четвъртък, 5 януари 2023 г.

СГРОМОЛЯСВАНЕ В ЧЕРВЕНО … 28

Нинова: Радев е част от групата, която свали правителството.

28.07.2022

Президентът Румен Радев е част от групата, която свали действащото правителство, заяви Корнелия Нинова. "Не е спрял да критикува това правителство от първия му ден, въпреки че той създаде основната партия в него." Президентът Румен Радев е част от групата, която свали действащото правителство. Това заяви Корнелия Нинова, след като БСП върна неизпълнен третия проучвателен мандат за съставяне на кабинет.

"Заедно с ГЕРБ, ДПС, ИТН и Възраждане"

"Не е спрял да критикува правителството от първия му ден, въпреки че той създаде основната партия в него. Заедно с ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" не ни дадоха дори 100 дни. Смятаме, че той е част от групата, която свали действащото правителство", заяви Нинова и обвини четирите партии, че с цинична безотговорност са хвърлили държавата в хаос.

За хаос говори и президентът Радев при връщането на мандата. Отправяйки упрек към кабинета в оставка, той заяви, че най-тежкото наследство, което правителството оставя на служебния кабинет, е хаосът в енергетиката, който можел да прерасне в колапс.

"Радев да обърне тази критика към ИТН"

"Не приемаме критиките на президента към БСП, че оставяме хаос. Препоръчваме му да обърне тази критика към "Има такъв народ" и Слави Трифонов, които са излъчили министъра", коментира Нинова и добави, че партията ѝ влиза в изборите с чисто лице, тъй като за шест месеца 22 милиарда лева са били инвестирани в социалната сфера.

Социалисти гласуват за ПП, отвратени от Нинова.

05.10.2022

„Корнелия Нинова трябва да подаде оставка. БСП достигна до историческо дъно. Социалисти, които винаги са гласували за БСП, вече гласуват за „Продължаваме промяната“. Нашите хора са изпаднали в шизофренична ситуация – не харесват антируските настроения на ПП, но в същото време гласуват за тях“.

Това заяви Сергей Станишев, бивш премиер на България и председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Той коментира актуалната политическа обстановка у нас и заяви, че ако Нинова не депозира своята оставка, Столетницата ще рови под своето дъно. „Има пенсионери, които гласуваха за ПП заради Асен Василев. На въпрос „А защо?“, те отговарят – „Защото ни вдигна пенсиите“. Икономическата ситуация е изключичтелно тежка и това го усеща всеки гражданин, когато влезе в магазина. Не е нужно да си специалист и експер, за да усетиш шоковото поскъпване на основните храни и услуги“, посочи Станишев.

Според него войната с президента Румен Радев се е оказала безплодна за БСП. „БСП беше част от правителство, което беше най-русофобското. Войната с Радев бе безплодна и безсмислена“, оцени Станишев. На него не му е безразлично бъдещето на БСП и на левицата, като за Станишев не е актуален въпросът да бъде лидер на партията. „Това унизително положение на партията трябва да бъде прекратено“, заключи той.

БСП към Радев: Спрете да се месите в партията ! Призивът им е в отговор на критични изказвания на Весела Лечева срещу действията на партията .

23.10.2022

Парламентарната група на „БСП за България“ излезе с позиция до медиите, в която отправя призив към президента Румен Радев и служебния кабинет, назначен от него.

"Уважаеми господин президент, за пореден път Ваш служебен министър си позволява да коментира публично вътрешнопартийни въпроси на БСП. Нещо повече, да изопачава факти, касаещи парламентарната група на БСП и решения, взети от колективните органи на партията и от общото събрание на народните представители", посочват от партията. "Г-жа Весела Лечева е назначена от Вас за министър в лично качество. Тя не представлява БСП в служебното правителство. Започва да става практика членове на Вашия кабинет грубо да се намесват в партийните ни работи. Вече ви писахме по този повод, но липсата на реакция и продължаващите изявления ни карат да мислим, че всичко това се случва под Ваше давление", допълват още те.

Критиката им е насочена към изказване на Весела Лечева днес по-рано пред БНТ(link is external), когато тя призова за качествена промяна в действията на ръководството на БСП. Според нея свикването на конгрес на партията през февруари е твърде закъсняло и ще предопредели невъзможност за подобна промяна. Лечева се обяви против внесеното предложение на "БСП за България" за промени в Изборния кодекс, които предвиждат връщането на хартиената бюлетина - предложение, нееднократно подкрепяно и от ГЕРБ-СДС и ДПС.

"Надявам се да няма нова четворна коалиция и коалиция на хартиената бюлетина. Това е първият законопроект, който внася нашата парламентарна група. Вместо да внесем първия социален закон, сме първи в искането за промяна в Изборния кодекс", каза Лечева. Според нея подкрепата на социалистите за избора на Вежди Рашидов поставя много въпроси. "Всеки политик трябва точно да преценява своите действия. Още повече, че когато си давал клетвени декларации и на следващия път си готов да ги престъпиш, това много трудно се разбира от твоите избиратели, членове и симпатизанти. И това го виждам нееднократно от ръководството на нашата партия. Много трудно могат да се обяснят подобни действия. Когато даваш конкретни позиции и действията ти се разграничават, това се нарича лицемерие и отблъскваш своите избиратели. И затова неслучайно партията ни е с такива изборни резултати. Петото място е показателно като действия", коментира тя.

От БСП заявиха още, че служебният кабинет излиза извън правомощията си и "погазва принципа за разделение на властите". "Това трябва да спре", призовават от ПГ „БСП за България“.

Нов ляв проект на политическата сцена у нас!

29.11.2022

В Националния дворец на културата днес предстои да бъде учредено обединение, което да се бори за левите идеи. Сред поканените са лидерите на партия АБВ, „Изправи се, България”, „Движение 21” и други. Новата политическа идея стана причина лидерът на социалистите Корнелия Нинова да излезе с призив към поканените партии, сдружения и политици да се върнат в редиците на БСП.

Тя обърна внимание, че всички те са напуснали столетницата преди години и сега могат да се завърнат, за да сформират истинско ляво обединение.

Корнелия Нинова помръкна. Осъществява се най-големия й кошмар на връх Нова година.

29.11.2022

Корнелия Нинова помръкна според колегите й от БСП. Повод за това е решение на съда от 29 декември, с което Кирил Добрев окончателно се връща в БСП. Това е ужас за Нинова, са на мнение на Позитано 20.

Кирил Добрев е един от влиятелните социалисти в БСП и краката на Нинова започват да се клатят от поста на председател. Припомняме, че основните й конкуренти за поста са Калоян Паргов и Кирил Добрев и социалисти от цялата страна ги искат. Вигенин е спряган като човек на Нинова, когото тя ще се опита да инсталира на председателското място, за да не бъде разследвана, но шансовете за него са малки. Другият, който бе нейн фаворит, е Зарков, но след министерския пост той трудно ще бъде разпознат като конкурент да оглави червените.

Така че кошмара с връщането на Кирил Добрев се стоварва на връх Нова година на главата на Нинова. Тепърва се очакват множество катаклизми около нея, а с връщането на Добрев става ясно и че лидерката на БСП е нарушила закона с отстраняването му от партията.

Страшни скандали за пари раздират БСП из основи: Местни структури – на произвола на съдбата .

05.01.2023

Скандал за пари разтресе БСП. Повод стана пост на евродепутата Петър Витанов във фейсбук, който обяви, че “местните организации са оставени на произвола на съдбата”. Според него те бедстват, защото до тях “вече 2 г. не стига нито лев от държавната субсидия на партията, а повече от година членският внос на хората от БСП, заемащи публични длъжности, също не се разпределя в тяхна полза”. Затова Витанов вече няма да превежда своя членски внос към централата на “Позитано” 20, каквито са правилата, а ще пренасочи парите към най-нуждаещите се структури.

Неговата сума е около 1300 лв. на месец, тъй като евродепутати, депутати, министри, кметове, общински съветници дават 10% от заплатите си на месец за партията. С изключение на съветниците по устав те трябва да внасят парите не към организациите, в които членуват, а към Националния съвет. Той пък има 3-месечен срок да превежда в касите на червените общински съвети определена сума. Размерът на членския внос се определя с решение на НС на БСП. Последното такова, за което червени си спомниха, е от юни 2017 г.

450 640 лв. е получила БСП от държавната субсидия за последните 3 месеца на 2022 г. Още по 7 хил. са отишли за двата малки партньора в лявата коалиция в 48-ото НС – “Тракия” и ПК “Екогласност”, сочат данните на финансовото министерство.

Колко пари обаче са преведени на структурите миналата година, “24 часа” не успя да установи. Всички въпроси, свързани с финансите на БСП, които изпратихме до пресцентъра на “Позитано”, не получиха отговор до редакционното приключване на броя. От отчета на БСП пред Сметната палата за 2020 г. е видно, че тогава централата е превела на местни организации 541 556 лева за наеми на партийни офиси и клубове.

Тук обаче са включени и даренията за лечебни заведения и клубове на пенсионери или такива за подкрепа на хора с увреждания. В тази графа влизат и парите, които “Позитано” отпуска за командировки покрай партийните конгреси, съвещания и заседания, както и за някои местни инициативи. В отчета за 2021 г. няма конкретно посочена сума за структурите. Записано е перо от 86 хил. лв. за наеми, но не става ясно за кои помещения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар