събота, 6 март 2010 г.

ГОЦЕ СРЕЩУ БОЦЕ 10

26.02.2010

Цветанов: Стискането на зъби не решава проблеми

Всички знаят как реагират гражданите във футбола, когато съдията обсъжда в една или друга посока
Словесната война между МВР и съда продължава. След като вчера висш магистрат се оплака, че съдиите стискали зъби и били на границата на търпението заради безпочвените обвинения на полицията към работата им, днес вътрешният министър Цветан Цветанов предупреди, че на някои съдии може, цитирам" "да им изпопадат зъбите" от това, което МВР знае за тях.
Стискането на зъби не решава проблеми, заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов по повод вчерашното изказване на председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев, което изостри тона между правителството и съдебната власт.
"Нищо лично няма тук. Благодаря на Лазар Груев за неговата толерантност и стискането на зъби, но българското общество стиска зъби в рамките от 20 години и очаква справедливост от съда. И нека да назоваваме проблемите с истинските им имена, когато ги имаме в институциите. Аз назовавам, че в МВР има проблеми, свързани с корупция, със съпричастност на част от полицаите с организираната престъпност, с част от "Октопода", и ние работим в тази посока да изчистим къщичката си", каза Цветанов.
Цветанов посочи, че преди всичко е гражданин и всички знаят как реагират гражданите във футболен мач, когато съдията обсъжда в една или друга посока. По думите на министъра, МВР не иска да влиза в чужди територии, а да води реална борба с организираната престъпност.


27.02.2010

БСП обсъжда здравната реформа на правителството

Националният съвет на БСП обсъжда позиция за провежданата от правителството здравна реформа. За БСП провежданата реформа е хаотична, без да има ясна управленска програма в областта на здравеопазването и без да има осигурени средства за здравна реформа.

Според левицата със закриването на болници се нарушава конституционното право на българите за достъп до здравеопазване, като хората се делят на две групи – тези, които живеят в София и имат възможности да се лекуват и другите – в провинцията, които скоро няма да имат лечебно заведение в своя район.


02.03.2010

Президентът поиска оставката на Дянков
Президентът Георги Първанов поиска финансовият министър Симеон Дянков да подаде оставка, ако не може да докаже внушения, направени в телевизионно предаване вчера. Това се посочва в съобщение от прессекретариата на държавния глава, като се уточнява, че са направени накърняващи авторитета на държавния глава внушения за имоти и средства на президента зад граница.
От своя страна пресцентърът на Министерството на финансите отрече вицепремиерът Дянков да е правил подобни изявления във визираното от президента предаване и обявиха, че държавният глава е подведен за смисъла на разговора.


04.03.2010

Бойко: Първанов ме предаде!

„Първанов ме предаде!” , заяви премиерът Борисов след като прочете записът от разговорът между президента и Симеон Дянков. А Цветан Цветанов обяви, че от ГЕРБ обмислят дали да не поискат отстраняването на Първанов. Ако докажат, че президентът е нарушил Закона като е направил публично достояние записът от срещата с финансовият министър, управляващите ще детронират Първанов.
След завихрилият се скандал между Симеон Дянков и негово мнимо изказване, че президентът е „млад милиардер”, Първанов поиска оставката на финансиста. Двамата се срещнаха на четири очи, за да си изяснят случая. Веднага след края на разговора, Дянков си тръгна и отказа да коментира какво е станало.


06.03.2010

ГЕРБ заплаши Първанов с Конституционния съд заради стенограмата

От ГЕРБ поискаха да се направи справка между звуковия файл и разпространената от сайта на президентството стенограма от разговора между президента Георги Първанов и вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. Ако има разминаване между звуковия запис и стенограмата, управляващата партия ще сезира Конституционния съд и дори намекна за импийчмънт на президента.
Председателят на парламента Цецка Цачева съобщи, че още вчера е изпратила официално искане до президента Първанов да предостави официално заверено копие на стенограмата и звуков файл от разговора му със Симеон Дянков.
Часове след това от пресцентъра на президента съобщиха, че ще предоставят исканите материали, като дори звуков файл ще се даде и на медиите. В писмото пише, че воденето на стенограми е нормална административна практика при официални срещи на държавния глава. Там се посочва, че президентът смята за неразумно включването и на парламента в проблема. Всичко, което е казано в разговора, е публична позиция на президента, която той ще отстоява твърдо и категорично и в бъдеще, добавят още от президентската институция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар