сряда, 3 март 2010 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 11

Николайчо Гигов , президент на ФК „Локомотив” София, собственик на оръжейната фирма „Делта – Г.” Оценка на състоянието – около 200 000 000лв. Гигов е надежден кадър – зареден с енергия и амбици лейтенант от Държавна сигурност. На практика на него е възложена задачата да клонира твърде обременената от миналото митична държавна фирма „Кинтекс”.
„Делта – Г” е фирмата, която трябва да гарантира оръжейния монопол на вече бившите партийни кадри, които все още имат решаващо значение и стратегическа роля в управлението на капиталите в държавата.

„Бг олигарси” Димитър Златков

Николай Гигов няма късмет с медиите

Много шум за нищо е любим похват на медиите. Неизвестно защо вестници и сайтове все го бомбардират, а накрая с половин уста съобщават, че прокуратурата не е установила проблем...
Собственикът на "Локомотив" (Сф) Николай Гигов беше наказан тези дни от Дисциплинарната комисия на БФС с 5000 лв. за поведението си на полувремето на двубой на неговия Локо София с ЦСКА. Той нападнал словесно съдията Ристосков, като според спортните медии наричал реферите “тъпанари”.
Тази новина дойде като гръм от ясно небе на фона на друга вест – че Гигов е обсъдил със самия Силвио Берлускони колко е трудно да си червено – черен по време на мач между Милан и Байерн. Нашият човек бил гост лично на директора на миланците Адриано Галиани в ложата на Сан Сиро, където се разговорил с най-богатия човек на Италия и по съвместителство премиер на страната. У нас той е по-известен като близък на Дарина Павлова – нещо, което преди две години разкри първо списание СЛАВА.
Самият Гигов е бил футболист в "Славия". Казва, че тръгнал от пълната нула. Все още спортува - когато е в България, играе тенис на кортовете на "Славия". Другата му слабост е спорният от морална гледна точка ловен спорт. Той обаче не трепе нашите животни, а тези в далечна Африка. Черният континент го влече неудържимо, а другото ми любимо място е Париж: “Точно затова избрах този град да бъде вторият ми дом”, признава той пред Сега.
Дотук добре, би казал оптимистът, а песимистът би изброил поредица от скандали, в които медиите се опитваха да намесят името му. Миналата пролет например кой знае защо името му се разискаше в скандала между тогавашния икономически министър Овчаров и шефа на следствието. Даже двамата с любимия олигарх на Доган - Николай Вълканов, се явиха на разпит в Софийската градска прокуратура.
Преди това магистратите го притесняваха и по една сделка. Николай Гигов бе консултант на френската компания “Юрокоптер” по сключената от бившия военен министър Николай Свинаров – сега лидер на отцепилата се от НДСВ групичка на Пламен Панайтов БНД. Ставаше въпрос за сделка за доставка на хеликоптери “Кугър” и “Пантер” за армията. Твърденията бяха, че обявената от Министерството на отбраната (МО) конкурсна процедура е била манипулирана, за да предреши успеха на “Юрокоптър”, която спечели срещу водещи компании като американската "Сикорски" и италианската "Аугуста". По време на дебат в парламента през 2004 г. тогавашният опозиционен депутат Румен Овчаров определи сделката за “Кугър” като неизгодна за страната, най-вече заради схемата на доставки и плащания, която натоварва с огромно бюджетно бреме следващите правителства. Дясната опозиция тогава причисли сделката на Гигов за хеликоптерите към тези с “висок корупционен риск”. Медиите нападнаха търговеца и за друга авиосделка. Проучването бе сложено в ръцете на специално създадено да извършва най-тежките разследвания спецзвено в Софийската градска прокуратура (СГП). С гриф "секретно" през януари в СГП постъпват три дела, които са били проверявани от военно-окръжната прокуратура. Тя се е самосезирала, след като Министерството на отбраната подписа с "Елбит системс" за ремонт и модернизация на руските МИ-17 и МИ-24, с консорциума "Юрокоптер" за доставка на нови транспортни хеликоптери и с швейцарската компания "Пилатус" за новите учебни самолети.
Проверката на военните прокурори не е открила незаконни неща, които да са извършени от униформените служители на МО и ГЩ, писа в.Сега.
Темата е чувствителна, защото както 19’ писа преди два дни, няколко европейски държави – Италия, Испания и Чехия бяха санкционирани тази година за хеликоптерни сделки. За разлик от тях, където вероятно се е ширила голяма корупция и се е наложило да ги глобяват от ЕС, при нас проблеми няма.
Едва потушен този скандал, близък до тъмносините и капиталци сайт, пръв тиражирал и спорните твърдения на Юрген Рот срещу софийския кмет, разпространи поредна “сензация”. Според нея имало финансови нередности покрай проекта за изграждане на завода за преработка на твърди битови отпадъци край пловдивското село Шишманци. Това съобщил в Пловдив пред журналисти бившият съдружник в консорциума за изграждането на завода Петър Станчев. “От думите му се разбра, че когато напуска съдружието с Търев, на мястото му идва Гигов и тогава започва завишаването на цената на строежа”, пише сайтът.
/препечатано със съкращения/

P.S. Гигов определено няма късмет с медиите, но има късмет с правораздавателните органи. Това се дължи на факта, че структурите, които създадоха него и такива , като него все още държат конците на случващото се в България. Да се надяваме, че няма да е за дълго.
В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Кирил Вътев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар