сряда, 5 февруари 2020 г.

ФУТБОЛ , ЧЕРЕП И ДУХОВА МУЗИКА 14
Борислав Михайлов подаде оставка, а ГДБОП влезе в офисите на БФС .

15.10.2019

Президентът на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов все пак подаде оставка и тя ще бъде представена пред членовете на Изпълнителния комитет на заседанието му в петък, става ясно от официално съобщение на организацията.
Междувременно десетки служители на ГДБОП нахлуха в базата на националите в Бояна, където се намират и офисите на БФС. Засега от МВР не съобщават подробности.
Това стана няколко часа, след като правителството поиска Михайлов да се оттегли от поста заради слабите резултати на националния отбор по футбол и расистките прояви на фенове по време на мача с Англия, завършил 0:6 в понеделник вечерта.
"След дългите години, прекарани на поста, и с множеството си контакти на високо международно ниво, г-н Михайлов изразява категоричната си готовност да продължава да помага за развитието на българския футбол по всякакъв начин", съобщиха от БФС, опровергавайки думите на медийния директор на съюза Христо Запрянов пред БНР, че Михайлов няма да се оттегли от поста.
"Разбира се, че няма да подаде оставка, тъй като по законите на Европейската футболна федерация, на която Българският футболен съюз е член, държавата няма право да се меси във футбола", гласеше първоначалната позиция на БФС, която очевидно е претърпяла обрат.
В понеделник вечер националният отбор по футбол загуби с 0:6 предпоследния си квалификационен мач за Евро 2020 от Англия, а срещата на два пъти бе прекъсвана заради расистки скандирания от публиката. Случаят се превърна във водеща тема в английските медии.
"След вчерашната позорна загуба на българския национален отбор и предвид лошите резултати на футбола ни, разпоредих на министър Красен Кралев държавата да прекрати всякакви отношения с БФС, включително и финансови, до оттеглянето на Борислав Михайлов от поста", написа премиера Бойко Борисов във Фейсбук.


Боби Михайлов - кум на собственик на Efbet .

13.11.2019

Неотдавнашният президент на Българския футболен съюз Борислав Михайлов, който управлява централата в продължение на 14 г. се оказа роднина със собствениците на букмейкърската къща – Efbet. Легендарният ни вратар е кум на един от босовете и собствениците на фирмата - Боян Найденов.
Освен всичко това именно по време на управлението на Борислав Михайлов Efbet стана генерален спонсор на родния футболен шампионат, а първенството ни дори бе прекръстено на Efbet лига.
Подобен факт: футболно първенство да носи името на букмейкърска компания няма никъде другаде в Европа. Това е отявлен конфликт на интереси. И скандал: България е многократно посочвана за нагласени мачове и черно тото. В някои страни на Стария континент (Полша, Швейцария и др.) дори е забранено рекламирането на подобни хазартни фирми върху фланелките на отборите, а у нас почти всички отбори са сложили на фланелките си логото на Efbet.  19’ вече Ви разказа за близките отношения между собствениците на хазартната компания и ръководителя на отдела за борба с уредените мачове в БФС – Марио Костурков.
Оказа се, че преди  време Костурков е бил уволнен от специалните служби у нас, след като е бил прихванат разговор между него и един от собствениците на Efbet, в който се обсъждат възможности за данъчни престъпления, както писаха други медии. След напускането на системата, Костурков получава висок пост в БФС и трябва да бори уредените мачове у нас.
В началото на тази година пък организацията ЕССА, която  работи съвместно с 27 от водещите букмейкъри в света и има система за мониторинг обяви, че българското футболно първенство е в топ 3 по брой на съмнителни мачове в целия свят. От организацията са регистрирали множество случаи от срещи у нас, в които има съмнения относно крайния изход на двубоя.Разследване на БТВ разкрива как БФС харчи държавни пари за детски екипи .

20.11.2019

Българският футболен съюз (БФС) е похарчил един милион лева за близо 34 хиляди екипа по програма за развитие на детско-юношеския футбол, финансирана от Министерството на младежта и спорта (ММС). Разследване на БТВ показва обаче, че договорите за доставка на екипировка са подписвани с фирми, собственост на афганистански граждани на по-високи цени от пазарните. Една от фирмите дори е със седалище в регион в Афганистан, където от десетилетия има неспиращи размирици.
Футболният съюз е сключил договор с дружеството „Белал Сохайб“, което е регистрирано в град Мазар-и-Шариф в Афганистан. Сделката е била на стойност 335 хил. лева.
В следващите две години футболният съюз сключва идентични договори с фирми, които отново са представлявани от афганистански граждани, само че с фирма „Космос Кидс 2013 ООД“, която е регистрирана в София. Управителят на дружеството – Мария Хакимзада, чийто подписи стоят под двата договора, обаче отрича да е сключвала подобни сделки.
Пред БТВ зам. - изпълнителният директор на БФС Антон Попов коментира, че фирмите са били избирани, след като са изпращани „писма-покани“, а договорите са сключвани с такива дружества, тъй като по-големите производители не са проявявали интерес. Той отрича да е имало каквито и да е злоупотреби при реализирането на програмата, за която се харчат публични средства.
В разследването си БТВ показва, че бройката на екипите, отговаря на 1/5 от общия брой на момчетата между 10 и 14 години в България. Екипът на телевизията пита собственик на футболен клуб дали е получавал такава екипировка за децата. Той отговаря, че не е получавал екипировка и че не е чувал това да се е случвало в други клубове.


Публикувано във факти.бг: Втора "бомба" в БФС! Над 2 млн. лева за хотели, сред тях на Лечков и Фурнаджиев.

20.11.2019

Рaзcлeдвaнeтo нa bTV, зa изрaзхoдвaнe нa държaвни пaри oт БФC, прoдължaвa и днec, cъoбщaвa dspоrt.bg. Cлeд кaтo вчeрa кoлeгитe рaзкрихa кoлкo cрeдcтвa ca изхaрчeни зa зaкупувaнe нa eкипирoвкa пo прoгрaмa зa дeтcкo-юнoшecки футбoл, днec във втoрa чacт oт рaзcлeдвaнeтo ce рaзкривa, чe ММC e oтпуcнaлo 2 млн. лeвa, кoитo ca уcвoeни oт футбoлнaтa цeнтрaлa зa лaгeри и пoдгoтoвкa нa футбoлни тaлaнти в пeриoдa 2016 и 2017 гoдинa.
Пoнe двa oт хoтeлитe, къдeтo ce прoвeждa пoдгoтoвкaтa нa млaдитe футбoлиcти ca cвързaни c виcши ръкoвoдитeли нa БФC. Прeз aприл 2016 гoдинa cпoртнoтo миниcтeрcтвo и БФC пoдпиcвaт дoгoвoр зa oтпуcкaнe нa 1 млн. Лeвa зa рaзвитиeтo нa дeтcкo-юнoшecкия футбoл. В крaя нa cъщaтa гoдинa ca oтпуcнaти oщe 1 150 000 лeвa.
Гoлямa чacт oт cрeдcтвaтa (1 630 780 лeвa) ca изрaзхoдвaни зa лaгeри нa юнoшитe. Рaзcлeдвaнeтo пoкaзвa, чe чacт oт хoтeлитe, къдeтo ca нacтaнявaни млaдитe футбoлиcти ca cвързaни c Йoрдaн Лeчкoв и Aтaнac Фурнaджиeв.
Лeчкoв притeжaвa, чрeз cъпругaтa cи, хoтeл „Cпoрт Пaлac“ в Cливeн, a Фурнaджиeв e coбcтвeник нa „Бeлвeдeрe Хoлидeй Клуб“ в Бaнcкo.
Зaмecтник-изпълнитeлният дирeктoр нa БФC Aнтoн Пoпoв oбяcни, чe хoтeлитe ca избрaни oт кoмиcия нa бaзa пocтъпили oфeрти.
"Нямa нищo нeмoрaлнo. Мoрaлнo e, дa", кoмeнтирa Йoрдaн Лeчкoв.
Cпoрeд oтчeтитe зa лaгeритe тe ca прoвeждaни нa цeнa oт 75 лeвa нa чoвeк при oбщo 48 oтбoрa, кoитo ca изпрaщaни нa лaгeр тaм. Прoвeркa нa bTV пoкaзвa, чe лaгeри мoгaт дa ce oргaнизирaт нa цeни мeжду 40 и 45 лeвa при cъщитe уcлoвия в пoдoбни хoтeли в Бългaрия. Дългoгoдишният eкcпeрт пo cпoртнo и търгoвcкo прaвo Рaдocтин Вacилeв припoмня, чe бaзaтa нa БФC в Бoянa e функциoнирaлa в пeриoдa, в кoйтo ca ce oргaнизирaли лaгeритe и ca oтпуcкaни cрeдcтвa зa тяхнoтo прoвeждaнe.

Васил Божков към феновете на Левски: Борисов не ми вдига, идете му на гости .
19.01.2020
Бизнесменът Васил Божков е заявил на фенове на Левски, че клуба го чакат тежки дни, ако мине предложението за промени в Закона за хазарта, за което се заговори в края на седмицата.
Законопроектът, внесен от Валери Симеонов и още 6-има депутати в парламента, предвижда всички лотарийни игри, с изключение на бинго, кено и томбола, да могат да се организират само от Държавно предприятие "Български спортен тотализатор". В момента големите лотарии в България са две - "Национална лотария" и "Лотария България". И в двете мажоритарен собственик е именно Божков.
Срещата между Божков и привържениците, инициирана от ръководството на "сините", започна в 12:00 часа на стадион "Георги Аспарухов" и продължи близо два часа.
На нея са присъствали още изпълнителният директор на "сините" Павел Колев и финансовият директор на "Нове холдинг". Божков е поискал подкрепа от привържениците, след като стана ясно, че бизнесът му е застрашен.
"Фалират ли ме, няма как да давам пари за Левски, той умира. Дал съм 22 милиона лева за една година. Имаме план за пет години за да оздравим клуба, да имаме стадион. Не виждам кой ще дава по два милиона всеки месец.
Разберете, че положението е много тежко. "Главболгарстрой" и "Виваком" всеки момент могат да пуснат дела за обявяването на клуба в несъстоятелност. Не го правят заради нас, тъй като им обясняваме, че ще се изложат. Погасяваме задължения, но всеки ден има подводни камъни", заявил Божков, цитиран от "Спортал".
Бизнесменът призовал сините да се срещнат с премиера Борисов, защото на него не му вдига телефона. Валери Симеонов обяви, че Борисов подкрепя предложението му за промяна в законодателството.
"Трябват 5000-10000 човека, а не 500. Вие знаете какво да правите", заявил Божков, но без да уточнява дали му трябват за протест или нещо друго.
Божков казал още, че почти бил договорил Ивелин Попов. "Да. Лично аз водех преговори с него. Той се съгласи да играе в Левски, но има проблем с руския му клуб", казал бизнесменът.
Все още нито една от фракциите на Левски не е обявила своята позиция по темата. В следващите няколко дни запалянковците ще обсъждат помежду си как да реагират и отново ще се видят с Божков, като това трябва да се случи в сряда. Най-вероятно мястото ще е същото, като това днес - стадион "Георги Аспарухов".

Кирил Домусчиев взе награда за принос към спорта и защити собственика на Левски .

20.01.2020

Собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев получи наградата „Венец на победителя“ за принос към спорта на петото издание на традиционната церемония „Нощта на шампионите“. Любопитен бе коментарът му по темата за промените в закона за хазарта, които бяха внесени в парламента от Валери Симеонов и група депутати. Домусчиев каза, че е против въвеждането на забрани в закона за хазарта, защото по този начин се вреди на футбола в България и се ощетяват родните отбори. Той категорично заяви, че никога не е бил заплашван от собственика на Левски Васил Божков, като по думите му двамата се познават отдавна и няма никакви проблеми между тях.
„Васил Божков го познавам добре и никога не ме е заплашвал. Ако има нещо, което г-н Найденов има да казва, да го каже в прокуратурата.  Преди 2 години, когато трябваше да има забрани в закона за хазарта, аз бях против. На този етап не мога да си сменя мнението“, каза Домусчиев.
И добави: „Аз съм радетел всеки един клуб да има добри стопани и богати хора зад себе си. Подобни неща не са добри за футбола. Това, че някой е внесъл проектозакон, нищо не значи. Не мисля, че има действия насочени срещу Левски“, каза шефът на Лудогорец.
Домусчиев обяви, че тази награда го мотивира да продължава с добрата си работа в Лудогорец, като разкри, че скоро стадиона в Разград ще има нова трибуна и вече ще отговаря на абсолютно всикчи изисквания на УЕФА.


Потвърдено: Васил Божков и собственикът на Левски са задържани в ОАЕ .

02.02.2020


Главният прокурор Иван Гешев обяви, че ОАЕ са потвърдили, че на тяхна територия е задържан Васил Божков.
Заедно с него е арестуван и Георги Попов, който се води собственик на Левски по документи.
Гешев допълни, че започва подготовка на документи, с които България ще поиска Божков и Попов да бъдат екстрадирани.
"Има официално потвърждение от Обединените арабски емирства за ареста на Васил Божков и други две обвинени лица. Предстои изпращане на документи за екстрадиция, което ще се направи по процедурата, която е правена до момента и в други такива случаи.
Правили сме го досега и за Цветан Василев, и за Арабаджиеви, и за Баневи, и за Димитър Желязков. Действаме по същия начин и виждате резултатите", заяви главният прокурор пред журналисти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар