вторник, 27 февруари 2024 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...228

Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.

На 28 февруари 1997 г. става показният разстрел на Пламен Иванов – Фалконети.

Приближеният на Поли Пантев отговарял за трафика на хероин в страната, държал хотел и няколко оръжейни магазина. Той е първата и голяма любов на фолк певицата Лияна. През 1997 година тя е крехка 17-годишна тийнейджърка, която е попаднала в лоша компания. Гаджето й Фалконети бил познат и като част от силовата групировка СИК, в която имал ръководна позиция. Убит е пред ресторант „Олимпия“ на ул. „Черковна“ в столицата, в присъствието на още трима души, сред тях и гаджето му Лияна.

Една от хипотезите на МВР по онова време е, че Фалконети е убит по поръчка на кюрдски клан, който също се занимавал с разпространение на наркотици на територията на България. Фалконети се намесил в техния бизнес, като откраднал 15 килограма хероин и побързал да го препродаде. Това му струвало живота. За поръчители на убйството са заподозрени братята Саид, които на предната година са изгонени от България и обявени за заплаха за националната сигурност. Говори се, че издали присъдата на Фалконети, който въпреки голямото си влияние не могъл да се опази от 5-те куршума, които го застигат през онзи фатален февруарски ден.

Братята Саид не се отказват от печалбите на българския пазар и изпращат в България своя племенник Фарук Йозмен и братовчед му Махмуд Йозджан. Същият Махмуд, на когото Лияна ражда дете няколко години по-късно. Двамата братовчеди пренасяли пратка от 14 килограма хероин, когато били задържани и съдени за организиране на канал за наркоразпространение. За смъртта на Пламен Иванов-Фалконети и до днес няма осъден. Ако хипотезите на полицията са верни, то Лияна е пристанала именно на роднина на хората, отговорни за смъртта на любимия й. Това не й попречило да си легне с кюрда Махмуд и да остане до него в смутните години, когато е обвинен и съден в България.

Убийството на Фалконети Лияна си спомня съвсем ясно. Убиецът бил без маска, на три метра от тях. Стрелял с пистолет със заглушител.

„Играеха си с пистолети момчетата тогава, такива времена бяха“, коментира Лияна.

„На момента не можеш да осъзнаеш какво ти се е случило. На по-късен етап ти се отразява. От тогава съм уплашена, затворила съм се в една черупка“, каза фолкаджийката. Спомня си, че Фалконети се влюбил в нея, защото виждал в нейния образ нещо чисто и неопетнено. Той бил първият мъж в живота й.

Няма коментари:

Публикуване на коментар