четвъртък, 8 април 2010 г.

ГОЦЕ СРЕЩУ БОЦЕ 12

29.03.10

Министри на прокурор за 2,150 млрд. лв.

Премиерът Бойко Борисов откри вчера реновираното АГ отделение в столичната болница “Св. Анна”. Шефът й д-р Димитър Димитров (вдясно) се похвали, че правят по 1200 раждания на година. Борисов го контрира, че в “Шейново” са над 3000. В болницата бяха още д-р Лъчезар Иванов и синдикалните лидери Константин Тренчев и Желязко Христов. “Прокуратурата ми изпрати отговор на сигнала, че е започнало досъдебно производство срещу всички министри, зам.-министри и длъжностни лица, които са подписали необезпечените 150 договора за 2,150 млрд. лева.” Това съобщи вчера премиерът Бойко Борисов.
Става дума за сключени контракти от предишното правителство, финансите за които и анексите към тях обаче не фигурират в Закона за бюджета на държавата нито за 2008 г., нито за 2009 г. Попитан кои ще бъдат разследвани, премиерът заяви: “Градският прокурор Николай Кокинов е подписал документа, той да ви каже”. Но подчерта, че ще се търси отговорност от всички, които са парафирали договорите. “По случая е образувано досъдебно производство”, заяви вчера пред “Труд” Роман Василев, зам. градски прокурор на столицата. То има за цел да изясни дали при сключването на повече от 140 сделки от предишното правителство е спазен законът, или има нарушения. Висшият магистрат уточни, че по-случая освен обвинител от градска прокуратура работи и Националната следствена служба.

31.03.2010

Провали се импийчмънт процедурата, с която президента Първанов трябваше да бъде свален.

РЗС скрои шапка на ГЕРБ. „Няма да гласуваме нито "за", нито "против", нито "въздържал" се”, каза лидерът на ПП РЗС Яне Янев по повод гласуването за импийчмънт.
„Няма да бъдем в парламента. Искаме оставката на премиера Бойко Борисов.
Не участваме в сценарий, в който искат да направят Първанов мъченик, добави лидерът на РЗС. Борисов създава пожари и не може да ги гаси. Той трябва да признае, че тази лъжица не е е за неговата уста. Голям човек е, но е със страхливо сърце”, каза Янев за Борисов.
„Ние сме за импийчмънт на Конституцията, защото там са всички беди”, допълни Атанас Семов.
„Политическата ситуация в страната е радикално променена - икономическата и финансовата криза в България прераснаха в политическа криза.Бойко Борисов подмени мотивите за импийчмънт на президента със скрит вот на доверие към правителството. Настояваме и за разпускане на Народното събрание и избори за Велико народно събрание с цел приемане на нова конституция. Поредната политическа криза се дължи на сгрешения конституционен модел. Бойко Борисов и Георги Първанов са последните “знакови фигури на криминално-олигархичния преход в България”, на които РЗС ще потърси отговорност, веднага щом получи доверието на българския народ”, считат още от РЗС.

01.04.2010

Президентът се обяви за вдъхновение на коалицията на мразещите

“Някои от авторите на мотивите за импийчмънт трябва да понесат отговорността за манипулацията, настоя Първанов, след което уточни, че ги намира за “малко постнички”. “С какво точно засегнах личното достойнство на министър Дянков? Говорих ли за личния му живот? Имаше ли дори една обидна дума? А кой ще защити достойнството на стотиците хиляди наши сънародни, обидени от отношението и политиката спрямо тях?”, попита президентът.
Той цитира писмо на настоящия вицепремиер Цветан Цветанов от юли 2008 г. в тогавашното му качество на председател на партия ГЕРБ. Цветанов поискал президентът да издаде указ за прекратяване мандата на правителството на тройната коалиция и да назначи нов служебен кабинет. “Това е не само пример за едно крещящо непознаване на българската Конституция, но и подбудителство за едно от най-тежките нарушения, които един държавен глава може да извърши по отношение на Конституцията. Едно такова нарушение би било вече наистина сериозно основание за отстраняване на президента”, посочи Първанов. Неговият извод е: “И тогава не бяха чели Конституцията, и сега не е сред настолните им четива”.
“Слуховете, че съм бил архитект на тройната коалиция, са силно преувеличени”, “скромно” отрече заслугите си в миналото президентът. Но настоя да не му се отнемат настоящите: “Без съмнение съм вдъхновение на новатаq ако не четворна, то четири минус коалиция. Единственото, което ги обединява е злобата и агресията срещу мен”.

01.04.2010

Борисов: Първанов да си гледа къщата и да не ми се бърка

На въпрос дали в пресконференцията на президента Георги Първанов е видял „протегната ръка за диалог", премиерът Бойко Борисов отговори, че е видял „протегната ръка с шпага в нея".По отношението обаче на президента, той заяви: „Всеки да си гледа къщичката, президентът да си издава указите, ние ще работим по антикризисните мерки".
С днешното си поведение президентът Първанов показа, че жонглирайки с думите подклажда напрежение и след това се прави на жертва, коментира още премиера пред БНТ.
Той подчерта, че нито един път държавният глава не е излязъл да каже за една от нередностите и далаверите по време на управлението на Тройната коалиция.
Като примери Борисов дадезаменките на гори и земи, които сега бяха прекратени, ограбването на "Цанков камък", проекта „Белене".
Борисов изтъкна, че така както сега Първанов следи премиерските изказвания, така е можело да го прави и преди - по време на правителството на Сергей Станишев.
Според Борисов в случая нарушението се състоив това, че не е издаден указ дали вицепремиерът Ангел Марин има съответните правомощия.
„Ние не сме монархия и затова президента отива и се кълне пак - при всеки мандат", заяви Борисов.


08.04.2010

Браво! Първанов слага вето на закона за промените в НПК




Президентът Георги Първанов наложи вето върху измененията в НПК като оспорва текстовете за анонимни свидетели и СРС-та, както и въвеждането на резервния защитник. Текстовете възбудиха възмущение, тъй като водят до директна саморапзправа на обвинението.

Президентът Първанов пише в аргументите си за вето на закона: "Специалните доказателствени средства и способи на доказване не могат да бъдат единствено основание за осъдителна присъда, защото комбинацията между тях не може да не постави под сериозно съмнение справедливостта на процеса и достоверността на доказателствения материал". Президентът настоява депутатите да върнат старото положение, при което фактите, установени чрез СРС и таен свидетел, задължително трябва да бъдат подкрепени с други доказателства.
С направените промени не е била взета предвид и хипотезата, при която свидетелят с тайна самоличност може да е същият, който присъства по СРС, при което ще има привидно наличие на два отделни източника.
Президентът налага вето и на текста, с който се въвежда фигурата на резервния защитник, който прокурорът или съдът могат да назначат на обвиняемия. "Тази промяна противоречи на чл. 6, т. 3 от Европейската конвенция за защита правата на човека, прокламиращ, че всяко лице, обвинено в извършването на престъпление, има право “да се защитава лично и да ползва адвокат по свой избор”, категоричен е Първанов. Текстът е в разрез и с Международния пакт за граждански и политически права.

Няма коментари:

Публикуване на коментар