неделя, 18 април 2010 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 19

27.02.2009

Георги Крумов възкръсна покрай кризата с боклука

Хем са близки с Генерала, хем водят медийна война – кой от двамата си криви душата ?
Две изключително интересни неща се случиха вчера. Първо стана известно, че мегафондът Екуест връща като изпълнителен директор георги Крумов. И второ, кметът сипризна, че наистина общината дължи над 10 милиона лева на фирма новера, която е собственост на Екуест.
Когато през есента на миналата година фондът обяви официално оттеглянето на Крумов, боклукът на София беше основен мотив. В съобщението за отктраняването на изпълнителния директор на няколко пъти се подчертава слабите финансови резултати на Новера. Компанията бе натрупала 12,5 млн. евро основен дълг, подчиненият дълг бе 21 млн. евро. Причината бе ясна – нарочното натискане на концесионера по чистотата да продаде фирмата на кметството. Новера държи до 2012 година боклука на 19 софийски общини, а от 1 март приключва работата в останалите 5.
Много интересно как хем Крумов е публично известен като близък до Бойко Борисов,, хем в момента фирмата му е в медийна престрелка с генерала. Някоя от двете страни явно не е докрай искрена ...
Инвестиционният фонд Екуест има инвестиции у нас за 300 милиона евро – в недвижими имоти, в търговия с 9 марки автомобили, в застраховане и т.н.
Сега Крумов отново е в ръководството, заедно с други четирима директори, представители на новите най-големи акционери на компанията оманския държавен фонд Kairos Investment Menagement Limited. Те започнаха да купуват дялове в Екуест в края на миналата година, като в момента общо притежават над 53% от фонда. Към края на ноември миналата година оманският фонд притежаваше Екуест, като досега изкупуваше дялове. В момента е най – големия акцианер в компанията с 32,27 % докато Kairos има 20,5%. Самият Крумов притежава малко над 3% от капитала на фонда. Омански акционер преди броени дни купи и 30% от една от малкото останали български банки – Корпоративна търговска.
Сред близките до Екуест и Георги Крумов са бившият министър на външните работи Соломон Паси, както и десният кандидат за кмет на София Мартин Заимов. Заимов и брат му Михаил са съдружници на Георги Крумов в няколко компании.
Екуест нашумя покрай сделката за закупуване на филмите на Румен Гайтански – Вълка за почистването на София.Всъщност от същия купувач бе придоби и препродадения след това от Екуест първи столичен МОЛ Сити център София.
Друг широко коментиран негов проект е СуперБоравец, отново заедно със султаната на Оман и не без подкрепата на Симеон Сакскобурготски. Както и преписвани от сайтове като Фрогнюз отношения на Крумов с георги Самуилов, собственик на ИНСА ойл, заподозрян за незаконно производство на петролни продукти с нанесени на държавата щети от 40 млн.лв.
Георги Крумов завършва руско училище в София и МЕИ. Бизнеса си започва като взема стоки от Илиенци и ги продаво на бул. Витоша: дамски чорапогащи, чаши, каквото падне.
По това време става председател на италианската компютърна фирма Оливети – по онова време европейски лидер в бранша. След година попада в австрийски концерн, произвеждащ охранителни уреди. После печели конкурса за мениджър в Мобиком, където изкарва близо две години.
След това поема управлението за България на компанията за автомобилни масла Кастрол. „Попаднал” в тази индустрия, той разширява дейността си – става вносител на Мазда. Хвърля се и в още по – дълбокото като за известно време представлява американските оръжейни концерни Харис Корпорейшън и Лукойл Мартин.
При правителството на НДСВ купува обявеното за приватизация военно предприятие Електрон прогрес. То е подизпълнител на Министерството на извънредните ситуации по въвеждането на скъпата система на телефон 112. Смята се, че стойността на проекта е поне 50 милиона лева.
Крумов също така създава строителната компания Белвю пропъртис. Притежава едноименен хотел в Банско и предпочитания от елита хотел Ястребец в Боровец. Строи комплекс созополис на морския бряг.
Най –често пътува или се появява във висшето общество с шефката на фирмата му за внос на автомобили /фиат, Алфа Ромео, ланча, мазда, Опел, шевролет, Сааб и други/ Калина Халачева – също руска възпитаничка и доста по млада от боса си.
Тя между другото, е единствената наемна бизнесдама в света със служебно Мазерати.

02.10.2010

Проверяват шефа на “Електрон прогрес” Георги Крумов

Сделката за телекомуникационната система на армията „Странджа 2", заради която Националната следствена служба разследва ексвоенния шеф Николай Цонев за далавери, е глътнала над 120 млн. лева. Плащането на тази колосална сума обаче най-вероятно е нанесло щета на държавния бюджет, тъй като според родни и натовски експерти сделката бил абсолютно ненужна.
Скандалният контракт е подписан между военното ведомство и фирма „Електрон прогрес", собственост на бизнесмена Георги Крумов. Той договаря изграждането на „Странджа 2" чрез оптичен кабел в цялата страна. Целта била да се осигури комуникацията в армията във военновременни условия.
Преговорите за сделката започнали малко след като Цонев зае министерското кресло в МО и е била финализирана в края на 2008 и началото на 2009 г. Парите пък започнали да се изплащат няколко месеца след това.

/препечатано със съкращения/

P.S. Жени протестират заради забавеното изплащане на детските през последните осем месеца. Исканията на родителите са да отпадне подоходният критерий при получаване на детските добавки, фиксирана дата от 1 до 15 число на месеца за превеждане на парите по сметките на тези, които получават помощите по банков път. Жените са категорични, че повече не желаят да обикалят като „цветарки” от банкомат на банкомат със седмици наред. За пример една от инициаторките на протестните действия в Ямбол Мария Вирхов даде с изплащането на парите за февруари, което на места е станало чак в началото на април. Родителите настояват за коледни надбавки за всички деца, за увеличение на месечните помощи за деца от 35 лв. на 50 лв., както и децата с увреждания да имат право на сума, равна на пълния размер на минималната работна заплата за страната.

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Сашо Дончев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар