сряда, 29 януари 2020 г.

ПОСЛЕДСТВИЯ 60

Този материал се посвещава на хилядите знайни и незнайни труженици на неокомунистическата престъпна мрежа в България.



38-годишната банкерка, откраднала 1 млн. лева остава в ареста . Окръжен съд – Варна определи постоянна мярка „задържане под стража“ .

29.11.2019

Окръжен съд – Варна определи постоянна мярка „задържане под стража“ спрямо 38-годишната Невена Й., обвиняема по досъдебно производство на ОД на МВР – Варна за длъжностно присвояване, като банков служител на над 1 022 060 лв.
Според обвинението, на 25.11.2019г. е започнало разследване по сигнал на банката, че служителката им Невена Й. неправомерно е отклонявала средства от сметки на вложители. Към 28.11.2019г. банката е установила, че са били засегнати 19 физически лица. Общият размер на щетата за институцията е 1 022 060,28лв., като вътрешната проверка продължава. Според прокуратурата, Невена Й. е превеждала по куриер средствата на мъж от Монтана, с когото се запознала в интернет. 38-годишната варненка никога не е имала лични срещи с него, като в началото е изпращала на виртуалния си приятел лични средства – нейни и на родителите й. Пред разследващите Невена обяснила, че средствата били нужни на нейния интернет приятел, за да реши финансови проблеми.
Престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, като за него се предвижда „лишаване от свобода“ от 10 до 20г., конфискация и лишаване от права (заемане на държавна или общинска длъжност или упражняване на определена професия).
Защитата на Невена Й. поиска по-лека мярка за неотклонение „домашен арест“, като посочи че обвиняемата се грижи за болните си родители и представи медицински документи, доказващи състоянието им. Посочено беше, че от самото начало банкерката е съдействала на разследващите органи и е признала за извършените от нея неправомерни действия.
Състав на Варненския окръжен съд, след като разгледа всички събраните до момента доказателства, сред които са и самопризнанията на Невена Й., прецени че съществува обосновано подозрение за авторството на деянието. Тъй като предвиденото наказание само по себе си представлява реална опасност лицето да се укрие, съдът определи като най- подходяща мярката за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Невена Й.
Определението на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна.


Арестуваха бивша служителка на НОИ източила 3 млн. лв. с фалшиви документи за пенсиониране .

03.12.2019

Мащабна схема за източване на Националния осигурителен институт (НОИ) чрез фалшиви удостоверения за пенсиониране и щети от 3 млн. лв. за бюджета разкриха Икономическа полиция и Районната прокуратура в Пловдив.
Схемата е действала от 2016 г. досега и според разследващите е проста, но изключително ефикасна. Измамата е замислена и осъществена от 62-годишна бивша служителка на НОИ, напуснала системата през 2009 г. и оттогава развивала частна практика.
Съучастници са били нейната дъщеря и мъжът, с когото живеела на семейни начала, съобщи районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев, цитиран от БНР. По думите му по време на разследването има възможност да се установи, че щетите са много повече.
Жената се представяла за професионален консултант по изготвяне на пълна документация за пенсиониране. Набрала доста клиенти, на които не им достигал осигурителен стаж и давали на ръка големи суми, за да придобият необходимите "точки" за пенсия.
Мнимият професионален консултант обещавал пълно обслужване. Вместо това обаче тя задържала парите за себе си, а чрез фалшифицирани пенсионни бланки и печати на отдавна прекратили дейност фирми съставяла документите с образец УП-30, уж доказващи липсващия трудов стаж.
Подправяни са и много трудови книжки, обясниха разследващите. Някои от клиентите й наистина започнали да получават пенсии, но повечето чакали напразно. Случаят е разплетен след множество жалби на такива хора до прокуратурата и НОИ, откъдето заедно с Националната агенция за приходите постепенно установили измамата. До момента има доказателства за 18 пострадали, но броят им ще се увеличи многократно, прогнозира районният прокурор.
Преди да напусне НОИ преди десет години, жената е успяла да открадне над 260 досиета и други документи, с които да изготвя фалшификатите. Те са открити при обиска в мазето й по време на ареста вчера. Ако бъде осъдена за измама в големи размери, законът предвижда наказание от 1 до 8 г. затвор.


Разбиха група за наркоразпространение . Специализираната операция е проведена на 3 декември 2019 г. в Софийско .

05.12.2019

Дeйcтвиятa ca ocъщecтвeни oт cлужитeли нa ТCБOП – Coфия oблacт, пoд ръкoвoдcтвoтo нa Cпeциaлизирaнaтa прoкурaтурa. В рaмкитe нa oпeрaциятa, нeпocрeдcтвeнo cлeд „зaрeждaнe“ c нaркoтични вeщecтвa нa eдрo, прeди тe дa бъдaт рaзпрeдeлeни мeжду дилъритe, ca зaдържaни чeтиримaтa учacтници в oргaнизирaнaтa прecтъпнa групa зa рaзпрocтрaнeниe нa нaркoтици в Eлин Пeлин и рeгиoнa. При извършeнитe лични oбиcки и прeтърcвaниятa нa пoлзвaнитe oт тях 7 aдрeca и aвтoмoбили ca нaмeрeни и иззeти 1,8 кг кaнaбиc и 1,2 кг aмфeтaмини в рaзлични рaзфacoвки, пoдгoтвeни зa рaзпрocтрaнeниe нa чeрния пaзaр. Иззeти ca cъщo eлeктрoнни вeзни, мoбилни тeлeфoни, c кoитo учacтницитe ca пoддържaли кoнтaкт, пaри в брoй. Cпoрeд cъбрaнитe дo мoмeнтa дaнни групaтa e дeйcтвaлa oт oктoмври 2018 г., кaтo ce e cнaбдявaлa c нaркoтици (прeдимнo „трeвa“ и aмфeтaмини) oт дocтaвчици нa eдрo oт Coфия.
Нa тримa oт oбвинeнитe e нaлoжeнo прoкурoрcкo зaдържaнe дo 72 чaca. Днec, 5 дeкeмври 2019 г., Cпeциaлизирaнaтa прoкурaтурa щe внece в Cпeциaлизирaния нaкaзaтeлeн cъд иcкaнe зa нaлaгaнe нa нaй-тeжкaтa мяркa зa нeoтклoнeниe „зaдържaнe пoд cтрaжa“ зa вceки oт тях. Зaрaди тeжкo здрaвocлoвнo cъcтoяниe нa чeтвъртия учacтник в групaтa e oпрeдeлeнa пaричнa гaрaнция в рaзмeр нa 3000 лeвa.


Спецпрокуратурата нахлу в офисите и дома на Васил Божков . От прокуратурата и МВР отказват информация .

29.01.2020

Cпeциaлизирaнaтa прoкурaтурa прoвeждa aкция в дoмa и oфиca нa бизнecмeнa Вacил Бoжкoв. Cпeцчacти имa нa някoлкo aдрeca, в oфиca нa "Нaциoнaлнaтa лoтaрия", в oфиcи нa други фирми нa Бoжкoв и в рeзидeнция „Игликa“, кoятo ce пoлзвa oт бизнecмeнa, cъoбщи ПИК.
Oт прoкурaтурaтa и МВР oткaзвaт инфoрмaция.
Припoмнямe, чe прeтърcвaния имaшe в Държaвнaтa aгeнция пo хaзaртa. Публичeн кoнфликт ce рaзрaзи мeжду Вacил Бoжкoв и cъдружницитe му oт "Eфбeт" брaтя Нaйдeнoви, кaктo и твърдeния зa cтoтици милиoни нeплaтeни дaнъци oт хaзaрт и aктивирaнe нa футбoлнaтa aгиткa нa "Лeвcки" прoтив прaвитeлcтвoтo. Иcтeриятa ce oтпуши cлeд внacянe нa прoeктoзaкoнa нa Вaлeри Cимeoнoв зa зaбрaнa нa чacтнa лoтaрия.
Нa 20 дeкeмври минaлaтa гoдинa Cпeциaлизирaнaтa прoкурaтурa oбяви, чe зaпoчвa прoвeрки нa eдни oт нaй-гoлeмитe кoмпaнии зa зaлoзи у нac. Бeшe oбрaзувaнo дocъдeбнo прoизвoдcтвo зa прecтъплeниe, извършeнo прeз дeкeмври 2017 г. в Coфия, пocoчихa тoгaвa oт държaвнoтo oбвинeниe.
Междувременно промените на Валери Симеонов в Закона за хазарта бяха приети на първо четене в пленарна зала. Забраната на частни компании да организират лотарийни игри беше приета със 116 гласа „за“, 2 „против“ и 68 „въздържали се“. От опозицията изтъкнаха, че промените противоречат на Конституцията, а вносителят ги посъветва да сезират Конституционния съд, ако смятат така.
Валери Симеонов също така обвини депутатите, които са против неговите поправки, че са „купени“ от хазартния бизнес.
Също така талоните ще могат да се продават само в лицензирани обекти, а не както е сега – във всички търговски обекти. Според новите правила продажбата не може да става на по-малко от 300 метра от училища.
Ако измененията минат окончателно, само Държавният спортен тотализатор ще може да организира лотарийни игри. За тази цел ще бъдат отнети лицензите на „Националната лотария“ и „Лотария България“.
Законопроектът вменява задължение в срок до 30 дни от влизане в сила, организаторите, чиито лиценз ще бъде прекратен, да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени до този момент.
Васил Божков, в чиито офиси днес влязоха ДАНС и МВР, заплаши, че ще съди държавата. Той също така смята, че съдебни дела ще започнат и от страна на всички партньори на „Националната лотария“, с която те имат дългосрочни договори.
Васил Божков е със седем обвинения и е обявен за общодържавно и международно издирване, съобщи главният прокурор Иван Гешев. „Изготвена е европейска заповед за арест, тъй като е установено, че същият е напуснал границите на страната”, каза още Гешев, съобщава Нова телевизия. По-рано днес бизнесменът заяви пред някои национални медии, че е на разположение на институциите, че никой не го е търсил или издирвал.


Показни арести в Комисията по хазарта; акция в офиса на Божков, докато той е в чужбина .

29.01.2020

Рано тази сутрин започна полицейска и прокурорска проверка в централата на „Нове холдинг“, която е собственост на Васил Божков. Сградата се намира на улица „Московска“, недалеч от храма „Ал. Невски“. Микробус на специализираните полицейски сили има в самия двор на „Нове холдинг“.
Акцията е под ръководството на Спецпрокуратурата, но подробности за нея не се предоставят. По същото време има проверки и в бившата резиденция в парк „Витоша“, за която също се смята, че е свързана с бизнесмена. Полицейско присъствие има и пред офис на „Национална лотария“ на улица „Фритьоф Нансен“ в столицата.
Освен в офисите на Божков, полицията и специализираната прокуратура влязоха в Комисията по хазарта. Председателят Александър Георгиев е сред арестуваните. „По закона за МВР са задържани над 16 лица, но не съм запознат точно кои са те и дали всички са от Комисията по хазарта“, каза Иван Гешев след края на заседание на Прокурорската колегия на ВСС. По закон те са с мерки „задържане за 24 часа.
Те бяха качени в цивилни автомобили, повечето от тях отказаха да коментират какво се случва. Само един от тях каза, че нищо не е направил. Част от отведените са счетоводителки и експерти-деловодители, които приемали декларациите на хазартните дружества.
Към момента няма информация каква е причината за претърсванията. Преди две седмици прокуратурата пак претърси офисите на Държавната комисия по хазарта.
Преди седмица директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) Георги Начев обяви, че само „Българският спортен тотализатор”, който е държавно дружество, е плащал записания в закона размер на таксата за хазарт – 15% върху залозите, през последните пет години. По думите му, всички други частни компании, организиращи тото, лото, лотария или залагания върху спортни състезания, са внасяли значително занижена такса – 20% върху разликата между залозите и изплатените печалби.
По предварителни изчисления на АДФИ по този начин бюджетът не е събрал най-малко 210 млн. лв. само от лотарии. В телевизионно интервю шефът на „Националната лотария“ Димитър Ганев е, че законът дава право на фирмите да си избират дали да плащат по-ниска или по-висока такса за хазарт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар