петък, 27 януари 2023 г.

ЖИВИТЕ МЪРТВИ ... 42

„ Не чакайте Страшния съд.Той заседава всеки ден. „ Албер Камю

Известният журналист Стефан Солаков е починал на 30 януари 2022, съобщават от Съюза на българските журналисти. Стефан Солаков беше експерт по темата "Турция". В продължение на седем години е кореспондент на БТА и на БНТ в Анкара и Истанбул. Солаков беше дългогодишен водещ телевизия СКАТ.

Стефан Георгиев Солаков е български журналист – телевизионен водещ, кореспондент. Издигнат е за кандидат за президент от партия Национален фронт за спасение на България на 31 юли 2011 г.

След завършване на средно образование следва висше по специалност „Ориенталистика“ (източни езици и литература). Като ученик и студент е активен спортист – баскетболист.

Членува в БКП. От 1967 до 1989 г. е щатен служител на Първо главно управление на „Държавна сигурност“, а след това е платен нещатен служител с псевдоним Сидер.

В продължение на 7 г. е кореспондент в Турция на БТА, БНР и БНТ в Анкара и Истанбул. Известно време е в ръководния екип на информационна агенция „София прес“ като главен редактор на „Балкански страни“. Редактор е за 6 мес. в католическото списание „Мисси“ в Лион, Франция.

Водещ е на предаванията „Телевизионен форум“ и „Фронтално“ по Национална телевизия „Скат“ до февруари 2020 г. Има издадени няколко книги, сред които „Вълците на терора“ и „Реална заплаха“. Публикувал е над 200 статии, анализи, интервюта в авторитетни световни медии като „Ройтерс“, „Франс прес“, АПН, „Ню Йорк Таймс“, „Монд“, „Гардиън“, Анадолската агенция, десетки турски и арабски медии. Кандидат-президент е от партия „Национален фронт за спасение на България“ на изборите през 2011 г. Изказва се за полупрезидентска република – президентът да има допълнително правомощия да разпуска правителството и парламента при определени обстоятелства на криза и да обявява парламентарни избори. Негов кандидат за вицепрезидент е Галина Асенова Василева.

На президентските избори постига много висок резултат (имайки предвид краткото време от учредяването на партията му на 17 май 2011 г. в Бургас), като събира 84 205 гласа (2,5 %) и се нарежда на 5-о място сред претендентите, изпреварвайки редица професионални политици от партии и коалиции с традиции – СДС, РЗС, ВМРО-БНД, ЕНП, БЗНС и др.

След напускането на ТВ „СКАТ“ се включва в съвременната партия Народно социално движение. Солаков е женен, има син. Умира при пандемията от коронавирус.

Няма коментари:

Публикуване на коментар