понеделник, 14 януари 2019 г.

СВЕТЪТ ЗА НАС 22

София е четвъртият най - опасен град в Европа .

26.02.2016


Българската столица е четвърта в класацията на най-опасните европейски столици, съобщи "Индипендънт".
Списъкът с градове е съставен от водещата консултантска компания "Мърсър" (Mercer).
Тя е една от най-големите консултантски HR-фирми в света, която лансира своя индекс за качеството на живот всяка година, според който се нареждат най-безопасните градове за живеене и работа.
Класацията е сред най-представителни по рода си и се обновява ежегодно, за да помогне мултинационални компании и други работодатели за справедливо компенсиране своите служители.
Според "Мърсър" София е на четвърто място сред най-опасните градове в Европа.
Причината за това са постоянните граждански протести на българите срещу правителството, заради доходи и срещу корупцията, пише "Индипендънт", като отбелязва, че нацията ни е най-бедната в Европейския съюз (ЕС).
На трето място в класацията се нарежда гръцката столица Атина.
"Мърсър" отбелязва, че причините са бурните демонстрации срещу правителството в държавата и притокът на бежанци на територията на Гърция.
"Сребърният медал" печели Белград.
Сръбската столица е понижила нивото на безопасност заради честите случаи на насилствени престъпления, кражби и вандализъм.
Първа в класацията е украинската столица Киев, подобно на София и Гърция, основната причина е политическата обстановка в страната - гражданските демонстрации и враждебните отношения с Русия.
Въпреки че според Министерството на външните работи на Великобритания, в Киев вече се е "успокоил" в сравнение с района на Крим, в украинската столица често има кражби, вандализъм и протести, при които са загинали или ранени стотици хора.
Последни в списъка на "Мърсър" са Милано и Барселона.


Четвърти сме по убийства на глава от населението в ЕС, според Евростат .

23.02.2018


България заема четвърта позиция в ЕС по брой умишлени убийства на 100 000 жители, с коефициент 1,8 на сто, показват данни от анализ на Евростат за умишлените убийства в общността през 2016. Анализът на Евростат е по повод Европейския ден за жертвите на престъпността. Пред нас по показател "умишлено убийство" са само трите балтийски републики - Литва, Латвия и Естония, а най-малко жертви на убийства има регистрирани в Австрия, Холандия и Испания. Според данни на националната статистика у нас през 2016 г. има извършени 79 убийства и 26 опита за убийства. Престъпленията с нанасяне на телесна повреда са 820. За същата година НСИ отчита също 97 осъдителни присъди за извършени убийства в различни периоди, като за това са осъдени 100 лица. През 2016 г. у нас са наказани 1 770 престъпления против личността /около 6 процента от всички осъдителни присъди през годината/, като за това са осъдени над 1 400 лица /5 на сто от общия брой на лицата с влезли в сила присъди през същата година/. Най-висок е делът на осъдителните присъди за престъпления против личността за "причинени телесни повреди" - 766 дела са приключили с присъда по този параграф. За изнасилване са осъдени 61 извършители, за разврат има 220 осъдени, а за трафик на хора осъдените са 31 души. Според данните на НСИ коефициентът на криминалната активност у нас е намалял значително за 5-годишен период - през 2012 г. е имало 600 криминално проявени лица на 100 хиляди души население, докато през 2016 г. техният брой е спаднал до 450 души на 100 хиляди души. Най-висок е коефициентът на криминална активност във възрастовата група 18-24 години - 1 250 лица на 100 хиляди жители. Най-нисък е коефициентът на криминална активност у нас сред лицата на възраст 50 + години - 130 на 100 хиляди жители, отчита родната статистика. 5000убийства са регистрирани в ЕС през 2016 г. Близо 5000 жертви на умишлено убийство са били регистрирани от полицията в ЕС през 2016 г., отчита анализът на Евростат. В цифрово изражение най-голям брой на убийствата е регистриран във Франция - 1017 жертви или около 20 на сто от всички умишлени убийства в ЕС; следват Германия - 682, Полша - 530 и Италия - 469 жертви. В сравнение с населението обаче - Литва регистрира най-голям дял умишлени убийства на 100 000 жители - 5,9, пред Латвия - 3,4 , Естония - 3,2, България - 1,8 и Кипър - 1,7. Най-нисък е броят на жертвите на умишлено убийство в Австрия - 0,5 жертви на 100 000 жители, Холандия и Испания - по 0,6, Чехия и Италия - по 0,7. За сравнение - при съседите ни е имало също сравнително нисък брой убийства спрямо някои европейски страни - в Румъния - 290, в Гърция - 86, в Сърбия - 90, в Македония - 25. За Турция последните данни са от 2012 г. - 1 806 убийства. Като цяло броят на умишлените убийства в ЕС спада през годините, като през 2008 г. техният брой е бил над 5 600, през 2009 г. - 5 300, през 2010 г. - 5 100 - до около 5 000 убийства през 2016 г., отчита европейската статистика.
След като водим убедително по корупция и бедност, четвъртото място е едно сериозно отстъпление за нашите демокретични амбиции.


Световният икономически форум: България има по-лоши пътища от Уганда, Танзания и Виетнам.

04.06.2018


България е на 93 място по-качество на пътищата, сочат данните от класация на Световния икономически форум.
Индексът на конкурентоспособността за 2017 – 2018 г. ни нарежда след Виетнам, Уганда и Танзания по този показател.
За качеството на пътната инфраструктура страната ни получава 3.4 от възможни 7 точки.
Лидер в подреждането са Обединените арабски емирства с 6.4 точки, следвани от Сингапур (6.3), Швейцария (6.3), Хонконг (6.2), Холандия (6.1), Япония (6.1), Франция (6.0), Португалия (6.0), Австрия (6.0) и САЩ (5.7).
На дъното сред десетте страни с най-лоши пътища са попаднали: Молдова (2.5), Мозамбик (2.5), Украйна (2.4), Парагвай (2.4), Йемен (2.3), Гвинея (2.2), Мадагаскар (2.2), Хаити (2.1), Демократична Република Конго (2.1) и Мавритания (2.0).


Медии в САЩ разковаха България и Борисов: Това е най-корумпираната страна в Европа! 22% от парите на хората се губят за рушвети .

30.09.2018


Медии на американския елит захапаха родната корупция и премиера .Докато премиерът се разхожда из САЩ, солидни американски медии „злословят“ по адрес на България.Със заглавието „България трябва най-сетне да ограничи проблема с корупцията“ солидна статия ни отдели издаваното във Вашингтон „Diplomatic courier“.
То е посветена на корупцията у нас и бягството на чуждия капитал от страната.
Давам избрани цитати:
„В един месец, в който 200 000 българи внезапно загубиха задължителната им автомобилна застраховка, след като кипърското дружество „Olimpic“ се срина, след като Търговският регистър също се срина в продължение на дни и смъртоносна автомобилна катастрофа доведе до оставката на трима министри и на фона на призивите за нови избори, премиерът Бойко Борисов не можеше да си позволи по-лоши новини. И все пак краят на август донесе още по-обезпокоителни новини, чиито последици можеха да затъмнят всички кризи, с които се занимава София: обемът на преките чуждестранни инвестиции в страната бързо спада.“

„Българските бизнесмени коментираха, че сега влизат повече пари от преводи на българи, живеещи в чужбина, отколкото от чуждестранни компании, които правят бизнес в страната. София просто не може да си позволи да рухнат преките чуждестранни инвестиции. Повече от десетилетие след присъединяването на България към Европейския съюз тя има най-ниският БВП на глава от населението в блока. Почти всеки четвърти българин живее в бедност, а изтичането на мозъци е довело до там, че населението се свива по-бързо от която и да е друга държава на планетата“

„Напатилият се премиер Бойко Борисов държи с желязна ръка управлението през последното десетилетие, но ако не може да убеди чуждестранните фирми да се завърнат, той рискува да остави наследство от икономическо и политическо разрушение. Разпадането на СССР остави вакуум в България, препълнен от бивши съветски тайни агенти и криминални „дебели вратове“. Влизането на България в Европейския съюз трябваше да изкорени този проблем, но вместо това ситуацията се влоши.“

„… изглежда, че Борисов и неговият режим са основният проблем. Премиерът е обвиняван, че поддържа връзки със стария съветски елит и отказва да преследва корумпираните и престъпниците. Анализатори дори твърдят, че България на Борисов е „автокрация, в която публичните ресурси и институции се използват, за да обслужват личните интереси на управляващите“, а тези, които не се поддават на тази култура, са преследвани по обвинения. При управлението на Бойко Борисов България е е с репутацията си като най-корумпираната страна в Европа, като приблизително 22% от нейния БВП се губи всяка година.“

Освен системата от „мрежи на стари момчета“ (бел. моя – бившата ком.номенклатура), чрез която българското правителство предоставя благоприятни условия на определени компании в замяна на рушвети, чуждестранните компании трябва да се борят и с двустепенна система, която означава, че западните компании са изправени пред произволни и неоправдани пречки.

„Дори България да осигури на своите чуждестранни инвеститори равни условия, много от тях ще бъдат разтревожени от извънредно ненадеждната съдебна система на страната. Правната система на страната е затрупана от многобройни проблеми – от прекомерната централизация на прокуратурата до независимостта на съдебната система, която позволява на съдиите да се присъединят към корупционните механизми, без да се страхуват от санкции.“

И т.н., и т.н.
Статията освен това обстойно се спира на зависимостите от Русия особено в енергийната сфера и флиртът на София с Москва.

Финалът е ударен за премиера: :
„лятото му на срам може да се превърне в години на позор.


ХВАЛА: ЕВРОСЪЮЗЪТ ОБЯВИ - БЪЛГАРИЯ Е НА ПОСЛЕДНО МЯСТО ПО ЗАПЛАТИ И ПО ЖИЗНЕН СТАНДАРТ В ЕВРОПА!

10.12.2018


България е на дъното на класацията по жизнен стандарт в Европейския съюз, потвърждава поредно изследване — този път на икономистите от БАН. Авторите са проучвали и териториалните различия, според които водещ е Югозападният район, а сред губещите е и Южен централен. Това съобщи БНР.
За последните седем години оценките за България спрямо останалите страни-членки на Европейския съюз са от 4 до 6 пъти по-ниски.
Данните показват, че средният коефициент на жизнен стандарт в общността за 2010-та година е бил около 50 процента, докато в България е едва 10 процента.
Най-висок стандарт в Европа отчитат в Лихтенщайн, а на опашката, но преди нас, са Литва, Латвия и Румъния.
Подредбата за 2017-та година е същата. Средният коефициент за Европейския съюз е 45 на сто, а за България 7 на сто.
Подреждането по райони у нас отбелязва значителни промени за изминалите 7 години, според учените.
Югозападният остава водещ през целия период.
Значителни подобрения настъпват в Северния централен и в Северозападния район, докато сред губещите се отличава Южния централен.
Областите с подобрен жизнен стандарт са Габрово, Плевен, Силистра и Разград. Сред тези със значително снижаване на оценките са Сливен, Кърджали, Смолян и Варна.Eвродоклад: България губи над 11 млрд. евро годишно заради корупция .

17.12.2018


Според него годишно ЕС губи 904 милиарда евро заради корупция, което включва и непреките последици като загуба на данъчни приходи и намалени чуждестранни инвестиции. Поставяйки сумата в глобален контекст, с нея ЕС би могъл да сложи край на световния глад (229 евро годишно), да помогне за елиминирането на маларията (4 милиарда евро), за осигуряване на основно образование на децата в 46 страни, където доходите са ниски или средни (22 милиарда евро), да помогне за осигуряването на безопасна вода и канализация (129 милиарда евро), да подпомогне здравеопазването в бедни страни (115 милиарда евро), да направи необходимите годишни инвестиции, за да има всеки достъп до електричество до 2030 г. (45 милиарда евро). Дори и след тези разходи ще останат 360 милиарда евро.
В България корупцията причинява 1.8 пъти по-голяма загуба, отколкото е целият бюджет за социални разходи (6.1 млрд. евро). Сумата пари, която страната губи, е повече от 360 пъти по-голяма от целия бюджет за заетост (около 31 милиона евро), три пъти по-висока от националния бюджет за здравеопазване (почти 3.7 милиарда евро) и 2.4 пъти по-голяма от разходите за възрастните хора (4.5 милиарда евро). Бюджетът на полицията (518 милиона евро) е 20 пъти по-малък от цената на корупцията, а този на пожарната (145 милиона евро) е 76 пъти по-малък. Заради корупция България губи над 6 пъти по цялата сума, харчена за образование (1.8 милиарда евро).
Парите, които годишно се губят, са достатъчни, за да бъдат дадени средни заплати на около 2.5 милиона души (повече от една трета от населението), се казва още в доклада. Ако те се разпределяха сред всички българи, то всеки би получавал 1561 евро годишно.
Ако България можеше да харчи тези пари, тя би могла да осигури над 10.5 милиарда бири, или 1472 бири ежегодно за всеки човек в страната, което значи повече от четири бири на ден. Всеки българин освен това би могъл да получи 1345 бутилки вино, което е над три бутилки на ден. Парите, загубени заради корупция, биха могли да се използват за купуването на над 15 милиарда хляба от по един килограм (2198 на човек всяка година, или над 6 кг хляб на ден).
В доклада се цитира проучване на Евростат от 2017 г., според което 48% от българите смятат, че нивото на корупцията се е влошило в предходните три години, а 27% са на мнение, че е останало непроменено. Едва 4% казват, че корупцията е намаляла. Според 83% тя е широко разпространена в страната, а според 76 на сто тя е част от бизнес културата в България.
Според доклада, ако парите, които Европа губи всяка година заради корупция, се разделяха между хората в ЕС, то всеки човек щеше да получава средно по 1772 евро на година. Дори и в държави със сравнително ниски нива на корупция като Финландия или Дания всеки гражданин би получавал годишно съответно 727 или 782 евро.
Групата на Зелените/ Европейски свободен алианс призовава ЕС и държавите членки да заемат по-активна позиция в борбата срещу корупцията, да се засили капацитетът на ОЛАФ, Европейската комисия да прави годишна оценка да антикорупционните практики в страните, да увеличи финансирането за дейности за борба с корупцията, да защитава журналистите и подаващите сигнали за корупция и да гарантира по-голяма прозрачност и контрол на начина, по който се харчат еврофондове.
На национално ниво загубите от корупцията за брутния вътрешен продукт на държавите членки варират от 15% в Румъния (38.6 милиарда евро) до 0.76% в Холандия. Преди България е единствено Румъния, а същият процент са загубите и за Гърция. Италия е първа в абсолютни числа, губейки 236.8 милиарда  евро всяка година заради корупция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар