четвъртък, 15 януари 2009 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 4



28 февруари 2000 г.

Трупът на адвокатката Надежда Георгиева е открит в апартамента и в кв. „Стрелбище” от нейна приятелка и колежка.
Георгиева започва работа в София на 1 ноември 1999 г. при бизнесмена Алексей Петров. Тя споделила със, заподозрения в последствие за убийството, Орлин Аврамов, че бизнесменът Кристиян Маслев е искал да се жени за нея. Самият Маслев бе застрелян 15 дни след убийството на адвокатката.
Тошко Тонев – „ Има данни за връзки между Надежда Георгиева и прокурорът Николай Колев, както и за връзки между Надежда и висшите магистратски кръгове / Тя е обслужвала фирмата на Ангел Филчев, брат на бившия главен прокурор Никола Филчев/. Филчев и ВКП оказваха безпрецедентен натиск на разследващите и наблюдаващите прокурори.”
По делото е призован за свидедетел и простреляният 13 февруари 2007 г. ромски барон Христо Василев, който заявил пред военни магистрати, че прокурорът Николай Колев му поръчал убийството на Георгиева, но той отказал. / „24 часа" 20 февруари 2007 /


29 Декември 2002

Екип от прокурори и следователи работи по случая с убийството на Николай Колев.
Прокурорът бе застрелян малко преди 19 часа снощи, близо до дома си. Днес бе направен втори оглед на мястото на престъплението. Вътрешният министър Георги Петканов е на мнение, че покушението не е свързано с работата на Колев във Върховната административна прокуратура.Николай Колев е застрелян с автоматичен пистолет. Съдебните лекари смятат, че попаденията са 6 или 7 - в гърба, след това в главата, останалите - в шията.
Едвин Сугарев обвини за убийството на Николай Колев бившата барета Алексей Петров и главния прокурор Никола Филчев. Още вчера Сугарев сам предложи да даде показания по случая. Той е разговарял с Николай Колев преди седмица: "Каза ми, че Алексей Петров е готов да му скочи. Това беше на 22 или 23 декември." Алексей Петров е един от основателите на застрахователна компания "Аполо и Болкан", Съюза на бившите барети и на още няколко фирми с участието на бивши негови колеги от специализирания отряд за борба с тероризма. През август той беше прострелян пред плувния комплекс "Спартак" в столицата.
Едвин Сугарев твърди, че Алексей Петров и главният прокурор са в близки отношения. Версията на Сугарев, е че застреляният магистрат Никола Колев е достигнал до опасна информация, свързана с арестувания у нас сръбски престъпник Сретен Йосич.


07 Ноември 2004

Фирмите са снабдявали с оборудаване АЕЦ "Козлодуй" и различни топлоелектрически централи. Схемата е разкрита от НСБОП. Задържани са седем лица, между които и две жени.
Пет фирми от енергетиката са участвали в източване на Данък добавена стойност в особено големи размери. Според разследващите случая става дума за стотици милиони лева, но сумата не може да бъде уточнена до приключване на счетоводната експертиза.

16 Ноември 2004

Дейността на 16 нови групи за фалшифициране на пари е разкрита от полицията. Това заяви вътрешният министър Георги Петканов на международната конференция за борба с фалшификациите. Министър Петканов уточни, че една от тях е мултикриминална.
Общо 98 участника има в новите групи, уточни вътрешният министър. Колко от тях са в мултикриминалната, министърът не уточни.


11 Септември 2006

Депутатът от ДПС Фидел Беев обяви, че делата срещу него са поръчка на бившият главен прокурор Никола Филчев.
Причината - като кмет на Велинград Беев е уволнил от общинската администрация тъста на Филчев. Бившият кмет е обвинен за престъпления по служба и сключване на неизгодна сделка. Съдът обаче днес не даде хода на делото срещу него, заради неявяване на защитата. Беев e викнат в прокуратурата след като уволнил тъста на Никола Филчев. Срещнал се с висш прокурор, който го натискал да отмени уволнението: “След като го уволних, аз бях извикан от висш прокурор и в разговор от 5 минути, в който говореше само той, и ми викаше - ти обяви война на прокуратурата, ти си тръгнал срещу нас, ние теб ще те смажем, ние теб ще те унищожим!”.

15 Ноември 2006

Първото дело срещу бившия директор на столичния КАТ влезе в съда. Илия Илиев е обвинен в прикриване на престъпления, извършени от граждани по време на шофиране. Разследването срещу него продължава. Той е и свидетел по друго дело - срещу сина му, обвинен за изготвянето на фалшиви документи и неправомерно регистриране на автомобили. Освен схемата за незаконна регистрация на коли, в софийския КАТ е действала и друга - за така нареченото оправяне на актове.


17 Януари 2007

Русенският окръжен съд даде ход на дело за присвояване на пари от европейски фондове и документни престъпления, сред които изготвяне на фалшиви нотариални актове за собственост на сгради в центъра на Русе. Подсъдими са 4 души, а обвинителният акт е от 452 страници.
Подсъдими по делото са Юлиян Спасов, баща му Сашо Спасов, Иван Михайлов и Емил Каракашев. Обвиненията срещу тях са 53. Сред тях са: присвояване на 36 000 лева от европейски фонд по програма ФАР, изготвяне на фалшиви нотариални актове и други документи. 33-годишният Юлиян Спасов, срещу когото са 43 от обвиненията отказа коментар.

Ангел Йорданов

В. „ Про & Анти „ , брой 13, 30 март – 5 април 2007 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар