петък, 10 март 2023 г.

ГЕРБ ХРОНИКА 70

БАЩАТА НА ОСНОВАТЕЛЯ НА NEXO Е АГЕНТ “ПЕТРОВ” НА ДС И ОРТАК НА БОЙКО БОРИСОВ

15.01.2023

Антони Панайотов Тренчев е баща на основателя на криптобанката Nexo Антони Тренчев. Последният вероятно ще стане обвиняем в близките дни за създаването на поредната схема с криптовалути за милиарди. Тренчев-баща е известен като агент “Петров” на Второ главно управление на ДС. Работил е в мисията ни в Бон, където е роден синът му Антони Антониев Тренчев. Антони Тренчев – баща е дългогодишен съдружник с Бойко Борисов, ген. Чавдар Чернев и други мрачни фигури на прехода, показа проверка на Биволъ във фирмените регистри.

Агент “Петров” е бил очевидно особено ценен, тъй като в документите, публикувани от Комисията по досиетата, има искане от 09.05.1990 г. “да бъдат заличени всички данни” за него.

Бойко и Антони – десет години съдружници

През 1997 г., Тренчев става управител на фирмата “Джи енд би травъл къмпани” заедно с Бойко Методиев Борисов. Борисов е заличен като управител цели десет години по-късно, през 2007 г. “Джи енд би травъл къмпани” е основана през 1994 г. от Георги Иванов Голомеев и Бойко Методиев Борисов. През същата година е основана и “Делта Травъл” – ООД със съдружници ген. Димо Генчев Кръстинов, ген. Чавдар Антонов Чернев, Георги Иванов Голомеев и Антони Панайотов Тренчев. През 2007 “Делта Травъл”, преименувана на “София Делта”, става съдружник в “Джи енд би травъл къмпани” заедно с Бойко Борисов. По това време бъдещият главен секретар на МВР и премиер на България се занимава с охранителен бизнес и е бил вербуван като агент “Буда” от ЦСБОП заради връзките си с “оперативно интересни лица” от подземния свят.

През ген. Димо Кръстинов се появява друга интересна връзка. Той е съдружник във фирмата “Елмаз 24”, част от т.нар. кръг “Банкя”. За кръга “Банкя” пръв заговори премиерът Бойко Борисов след като Биволъ публикува Досието “Буда” в началото на февруари 2013 г. Тогава Борисов заяви, че зад това разкритие стои именно тази полумитична задкулисна група, към която се причисляват бивши лидери и висши ченгета на комунистическата и ранната посткомунистическа държава.

Осветяването на този кръг от Бойко Борисов, показа че той е бил добре запознат с него, а съдружието на Борисов с генералската фирма и Тренчев показва и формалната му връзка с него.

Според публичната информация групата обединява фигури свързани с ДС като Виктор Вълков – бивш външен министър в правителството на Димитър Попов (Агент “Пенчо” на ВГУ на ДС) , Максим Димов – депутат от ДПС и ковчежник на НДСВ, Димитър Събев (Агент “Асен” на ВГУ на ДС), ген. Димо Кръстинов, Иван Саздов – шефа на тенис клуба в Банкя, който се появи покрай “Къщата в Барселона”, Евстати Гюров (щатен служител на ДС) и други. За лидер е считан ген. Чавдар Чернев, който в началото на 90-те оглавява СДВР и на него се приписва въоръжаването на първите мутренски групировки. Според запознати, именно Чернев е лансирал кариерата на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, издигнал се до дясна ръка на Бойко Борисов, преди да завърши политическото си битие безславно след скандала “Апартаментгейт”.

Името на този кръг идва от ресторант “Бялата къща” в Банкя, където се провеждат сбирките. По-късно част от “кръжочниците” се прехвърлят към ресторант “Монтерей”, където се форматира друг кръг със същото кодово име, но с повече участници и лидер бившия високопоставен офицер от ПГУ на ДС ген. Любен Гоцев. На последния се приписва и основаването на т.нар. “Генералско движение” в средата на 90-те г. на миналия век, което обединява повечето от участниците в неформалните “генералски” кръгове като “Банкя” или “Монтерей”.

Тези задкулисни групировки всъщност несменяемо управляват държавата по време на целия “Преход”, като всички активни политически или икономически играчи на обществената сцена неизменно са техни проекти и марионетки, сочат данните и анализите на информирани оперативни източници. На този фон едва ли е случайно, че синът на агент “Петров” Антони Тренчев влезе в политическия проект на Меглена Кунева. Тя беше инсталирана от Мултигруп за юридически съветник в “правителството на мутрите” на Беров. Известна е и ролята ѝ в Аферата “Габон” на ПГУ и в Балканбанк на Иван Миронов.

В Движение България на Гражданите на Меглена Кунева се включиха и други известни днес политически лица като Тома Биков, който изживя катарзис и се превърна в най-ревностния трибун на ГЕРБ.

За разлика от Биков, след провала на проекта ДБГ, Антони Тренчев – младши се ориентира към бизнес дейности. Той стана основател и лице на криптобанката Nexo.

Пловдивският кмет напуска ГЕРБ .

06.02.2023

"Подавам оставка, но като член на ГЕРБ”, заяви на брифинг градоначалникът на Пловдив Здравко Димитров-Зико. “И по-точно от организацията на Иван Тотев”, подчерта той.

"Лоша дума за г-н Бойко Борисов от мен няма да чуете. Той е лидер на тази партия, в чието създаване и аз съм участвал. Сега я напускам, но такъв е животът", каза Димитров.

Той отново повтори, че няма да остави кметския си пост. “Оставка няма да подаде и зам.-кметът Пламен Райчев”, допълни градоначалникът. Изказването на кмета на Пловдив дойде след като в събота (4 февруари) Бойко Борисов го призова да си тръгне от поста заради забавения строеж на стадион Христо Ботев. Напомняме, че в събота Борисов настоя за “моментално” оттегляне на Димитров заради редица скандали, но получи отказ. “Още в началото беше ясно, че тези пари няма да стигнат за тези стадиони. Трябва да има стадиони и трябва да се довършат, но ситуацията е такава. Община Пловдив не може да издържи финансово да бъдат завършени и двата стадиона. Няма как, ще потопим общината”, каза още кметът. И добави, че ще има среща с феновете. “Ще видим кой доколко и как ще бъде завършен”, заключи кметът на Пловдив.

Кметът на Варна от ГЕРБ Иван Портних точи по 1 млн. на година с… паркинги

13.02.2023

Вместо да използва технологията на т.нар. виртуален ПОС терминал за събиране на таксите за платено паркиране в синята зона на Варна, местната администрация, управлявана от кмета от ГЕРБ Иван Портних, плаща комисионни в размер на близо 1 млн. лева годишно, тъй като възлага услуги на посредник. Това беше потвърдено от отговори на въпроси на „Дневник“, получени по Закона за достъп до обществена информация. Един от официалните коментари на въпроса „какво налага това“ е, че посредникът гарантирал защитата на личните данни на потребителите. Но според публикация в собствения й сайт Община Варна е регистриран администратор на лични данни.

Това означава, че тя сама би трябвало да може да гарантира сигурността на информацията, събирана от потребителите, включително и тези на платеното паркиране. За разлика от синята зона, онлайн плащанията за билети в градския транспорт във Варна се извършват без посредник – директно към сметка на общинското предприятие, което го управлява. Какво е договорено

Според отговори до „Дневник“ от предприятие „Паркинги и синя зона“ във Варна то използва посредническите услуги на дружеството „Тикси“ АД за разплащанията, извършвани в синята зона в града.

Това става по силата на договор, подписан през октомври 2021 г. след процедура за възлагане на обществена поръчка. Срокът на договора е 36 месеца, а стойността – малко над 2.8 млн. лв. с ДДС. Това прави по 77 хил. лв. на месец. Условията на договора, сключен с община Варна, гласят, че общинското предприятие дължи комисиона за плащанията, извършени чрез кратко текстово съобщение (SMS), директно таксуване на сметката на потребителя към мобилен оператор (Direct Carrier Billing), чрез директен дебит от кредитна или дебитна карта и чрез приложение за платено паркиране („Варна паркинг“) през личен предплатен паркинг акаунт.

Според сключения договор на „Тикси“ с Община Варна комисионата за всяка от таксите за паркиране, платена през мобилното приложение „Варна паркинг“, е в размер на 12.5%. Според предоставената справка същият е и размерът на комисионата при плащане през публичен виртуален паркинг метър. Тя обаче достига 16.5% при плащанията, които масово се извършват с sms.

За „Дневник“ директорът на варненската синя зона Младен Иванов обясни, че сумата 2.8 млн. лв. е пресметната на база на комисионите, които „Тикси“ би събрала, от прогнозни плащания за платено паркиране през тригодишния период на договора. Допълнителни стотинки и през мобилното приложение

Плащането за синята зона във Варна през мобилното приложение „Варна паркинг“ става чрез зареждането на виртуален портфейл през предварително регистрирана дебитна или кредитна карта.

Експеримент на „Дневник“ показа, че при зареждане на портфейла с примерна сума 20 лв. ползвателят на приложението всъщност плаща допълнително още 8 ст. Сумата може да бъде приета за пренебрежимо малка и основанието за начисляването й вероятно е отразено с т.нар. дребен шрифт в условията за онлайн разплащанията в зоната, до които ползвателите рядко стигат, твърдят експерти.

Как се крадат 1,2 млн. от Европа с велоалеи в Сливен .

10.03.2023

Няколко са „отличниците“ сред кметовете на ГЕРБ, които заслужават детайлно прокурорско внимание от Лаура Кьовеши заради криминално разходване на европейски пари – Иван Портних във Варна, Димитър Николов в Бургас, Калин Каменов във Враца, Живко Тодоров в Стара Загора, Здравко Димитров – Зико в Пловдив, Димитър Бръчков в Петрич, Станислав Дечев в Хасково. С помощ от източник в администрацията в Сливен към черния списък на пробитите кметове смело можем да добавим и Стефан Радев.

След като Narod.bg вече осветли няколко схеми на гербопитека, сега се добрахме до поредната маскирана със строителство крадлива схема, за която под отговорност трябва да бъде подведен именно кметът Стефан Радев, пионка Десислава Танева, която е негов уж бивш работодател.

СХЕМАТА

Поредната мръсотия, която изскача от Сливен, е свързана с проточилата се във времето направа на 10 км велоалеи, които глътнали близо 1,2 млн. лева от еврофондовете, а за капак вече са полуразрушени заради некачественото изграждане.

Фирмите-изпълнителки са обединени в консорциума „Сливен транспорт“ ДЗЗД, в който 90% се притежават от „Копекс и Ко“ ЕООД и „БГ Ленд Ко“ ООД, с 5% е „Агробилд“ ЕООД, като сумата за спечелената от тях обществена поръчка е 947 023 лв. без ДДС или 1 136 427 лв. с данъка.

Поради обстоятелството, че дължината на велоалеите и бюджетът, предвиден за тях, са предварително зададени като част от проекта за интегриран градски транспорт, по време на изпълнението, което включва и проектиране, община Сливен, управлявана от Стефан Радев, одобрява проект, предложен от изпълнителя, който е изцяло в негова полза и цели изпълнението на заложената дължина велоалеи с минимални средства, не скри източникът на Narod.bg от кръга около проваления кмет.

ВРЪТКАТА

Как се крадат 1,2 млн. лева с велоалеи? На много от улиците в Сливен лентите за велосипеди са направени върху съществуващото платно и ползват неговото асфалтово покритие, като само са очертани с пластмасови ограничители, конуси или бордюри. Така общината стеснява съществуващите улици, а целта е само една – да се облагодетелства изпълнителя на поръчката. Останалата част от алеите, които се изпълняват върху тротоарни площи, пък е с компрометирано покритие, което налага преасфалтирането им няколко пъти по любимата криминална схема на ГЕРБ „ремонта на ремонта“.

Въпреки че обществената поръчка беше възложена през 2018 г., строителството се проточи до есента на 2021-а. В същото време работата е некачествена и трасетата за колоездачи още към мига на издаване вече се нуждаеха от преасфалтиране.

Проектът, който предвижда нови велоалеи по големите булеварди в града, се изпълнява, както вече писахме, от обединението „Сливен Транспорт“. Договорът е сключен на 13 април 2018 г., като първоначално гласи, че „срокът на изпълнение на всички дейности, идеен проект и СМР е до 12 месеца, считано от датата на подписването му“.

Броени дни преди да изтече крайният срок обаче Стефан Радев и изпълнителят подписват анекс, с който се отменя едногодишния срок за приключване на строителството.

След публикация на „Сега“ по темата община Сливен в право на отговор съобщи, че краен срок всъщност има и строителните работи ще продължат най-късно до 03.05.2021 г. До юли 2021-а, цели две години след крайния срок, велоалеите все още не бяха довършени.

„Строителният надзор и инвеститорският контрол от страна на община Сливен са констатирали недобро изпълнение на полагането на асфалтова настилка по булевардите „Стефан Караджа“, „6-ти септември“ и „Христо Ботев“. Не е извършено плащане за този тип дейност“, уточнява общината. Освен това са установени непочистени участъци, разместени бордюри и нарушена съседна инфраструктура. Възложено е на изпълнителя да поправи работата си за своя сметка.

Обществената поръчка за велоалеите в Сливен е на стойност 1 136 427 лв. с ДДС и се финансира от европейския бюджет по оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020 г.“ Избраният строителен консорциум „Сливен Транспорт“ ДЗЗД е от обръча на ГЕРБ, тъй като е предпочитан кандидат за обществени поръчки за строителство в града под Сините камъни, отсече източникът на Narod.bg. И също толкова често не може да се вмести в крайния срок за изпълнението им.

Няма коментари:

Публикуване на коментар