петък, 11 март 2022 г.

СВЕТЪТ ЗА НАС 24

US дипломат с унищожителна критика към България .

29.01.2021

Олигархично влияние, конфликт на интереси, злоупотреби с държавни ресурси и липса на медийна независимост са сред причините България да бъде считана за най-корумпираната държава в Европейския съюз, смята американският прокурор в София Джесика Ким. Според нея няма политическа решителност за решаване на този проблем.

„Хората с връзки стават все по-богати и нарушават законите безнаказано. Значителна липса на политически интегритет и недостатъчна прозрачност на различни нива на политическата система подкопават върховенството на закона с години. Стъпките за подкопаване на независимостта на съда отслабиха възможността на България да преследва корупцията по високите етажи“, смята тя Българските лидери знаели добре какво е необходимо за промяна, но малко е направено в тази посока. Според Ким съдебната власт у нас не е независима. Освен това са предприети редица стъпки за нейното подкопаване, които са довели и до отслабване на наказателното преследване срещу корупцията по високите етажи. Тя подчерта, че прокурорът и съдията са две отделни професии и че в САЩ държавното обвинение е в изпълнителната власт. Според нея окончателното разделяне на Висшия съдебен съвет на две отделни институции за съдии и прокурори ще гарантира по-голяма независимост на съда. На българите им липсват сигурност и увереност, че законът ще ги третира справедливо и еднакво. Външните инвеститори също искат това.

Коментирайки доклада на Европейската комисия за върховенството на закона, Ким посочи първо проблема с отчетността на главния прокурор. Останалите са състава и функцията на ВСС, липсата на независимост на съдебната система, ниско равнище на общество доверие в институциите за борба с корупцията, липса на независими медии, проблеми, свързани с взаимното ограничаване на властите.

“Отчетността започва от българските лидери – във всяка партия и на всяко ниво – с подкрепа на принципа, че никой не е над закона – включително самите те. След което българските лидери трябва адекватно да отговорят на исканията на хората за справедливост и върховенство на закона, за да повишат доверието в демократичната система.

„Правителствата на България системно са разчитали на своето благоприятно тълкуване на доклад или оценка, за да отбележат с отметка нещо за изпъленно и да твърдят, че има подобрение, каза още Ким, която е юридически съветник на посолството на САЩ в София. Изказването й бе по време на виртуална дискусия, посветена на корупцията и върховенството на закона, организирана от Атлантическия клуб.

Сенатори от САЩ към България: Правителството е отговорно за корупцията и притиснатите медии .

05.03.2021

Сенаторите Боб Менендес (демократ) и Джим Риш (републиканец) - председател и член на сенатската Комисия за международни отношения, разпространиха съвместно изявление за отношенията на САЩ с България, свързано с началото на предизборната кампания. Това не е документ на Сената, но е потвърждение, че критичното отношение към състоянието на демокрацията в България идва и от двете големи партии в американския парламент. Ето какво пише в изявлението:

"САЩ и България имат стабилни и разрастващи се отношения, които - както и НАТО като цяло - са по-силни, когато са основани на споделени демократични ценности. Бихме искали да видим, че тези отношения продължават да се развиват, особено по споделените цели в сигурността и енергетиката, но постоянната корупция, западащата медийна свобода, политизирането на правораздаването и други заплахи за върховенството на закона представляват сериозни предизвикателства пред двустранните американско-български отношения.

България заема най-ниската в Европейския съюз позиция в Индекса за възприятие на корупцията за 2019 г. на "Прозрачност без граници" и Индекса за свобода на медиите на "Репортери без граници". Тези позиции подчертават колко големи са предизвикателствата пред България. Българското правителство и правораздавателната система трябва да полагат усилия за спазване върховенството на закона за всички граждани, а не само за някои от тях, а медиите трябва да са свободни да съобщават истината, без да са подлагани на тормоз, насилие или наказания.

В продължение на почти 8 месеца на непрекъсната поредица от протести народът на България призова за край на корупцията и за уважаване на демократичните ценности и върховенството на закона. С наближаването на парламентарните избори през април е задължително правителството на България да защити тези ценности.

В духа на дългогодишни отношения САЩ трябва да подкрепят тези призиви и да помагат на България в борбата с корупцията, възстановяването независимостта на медиите и засилване върховенството на закона. Стъпките, които България предприема по тези проблеми, само ще помогнат за засилването на нашите отношения."

Менендес е в американския парламент от почти 30 години, а в Сената - от 2006 г. насам. След като демократите спечелиха контрола над горната камара на последните избори, той отново оглави влиятелната Комисия по външна политика. При изслушванията през януари за одобряване на новия държавен секретар Антъни Блинкен той заяви, че основните тревоги са "възстановяването на съюзите, на лидерската позиция на Америка и на международните институции". По думите му американската външна политика е "неразривно свързана със състоянието на демокрацията в САЩ" и че сенаторите и всички служители в обществени институции "имат дълг да бранят демокрацията, конституцията и върховенството на закона". Риш е от консервативните среди на Републиканската партия и е в политиката и управлението от 1974 г. насам. В Сената във Вашингтон влиза през 2009 г., където в момента е член на подкомисията по европейските въпроси и член на Комисията по енергетика и природни ресурси.

Държавният департамент за България: Цензура и сериозни проблеми с независимостта на съдебната система .

31.03.2021

Произволни арести, сериозни проблеми с независимостта на съдебната система, както и с ограничаването на правото на свободно изразяване, включително цензура в медиите, тежки корупционни действия - това са само част от констатациите за България в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права за 2020 г.

Документът беше обявен от държавния секретар Антъни Блинкън, съобщи посолството на САЩ в София. Припомня се, че Вашингтон поставя правата на човека в центъра на външната политика, защото те са от съществено значение за мира и стабилността. Тази година докладът обхваща 198 държави и територии. Срокът за публикуването на документа бе 30 март.

Припомнено е, че България е конституционна република, управлявана от свободно избрано еднокамарно Народно събрание. Държавното управление се осъществява от коалиционно правителство, ръководено от министър-председател. По отношение на последните проведени национални избори - парламентарните през 2017 г. и президентските през есента на предишната година, се припомня, че не са установени нарушения от изборната администрация, международните и местните наблюдатели са ги определили за свободни и честни като цяло, „но посочиха някои недостатъци“. За потребителите на документа се казва още: МВР отговаря за правоприлагането, миграционните въпроси и граничния контрол. Държавна агенция „Национална сигурност“ е подотчетна на Министерския съвет и отговаря за разследването на корупция и организирана престъпност. Въоръжените сили отговарят за външната сигурност, но могат също така да подпомагат опазването на сигурността на границите. По време на извънредното положение поради пандемията от коронавирус въоръжените сили получиха правомощия да прилагат мерките и ограниченията, свързани с COVID-19, но не ги упражниха. Националната служба за охрана, подчинена на президента, отговаря за сигурността на държавници и високопоставени официални лица. Гражданските власти поддържаха ефективен контрол върху силите за сигурност. От представители на силите за сигурност бяха извършени определени нарушения. Очаква се скоро пълната версия на доклада на Държавния департамент да бъде публикувана и на български език.

В публикувания документ на английски език пет пъти се споменава името на бившия вече депутат от ДПС Делян Пеевски - в частта за свободата на медиите и изразяването, като е наречен „олигарх“. Казва се още, че той е използвал медийния си контрол, за да осигурява позитивно отразяване за определени политици и главния прокурор. По отношение на последния се говори и за селективност при разследвания.

В частта за медийната свобода са споменати и случаите на уволнения в медии, като за пример е дадена „Нова Броудкастинг Груп“, чийто вече бивш собственик Кирил Домусчиев е обозначен със същата дума. Частта от доклада, посветена на медиите и свободата на изразяване, е сред най-обемните в документа, като се подчертават проблемите със собствеността, влиянието върху съдържание, жълтите медии и т.н.. Цитиран е случаят с прокурорското преследване срещу председателката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова, която беше обвинена заради предупрежденията си, че може да има дефицит на определени лекарства - като пример за потискането на свободата на словото с аргумента, че се разпространяват фалшиви новини.

Изрично е посочена и историята с нападението над главния редактор на „168 часа“ Слави Ангелов. В доклада пише, че предполагаемите нападатели са арестувани, но досъдебното производство все още е продължавало в края на 2020 г., а един от обвиняемите е освободен под гаранция.

В доклада на Държавния департамент се разказва и за полицейско насилие по време на протестите с искане на оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, като са описани и конкретни случаи - като този с Димитър Педев - пребит от полицията на протестите на 10 юли, задържан, вкаран в болница, където по данни на неправителствени организации е окован на леглото с белезници за 2 дни, както и с Николай Илков - спрян на 30 февруари за проверка за алкохол и наркотици, отказал да влезе в патрулната кола за преглед на бельото и чорапите му и пребит от полицай, докато други трима са го държали. Цитира се докладът на Българския хелзинкски комитет, според който през 2019 г. е имало 78 отворени случая на полицейско насилие, от които по 13 са започнати разследвания, но нито едно не е приключило приключило със съд, обвинения, присъди. Не е пропуснат и случаят „Хиполенд“, чиито служители се бяха появили на протеста в облекло с логото на фирмата, а след това държавните органи „влязоха“ на проверки в компанията.

Случаите на предаване на чужди правителства на хора, които са потърсили убежище в България, също не са пропуснати, като е споменат случаят с турския гражданин Абдула Бююк.

“Плесница за премиера”: как западните издания коментират изборите в България .

06.04.2021

Най-бедната страна в ЕС, корупция и протести, трудно съставяне на ново правителство, може би предсрочни избори, поражение за Борисов - това са ключовите елементи, които изграждат следизборната картина в България според световните медии.На хората им писна от корупцията и лошото управление на кризата

"Плесница за премиера" - така е озаглавила коментара си в берлинския прогресивен ляв вестник "Тагесцайтунг" журналистката Барбара Йортъл, която добре познава България. Авторката пише: "Очевидно на повечето хора в страната вече им е писнало от корупцията, от безсрамното обогатяване на шепа хора с власт, от гушкането със съмнителни олигарси и от обвързаността между политиката и правосъдието".

Йортъл смята, че правителството на ГЕРБ се е движело на зиг-заг в условията на пандемия, че въпреки растящия брой нови инфекции не е било последователно във въвеждането на ограничения, а сега плаща цената за катастрофалния мениджмънт на борбата срещу пандемията. Тя поставя акцент и върху резултата на друга партия: "Окуражително е, че националистическата партия ВМРО, която досега участваше в правителството, няма да влезе в новия парламент. Насъскването срещу хомосексуалните и срещу ромското малцинство вече не върши работа. Същото важи и за непохватните опити да се раздуха омраза срещу съседна Северна Македония, чиито амбиции за старт на европреговорите България блокира през миналата година." Слиза ли Борисов от сцената?

Барбара Йортъл пише, че изборите са еднозначен успех най-вече за партията на Слави Трифонов и за "Демократична България". Но накъде оттук насетне, пита тя и коментира, че съставянето на правителство изглежда като "квадратура на кръга", а във въздуха вече се носи и идеята за предсрочни избори. В края на коментара си тя стига и до Бойко Борисов: "Тези избори могат да се окажат дори финал на политическата му кариера. А това ще бъде една наистина добра новина."

Агенция ДПА коментира: "За българския премиер и победител в изборите съставянето на правителство ще бъде "Мисия невъзможна". Партиите на протеста, които искаха да го свалят, смятат себе си за победители."

В швейцарския "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ) авторът на статията за България Паул Флюкигер пише, че тези избори може да се оценят и като референдум за трите досегашни мандата на Борисов, който премиерът е загубил. Както в повечето публикации в международни медии, и НЦЦ представя общата картина и партийния ландшафт в България, а за "Има такъв народ" пише, че невярно е получил подкрепа и от ромите, които харесват Слави Трифонов.

Разнопосочни са оценките са успеха на Слави Трифонов

ДПА отбелязва, че Трифонов е сред най-известните коронаскептици, но въпреки това в момента се намира под карантина заради симптоми на Ковид-19. За партията на Слави Трифонов Барбара Йортъл отбелязва в "Тагесцайтунг", че тя е успяла да вземе гласове от ГЕРБ и от националистите, а особено добри резултати е показала сред младите поколения и българките и българите, живеещи в чужбина.

В задълбочения анализ на люксембургското немскоезично издание "Люксембургер Ворт" също става дума за ИТН. Вестникът пише: "През 2020 година българите преживяха едно лято, през което политическата тъкан на страната изцяло се промени. Въпреки епидемията. Въпреки все по-репресивните действия на правителството. Колко сериозно се е променило всичко - това виждаме сега, след изборите. Но движението от миналото лято не съумя да промени едно: то не успя със съдържателни послания да проникне до центъра на обществото и да предложи истинска алтернатива. "Демократична България", един съюз от три граждански формации с реалистични предложения, събра само 9 процента, докато "Има такъв народ" със своите популистки обещания излезе на второ място." И

накрая - няколко цитата от австрийския "Ди Пресе", където Томас Розер пише: "Тежко окастреният победител в изборите поне публично не демонстрира никакви вътрешни терзания след своята пирова победа.“ Авторът отбелязва, че на фона на безбройните корупционни скандали за повечето българи правителствените умения на бившия бодигард Борисов изглеждат все по-неубедителни. И оценява така шансовете му за нов мандат: "Самовлюбеният солист едва ли е подходящ да поеме управлението."

България продължава да е най-корумпираната страна в ЕС.

25.01.2022

България остава страната в ЕС, чието население има най-силно усещане за масова корупция - това показва годишният доклад на "Трансперънси интернешънъл" (Transparency International) за изминалата 2021 година. Той беше публикуван днес, 25 януари 2022. България дори влошава позицията си в глобалната класация - с две места спрямо предходната година. От общо 180 държави тя е на 78 място. На съседните позиции са държави като Бенин, Буркина Фасо и Бахрейн. От членките на ЕС с най-близък резултат са Румъния (66 място) и Унгария (73 място).

Има ли българин, който да не знае, че живее в корумпирана държава?

България е най-корумпираната страна в ЕС - това е клише, което всички в Европа знаят. И което ние мазохистично обичаме да повтаряме. Но нищо не следва. Защо българинът е безсилен срещу корупцията? Няколко обяснения:

В Индекса за възприятие на корупцията България е с 42 единици от максимални 100. Този годишен индекс е най-известният корупционен индикатор в света. Той класира 180 държави и области според усещането за корупция в политиката и администрацията със стойности от 0 (високо усещане за корупция) до 100 (никакво усещане на корупция).

Водещи в това отношение, т.е. с най-ниско усещане за корупция, са скандинавските страни. Финландия и Дания си поделят първото място (88), Норвегия (85) и Швеция (85) също са доста напред в класацията. На най-лошите позиции са страни като Сирия и Сомалия.

Изследването на "Трансперънси Интернешънъл" се публикува от 1995 година насам. България е включена в него за 24 пореден път.

Няма коментари:

Публикуване на коментар