четвъртък, 27 август 2020 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...157



Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.








Любомир Георгиев Пенев, бизнесмен, собственик на 80 на сто от капитала на Нова телевизия и на пицария "Джъмбо".

28.08.1999





Надпреварата за лиценз на частна телевизия започна с погребение. Миналия четвъртък в гробищата на “Бакърена фабрика” беше погребан съдружникът в “Нова телевизия” Любомир Георгиев Пенев. Дясната ръка на собственика на телевизията Дарко Таминджич беше убит с четири куршума на 28 август около 21.50 часа в собствената си фитнес-зала “Джъмбо” в столицата. Убийството предизвика оживени коментари заради стартиралата вече процедура за даване на лиценз за национален телевизионен оператор. “Нова ТВ” се смяташе за безспорен фаворит в тази надпревара заради близките си връзки със синята власт. След това убийство нещата вече няма да бъдат такива.


Изстрели от засада


Около 21.30 часа фитнес-залата на стадион “Славия” - “Джъмбо”, е празна. В нея са останали само двама души - собственикът й Любомир Пенев и Боби В. Десетина минути преди това от залата е излязъл другият им приятел, сърбинът Зоран Булич. Уговорката е да се чуят по-късно по телефона и да вечерят заедно. На излизане Булич заключил вратата отвън, както го помолил Любо, защото имал малко работа, а залата вече не работи. Около 21.50 собственикът на “Джъмбо” тръгнал да изключва лампите и сауната, в която са били. Боби е под душа. Любо минава покрай женската сауна, излиза на осветено място и тогава започват изстрелите. Стреля се от прозорец на приземния етаж, разстоянието е едва 2-3 метра. 42-годишният бизнесмен се свлича на пода, около него се образува локва кръв. Улучен е два пъти в главата, веднъж в гърдите, в областта на сърцето, и един куршум попада в крака. Боби чува първо припукване и си помисля, че е станало късо съединение в сауната. Когато тръгва към елтаблото, чува стоновете на Любо, след това по-силни изстрели. Всичко става за няколко секунди, Пенев издъхва пред очите му. Приятелят му не вижда кой и откъде стреля.
Едва по-късно се разбира, че е гърмяно с два пистолета - малокалибрен и 9-милиметров. Само мощното оръжие засегнало тялото на Пенев, а смъртоносни се оказали попаденията в главата. Все още не е изяснено с каква марка е стреляно и дали убийците са били двама или един.


Теория на убийството



Само на пръв поглед покушението срещу Любо Пенев изглежда аматьорско. Иначе убийството е замислено много добре и предполага старателна подготовка. Хора, които са посещавали фитнес-залата, твърдят, че около нея има поне още 3-4 удобни места за засада. Избраното място за стрелба е добро, защото предполага бързо и безшумно изтегляне, почти никакъв риск, дори и да се пропусне жертвата, той не може да види убиеца и сравнително много голяма вероятност да улучи, без да е необходимо килърът да е професионалист. Това означава, че е възможно да не става въпрос за поръчково убийство.
Със сигурност Пенев е бил следен. Убиецът е знаел навика му да заключва сам залата си, след като прибере оборота. Познавал е и секциите на фитнес-залата добре, коридорите и каква е вероятността по тях да върви жертвата. Стрелбата обаче не е особено точна. Изстреляни са повече патрони, а попаденията са само четири, макар и три от тях да са смъртоносни. Убиецът безспорно е бързал, само на метър от лобното място има ъгъл, зад който бизнесменът е можел да се прикрие, ако е само ранен.


