сряда, 14 февруари 2024 г.

БЪЛГАРСКАТА ТЕМИДА Е ГЛУХОНЯМА …21

Заваляха сигнали във ВКС срещу Гешев и Сарафов .

13.06.2023

Серия от сигнали срещу отстранения от ВСС главен прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов са постъпили във Върховния касационен съд, съобщиха от ВКС.

Първият от тях е постъпил с писмо от прокурор на Софийската градска прокуратура на 7 юни. Подателят е Веселин И. - шеф на дирекция "Публична администрация" при администрацията на ръководителя на държавното обвинение, за имотни сделки на близки и членове на семейството" на Борислав Сарафов. До шефа на Наказателната колегия на ВКС са изпратени материали по прокурорска преписка на СГП за "преценка обосноваността на изнесените в сигнала данни и отношение по компетентност".

На 8 юни по този начин е постъпила жалба и молба от Здравко С. срещу главния прокурор с придружително писмо от прокурор в СГП, с които се иска разследването му.

На същия ден е постъпил още един сигнал срещу Гешев за негово действие и бездействие, предвид приетата процедура за разследването му, от Радослав П.

С постановление от 9 юни за изпращане на дело по компетентност на ВКС, издадено от прокурор при Софийската районна прокуратура (СРП), са пратени наличните към момента материали от досъдебно производство по описа на ГД „Борба с организираната престъпност“, прокурорска преписка по описа на СРП. В документа е посочено, че в хода на разследването е предявено постановление за привличането в качеството на обвиняеми на Петьо Петров-Петьо Еврото и Кристиян Христов. Прокурорът при СРП намира, че са налице "данни и законен повод за започване на разследване за извършено престъпление от заместник на главния прокурор и свързани с неговата дейност лица, евентуално в условията на съучастие".

До ръководителя на Наказателната колегия на ВКС с придружително писмо от прокурор във Върховната касационна прокуратура е изпратен по компетентност постъпил в Националната следствена служба сигнал от Фаик Х. срещу Гешев за извършено престъпление от общ характер.

Според промените в НПК, които влязоха в сила на 6 юни, в 14-дневен срок Общото събрание на Наказателната колегия на ВКС одобрява списък от действащи съдии във ВКС, които последните 7 г. са работили по наказателни дела, за разследване на ръководителя на държавното обвинение, напомнят от съда. Предприети са необходимите мерки и е направена заявка за излъчването на съдия, който да се заеме със случаите. До изтичането на предвидения в закона срок не могат да се предприемат действия.

В сайта на ВКС ще бъде създадена секция "Уведомления за разследване на главния прокурор или негов заместник", в която ежемесечно ще бъде публикуван актуален списък на получените от ръководителя на Наказателната колегия на ВКС материали за наличие на законен повод за започване на разследване срещу главния прокурор или негов заместник.

От 2015 г. насам в прокуратурата са "потънали" повече от 30 одита, без да е известно какво се случва с разследванията.

30.06.2023

Сметната палата огласи констатациите с нарушения в 13 одитни доклади, изпратени на прокуратурата преди години, която обаче е отказвала доскоро да съобщи какво е предприела по тях. Сега се установява, че прокуратурата не е образувала производства за преследване на престъпление. Повечето от одитите са правени в периода 2016 - 2017 г.

От 2015 г. насам в прокуратурата са "потънали" повече от 30 одита, без да е известно какво се случва с разследванията. Години наред прокуратурата не е уведомявала дори Сметната палата какви действия е предприела по подадените сигнали. "Засекретяването" от прокуратурата на одити или извадки от тях с притеснителни констатации за нарушения бе тълкувано като опит да се прикрият действията на определени ръководители на държавни ведомства и дружества.

Освен това забавяйки информацията за това дали е отказала да образува производство или го е прекратила, прокуратурата лишава Сметната палата от възможността да обжалва, ако не е съгласна с подобно решение. За някои от тези проверки вече е минал и срокът на погасяване по давност от 5 години и държавата не може да си търси обратно парите.

Сред публикуваните извлечения от 11-те одитни доклади преобладават тези, свързани с финансовото състояние на общини и с разходването на средства за зимно поддържане и снегопочистване в периода 2013 и 2014 г. Има данни и за констатирани нарушения в одитите на Националната художествена академия, Софийския университет, болница "Пирогов", БНР, НКЖИ и др.

СГС реши: Арестуваният за подкуп от 5 хиляди лева съдия остава в ареста .

30.06.2023

Арестуваният за подкуп от 5 хиляди лева съдия остава в ареста, реши софийският градски съд Магистратът беше задържан с белязани банкноти на паркинг в Търговище. Мярката не е окончателна.

Съдията Мирослав Митев поиска по-лека мярка за неотклонение и в думите си пред съда каза, че най-важни за него са семейството и работата му. Съдът го задържа под стража заради достатъчно събрани доказателства до този момент за извършено престъпление. Сега съдийската колегия на ВСС ще трябва да реши дали да отстрани Мирослав Митев като съдия.

„На този етап просто не съм в позиция да коментирам по благоприятен за клиента си начин тези доказателства“, заяви адвокатът на Митев. „Чухте съда, уважено беше искането на прокуратурата, на по-късен етап ще има прессъобщение. Благодаря ви“, каза Светослав Милушев от СГП.

Образуваха дисциплинарно производство срещу шефката на СРП Невена Зартова.

25.10.2023

Πpoĸypopcĸaтa ĸoлeгия нa BCC oбpaзyвa диcциплинapнo пpoизвoдcтвo cpeщy paйoнния пpoĸypop нa Coфия Heвeнa Зapтoвa. Πpeдлoжeниeтo бe нaпpaвeнo oт зaмecтниĸ-глaвния пpoĸypop Mapия Πaвлoвa. To бe изгoтвeнo въз ocнoвa нa дoĸлaд oт тeмaтичнa peвизия нa paбoтaтa пo opгaнизaциятa, pъĸoвoдcтвoтo и ĸoнтpoлa нa дeйнocттa нa Coфийcĸaтa paйoннa пpoĸypaтypa (CPΠ) oт 1 янyapи 2022 г. – дo 31 юли тaзи гoдинa.Eĸип oт пpoĸypopи oт Bъpxoвнa ĸacaциoннa пpoĸypaтypa (BKΠ) e извъpшил 58 пpoвepĸи нa пpoĸypopи oт CPΠ и e ĸoнoтaтиpaл нepитмичнocт и/или нeyпpaжнeн eфeĸтивeн нaдзop нaд нaблюдaвaщитe пpoĸypopи, a пo чacт oт дocъдeбнитe пpoизвoдcтвa – дaнни зa диcциплинapни нapyшeния или нapyшeния нa opгaнизaциятa нa paбoтaтa. Caмo в двa oт cлyчaитe Heвeнa Зapтoвa e yпpaжнилa пpaвoмoщиятa cи зa aнгaжиpaнe нa диcциплинapнa oтгoвopнocт нa пoдчинeнитe ѝ зapaди пpoпycĸи в paбoтaтa.

Πpoвepeни ca и дocъдeбнитe пpoизвoдcтвa, пo ĸoитo Зapтoвa e ocъщecтвявaлa pъĸoвoдcтвo и нaдзop. Зaĸлючeниятa нa peвизиpaщия eĸип ca, чe paзcлeдвaниятa нe ca пpoвeждaни pитмичнo, в няĸoи cлyчaи e имaлo бeздeйcтвиe, пocтaнoвлeния зa yдължaвaнe нa зaĸoнoycтaнoвeния cpoĸ oт yпълнoмoщeни oт нeя зaмecтниĸ paйoнни пpoĸypopи в CPΠ, ĸoeтo ce явявa в пpoтивopeчиe cъc зaĸoнa.

Ha 6 aвгycт т.г. и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов пoиcĸa ocтaвĸaтa нa Heвeнa Зapтoвa. B изявлeниe пocoчи, чe бил пpиeл c възмущение докладваните му от Софийска градска прокуратура обстоятелства по досъдебното производство, водено за двойното убийство край село Лозен. „Поради допуснати очевидни пропуски в организацията на работата в СРП, в т.ч. неглижиране и подценяване на разследването на смъртта на млада жена, настъпила на 06.04.2022 г. вследствие на умишлени насилствени действия и грубите грешки, както при установяване на фактите, така и при определяне на правната квалификация на престъпното деяние, очаквам оставката на административния ръководител на тази прокуратура – г-жа Невена Зартова“ .

В противен случай Сарафов ще отнесе случая до прокурорската колегия на ВСС , каза той . Haпpaви гo чpeз зaмecтниĸa cи Mapия Πaвлoвa. Не знам какво е законовото основание да ми бъде поискана оставката – заяви пред БТА Зартова.

„От доста време не сме имали главен прокурор, който не е нарушавал презумпцията за невиновност. Този е трети поред, а за първите двама си имаме и решения на ЕСПЧ“, коментира и правния съветник в АКФ aдв. Андрей Янкулов изявлението на Сарафов, „ocъдилo“ пpeждeвpeмeннo Heвaнa Зapтoвa.

P.S. На 18 ноември 2020 г. Heвeнa Зapтoвa бе избpaнa eдинoдyшнo нa пocтa oт ĸoлeгиятa нa BCC. Тя бе и пъpвaтa дaмa нaчeлo нa най-голямата районна прокуратура в страната. Завършила е СУ „Св.Климен Охридски“ и Първа английска гимназия в София. Дъщepя e нa извecтния юpиcт Явop Зapтoв, няĸoгaшeн шeф нa Tъpгoвcĸoтo oтдeлeниe нa Bъpxoвния cъд, пoмнeн ĸaтo oтличeн юpиcт, ocвoбoдeн пpи cинятa чиcтĸaтa в cъдeбнaтa влacт пpeз 90-гe гoдини.

Антикорупционният фонд е разкрил частен клуб за магистрати на Мартин Нотариуса.

03.02.2024

Мартин Божанов-Нотариуса е бил собственик на частен клуб за магистрати, каза в събота пред бТВ съоснователят на Антикорупционния фонд (АКФ) Николай Стайков.

Думите му идват след убийството на Божанов в сряда в София. Той беше известен с прякора "Нотариуса", а през лятото на 2021 г. стана герой в разследване на АКФ за корупционна схема за влияние в закрития вече Специализиран съд. В петък Софийската градска прокуратура (СГП) каза, че е планирала да повдигне обвинение на Божанов, но убийството му е осуетило намеренията на разследващите.

"Трети ден не съм чул от прокуратурата това, с което Мартин Божанов беше най-известен през последните години - той беше собственик на един затворен частен клуб за магистрати, много близо до Специализираната прокуратура, където се ходеше със специални карти за достъп. Използва се за неформални връзки с магистрати от средно и високо ниво", каза Стайков. Клубът според Стайков се е намирал на ул. "22 септември" в кв. "Гео Милев", като до него не е имало свободен достъп. Журналистът добави, че е научил за мястото, след като АКФ разкри аферата "Осемте джуджета", кръстена на вече несъществуващия едноименен ресторант в София, ползван от Петьо Еврото като офис.

"Ние видяхме едно затворено заведение с тъмни стъкла, ако няма вътрешен човек, няма какво да стане, но това е абсолютно потвърдено и призовавам прокуратурата и следствието да си свършат работата и да установят кои са били магистратите с карти за достъп до заведението на Мартин Нотариуса", добави Стайков.

Той определи Божанов като "един от големите трима" и "човек, който е превърнал влиянието си в съдебната система в модел за бизнес осребряване - правене на пари от уреждане на дела, проверки в съдебната система".

През 2021 г. Нотариуса беше нееднократно споменат в разследването на АКФ "Списък за бърз контрол". В него става въпрос за ареста на бизнесмена Веселин Денков, на чиято жена - бившата Мис България Ивайла Бакалова, са поискани 100 хиляди лева, за да бъде освободен. В рамките на разследването Бакалова записва разговори с различни хора, заснемайки ги със скрита камера. Сред тези, с които обсъжда възможностите за освобождаването на Денков, са Мартин Божанов, колегата му адвокат и бивш антимафиот Емил Писков, както и Яне Янев, бивш депутат и екссъветник на Бойко Борисов, докато беше премиер.

По време на разговора ѝ с Божанов, той казва тогава на Бакалова, че може да я консултира за различни неща - "от това как да аранжират градината си или дома си до това към кой, евентуално, адвокат да се обърнеш и т.н.".

В крайна сметка Денков беше освободен от ареста с определение на спецсъда непосредствено преди излъчването на първата част на разследването на АКФ. Не е известно прокуратурата да е образувала досъдебно производство по разкритията в него.

От МВР и Софийската градска прокуратура (СГП) съобщиха, че Божанов е разследван за заплахи срещу магистрати. Неотдавна името му беше замесено в случай със заплахи срещу съдийката Владислава Цариградска, както писа "Капитал".

Няма коментари:

Публикуване на коментар