вторник, 22 март 2022 г.

ПОСЛЕДСТВИЯ 66

Арестуваха Брендо в Киев

10.09.2021

БОМБА в Narod.bg! Наркобосът Евелин Банев – Брендо е арестуван в столицата на Украйна Киев! Българинът, смятан от мнозина за един от най-големите в световния бизнес с дрога, е спипан от украинските спецчасти, съобщиха от отдела за стратегически разследвания на Националната полиция, видя Narod.bg.

55-годишният Брендо е споменат като член на престъпна група. Съд в Румъния го осъди на 10,5 години затвор за пране на пари и трафик на наркотици в Европейския съюз. Освен това Банев получи 6 години затвор в България за подобно престъпление. За да избегне наказание, топ мафиотът изчезна, затова той беше обявен за международно издирване.

Бандитът от Тополовград използвал подправени документи и се установил в къща под наем близо до Киев. При претърсване на къща под наем полицията открила нарколаборатория и посеви от канабис. Полицаите откриха и 39 пакета „стока“, като задържаха двама съучастници на подсъдимия – граждани на Молдова и Румъния.

Арестуваха кмета на Сандански Атанас Стоянов заради купуване на гласове . Задържането станало на пътя между селата Склаве и Ново Делчево .

14.11.2021

Кметът на Сандански Атанас Стоянов (ВМРО) е бил арестуван,съобщи bTV, като се позовава на свои източници. По първоначална информация у него са намерени парични средства. Полицията е действала по сигнал за купуване на гласове. Задържането станало на пътя между селата Склаве и Ново Делчево. В жабката на колата му са намерени пари.

Малко преди 18 часа снощи в МВР София е пристигнал сигнал, че се готви плащане на гласове в някои от селата на Сандански. Според информацията за един от кандидат-депутатите на ГЕРБ, но не е за кандидата от Сандански – Стоян Стоев. Незабавно е направена оперативна комбинация и кметът е бил спрян за проверка минути по-късно.

Операцията се наблюдавала лично от министър Бойко Рашков и прокурори от върховна прокуратура. При проверката автомобилът на Стоянов е бил запечатан до пристигането на дежурен прокурор. Успоредно с кмета на Сандански е задържан и кметът на село Склаве Павел Пъхнев, с когото Стоянов е имал среща. Говори се, че Пъхнев ще бъде свидетел по образуваното дознание. В присъствието на прокурор полицаите отвориха пакета, намерен в жабката на автомобила „Ауди“ на кмета Стоянов и откриха там няколко плика с пари и списъци.

Още при отварянето на първия плик лъснал списък с имената и ЕГН-тата на 37 човека. Имало и 60 банкноти от по 20 лева До късно през нощта продължи огледът на колата, след което кметът Стоянов е заведен в полицейското управление и останал зад решетките със заповед за 24 часово полицейско задържане.

С такава заповед са и кмета на Склаве, както и близкият приятел на кмета Стоянов В. К. от село Склаве. Дали прокуратурата ще поиска 72 часово задържане ще стане ясно днес. В момента на откриването на плика в жабката на автомобила на Стоянов той буквално изкрещял, че му е направена постановка, че пликът е подхвърлен.

Отнемат имущество за 1,6 млн. лв. на Златко Баретата .

16.11.2021

Съдилища в страната са уважили искове на антикорупционната комисия за над 3 млн. лв., информират от КПКОНПИ. С решение на СГС е отнето имущество за 1 640 245,10 лв. от Златомир Иванов, съпругата му и свързани с тях фирми.

Проверката на Комисията е започнала след повдигнато обвинение срещу Иванов за участие в организирана престъпна група за наркотици. Съдът е приел напълно доказателствата на КПКОНПИ и експертните оценки, че за проверявания период е налице значително несъответствие между придобито имущество и приходи. Имуществото е придобивано пряко от него или съпругата му чрез контролирани дружества, дялове във фирми и вземания по банкови сметки. Със съдебното решение от Иванов са отнети дружествени дялове, суми от банкови сметки и паричната равностойност на леки автомобили. Решението може да бъде обжалвано.

С влязло в сила решение на съда в Пловдив е отнета сумата от 1 570 620,32 лв. от Спас Спасов и свързани с него лица. Проверката срещу него е започнала след повдигнати обвинения за неплащане на ДДС и корпоративен данък в особено големи размери, както и за съставяне и използване на документи с невярно съдържание. В полза на държавата са отнети парични средства по банкови сметки.

ГДБОП удари столични сводници, прибра Ицо Папата и Чопи .

13.03.2022

Мащабна спецакция на ГДБОП в София, Плевенско и Пазарджишко за неутрализиране на ОПГ за склоняване към развратна дейност и предоставяне на сексуални услуги, съобщиха от МВР.

ОПГ действа на територията на София от 2019 г. Задържани са лидерът на престъпната група - Любомир Върбанов "Чопи", който е син на небезизвестният в криминалните среди Христо Върбанов - "Ицо Папата", както и други членове на групата. Установени са множество жени, жертви на престъпната дейност на групата.

Любомир Върбанов – Чопи бе арестуван през пролетта на 2016 г. като тартор на престъпна банда за трафик на бели робини. Той бе обвинен, че е пращал момичета да проституират във френските курортни градове Ница и Антиб. Тогава срещу него пропяха няколко задържани от полицията жрици на любовта. Според показанията им, Чопи бил босът на организацията, а негови помощнички били Роса Стоянова и Марина Николова, също проститутки, които вербували и други момичета.

Любомир Върбанов изкара няколко седмици в ареста, след което бе освободен, а през 2019 г. сключи споразумение със Специализираната прокуратура, признавайки се за виновен.

КПКОНПИ запорира имот на Божков във Франция за над 2,6 млн. лева .

22.03.2022

Антикорупционната комисия е възбранила имот на бизнесмена Васил Божков във Франция след решение и на Софийския градски съд.

"Това е първият случай на възбранен имот на българин в чужбина. Недвижимият имот представлява индивидуализирани обекти от комплекс – жилищна сграда и е предмет по гражданско дело за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество. Пазарната му стойност е в размер на 2,611 млн. лева", уточнява пред БТА зам.-председателят на КПКОНПИ Антон Славчев.

По думите му процедурата е протекла паралелно в България и във Франция. Съгласно френското законодателство е проведено специално производство, ръководено от нотариус, според френския граждански изпълнителен кодекс. В рамките на това производство е потвърдена законосъобразността и правилността на мярката и е постановено вписването ѝ в Парижката служба по регистрация на ипотеки и възбрани.

"В ход са няколко идентични процедури в Гърция, Испания и Германия. На този етап повече данни не могат да бъдат дадени, защото рискуваме лицата, срещу които сме предприели тези действия, за вземат необходимите мерки", обясни още Антон Славчев.

Според адвокатите Емануил Йорданов и Димитър Марковски Васил Божков може да бъде разпитан, докато е в Дубай. Коментарите им пред Нова телевизия са по повод изтъкваните от спецпрокуратурата процесуални пречки, поради които разпит не може да бъде проведен.

„В Наказателно-процесуалния кодекс има разписан текст за разпит на свидетел, който не е на територията на страната. Който не иска да свърши работа, намира оправдания, който иска - намира начин“, изтъкна Йорданов, който е бивш министър на вътрешните работи.

Той е на мнение, че „голямата драма е, че прокуратурата не иска да работи“. „Дори и без разпит на Божков могат да се проследят показанията му. Може да се установи истинността на телефонната кореспонденция между Божков и Бойко Борисов“, аргументира се Йорданов. По думите му в случая има достатъчно данни, които могат да бъдат изяснени, дори и без разпит на Божков, на базата на неговия сигнал.

Няма коментари:

Публикуване на коментар