неделя, 27 ноември 2022 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 81

БАБХ и МЗХ дават на прокуратурата и ГДБОП резултати от одит, констатирал нарушения на фитосанитарния и медицинския контрол на ГКПП "Капитан Андреево" от частна фирма, оперирала на пункта до 20 май.

10.07.2022

Констатирано е, че за 2021 година средно дневно са връщани 6 тона храни за пестициди, а след като държавата пое управлението на пункта количеството скача на 22 тона средно дневно. Редица нарушения са констатирани в рамките на проверката, осъществена от експерти на Европейската комисия и българските власти. Тези нарушения са свързани най-вече с храните с пестициди, обяви заместник-министърът на земеделието Иван Христанов. По думите му в периода 13 април - 19 май, когато на "Капитан Андреево" е оперирала частната фирма, са засечени 222 тона храни с пестициди, а от 20 май до 25 юни тяхното количество скача на 806 тона.

По време на частния оператор един камион се е обработвал за около 6 минути, докато проверка е показала, че това не може да стане за по-малко от 20 минути.

Предишният наемател си е позволил да промени дори предназначението на специализираните сгради на "Капитан Андреево", с което е пострадал и лабораторният контрол.

"ГДБОП бяха сезирани в края на тази седмица, на база на предварителните данни, утре сигналът ще бъде изпратен с по-пълни данни. Същият сигнал ще изпратим към прокуратурата, към г-н Гешев, който ще бъде допълнен с откритията, свързани с това, че нашите собствени контролни органи не са се появили на границата в продължение на 9 години, така че да продължат да изследват хипотезата за нарочно поведение и за обвързаности между висшия състав на предходните управления на БАБХ и съответните частни оператори на границата за този период", заяви заместник-министър Иван Христанов. "От 2013 година до днес не е правен одит от тази дирекция на "Капитан Андреево", на въпроса защо не е правен те навеждат глави, защото някой е забранил там да се прави, да се влиза и да се описва каквото и да било", допълни Христо Даскалов, изпълнителен директор на БАБХ. Заместник-министър Христанов изчисли, че загубите за държавата от това, че на "Капитан Андреево" фитосанитарният контрол се е извършвал от частна фирма, възлизат на около 300 до 400 милиона лева.

Офшорната връзка Цв. Бориславова – О. Донев и как борсата 6 мес. стоя с фалшиви курсове заради Софарма .

31.10.2022

Офшорните фондове Грамърси от Кайманите, които за благозвучност са представяни от нашата преса като „американски”, за да им се придаде повече тежест и прозрачност, но това не важи дори пред челите Гришам и гледалите Том Круз във Фирмата, правят удивителна връзка между някои бг олигарси. Другата връзка между които са бащите им – видни служители на Държавна сигурност при соца:

Цветелина Бориславова, Огнян Донев и Иво Прокопиев. Кой стои зад Грамърси и защо инвестира точно при тях, инвестира ли изобщо или това е начин за прехвърляне на собствености от благодарност – няма кой да отговори на тези въпроси. Може би отговорите са известни само на американските и руските тайни служби.

Но иначе нещата са удивителни. Разказваме борсовата сага на Софарма – повелителят на пазара на лекарства у нас, на която здравето и животът ни са буквално в ръцете, понеже същата империя държи и повечето шефове на болници в джоба си. В нея Грамърси се появява, за да спре да бъде Борислав Дионисиев мажоритарен акционер и неговият процент от 60 на сто да бъде достигнат от Огнян Донев. Нека да споменем колко съществено е присъствието на кайманската офшорна мрежа и в банката на Цветелина Бориславова.

На 10 март 2015 г. сайтът КлубЗет, който беше създаден и подслонен от Огнян Донев и финансиран от него дълги години ( до началото на 2021 г., но косвено – посредством наем и техника и тази) пише:

„Регистрираната на Каймановите острови компания Gramercy Select Master Fund е продала 32,73% от своя дял в капитала на Българо-американската кредитна банка (БАКБ) на друга офшорка - базираната в щата Делауер LTBI Holdings LLC, показват данните на Централния депозитар. След сделката Gramercy остава с 2,27%.

LTBI Holdings e регистрирана на 27 юли м.г., показва справка в интернет, като липсват каквито и да е данни за компанията. Сделката е регистрирана в уеб сайта на инвестиционния посредник Първа финансова брокерска къща при цена на акция от 4,29 лв. и общ брой акции от 8 081 692. Сумата на транзакцията е 34,67 млн. лв., пише Инвестор.БГ.

Мажоритарен собственик в БАКБ с 61,43% е компанията Сиесайеф, която от своя страна се притежава от Цветелина Бориславова, която е и председател на надзорния съвет на финансовата институция”. Няма да се спираме надълго, че мениджър във финансовия фонд на Цветелина Бориславова, преди да стане криптокралица, беше самата Ружа Игнатова. Тя стана световна сензация, понеже 4 години даже ЦРУ и ФБР не могат да я заловят, след като създаде фейк виртуална валута и обра над 4 млрд. долара на инвеститори от България и цял свят.

Ще напомним една история за друг фейк – фалшивия курс на всички акции на националния борсов индекс Софикс за 6 месеца, както са го описали авторитетният сайт investor.bg и Супер 19’ през есента на 2011 г.. Пък нека после Донев да „обвинява” кой бил офшорен:

„Предстои Софарма да излезе на Варшавската борса, за което буквално преди дни получи одобрение и от българските органи. Това съобщи най-авторитетната световна агенция Блумбърг. По нейна информация 60% ОТ ДРУЖЕСТВОТО се контролират от Огнян Донев.

Според официалната регистрация обаче числата са доста по-различни. Последната промяна е буквално от седмица – на 11 ноември Телсо АД променя статуса си на акционер като процентите му падат от 5,0019 на 4,9973%. Ще кажете – нищо и половина. Уж е така, но всъщност това поставя фирмата, зад която стоят неизвестни за търговския регистър “група нефизически лица” извън групата акционери с над 5%. И променя съотношението на акциите, които са свободно търгувани от компанията.

Именно т.нар. free-float стана повод за мегаскандал в началото на тази година. Разкритие на най-авторитетния български сайт за бизнес investor.bg показа, че борсовият индекс на нацията ни SOFIX е бил грешен половин година за некоректен free-float (същия този обем свободно търгувани акции на акционери с под 5%) на Софарма.

Дали това е изнервило котираните на световните борси фондове с името Грамърси, които държат над 12,5% от нея? Или пък те са били по –стреснати от разказаната на следващите ни страници сага с проверката за пране на пари срещу партньора си в Софарма? Това не е ясно. Апропо, единият от фондовете Грамърси е регистриран на Каймановите острови – легендарна офшорна зона, прочула се още с романите на Гришам за фирмени спекулации и манипулации. Преди да прочетете разследването на investor, моля обърнете внимание на големите акционери в Софарма. Там са Донев инвестмънтс холдинг, където Огнян Донев е с 96,773% и останалото е на “група физически лица” и на “група нефизически лица”, както и Телекомплект АД, в която той и партньорът му в неедна фирма Венцислав Стоев с по 48,514% си партнират с мистериозна “група физически лица”. Толкова по въпроса с прозрачността.

Преди да прочетете разследването искаме да ви разкажем защо е важен въпросният free-float и така ще разберете кой би имал интерес да го манипулира. Този показател косвено влияе върху цената на акциите на едно дружество. Не е все едно дали свободно търгуваните акции са 20%, или 40%. Защото при 40 на сто малките акционери са голяма сила – те могат да бутнат дори големия шеф на фирмата – в случая Огнян Донев. Това естествено прави ценните книжа много по-ценни, сиреч – по-скъпи. В моменти, когато борсата върви нагоре, подобни изкривявания биха могли да водят до покачване на котировки, а при общ спад - поне до стабилност.

Таки и братът на зам. – председател на парламента от ГЕРБ са разследвани за тероризъм .

25.11.2022

Известният наркобос Христофорос Никос Аманатидис – Таки и братът на Росица Кирова Константин Любенов Върбанов са разследвани в чужбина по дело за пране на пари и финансиране на тероризма, научи BIRD.BG в рамките на голямо трансгранично разследване на Международния консорциум на разследващите журналисти ICIJ.

Колеги от ICIJ са се запознали със съдебните документи, в които присъстват имената на двамата българи. Копия от техните паспорти в PDF формат са открити в иззетия компютър на главния заподозрян.

Таки и братът на Росица Кирова, която беше два мандата зам.-председател на Народното събрание излъчена от ГЕРБ, а сега е депутат от партията на Бойко Борисов, са пътували заедно до държавата, в която се води разследването, пише още в документите по делото.

При обиските в дома на заподозрените са открити голям брой тежки автоматични оръжия и 40 000 патрона за тях. BIRD успя да идентифицира серийния номер на едно от оръжията, което е произведено в България, в завода „Арсенал“. Росица Кирова и нейният брат имат общ бизнес във фирмата Дунавски драгажен флот – Видин.

Кирова е била съдружник и с косовския наркобос Исмет Османи, разкри разследване на BIRD.BG. Въпреки този скандален факт тя беше предложена демонстративно за зам.-председател на НС от ГЕРБ.

След изнасянето на тези данни МВР отговори на парламентарен въпрос, че няма данни за криминална дейност в България на Исмет Османи, срещу когото тече наказателно дело в Косово.

Христофорос Никос Аманатидис – Таки беше разследван и издирван чрез Интерпол от българските власти за ръководене на въоръжена престъпна група за разпространение на наркотици и грабежи , но се укри в Дубай.

През 2012 г. властите в ОАЕ отказаха да го екстрадират. Впоследствие делото срещу Таки беше прекратено поради липса на доказателства, а бюлетината за издирване на Таки изчезна от сайта на международната полицейска организация.

Засега няма яснота дали българските служби са запознати с разследването в чужбина, в което протичат Таки и братът на бившия зам.-шеф на Парламента Росица Кирова.

Припомняме, че лица свързани с Таки, включително неговия адвокат, бяха идентифицирани и в разследването за „Златната лаборатория“ на Капитан Андреево. Стана ясно, че през този пункт и тази лаборатория в Европа са влизали храни, които не са били проверявани за вредни вещества.

Данните за разследване за тероризъм, свързано с български наркобос, роднина на висш политик и български оръжия са особено тревожни на фона на притесненията на държави от ЕС за приемането на България в Шенген.

BIRD продължава работа по случая, заедно с колеги от Международния консорциум.

Кабинетът тайно предложи за орден близък на Доган и Илия Павлов . Правителството на Гълъб Донев скандално премълча решението .

25.11.2022

Проф. Николай Вълканов - дългогодишен вицепрезидент на "Мултигруп" и човекът, който плати на Ахмед Доган рекордния хонорар от 1 млн. евро, е предложен за орден "Стара планина" - първа степен с тайно решение на правителството на Гълъб Донев. Това е втори опит предприемачът да получи отличието.

Решението е взето на 17 ноември и в изключително тревожен симптом за отстъпление от прозрачност бе укрито от обществеността - то не е било предмет на редовно заседание, за него няма съобщение на правителствената пресслужба, нито пък точка в дневния ред на някое от последните заседания. За него се разбра едва след публикуването му в системата за правна информация на правителството и първи го видяха "Флагман"(link is external). Кабинетът само предлага хора за тези отличия, а връчването им е в прерогативите на президента. Практика е ордените да се съгласуват предварително между двете институции, а и упорството на назначените от Радев правителства издават, че той също държи на отличието.

Проверка на "Сега" в системата установи, че предложението идва от премиера Гълъб Донев, а мотивите му са преписани от първия опит да се прокара това явно много важно отличие за Вълканов. Колко е важно то личи и от първия опит кабинетът да изпълни процедурата и да изпрати такова предложение до президента Румен Радев - той беше на последното заседание на служебния кабинет на Стефан Янев, но тогава възражението на четирима министри го предотвратиха. Сега стенограма от дебатите вероятно няма да видим - на 17 ноември, когато е взето решението, не е оповестявано заседание на Министерския съвет.

Николай Вълканов е "български предприемач, учен и общественик, посветил дългогодишния си професионален път на успешното развитие на българската икономика в различни направления: минно дело, опазване и възстановяване на околната среда, индустриално развитие, образование", четем в мотивите към решението. На страница и половина са изброени всичките му научни титли, предприемачески награди и фирмени участия с едно набиващо се на очи отсъствие - на принадлежността му към "Мултигруп", с която го познава широката общественост.

За публиката Вълканов е известен и като човека, който през 2012 г. даде чрез дъщерно дружество на "Минстрой" 1 млн. евро консултантски хонорар на Ахмед Доган за хидровъзела “Цанков камък”. След разразилата се буря Вълканов защити хонорара така: "В България има само 10 човека, които имат познания в хидроенергетиката, и Ахмед Доган е един от тях. Той има огромни познания и изпитва повече от страст към производството на ток от вода".

Росен Карадимов с два имота в Ница за над 1 милион лева .

25.11.2022

Два имота на Лазурния бряг е придобила фирма на бившия депутат Росен Карадимов, който беше назначен от служебното правителство на Радев за член на борда на Българска банка за развитие. Това показва проверка на BIRD.BG във френските фирмени и имотни регистри.

Фирмата Rosenina в момента е собственост на децата на Карадимов – Калина и Тодор, родени през 2000 г. Но през 2015 г. и 2016 г., когато са направени имотните придобивки, тя е собственост на Росен Карадимов и жената, с която дели покрив към този момент: Нина Ненова от Враца

Първата покупка от 2015 г. е на апартамент в съвременна сграда на ул. Росини, близо до площада Моцарт. За него фирмата е броила 448 000 евро. Втората покупка от началото на 2016 г. е на друг апартамент в кокетна сграда на авеню Жорж Клемансо. Той е струвал по-скромната сума от 139 590 евро.

Така общата стойност на имотните придобивки на семейството е за 1,14 млн. лева. Карадимов е прекарал цялата си кариера на държавни и партийни постове като депутат и съветник на Сергей Станишев по времето на управлението на Тройната коалиция. Името му се свързва със скандали за конфликт на интереси и аферата „Хохегер“.

В предишни разследвания установихме имоти във Франция и на други политически лица: бившият министър на енергетиката Милко Ковачев притежава част от замък, а общинския съветник от Перник Божидар Живков, който е тъст на Христо Ковачки, има луксозна вила на Лазурния бряг.

Няма коментари:

Публикуване на коментар