Защо ще убиват собственик на пицерия


Какъв е бизнесът на Любомир Пенев и защо беше застрелян? Засега това са въпроси без отговори. Собственикът на “Нова телевизия” Дарко Таминджич каза пред журналисти на погребението на приятеля си, че Пенев няма нищо общо с медиата, което обаче не е вярно, поне според документите. Безспорното е, че Любомир Георгиев Пенев е съсобственик на пицерия “Джъмбо” в подлеза на БСФС, която се стопанисва от фирма “Генекс - Пенев, Таминджич и сие”. Само че съдружник там е съпругата на Дарко - Бойка Иванова Таминджич. Другият бизнес на Пенев е фитнес-залата, която не вървяла с особен успех. Той е собственик и на фирма “НТВ-София” ЕООД, която по-късно е погълната от “Нова телевизия - Първи частен канал”.
Любомир Пенев не е бил богат човек. Женен е, с две деца - дъщеря абитуриентка и син на 12 години. Притежавал е панелен апартамент, карал е стар “Мерцедес 190” за около десетина хиляди марки, джип “Сузуки Витара” и мотор “Хонда”, с който е бил, преди да го застрелят. Искал е да си купи къща в Горна баня, но не са му достигнали парите. Пицериите по принцип са печеливше начинание, но от тях милионер не се става. А през ръцете на Пенев със сигурност са минали милиони долари, но техен собственик е бил Дарко Таминджич.


Дясната ръка на Дарко


Убитият е най-добрият приятел на Дарко Таминджич в България, а може би и изобщо. Той е най-довереният, най-верният, най-удобният и този, който му върши най-много черна работа. Познават се от доста време, от годините, когато сърбинът “бръмчи” на валута и злато по “Магурата”. Таминджич има две присъди. Едната е за търговия с валута и ценности, другата е за незаконно преминаване на границата. Делата са съответно през 1988 и 1990 г. Излежава ефективно в централния затвор осем месеца от общо деветте, след като е обжалвал присъдата.
Дарко е този, който разполага с пари и помага на Любо да отвори дискотека “Джъмбо”. Малко след прохождането на дискотеката в нея е извършено убийство. Клиенти намушкват с нож един от бодигардовете. Твърди се, че са били хора, които гравитирали около тогавашната ВИС. След това дискотеката става пицерия.
Въртенето на заведението обаче далеч не е главният бизнес на Любомир Пенев, защото неговата основна дейност е да бъде дясната ръка на Дарко Таминджич. Всички конфликтни въпроси сърбинът оставя да ги решава Пенев. Затова основната версия, по която работят полицаите, е, че Любо Пенев е станал жертва на далаверите на Таминджич, а далечната цел е сърбинът.


Сърбинът измъква “Мултимекс - ИД” от Иван Китов


“Мултимекс - ИД” е носител на лиценза на “Нова телевизия” и поради тази причина в нея се развиват серия от скандали, останали донякъде скрити за широката общественост. В тях немалка роля играе и убитият Любомир Пенев. Чрез него Дарко Таминджич успява да елиминира съдружника си Иван Китов.
Първоначално в “Мултимекс - ИД” съдружници са Таминджич и скандалният банкер Иван Китов, който в момента се издирва от Интерпол. Дружеството е регистрирано още през 1991 г., а двамата съдружници притежават по 50 %. Тогава все още няма и идея, че това ще бъде собственикът на бъдещата “Нова телевизия”. Историята на фирмата е низ от незаконосъобразни решения. Конфликтите в нея обаче започват, когато тя получава лиценз за излъчване на територията на София през 1994. Година по-късно Дарко Таминджич прави вътрешен преврат и скланя банкера Иван Китов да прехвърлят по 10 дяла на приятеля му Любомир Пенев. Така съдружниците стават трима - Дарко и Иван Китов с по 40% и Любомир Пенев с 20%. Превес обаче в дружеството има Таминджич, защото вече притежава заедно с дяловете на Пенев 60%. Според устава на дружеството решенията в него се взимат с обикновено мнозинство. Тогава Китов прави нещо нечувано - той краде от съда делото на фирмата и подменя устава в частта му за решенията на фирмата, след което го връща с презаверка (за кражбата на делото има заведена прокурорска проверка). Така “обикновеното мнозинство” става “пълно единодушие”, а Иван Китов за кратко продължава да е съдружник в “Мултимекс”. Скандалите обаче стават публични - Китов е изгонен от офиса си на площад “Света Неделя”, някой краде цялата документация, непрекъснато текат конфликти с охраната и т.н.
Година и девет месеца по-късно Таминджич успява да изгони Иван Китов от дружеството. На “специално” заседание двамата съдружници Таминджич и Пенев гласуват освобождаването на Иван Китов. Банкерът не присъства на заседанието въпреки многобройните покани. Причината е много проста - Иван Китов по това време е в следствения арест и нито може да получи поканите, нито може да отиде на заседанието. Така на 3 юли 1997 г. той изпада от дружеството, което става собственост на Таминджич и Пенев.
Иван Китов има защо да мрази и Пенев, и Таминджич.
Любомир Пенев става собственик на 60% от “Мултимекс ИД”. На 27 юли същата година “Мултимекс ИД”- ООД е преобразувано в акционерно дружество с акции на приносител - Пенев става притежател на 120 акции, а Таминджич на 80.


Кой е собственикът на лиценза


Осведомени източници твърдят, че веднага след като са били издадени акциите на приносител, Любомир Пенев ги е предал на Дарко Таминджич, с което сърбинът станал едноличен собственик на фирмата. Даването на книжата е станало в пицерия “Джъмбо”. В самото издаване на акциите на приносител има няколко скандални момента. Осведомени в делата на “Нова телевизия” твърдят, че акциите на приносител не са издадени с разрешение от Министерството на финансите, което ги прави невалидни. Ако всичко това е вярно, действията на Таминджич могат да бъдат атакувани. Тъй като в съдебното дело на “Мултимекс ИД” има и доста съмнения за подправени подписи и незаконни съдебни вписвания, Иван Китов също може да си потърси правата над дружеството. Засега това е невъзможно, тъй като банкерът се издирва от Интерпол по делата за източването на Бизнесбанк и Кристалбанк.
Бъркотията около акциите на фирма “Мултимекс ИД” предизвикват въпроса дали Любомир Пенев е бил достатъчно лоялен към сърбина. Ако все пак той е контролирал фирмата - носител на лиценза, дали по някакъв начин не е пречел на шефа си или на някой друг, който е искал да стане притежател на акциите. Всички близки на убития са категорични, че той е бил единственият човек, на когото Дарко Таминджич е имал пълно и безпрекословно доверие. Освен че е управлявал фирмата, докато го е нямало, Пенев се е нагърбвал и с взимане на заем на пари от най-различни хора, когато сърбинът е закъсвал.


Живот с пари на заем за Таминджич


Осведомени източници твърдят, че въпреки декларираните богатства на Дарко Таминджич на него често му се е налагало да взима пари на заем за различни сделки или плащания. Това естествено го е правил Любомир Пенев от името на сърбина. Пенев, който е имал добри контакти сред силовите структури, е гарантирал за шефа си и често е искал пари от тях за Таминджич. На погребението на Пенев в четвъртък бяха забелязани доста представители на сенчестия бизнес, с които бизнесменът е бил в добри отношения. Между тях бяха един от акционерите на “Интергруп” и няколко висаджии. Твърди се, че Таминджич се е издължавал, но не винаги е бил достатъчно коректен към кредиторите си по отношение на лихвите.
За дълговете на медийния бос към негови сръбски партньори също се носят неприятни слухове. Твърди се например, че Таминджич е натрупал доста пари от нарушаване на петролното ембарго. Освен това е бил включен и активен играч в контрабандата на цигари и алкохол от България за Сръбска Босна, където имал влиятелни приятели от средите на Радован Караджич. Слуховете говорят, че е дължал половин милион долара на близък на Аркан и т.н. Таминджич обаче е доста потаен и малко хора са наясно с далаверите му. Един от тях бил Любомир Пенев.


Убийството - предупреждение срещу сърбина


Дарко Таминджич е видимо много изплашен. Откак беше застрелян приятелят му, той се движи с охрана от 5-6 човека, нещо което рядко му се случва, въпреки че и друг път е имал трудни моменти. Той се върна от чужбина за погребението на Пенев. Гардовете му зорко го пазеха дори от фотографите. Колкото и да отрича, сърбинът е наясно, че бизнесът на Любо е бил да върти неговия бизнес. А той невинаги е от най-прозрачните и с най-правилните хора. Повечето приятели на убития допускат съвсем малка вероятност той да се е замесил в нещо, което не е свързано със сърбина и е предизвикало смъртоносна реакция.
Очевидно Таминджич все още не е наясно кой го дебне и защо. Но ще научи и тогава от неговите реакции може би ще се разбере нещо повече за покушението срещу Любомир Пенев. Иначе и тези изстрели ще минат към графата “неразкрити убийства”

Няма коментари:

Публикуване на коментар