сряда, 8 март 2023 г.

ПОСЛЕДСТВИЯ 68

Аферистът Полихрон, издирван за измами в Австрия, пристигна с белезници в съда . Арестуваният впечатляваше с луксозния си начин на живот – той имаше Майбах, Ролс-ройс, яхта, няколко жилища .

14.09.2022

53-годишният Полихрон Луков от Поморие току-що бе конвоиран до съдебната зала, където след минути ще се гледа мярката му за неотклонение. Той е издирван за престъпления в Австрия. Прокуратурата в град Вела е издала европейска заповед за арест, защото го подозира в множество измами, сред които изработването на фалшиви документи – испански дипломатически паспорти и лични карти, съобщава "Флагман". Полихрон бе задържан на 13-ти септември на яхта в поморийския залив. Антимафиотите са атакували плавателния съд и са го арестували, а операцията е подпомогната и от австрийските служби. При претърсването на яхтата, два автомобила и два адреса, са иззети множество фалшиви документи, удостоверения и печати.

Полихрон впечатляваше с луксозния си начин на живот – той имаше Майбах, Ролс-ройс, яхта, няколко жилища. Според разследващите се е представял за Леон Луке, посланик на Федерация Сейнт Кристофър и Невис (островна държава в Северна Америка, бивша британска колония, б.а.). Дори при ареста на яхтата, той е твърдял, че е чужд гражданин и искал превод от френски или испански. Очаква се да прави подобни циркове и в съдебна зала.

Повдигат обвинения на бивш енергиен министър и на ексдиректор на „Булгаргаз”.

08.02.2023

Повдигат обвинения на бившия енергиен министър в кабинета „Петков“ Александър Николов, един от неговите заместници – Данаил Николов, както и на бившия шеф на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов. Те са привлечени към наказателна отговорност за причиняване на вреди на държавния газов доставчик. Обвиненията са свързани със закупуването на газ за нуждите на „Булгаргаз“ от посредници, включително от фирмата „МЕТ Енерджи“. Неин управител е бил Йоцов, малко преди правителството на Кирил Петков да го назначи за шеф на държавната газова компания.

Разработката на ДАНС, по която са обвинени тримата, е стартирала още през лятото на миналата година. Тогава стана ясно, че след спирането на доставките от „Газпром“ за България в края на април страната ни е купувала отново руски газ, но този път през посредници, което е оскъпило синьото гориво с около 30%. Установено е, че през май 2022 г. близо половината от газа, който България е потребила, е бил доставен от „МЕТ Енерджи“.

Агентите на контраразузнаването и следователите смятат, че Александър Николов, тогавашният му заместник Данаил Николов и Людмил Йоцов умишлено са оставили страната без алтернативни доставки, за да може да сключат договори с частната компания. Тя пък била договорила предварително закупуването на допълнителни количества газ от „Газпром“. Така се оказва, че в първите месеци след спирането на доставките от Русия, страната ни пак е купувала руски газ, но през посредник. Това е причинило финансови щети за „Булгаргаз“ в размер на десетки милиони лева.

Край на лукса: Гущерови фалираха, банка взе къщата им.

20.02.2023

Тежки парични проблеми се стовариха върху главите на Светлана и Християн Гущерови, разказват близки до двойката. Насред зима се е наложило семейството да се премести под наем в „скромен” мезонет и да напусне баровския си дом в столичния квартал „Драгалевци” на ул. „Кимчовец”. Имотът вече е обявен за продан от банката заради невъзможността Християн да изплаща ипотеката на дома. Къщата е разположена в тих жилищен район в полите на Витоша.

Ето какво гласи обявата: „Луксозни довършителни работи, аранжиран и поддържан двор с площ 1630 кв. м, страхотна панорама. Пълно окабеляване и видео наблюдение. Разпределение: Сутерен-котелно, сервизни помещения и баня; Първи етаж-гараж за три коли, просторна дневна, трапезария, отделна кухня, кабинет с баня, тоалетна; Втори етаж-4 спални със самостоятелни бани и дрешници към тях и балкони към две от стаите, перално помещение. РЗП 1098 кв.м. Вградена луксозна кухня, напълно обзаведена” – гласи обявата за продан. Цената е 1 599 900 евро или около 3 130 000 лева.

Семейството от години води луксозен начин на живот, който обаче си позволява с доста мъки. Лъжливият балон за изкуствено завишения им стандарт се спука и се е наложило Светлана да събере многото си дрехи, както и трите си деца и да се отправят към по-скромен дом. От началото на годината върху тлъстите плещи на наследника Християн се стоварили тежки дългове и той бил принуден да се изнесе барабар с тъщата и многобройната си челяд, разкрива източник на „Уикенд”.

Свикналият на неприлично разгулен живот баровец и разглезената му съпруга се били изнесли под наем и треперели банката да не посегне на колите и бижутата им. Това обяснява защо Светлана от известно време престана да снима топ интериора на дома им, а на Свети Валентин лъсна истината, защото по-наблюдателните й последователи забелязаха, че стълбището е доста различно. Това е новият дом на фамилията, където те живеят под наем от по-малко от месец.

Гущерова била на ръба на нервна криза, защото се чудела дали скоро време няма да остане с празна банкова карта, да няма възможност да плаща ежемесечния си тунинг при столична дерматоложка, както и да дава заплата на астроложката си, без която не си подава носа от дома им. Разбира се, гадателката лъжела пенсионираната плеймейтка, че скоро всичките им финансови проблеми ще са в миналото и това отчасти успокоявало русата силиконката, която не можела да си представи да бъде отново бедна.

Семейството се пренесе в палата, който сега се продава, преди 3 години. Преди това те живееха в дома на стария Гущеров, който се намира в „Бояна”. Именно там пребиваваше и първата жена на Християн – Мара Отварачката. Светлана живя няколко години в имота, а после се пренесоха в „Драгалевци”, където изкараха по-малко от 3 щастливи години.

Свекърът Добромир Гущеров също не можел да помогне на младото семейство, тъй като имал собствени бизнес ядове. Говори се, че таткото направил няколко неуспешни сделки във Виена, заради които се върнал с няколко милиона назад и сега гледал да спаси собствената си кожа. Да не говорим, че втората му жена не отстъпвала на Светлана по харчове и била същинска прахосмукачка за долари и евро. За капак старият богаташ трябвало да издържа и доведена щерка, както и доведените си внуци.

Добромир Гущеров не се интересува от сина си, Светлана и внучетата, които бившата бръмчалка народи. Бившият червен депутат спрял да общува с Християн, след като той се залюби с плеймейтката. Не е тайна, че пухкавелкото има слабост към хазарта и така профуква доста голяма част от парите си. Бизнесменът и силиконовата му съпруга са си тръгнали от къщата в „Драгалевци” само с дрехите, които притежават, скъпите си картини и един полилей, който Светлана държи лично да лъска и заради който роди първото си дете в осмия месец.

Европейската прокуратура е извършила над 40 обиска и проверки в България.

27.02.2023 Европейската прокуратура в София днес извършва десетки претърсвания и действия по разследване на възможна измама със системата за търговия на ЕС с емисии парникови газове, като възможните загуби са за милиони евро. Това съобщи Европейската прокуратура в Люксембург. Частно дружество, отговорно за проверката на емисиите парникови газове на топлоелектрическите електроцентрали и отоплителните централи в България, е разследвано за предполагаемо подаване на фалшифицирани доклади до българските власти. Събраните улики сочат, че не са съобщавани пълните количества на замърсяването и така не са били плащани дължимите към бюджета суми. Отбелязва се, че по-високото замърсяване води и до влошаване на качеството на въздуха у нас. Над 150 полицаи са участвали в претърсвания, извършени в 11 български града, в сътрудничеството на Главната дирекция за борба с организираната престъпност и Държавната агенция за национална сигурност. Извършени са над 40 обиска, разпитани са над 70 свидетели. Разследващите са иззели мобилни телефони, лаптопи и документи. Европейската система за търговия с емисии е сред основните политики за намаляване на измененията в околната среда и е първият подобен пазар в света. Целта е да се осигури ефективен механизъм за намаляване на замърсяването с парникови газове, пояснява Европейската прокуратура.

Бизнесменът Велико Желев е разследван за принуда на служител .

07.03.23

Строителният предприемач Велико Желев се разследва за принуда над свой служител, съобщи заместник – районният прокурор на София Борислав Георгиев. Той уточни, че по случая се издирват още двама души.

Желев е привлечен като обвиняем за това, че на 24 февруари 2023 г. в София, направил опит да принуди чрез сила Б. А. да поеме имуществено задължение от 68 000 лева чрез подписване на записи на заповеди и разходни ордери.

"На пострадалото лице са нанесени удари в областта на лицето и тялото", уточниха от прокуратурата.

Бизнесменът беше задържан за 72 часа, а в сряда (08.03) в Софийски градски съд ще бъде внесено искане за постоянния му арест. "Ще бъде осигурено точното установяване на всички факти по случая, разкриването на обективната истина и спазването на законите на Република България. За резултатите обществеността ще бъде своевременно уведомена", съобщиха от пресцентъра на СГП

Георгиев категорично отрече разследването да има връзка с проверките на МВР за нередности при строителството и ремонта на магистрали и участъци от републиканската пътна мрежа.

Делото е за принуда с нанасяне на лека телесна повреда на служител на Желев. Самият Желев е задържан за 24 часа, а останалите двама, съпричастни към случая, се издирват, обясни прокурор Борислав Георгиев.

"Пострадалото лице е разпитвано многократно. Принудата, упражнена срещу пострадалия, е по повод имуществено разпореждане, поемане на финансови задължения. Става въпрос за дружествени отношения в рамките на дружеството. Това е бил бивш негов служител. Разследването е, че е бил принуден да подпише документи, които са с невярно съдържание."

След анализ на събраните доказателства ще стане ясно ще има ли обвиняеми по случая, каза още заместник –районният прокурор на София Борислав Георгиев. От прокуратурата съобщиха, че разследването е прехвърлено на Софийската градска прокуратура.

Няма коментари:

Публикуване на коментар