сряда, 17 април 2019 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 71Службите разследват отравянето на Гебрев .

11.02.2019

Това стана ясно на брифинг в Министерски съвет, след срещата на премиера Бойко Борисов и посланика на Великобритания у нас Ема Хопкинс по казуса.
На брифинга присъстваха още главният прокурор Сотир Цацаров, шефът на МВР Младен Маринов и горните двама.
По думите на Хопкинс българските и британските служби вече няколко месеца работят по случая за отравянето на Гебрев.
В хода на брифинга официално беше потвърдена информацията, че руският агент с агентурно име "Сергей Вячеславович Федотов" е бил в България няколко дни преди българският предприемач да се разболее сериозно след отравяне с неустановено вещество.
Главният прокурор Цацаров заяви, че британските власти са обявили трима служители на руските специални служби, които считат за замесени в случая "Скрипал". Двама от тях се подозират като преки извършители, един от тях, под името Сергей Вячеславович Федотов, се подозира като помагач.
При извършването на съответните проверки и действия по разследването е установено, че за период от 10 години първите двама не са влизали на българска територия. Установено е обаче, че третият е пребивавал на българска територия.
Федотов е влизал в България 3 пъти.
Първият път - със самолет на 5 февруари 2015 година. Той излетял обратно отново със самолет от Аерогара София на 22 февруари.
Вторият път - отново със самолет каца на Аерогара Бургас на 24 април 2015 година. Напуска България на 28 април 2015 година в 20.21 минути отново със самолет.
Третото влизане на Федотов в България е на 23 май 2015 година със самолет през Аерогара София. Този път обаче руснакът не се прибрал със самолет от България. На 29 май 2015 година той заедно с друг руски гражданин е напуснал страната с лек автомобил в посока Република Сърбия.
На 28 април 2015 година г-н Емилиян Гебрев, след вечеря с партньори от чужбина, се е почувствал изключително зле, след което е откаран за лечение в Медицинска академия.
При едно от пътуванията на руснака е налице съвпадение с датата на отравянето на Гебрев.
"До настоящия момент прокуратурата, МВР и ДАНС работят основно по установяване на маршрута, ако мога така да се изразя, на руския гражданин. Установяват се всички моменти от неговото пребиваване на българска територия, които са свързани с отсядане в хотели, ползване на превозни средства, контакти с български граждани, като е събрана значителна по обем информация", каза цацаров.
"На 11 октомври 2018 година до мен постъпи писмо от г-н Гебрев на официална бланка на компанията "Емко", в което писмо дословно той заявява следното: "През месец март тази година във Великобритания бе извършено покушение срещу Скрипал и неговата дъщеря, което придоби широка международна известност. Имам основание да считам, че отровата, която бе използвана в нашия, българския случай, и която не бе напълно идентифицирана през 2015 година, е от семейството на новичок", посочи главният прокурор и допълни, че искането на Емилиян Гебрев е да бъде разпоредено възобновяване на процесуалните действия, като бъдат информирани за това британските, а по възможност и други компетентни органи.
Още следващия ден, 12 октомври, Цацаров изискал от СДВР спряното досъдебно производство. На 15 октомври разследването е било възстановено с постановление на Софийска градска прокуратура (СГС).
До настоящия момент са проведени 13 разпита на свидетели. На 16 октомври Гебрев за първи път дава пред разследващите информация, че непосредствено след инцидента той е поръчал изследване във финландска лаборатория, което е било заплатено от самия него.
"До тогавашия момент момент, 16 октомври 2018 година, по досъдебното производство по никакъв начин не е било известно, че изследване на проби от кръв и урина са били извършвани от такава финландска лаборатория."
Прокуратурата незабавно изискала от ВМА резултатите от това изследване.
Цацаров: "След възобновяването по досъдебното производство е издадена европейска заповед за разследване, която е адресирана до съответните компетентни британски власти." На тях е представена пълната документация от медицинските изследвания и от провежданите от нас експертизи. Въпросът бил дали отровата, с която е отровен Гебрев, е подобна на новичок.
"От тогава досега се работи в пълно сътрудничество и координация с британските служби. На тях е осигурен пълен достъп до всички документи и материали по делото и резултатите от всички действия по разследването."
"По делото работи български съвместен екип за разследване. Мога да ви уверя, че той работи в пълна координация с британския екип за разследване по случая "Скрипал". Така че всякакви твърдения и внушения за бездействие при разследването всякакви твърдения и внушения за това, че случаят е бил оставен настрани и по него не се е работило от българските служби и българската прокуратура, са меко казано не отговарят на истината.
Припомняме, преди две седмици вестник "Капитал" написа, че Гебрев е отровен с вещество, подобно на "новичок".
Британският сайт за разследваща журналистика Bellingcat е установил, че трети агент на руското военно разузнаване, който е бил във Великобритания по време на отравянето на Сергей и Юлия Скрипал с новичок през март 2018 г., е пристигнал в България няколко дни преди отравянето на Гебрев.
Третият заподозрян е 45-годишният с агентурно име "Сергей Вячеславович Федотов", който според Bellingcat е високопоставен служител на ГРУ.
Както при другите двама заподозрени по случая "Скрипал", агентите "Александър Петров" (истинско име Александър Мишкин) и "Руслан Боширов" (Анатолий Чепига), агентурното име на "Федотов" е създадено през 2010 г., като преди това няма никакви свидетелства за съществуването на такава личност.
"Федотов" е установен първо от руската медия "Фонтанка".
Bellingcat и разследващите им партньори от The Insider (Русия) са проследили движението на "Федотов" от 2010 г. до посещението му в Лондон през март 2018 г. През тези години той е пътувал в Европа, Азия и Близкия изток, често до горещи точки дни при преди да излезе голяма новина в медиите.
Агентът пътувал до България през април 2015 г., но се откроява с поразяваща прилика с обстоятелствата около отравянето на Скрипал през март 2018 г.На 24 април 2015 г. "Сергей Вячеславович Федотов" пристигнал в Бургас с полет от Москва. Той е трябвало да се върне в руската столица седмица по-късно, 30 април, с полет от София. Но той не се качил на самолета. Вместо това агентът се появил късно вечерта на 28 април на летище "Ататюрк" в Истанбул и в последния момент закупил билет за полет до Москва.
Тук се наблюдава известно разминаване между данните, изведени от главния прокурор Цацаров, и тези на Bellingcat.
По-рано същия ден, 28 април, Емилиян Гебрев е хоспитализиран, след като припаднал в София. По същото време синът му и един от представителите на компанията му се разболяват внезапно. Тримата са хоспитализирани със симптоми на тежко отравяне. Състоянието на Гебрев рязко се влошава и той изпада в кома. Лекарите предполагат, че отровата е поета на същия ден или няколко дни по-рано. Но лекарите не успяват да установят отровата.


Милиони на Мадуро засечени в българска банка след сигнал от САЩ .

13.02.2019

Сериозни парични суми от Венецуела са засечени в българска банка след сигнал от службите и правителството на САЩ, обявиха на съвместен брифинг в Министерския съвет американският посланик Ерик Рубин, главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на ДАНС Димитър Георгиев. Новината бе съобщена след среща при премиера Бойко Борисов.
За американското правителство е от жизненоважна необходимост да спре нелегалния трансфер на средства и фондове от Венецуела и да не позволи богатството на венецуелския народ да бъде откраднато, заяви посланик Рубин, без да посочва детайли.
Бих искал да отбележа отличното сътрудничество между нашето и българското правителство и правоохранителните ни органи, за да гарантираме обмен на информация, добави той и даде думата на главния прокурор.
Сотир Цацаров съобщи, че по дипломатически и оперативен път у нас е постъпила информация за парични преводи към България, извършени чрез държавната петролна компания на Венецуела. Средствата били използвани за откриване на банкови сметки по редовен път. Част от средствата впоследствие са били прехвърлени по други сметки в чужбина със съмнителни основания - като финансиране на спортна федерация и закупуване на храни. Остатъчната част от финансите - "в "немалък размер" по думите на Цацаров - все още е в българските сметки и е блокирана от властите.
Никой от участниците в пресконференцията не посочи за каква сума става въпрос и коя е банката.
В сметките е имало милиони евро, каза председателят на ДАНС, без да уточнява сумите.
Сотир Цацаров посочи, че титулярът на сметките има българско и други гражданства, не е в България и живее на територията на различни държави.
Сметката на титуляра е една, с много други свързани с нея, добави той. Откритата сметка не е класическа на физическо лице, а е открита по реда на закона за адвокатурата. Адвокатът има право да открива доверителни сметки на своите клиенти, както е направено в този случай, каза Цацаров.
ДАНС проверява и цялата банкова система. Информацията от американските партньори се отнася до конкретна банка, но ние сме длъжни да направим пълна проверка, каза Сотир Цацаров.
По думите на Сотир Цацаров в момента ДАНС работи интензивно във въпросната банка със съдействието на БНБ. "Подозренията не са свързани със самата банка, тези сметки са открити по редовен път", подчерта главният прокурор. След събиране на информацията прокуратурата ще прецени дали има данни за пране на пари.
Председателят на ДАНС Димитър Георгиев на свой ред съобщи, че агенцията работи интензивно според закона за мерките срещу изпиране на пари. Той подчерта, че службата е получила отлично съдействие от БНБ.
Само преди няколко дни венецуелски депутат алармира, че Националната петролна компания на Венецуела е опитала да изнесе държавни средства в България. Карлос Папарони написа в Туитър, че "Петролеос де Венесуела" иска да използва брокерска къща в България, за да продължи да краде парите на Венецуела. Тогава Външно министерство коментира, че няма подобна информация.
По същото време агенция "Ройтерс", позовавайки се на свои източници, съобщи, че "Петролеос де Венесуела" е поискала от клиентите на съвместните си компании да внасят сумите от петролните продажби в сметка, открита наскоро в руската "Газпромбанк".
"Подчертаваме, че няма открити нови сметки и банката не планира да открива нови сметки", посочи в отговор "Газпромбанк".


Коя е криптобаронесата Ружа Игнатова, която завлече 3 млрд. долара с въображаема валута .

11.03.2019

Разкритията на американската прокуратура за пирамидата OneCoin звучат толкова невероятно, че приличат повече на сценарий на филм, отколкото на афера, която може да се случи в съвременния свят.
Нашенката, която е в неизвестност от 2017 г., е обвинена, че е организирала измама за 4 милиарда долара. Това е в пъти повече от схемите на световно известния инвестиционен брокер Джордан Белфорт, който е прототипа в реалния живот на героя на Леонардо ди Каприо от лентата “Вълка от Уолстрийт”,пише offnews.bg. OneCoin имаше множество предупреждения от финансови регулатори по цял свят, но схемата продължи да се разраства. В Германия дружеството получи забрана да оперира и започна криминално разследване. У нас през януари миналата година имаше претърсване на офисите на пирамидата. През есента на 2018 г. беше арестуван и американския адвокат Марк Скот, обвинен в изпиране на 400 млн. долара от OneCoin. А според медийни публикации и съоснователят на криптовалутата Себастиян Грийнууд е задържан в Тайланд и екстрадиран в САЩ, но засега няма данни да е обвиняем. Едва преди четири дни обаче бе арестуван братът на Ружа Игнатова Константин, който се изявяваше като глобален лидер на схемата след като сестра му изчезна. Според федералния прокурор в Ню Йорк Джефри Берман OneCoin изобщо не е криптовалута, за каквато я представят пред инвеститорите а схема основана “изцяло на лъжи и измама”. Става дума за класическа пирамида като популярната МММ на Сергей Мавроди от началото на 90-те години на миналия век, само че облечена в новите дрехи на високите технологии и популярните през последните години схеми за копаене на електронни пари. В обвинителния акт на американската прокуратура се посочва, че OneCoin е криптовалута, съществуваща само в съзнанието на нейните създатели и техните съучастници. За разлика от автентичните криптовалути (например биткойн), които регистрират историята на трансакциите в т. н. “блокчейн”, OneCoin няма реална стойност и не предлага на инвеститорите никакъв способ за проследяване на парите, а също така не може да се използва за закупуване на нищо. OneCoin е основана от Ружа Игнатова в София през 2014 г. През същата година тя получава наградата Бизнес дама на годината на пищна церемония в столичния хотел, организирана от т. нар. “лорд” Евгени Минчев. Сега от родната “бизнес дама” няма ни вест, ни кост, но със сигурност тя вече “прослави” родината. След намесата на американската прокуратура обаче вероятно Ружа Игнатова ще бъде намерена доста бързо. А когато стане това, нашенката само може да се надява да има съдбата на Джордан Белфорт. Когато бяха разкрити неговите измами, бившият финансов брокер трябваше да възстанови само 110 милиона долара на инвеститори, лежа 22 месеца в затвора, а след като излезе стана мотивационен лектор, който пълни залите в цял свят. През 2015 г. той имаше лекция и у нас, посетена от стотици хора платили по 800 лева, за да чуят мислите му. Белфорт има какво да каже. Той твърди, че “няма нищо по-лесно от това да печелиш пари”, а също и че “първоначалното публично предлагане на криптовалути (Initial coin offering, ICO) е най-голямата измама на всички времена”. Нашата Ружа явно го е слушала много добре. Вероятно и тя може да разкаже много, но най-добре е да започне оттам кой стои в основата на цялата измамна схема.


Директорът на НСлС със семейни имоти за над 1/2млн.лв.

29.03.2019

"Синът на шефа на Националната следствена служба  Борислав Сарафов е роден 1997 г. През 2018 и 2019г. той е купил апартамент, ателие и гараж в луксозния комплекс Еделвайс в Бояна за общо 540 000 лв. Младежът трудно може да обясни този разход, тъй като няма участие във фирми и няма сключени ипотечни кредити. Баща му Борислав Сарафов не е обявил такива суми в декларацията си пред Инспектората на ВСС", пише Биволъ.
Цената на апартаментите определено изглежда преференциална. На пазара подобни имоти се предлагат значително по-скъпо, установи проверка на Биволъ.

Продава в Люлин, купува в Бояна. С печалба.

Първата имотна придобивка на младия Боби е на 9 август 2018 г. когато купува ателие 133.700 кв. м. с тераса 76,80 кв.м. за 291 030 лв. и гараж 57 кв. м. за 57 600 лв. И ако цената на гаража е пазарна, то за ателието Бобчо би трябвало да плати поне 80 000 отгоре според обявените цени в сайта на комплекс “Еделвайс”.
Вторият апартамент е купен на 12 март 2019 и отново се води ателие – мезонет с площ 122.100 кв. и тераса – 86,50 кв. м. Цената на този ансамбъл е само 192 000 лв. Подобен мезонет в момента се предлага на сайта на комплекс “Еделвайс” за 189 000 евро.
Апартаменгейт продължава в съдебната власт  Синът на шефа на НСлС е на 21 г. и с апартаменти за 540 000 лвАпартаменгейт продължава в съдебната власт Синът на шефа на НСлС е на 21 г. и с апартаменти за 540 000 лвАпартаменгейт продължава в съдебната власт  Синът на шефа на НСлС е на 21 г. и с апартаменти за 540 000 лвАпартаменгейт продължава в съдебната власт Синът на шефа на НСлС е на 21 г. и с апартаменти за 540 000 лв
Само месец преди тази придобивка Боби успява да продаде панелка в Люлин от 65 кв. м. за 132 966 лв. Сравнението говори само по себе си за реалните пазарни цени в София, в Люлин и нереалната цена, на която младият син на висшия магистрат е закупил имота си в Бояна.
Данните за тези покупки излизат от автоматичната система създадена от Биволъ, за издирване на съмнителни сделки на властимащи с фирми, близки до властта. В нея може да се търси по ключови думи: име, локация, фирма и т.н. Към момента в системата има около 3000 записа и за 200 от тях са издирени и цените на сделките.
В случая с Боби Сарафов сделката е сключена с фирмата “Еделвайс – 3 Бояна”, която до 2015 г. е собственост на “Артекс Инженеринг”, а сега собственик е “Евро Пропърти БГ”.
Обновена: От фирмата “Евро Пропърти БГ” изпратиха следния отговор на зададените въпроси относно имотите:
“Реално закупените имоти са две ателиета (не апартамент) и гараж, продадени на етап „на зелено“, когато проектът е изграден на изкоп, а договорената цена е пакетна. Допълнителна отстъпка към цената на имотите носи тяхното специфично местоположение, на кота -3.00 (полуподземно ниво). В допълнение, дължимото плащане за сделките е направено по банков път. Вярвам, че всеки бизнес има право еднолично да сформира ценовата си политика, но е обществено известно, че покупката на имот в начална фаза на проекта (т.нар. на зелено) и пакетното закупуване на повече от един имот винаги е по-изгодна за клиента и носи преференциални условия и по-големи отстъпки. Коментираните текущи цени в сайта са актуални към Март 2019, когато почти целият комплекс е продаден и въведен в експлоатация (има Акт 16).”

Откъде пари?

По-сериозният проблем на “Бобчо” и на баща му е, че няма как да се докажат такива доходи. Наистина, през последните години семейството продава стари имоти, но сумата им не е достатъчна за новите придобивки. Освен това липсват данни за сключен ипотечен кредит както на името на Боби, така и на името на родителите му.
През 2017 и 2018 г. родителите на Боби продават две по-малки жилища в София за 97 000 и 86 000 лв или общо 183 000 лв. А през 2019 г. лелята на Боби и сестра на главния следовател на Републиката му дарява наследствена панелка от 65 кв.м. в кв. Люлин. Както писахме по-горе, Боби Сарафов успява да продаде панелката много изгодно за 132 966 лв..
В крайна сметка доказаните приходи на семейството от продажби на имоти стават общо 315 966 лв, което е твърде недостатъчно, за да се покрие дори декларирания разход от 540 000 лв. за новите луксозни апартаменти на Боби.

Кой е Сарафов и кой ще го разследва?

Бившият зам.-главен прокурор Борислав Сарафов беше избран от ВСС за шеф на Националната следствена служба през 2017 г. като беше единствен кандидат за поста. Преди това той се забърка в няколко скандала, сред които арогантно държане и заплахи срещу разследващ полицай, работещ по преписка, свързана с “Агромах”, както и ругатни срещу следователя Страхил Каменички, работещ по делото “Хитрино”. Каменички дори заведе дела срещу Сарафов, но те бяха прекратени заради функционалния му имунитет.
Данните за съмнителните придобивки на сина на Сарафов са основание той да бъде проверен от КПКОНПИ, но самият шеф на Комисията “Антикорупция” е замесен до ушите в скандала Апартаментгейт, след като стана ясно, че е изповядвал системно имотни сделки на цени много по-ниски от пазарните. Една от хипотезите е, че това е правено, за да се прикрие недостиг на законни доходи за придобивките.
Главният прокурор Сотир Цацаров също беше разкрит от Биволъ още през 2012 г. преди да бъде избран на поста като бенефициент от имотни сделки на занижени цени. Тогава той коментира, че това е нормална практика и става дума за “симулативни сделки”, в които не виждал нищо нередно.


Частна вила с европари – афера за милиони по български .

17.04.2019

Частна вила, построена с европейски пари – български модел, който от няколко години добива публичност. Последният случай – къщата за гости в местността Чинар куши до Сандански върху имот, който е собственост на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев. Вилата е построена върху над 500 кв.м. и е получила финансиране от фонд „Земеделие“ от над 390 хиляди лева. Парите са преведени с решение на тогавашния директор Румен Порожанов в края на 2015 г., когато Манолев вече е зам.-министър на туризма. И тази къща не приема туристи, а се използва за частна вила.
След публикация за вилата на Манолев, фондът е назначил спешна проверка на проекта, гласи отговорът на запитване на „Капитал“. Днес Порожанов вече е министър на земеделието. От прокуратурата обявиха, че започват проверка срещу заместник министъра за злоупотреба с европейски средства.
Подобен е моделът и в община Гърмен, която привлича много туристи най-вече заради известното с топлите си извори село Огняново. В общината има регистрирани 37 къщи за гости, показва централизираният регистър на местата за настаняване, който може да бъде открит на сайта на Министерството на туризма. На сайта на Държавен фонд „Земеделие“ обаче има друг регистър – този на проектите за финансиране на къщи за гости по Програмата за развитие на селските райони на ЕС. Според този документ къщите за гости в община Гърмен трябва да са 51. Едни 14 къщи ги няма, пише „Свободна Европа“.
Те очевидно не се ползват по предназначение. Т.е. не можете да отседнете там – никъде не може да откриете реклама, няма табела на входа, няма на кого да позвъните, за да си запазите нощувка. Единственият проблем в случая е, че идеята европейските данъкоплатци да дават по 200 хиляди евро безвъзмездна помощ за всяка къща за гости е така да се подпомага дребния бизнес и да се създава заетост в изостанали райони. Затова изискването на ЕС е тези къщи да се използват по предназначение поне 5 години след финансирането на проекта. Има изискване и за поддържане на минимален персонал, който да обслужва туристите. Част от къщите обаче нито имат персонал, нито приемат туристи.
Моделът „Да си построя частна вила с европейски пари“ се прочу през 2016 г. Тогавашният земеделски министър Десислава Танева публично призна, че има много такива случаи. Това бе и поводът тя да не разпише тази мярка за следващия програмен период. Министерството тогава обеща проверка, сигнали бяха изпратени до ОЛАФ.

“Въпреки натиска от консултанти, стигнал до най-високо ниво, аз няма да подпиша мярката за къщи за гости в досегашния й вид”, каза тогава Танева. Схемата за злоупотреби е описана и в „Черна книга на правителственото разхищение“ за 2016 г. Справка от тогава също показва, че броят на финансираните проекти е по-голям от броя на регистрираните места за настаняване от този тип.
Фонд „Земеделие“ вече не финансира къщи за гости. За програмния период 2007-2013 г. са сключени 1 062 договора за къщи за гости на обща стойност на субсидията в размер на 299 млн. лв., показва изпратена до Свободна Европа справка. Окончателно приключени и платени са 746 проекта на стойност 202 млн. лв. Плащания са били одобрявани и по-късно. През този период са управлявали и Станишев, и Орешарски, и Борисов.
През есента на 2016 г. „Биволъ“ разкри, че тъщата на високопоставения чиновник във фонд „Земеделие“ Янаки Червеняков също е получила финансиране за къща за гости, която също не работи. След това чиновникът бе уволнен, а съдът го възстанови на работа във фонда. Този случай засили съмненията, че политическата протекция е помагала. Проверка на фирмите-бенефициенти показа, че в 45% от тях няма наето нито едно лице.
Данните за масови нарушения обаче контрастират с данните от справката на фонд „Земеделие“, според която сериозни нарушения са открити само при 15 проекта, на които е отказано плащане на обща стойност 4.3 млн. лв. На още 63 къщи е наложена финансова корекция на обща стойност почти 10 млн. лв. При други 32 проекта е поискано възстановяване на цялата субсидия – това, което трябва да се случи по принцип с всички неработещи къщи за гости.
Въпросът е колко от къщите са проверени. Фактът, че фондът назначи спешна проверка след публикацията за Манолев може да означава, че въпросната къща не е проверявана досега. Както и много други. Прокуратурата не е обявявала проверка по схемата с къщи за гости. В това време 5-годишният срок постепенно изтича за все повече проекти. Така аферата остава неразследвана, пише “Свободна Европа” и допълва, че неизвестен брой „късметлии“ ще могат съвсем спокойно да се радват на вилите си, построени с парите на европейския данъкоплатец.


Няма коментари:

Публикуване на коментар