събота, 5 юни 2021 г.

ВЪЗМЕЗДИЕ ... 20

Паралелната държава в България представлява най – голямата терористична армия в Европа . Тя е съсипала живота на милиони нормални българи безвъзвратно , затрупвайки ги с лавини от престъпления . Функционерите на Паралелната държава трябва да получат справедливо възмездие за извършеното от тях . За целта е необходемо в България да бъдат изградени нови затвори с много по – голям капацитет от съществуващите . Но има нещо много по – важно – ЕС трябва да изгради единна правозащитна и правораздавателна система за страните – членки , така , че българските престъпници да могат да бъдат съдени и да излежават присъдите си във всяка една точка на Европа .

Банкерът Христо Александров , известен като Ицо Салфетката , бе пуснат от Окръжния съд на свобода 10 месеца преди да излежи изцяло присъдата си за присвояване на средства . Причината е безупречното му поведение в затвора . Предложението за условно предсрочното освобождаване на ексшефа на "Агробизнесбанк" е направено от спецкомисия към Пловдивския затвор, пише "Марица".

В него е вписано, че Александров е имал безупречно поведение, работел и е излежал повече от две трети от 8-годишната си присъда. По време на престоя си в Пловдивския затвор той работеше като библиотекар, а по-късно и на външен обект, така че 2 дни от присъдата му се броят за 3. От 8-годишната му присъда се приспадат близо 2 г. и 9 месеца, които прекара в затвора по време на предварителното задържане, както и месеците, в които бе под домашен арест. "Имам планове за семейството и за работата си", коментира лаконично банкерът и отказа да говори повече.

Първият български банкер, изпратен в затвора заради присвояване, бе осъден от Върховния съд през юли 2010 г. Първоначално Александров бе осъден на 10 г. затвор за присвояване на 141 800 278 стари лева от “Автомобилно застраховане МИК” в полза на частната му брокерска къща ФБК. По-късно наказанието бе намалено от Апелативния съд на 4 г., тъй като ставало дума за злоупотреба с доверие, а не за присвояване. Делото бе пратено във ВКС. Върховните магистрати върнаха делото в Пловдив с нови указания.

През януари 2010 г. Апелативният съд увеличи присъдата на ексбанкера на 8 години. На 16 юли ВКС потвърди изцяло наказанието. "Не съм присвоил парите", заяви Александров по време на заседанията на делото. През януари 2011 г. ВКС реши, че подсъдимите за източването на "Агробизнесбанк" са невинни. Те постановиха, че държавата няма да получи никаква компенсация за отпусканите необезпечени кредити, тъй като давността за погасяването им е изтекла.

Историята

"Агробизнесбанк" фалира през 1995 г. Преди това БНБ направи опит да я спаси, като я купи за 1 лев, но не намери кандидат, който да поеме загубите. Александров, чийто прякор Ицо Салфетката, идва от времето преди да започне да се занимава с финанси - тогава работи като сервитьор в "Балкантурист", а после като салонен управител в луксозните пловдивски ресторанти "Ритора" и "Пълдин". През 1999 г. бе арестуван по дело за фалита на банката, пуснат под гаранция, след което изчезна и бе обявен за международно издирване от Интерпол. Появиха се слухове, че е в Доминиканската република. През октомври 2001 г. се върна и се предаде.

Няма коментари:

Публикуване на коментар