петък, 12 март 2010 г.

ГОЦЕ СРЕЩУ БОЦЕ 11

08.03.2010

Цветанов : Този съдебен съвет е компрометиран

След като заяви, че "ако каже самата истина за съдебната система, просто ще паднат зъбите на някои" и че МВР е е събрало "доста тревожна информация" за нея, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов коментира и кадровия орган на магистратите - Висшия съдебен съвет (ВСС).
В понеделник той нарече този състав на съвета компрометиран и допълни: "Остава въпросителната дали Красьо Черния и "октоподите" не са част от кадровиците." Още в средата на февруари той намекна за зависимост на съдии от "Октопод" по повод освобождаването на повечето участници в едноименната престъпна група.
Сега думите на Цветанов бяха коментар на петъчната му среща със Съюза на съдиите. След серията изказвания на Цветанов организацията обяви, че ще поиска в конфликта "съд - МВР" да се намеси Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, която да направи "експертиза на независимостта им" заради зачестилите коментари на работата им.


08.03.2010

БСП стои зад джипитата Левицата против скок на здравната вноска

БСП застава зад протестите на джипитата и е против увеличаването на здравната вноска с 2%. Това обяви днес левицата в декларация, която връчи на шефката на парламента Цецка Цачева. Червените настояват още 450 милиона лева от резерва на Касата да бъдат отблокирани.
Войната, която се инспирира между институциите от страна на управляващите, е пълен цирк, а заплахите за импийчмънт на президента - абсурд, коментира Станишев скандала Първанов - Дянков. Според левите чрез скандала управляващите бягали от същинските проблеми на деня .
Министърът на финансите, който ходи по забавни шоута, коментира президента и постоянно създава скандали между институциите, трябва да си ходи, лансира старата си теза лидерът на социалистите. Той не виждал в действията на президента заявка за нов политически проект, а загриженост за държавата.


10.03.10

ГЕРБ поиска започване на процедура по отстраняване на Първанов

Изпълнителната комисия на ГЕРБ препоръча на парламентарната група на партията да внесе искане в парламента за започване процедура по отстраняването от поста президента Георги Първанов.
Това заяви на специален брифинг съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, който прочете становището, предаде БГНЕС.
Процедурата ще е съпроводена с обсъждане с организации и експерти на обществените и правни последици от случая с публикуваната от президента стенограма от разговора с финансовия министър Симеон Дянков от 5 март.
В становището се казва, че на редовно заседание на Изпълнителната комисия вчера са били обсъдени стенограмата и аудиозаписа от разговора и е констатирано, че срещата е била записана без знанието на вицепремиера. Часове след края на разговора стенограмата е предоставена на медиите, по едностранното решение на президентската институция, отново без да бъде информиран министър Дянков.


11.03.10

ГЕРБ опитаха да прецакат президента

ГЕРБ се опитаха да спретнат номер на президента Георги Първанов и да провалят прякото предаване на пресконференцията му по БНТ днес.
Мнозинството опъна нервите на “Дондуков” 2, като нарочно насрочи парламентарния контрол в час, съвпадащ с брифинга на държавния глава. Очаква се Първанов да коментира скандала си с финансовия министър Симеон Дянков, публикуваната стенограма от “помирителната” им среща и последвалата идея на ГЕРБ за импийчмънт.
Първоначално от администрацията на президента съобщиха, че брифингът ще е от 9,30 ч. Идеята била той да е преди редовния парламентарен контрол от 11 ч в петък, който се предава пряко по БНТ, за да може държавната телевизия да пусне и цялата пресконференция на Първанов.
От ГЕРБ обаче се усетиха и преместиха контрола от 9 ч. Депутат неофициално призна, че целта е била именно да подразнят президента и да блокират опита му да се лее по БНТ.


12.03.10

Първанов: Диалог под сатъра на импийчмънт не може да има

Премиерът Борисов и ГЕРБ стават заложник на една линия на „костовизацията” на българския парламент. Това каза президентът Георги Първанов на пресконференция на „Дондуков” 2.
Аз съм за възобновяване на диалога между институциите, защото това няма алтернатива. Диалог под сатъра на импийчмънта не може да има. Ако не бъде прекратена процедурата, президентската институция ще работи на друг режим за отстояване на националните интереси, допълни президентът.
Само преди една седмица имах възможност да докажа по време на визитата в Брюксел, че има добро взаимодействие между правителството и президента, добави държавният глава.
Премиерът Борисов и ГЕРБ стават заложник на една линия на "костовизация" на управлението, коментира президентът Първанов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар