиите, според която НИМ има съмнителни договорни отношения с търговското дружество „Акшаена -2007“ ООД, в което собственици са дъщерята на Димитров Мария и племенниците му.

Първият конфликтен договор:

Проверката на КПКОНПИ установява, че през април 2015 г. директорът на НИМ е подписал договор с въпросната фирма за изработването на каталог на колекция в тираж от 1 000 броя. Стойността на договора била 19 800 лв. и срок за изпълнение септември 2015 г.
Въпреки че в договора е предвидено половината от сумата да се плати авансово, а другата половина – 5 дни след предаването на готовите каталози, второто плащане е извършено два месеца след първото, констатират от КПКОНМИ. И двете платежни нареждания били подписани от Димитров.
Оказва се обаче, че фирмата не е доставила и каталозите. Музеят е получил само половината от поръчаните и заплатени каталози и то чак през октомври 2017 г., което е повече от 2 години след договорената дата. По преписката не е представен протокол за предаване на останалата част от каталозите, до пълния му тираж от 1 000 бройки.В хода на проверката не са установени данни и за представяне на колекцията в музея, което поражда съмнението дали въобще изработката на каталозите е била необходима.

Вторият конфликтен договор:

Пак през 2015 г. директорът на НИМ е подписал и втори договор със същата фирма – за печатно издание в тираж от 1 000 броя на стойност 15 000 лева. В двумесечния срок по договора фирмата е предала всичките бройки и е получила цялото плащане като платежните нареждания са подписани от Божидар Димитров.
В хода на проверката е установено, че съгласно Вътрешните правила за финансово управление и контрол в НИМ директорът на музея е имал правото да упълномощи свой заместник да подпише договорите като по този начин си направи самоотвод от вземане на решение в конфликт на интереси, но не го е направил. При нито един от двата договора няма подадена и декларация за конфликт на интереси.
Комисията не е установила конфликт на интереси по отношение на „Сдружение Плиска“, тъй като между НИМ и сдружението не са подписвани договори.
News.bg се опита да се свърже с Божидар Димитров за коментар, но без успех.


Руският гражданин Георги Гергов става първи клиент на новата Комисия за корупция – ще нищят афера за 150 млн. лв. От скандала ще изскочи и образът на настоящия лидер на БСП Корнелия Нинова, казва депутатът .

29.03.2018

Руският гражданин и консул на Руската федерация в Пловдив Георги Гергов ще се окаже и първият клиент на новосъздадената Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Това разкри депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски, който е депозирал скандалната сделка с Пловдивския панаир.
 Това е станало с единодушно решение на парламентарната комисия за борба с корупцията с председател Борис Ячев, обясни пред Faktor.bg Гърневски. Той изтъкна, че за това решение са гласували всички членове, включително и двамата депутати от БСП - Милко Недялков и Кристина Сидорова. Самият Гърневски е зам.-председател на въпросната Комисия за борба с корупцията в НС.
Пълната документация, с всички факти и обстоятелства около придобиването на панаира и загубата на пловдивски имоти за близо 150 млн. лв. е базирана на декларацията, която общинският съвет в Пловдив прие на 10 ноември 2016 г., уточнява Гърневски. През този период той бе общински съветник, а 4 месеца преди това - през юли, бе  избран за представител на общината в общото събрание на акционерите в Пълдин туринвест. Смесеното дружество между община Пловдив и Георги Гергов бе създадено през 2005 г. с благословията на местния парламент и тогавашния син кмет Иван Чомаков.
Като общински съветник Спас Гърневски, след няколкомесечна проверка, изготви специален доклад, в който се посочваше, че общината е загубила от тази авантюра с лидера на пловдивските социалисти имоти за 150 млн. лева, които са били апортирани в Пълдин туринвест.
Тук влизат 14 къщи на 6 дка в Стария град, 30 дка около панаира, 20 дка до хотел Санкт Петербург, 20 дка на Гребната и цялата общинска фирма Градини и паркове с 366 дка земя на Рогошко шосе и Княгиня Мария Луиза.
По събраните данни всичко това се е случило между 15 юни 2006 г. и 19 април 2007 г., подчерта Гърневски. По-късно Герневски внесе скандалния доклад в прокуратурата, депозира го в Народното събрание и изпрати Открито писмо със събраната информация до премиера Бойко Борисов.
До дни ще бъде избрано цялото ръководство на КПКОНПИ и се надявам да се заеме сериозно с този случай, коментира новото развитие на казуса Спас Гърневски. Той вярва, че тази сделка най-сетне ще бъде разгледана много детайлно и ще се докаже има ли кражба на века или не, каквото е всеобщото мнение на гражданите в Пловдив.
Това е знакова сделка и разнищването й от КПКОНПИ ще докаже, че няма повече чадър над никого, когато стгава въпрос за  защита на обществения интерес, категоричен е Гърневски. Той е убеден, че от тази афера ще лъсне и ролята на сегашния лидер на БСП Корнелия Нинова, която като зам. министър на икономиката е имала отношение към скандала.


6 години затвор за присвояване получи бивш кмет на Видин .

03.04.2018

6-годишна присъда за длъжностно присвояване получи бившият кмет на Видин Румен Видов. Присъдата може да бъде обжалвана, съобщава кореспондентът на националното радио.
Третото поредно дело срещу бившия кмет на община Видин Румен Видов бе гледано на 30 март, след отвод на Видинския районен съд, съобщи Милена Бранкова - председател на Районния съд в Монтана.
Обвинението е за длъжностно присвояване в особено големи размери, улеснено от престъпление по служба. Румен Видов е обвинен в това, че е нарушил служебните си задължения по тогава действащия закон за общинските бюджети и закона за финансов контрол. Той не е извършил правилно годишна инвентаризация на задълженията на община Видин и не е водил изпълнението на бюджета. Сключени са договори с три охранителни фирми с човек, който почива в хода на делото. Парите са на стойност около 4 милиона и 800 хиляди лева.
   

РЕСТУВАХА КМЕТИЦАТА НА „МЛАДОСТ“ ДЕСИСЛАВА ИВАНЧЕВА! СЛОЖИХА И БЕЛЕЗНИЦИ ЗА ПОДКУП!

17.04.2018

Според Нова тв тя е била хваната със 70 000 евро подкуп. Това била само първата вноска от поискани от кметицата 250 000 евро за издаване на разрешително за строеж.
Екшънът се разиграва пред Спортната палата в София, където има много полиция.
Според „Труд“ колата й е била засечена пред светофата в района от два автомобила със сини буркани на покрива при акция на новата Комисия за противодействие на корупцията.
В колата освен Иванчева са пътували още две жени, които също са задържани.
Освен нея в ареста е заместник-кметът на общината и човек, посредничил при предаването на парите.

На мястото преди малко пристигна шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев.
„Разследването се извършва съвместно с Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). В момента се извършват претърсвания и разпити на свидетели. Повече информация ще бъде представена утре, в 11.00 часа, в Съдебната палата“, коментира прокурор Арнаудова.
По време на акцията на Иванчева й прилошало и на мястото е пристигнала линейка, разказаха очевидци.
Пиарът на район „Младост“ Петър Кърджилов написа във Facebook, че в сградата има полиция, а работещите в общината не се допуска да излизат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар