вторник, 27 юни 2023 г.

ВЪЗМЕЗДИЕ ... 35

„Паралелната държава“ в България представлява най – голямата терористична армия в Европа . Тя е съсипала живота на милиони нормални българи безвъзвратно , затрупвайки ги с лавини от престъпления . Функционерите на Паралелната държава трябва да получат справедливо възмездие за извършеното от тях . За целта е необходемо в България да бъдат изградени нови затвори с много по – голям капацитет от съществуващите . Но има нещо много по – важно – ЕС трябва да изгради единна правозащитна и правораздавателна система за страните – членки , така , че българските престъпници да могат да бъдат съдени и да излежават присъдите си във всяка една точка на Европа .

Янко Ваташки-Лудия е роден в радомирското с. Друган през 1963 г. През 80-те години той е чейнчаджия и дребен измамник по морското крайбрежие, а първото му дело е образувано през март 1987 г. - за измама. В началото на 90-те Лудия се занимава с автокражби в Чехия и Унгария редом с Иво Карамански. През 1993 г. се прибира в България и става един от основните играчи в трафика на крадени коли и магистрални грабежи. Година по-късно Ваташки влиза и в трафика на хероин. През есента на 1995 г. той е обявен за издирване, след като при няколко грабежа в София задигна пари и стоки за около 50 млн. стари лева. За да се измъкне от българското правосъдие, той бяга в Чехия, а по-късно се премества в Унгария. Там заедно с други българи Лудия продължава да се занимава с грабежи и рекет. Той е задържан от полицията и в Чехия, и в Унгария, а по непотвърдени данни е лежал в затвори там. В средата на април 1996 г. Янко Ваташки инсценира собственото си убийство след престрелка на жп гарата в Будапеща. Твърди се, че след това сам си е разлепвал некролозите по улиците и е пуснал слух към България, че е убит. В края на 90-те години Лудия има четири висящи дела у нас за изнасилване, квалифициран грабеж и финансови престъпления. Заради дебелото си криминално досие той попада в списъка "Начев" (става дума за идеята на тогавашния вътрешен министър Любомир Начев за задължително задържане под стража на престъпници с повече от две висящи дела). Ваташки не е заловен от Интерпол в Унгария и се завръща с фалшив паспорт в България в началото на 1997 г. У нас се захваща отново с грабежи и изнудване. Той организира и мрежа за проститутки. Ваташки никога не участва директно в извършването на престъпленията, а използва свои хора. Публикации в пресата през 1995 г. го набеждават като извършител на убийството на Васил Илиев, създател на ВИС. На 24 юли 2002 г. при специализирана акция на НСБОП, СДВР и РДВР-Перник е разкрита група, занимаваща се с изнудвания, отвличания и рекет в Софийско и Пернишко. Задържани са основният й организатор - Янко Ваташки, на 39 г., от Перник, и двама от съучастниците му - Любомир С., на 35 г., и Ивайло П., на 39 г., от Радомир. Според спецполицаи тримата са сред първите изпълнители на "мокри поръчки" на бившата силова групировка ВИС.

Страшилището Янко Ваташки – Лудия се върна в Софийския затвор след няколко месеца заточение в Стара Загора, пише ексклузивно „Галерия“.

Осъденият за изнудване рецидивист е спечелил дело през септември срещу заповедта за принудителното преместване в пандиза на града под липите. Няколко дни по-късно е натоварен в камионетка и под-строга охрана е откаран във втория си дом - Софийския затвор, който обитава повече от 12 години по различни присъди.

Приближеният на братята Георги и Васил Илиеви от близкото минало Ваташки е една от знаковите фигури в ъндърграунда. Лежа в затвора за отвличане, побой и рекет над йорданеца Мохамед Атти.

Чужденецът е държан във фургон няколко дни, измъчвам е да заплати 20 хиляди долара.

Ваташки излезе от затвора през 2013-а, но две години по-късно пак го арестуваха и също него тръгнаха две дела. За изнудване и по двете получи присъда от 6 и 8 години затвор. През 2015 година заплашвал жената на свой приятел, че е я хвърли през балкона ако не му даде пари. После пък заплашвал автомонтьор, който дължал крупна сума пари на същия негов приятел. Така Ваташки отново се оказа в ареста и не го пуснаха докато не решиха окончателно отново да го прати зад решетките.

Ваташки постоянно бил в конфликт с други затворници, въпреки че голяма част от времето прекарвал в лечебницата защото има диабет. Освен това водил истинска война с шефа на затвора и всички надзиратели. Това наложи местенето в Стара Загора, което го съсипа. Истинската причина Лудия да се върне в София обаче е здравословното му състояние. Според него в Стара Загора няма болница където да лежи и няма кой да му носи инсулин. В столицата това правила майка му.

Само за четири години Ваташки е наказван шест пъти заради притежаване на забранени предмети и грубо отношение към надзирателите. През март когато се взеха мерки срещу коронавируса затворническата администрация получава информация, че Лудия ще организира масово неподчинение. Тогава е преместен в специален коридор. Лудия започнал да тормози другите затворници, изнудвал ги за пари и ги заплашвал, че ако не му ги дадат ще ги пребие. После обяви гладна стачка. Затова е взето и решение да бъде преместен в Стара Загора. Лудия обаче не се отказва, завежда дело, печели го и се връща в София. Сега тези, които се оплаквали от него треперят за живота си, казват източници на „Галерия“.

„Ваташки е осъждан 13 пъти, като сблъсъците му с правосъдната система датират от 1982 г. и това не е първият му престой в местата за лишаване от свобода“, отбелязва съдия Андрей Ангелов, като отчита, че рискът от рецидив при осъдения е намалял само от 79 на 70 точки.Сдобилият се с прозвището Страшилището на зандана е осъден да търка нара за 8 г. като общо наказание по няколко дела. Досега Ваташки лежи 5 години и 7 месеца. Той е с дебело досие и редица присъди. Като рецидивист трябва да излежи две трети от наказанието си, за да кандидатства за условно предсрочно освобождаване. Изпълнява това условие, но магистратите не смятат, че се е поправил, за да го помилват. Една от причините е, че през 2019 г. Лудия е наказван четири пъти заради забранени вещи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар