неделя, 11 януари 2009 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 1



25 май 1990

Депутатът от БСП Добромир Гущеров е получил 3 милиона лева безлихвен заем от Българска стопанска камара на 21 май 1990 и още 1 милион като дялово участие на Камарата в бъдещото застрахователно дружество. В момента на получаването на парите доларът се е разменял за 3 лева. Два дни по-късно , на 23 май, щатската валута вече се продава за 8,05 лева и така на практика Гущеров, който очевидно е разполагал с вътрешна информация за промяната в тогава държавно режисирания курс, вече имал 11 милиона лева.

29 октомври 2004

Внучката на Тодор Живков - Евгения Живкова заяви, че преди 1989 година България е имала около 2 милиарда долара в злато в швейцарски банки, които, според нейните думи, по – късно вече ги няма.
Вицепремиерът в правителството на Димитър Попов от 1990 до 1991 г., Димитър Луджев потвърди казаното от Евгения Живкова. Според него близо 2 милиарда долара са изнесени с две валутни операции между 1988 и 1989 г. Малко след 10 ноември от тези пари са останали около 180 милиона лева, а през 1990 праветелството на Луканов налага мораториум върху плащанията по дълга, поради липса на резерви.

10 декември 2004

Столичната следствена служба е образувала следствено дело за източване на държавния резерв, съобщиха от прокуратурата. Сред уличените за престъплението са и високопоставени държавни служители.
Следственото дело е образувано на 30 ноември тази година. "Срещу длъжностни лица от Агенция "Държавен резерв и военновременни запаси", както и срещу представители на фирми, които чрез измама са причинили вреди на държавния резерв", поясни Николай Любенов, заместник-градски прокурор на София. Фирмите са представяли неистински и подправени банкови гаранции, срещу които са сключвали договори с Агенцията за покупка на дизелово гориво, което по-късно е трябвало да възстановят. Чиновниците от агенцията умишлено не са правили насрещни проверки на банковите гаранции и са допуснали чрез невъзстановяването на дизеловото гориво в резерва щети за над 45 милиона лева, казват от прокуратурата.

09 aприл 2005

Кирил Киров - Японеца беше прострелян в главата днес в София и е в кома. До този час не му е направена операция. Това е втори опит за убийство срещу Японеца. При стрелбата, станала в оживен район в центъра на София, няма пострадали случайни граждани.
Японеца беше прострелян около 17 часа на централния столичен булевард "Васил Левски" пред очите на около 60 човека. Всички те си тръгнаха и не пожелаха да станат поемни лица.

25 Май 2006

На извънредна сесия на общинския съвет днес в Дупница общинските съветници изнесоха данни, че системно са тормозени хората в града. Обвиненията са срещу бизнесмените. Пламен Галев и Ангел Христов Част от общинските съветници от различни политически парии в Дупница обявиха, че в продължение на години бизнесменът Пламен Галев е насаждал страх у хората в града.
Сред провиненията на бизнесмена, според данните на общината, са случай на хлебар, който е бил вкаран във фурна и заплашван от Галев, както и на посегателство срещу офицери от районното полицейско управление. Последният случай е на журналист, който бил нападнат от охраната на Галев, докато се опитвал да направи репортаж за имота на бизнесмена в село Ресидово.

31 август 2006

Измамници, които се представят за служители на федерациятя на потребителите, се опитват да събират по 27 лева от недоволни платци на “Топлофикация” – София. Обещанието е, че така ще се включат в колективния иск срещу дружеството без да чакат на големи опашки.

13 септември 2006

Двадесет бивши и настоящи служители на Управление "Пътни такси и разрешителни " към граничните пунктове Кулата и Златарево ще бъдат дадени на прокурор за престъпление по служба. Те са уличени в длъжностни присвоявания, като общият размер на сумата, с която са ощетили държавата е 2,5 милиона евро.
Разследването на корупционната схема започна през месец май с обиск в дома на Велик Христов от петричкото село Марино поле. Там освен боеприпаси и оръжие бяха открити и иззети кашони с документи, съдържащи класифицирана информация - разрешителни, пътни листове и кашон с винетни такси, последните на стойност 72 000 евро.

03 януари 2007

Софийската градска прокуратура е образувала дело срещу окръжния прокурор на Разград - Елена Хаджидимитрова. Тя е обвинена за престъпление по служба. От прокуратурата уточниха, че през последните 14 години, Хаджидимитрова не е дала ход на 36 следствени дела и 6 дознания, не е изпълнила и други задължения и така стотици случаи не са стигнали до съдебна зала.
Повече от половината нестартирали дела в Разград са за тежки престъпления - убийства, изнасилване, и престъпления по служба. От прокуратурата ще разследват дали Елена Хаджидимитрова е получава подкупи за тези забавяния. Делото срещу нея е образувано през ноември и обхваща още 21 забавени акта и 310 преписки.


Следва продължение ...



Ангел Йорданов


В. „ Про Анти ” , брой 8, 23 февруари – 1 март 2007 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар