понеделник, 1 март 2010 г.

ЗА МАЛКАТА ПОСТНА ПИЦА 5

09.02.2010

Губим по 28 млн. лева годишно от забавени преписки в дирекция "Концесии"

Общият им брой е над 500.Годишните загуби на държавата от 150-те забавени от 2001 г. преписки в дирекция "Концесии" на Министерството на регионалното развитие и благоустройството от 2001 г. са около 27 - 28 млн. лева. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев след края на дискусия за мониторинга върху обществените политики.
Тепърва бизнесът ще изчислява своите загуби. Общият брой на забавените преписки е над 500. Министърът определи този проблем като еманация на корупционната практика в България.
По тези преписки са разпратени писма до всички компании с питане дали те все още имат интерес да продължи концесионна процедура. От 500-те преписки заедно с представители на ресорна браншова камара са селектирани 150, по които започва ускорена работа по обработката им.


21.02.2010

„Кризисните заплати се изчерпаха”

Драстичното намаление на бюджета за тази година на социалното министерство за програми за стабилизиране на пазара на труда вече започна да дава негативни резултати. Заради недостига на средства около 2 хил. работници с намалено работно време няма да вземат добавки от по 120 лв. към заплатите си, въпреки че са кандидатствали за тях и отговарят на условията да ги получат, показва справка на Агенцията по заетостта.

През тази година за компенсации са отделени 3 млн. лв. Според разчетите парите трябва да стигнат за 6382 работници, каза пред "Дневник" зам. изпълнителният директор на агенцията Николай Николов. През 2009 г. бюджетът на програмата беше 6.5 млн. лв., с които държавата субсидира за три месеца възнагражденията на повече от 20 хил. души в закъсали заради кризата предприятия.
Средствата обаче се изчерпаха още в края на януари, когато 8255 служители от 324 предприятия кандидатстваха за "кризисните заплати". Най-много декларации бяха подадени от фирми в областите Габрово, Благоевград, Враца, Монтана, Перник и Ямбол. Както и миналата година, интересът е най-слаб сред предприятията в големите градове - София, Пловдив, Варна, Бургас.



22.02.2010

Комисия реже безплатни лекарства

Страдащите от болестта на Паркинсон и глаукома вече ще плащат за лекарствата си. Досега цената им се поемаше от здравната каса. Пациентите с остеопороза пък ще дават повече за медикаментите си.
Това предвижда решение от 18 февруари т. г. на Комисията по позитивния лекарствен списък (в него се намират всички препарати, чиято стойност напълно или частично покриват здравната каса или здравното министерство). Решението ще влезе в сила през март, съобщиха пациентски организации.
Комисията гласувала промените по предложение на касата. Причината била, че всеки месец имало преразход от около 7 млн. лв. за медикаменти и парите по това перо нямало да стигнат до края на годината.
Около 2000 българи се лекуват от болестта на Паркинсон. От идния месец касата обаче няма да покрива изцяло стойността им, а само 25%. Т. е. пациентите ще трябва да извадят от джоба си между 40 и 170 лв., изчислиха лекари (стойността на останалите 75%).


22.02.2010

Рекорд по безработица в края на 2009 година

Според данни на Националния статистически институт през последното тримесечие на 2009 г. броят на безработните се е увеличил рекордно с 95 100 души спрямо последното тримесечие на 2008 г. По този начин хората без работа са станли 272 800 души, което прави 7,9 процента от цялото население на България в трудоспособна възраст.
Според статистиката в периода 2008 – 2009 г. се наблюдава значително увеличаване на лица, които губят работата си за по-малко от една година. Той е нарастнал с 86.8 процента и е достигнал 155 200 души или 56.9 процента от всички безработни.
За разглеждания период броят на продължително безработните лица нараства с 24.2 процента и достига 117 600 или 43.1 процента от всички безработни. По този начин коефициентът на продължителна безработица се увеличава с 0.7 пункта и достига 3.4 процента.
От безработните под една година 46.8 процента са били уволнени или съкратени от последната си работа, 21.7 процента са приключили временна или сезонна работа, 19.4 процента са напуснали работа по други причини, а 12.1 процента не са работили никога.
Според данните безработицата се увеличава в по-голяма степен при мъжете в сравнение с жените. 8,4 процента от мъжете са безработни, а при жените процентът на безработица е достигнал 7,4 процента.


01.03.2010

Заплати и пенсии остават замразени по препоръка на МВФ

През годината най-вероятно няма да е възможно увеличение на пенсиите и заплатите. Освен това няма да има намаляване на ДДС и на социалните осигуровки.
Все пак, по въпроса за доходите остава открехната вратичка - че, ако в средата на годината икономиката опровергае прогнозите на правителството и на МВФ, пенсиите и заплатите може да бъдат увеличени. Основният закон за харчовете в държавата обаче остава дисциплината.
"Дисциплината, която провеждаме ще се отрази на хората , на децата и на внуците на хората. Ние го правим заради хората, а не заради нас", заяви Бойко Борисов.



"Тук идва темата за преразглеждане на условията за пенсиониране, за обмисляне на нови модели за пенсиониране и адекватна възраст във връзка с достигнатите средни нива на активния трудов живот", обяснява Владислав Горанов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар