сряда, 2 юни 2010 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 36

Красимир Друмев – агентът, който ни учи как да живеем

10.10.2008

Свикнали бяхме да разделяме агентите на ДС на два типа – сътрудници и доносници. Първите са всякакъв вид разузнавачи и контраразнузнавачи, а другите – част от тайната полиция, която донася кой какви вицове разказва, какви коментари пуска по адрес на началствата, кого е дочул да разпространява империалистическа прогопаганда. Двата типа се различават по управления – Първо и Второ, работили за държавата, и Шесто – работили за системата и за себе си.
Както се разбра миналата вечер от данните, изнесени от комисията Костадинов, Красимир Друмев е станал агент на Шесто през 1970 г. По ирония на съдбата го е вербувал възможно най-ниският офицерски чин – старш лейтенант. И то с огненото име Борис Ангелов. Ирония на съдбата!
След това го поема прочутият и до днес Цветко Цветков, който в момента е представян като съветник по националната сигрност на БСП и даже май се явява член на нейния Висш съвет.
Агентът с кодови имена Огнян и Дунаев остава активен до 1991 г. – две години след 10 ноември 1989 г., а същата 1991 г. – дали за награда, за облекчение или по други причини, е назначен за главен редактор на списание Паралели.
Той започва като сътрудник, преминава през секретен сътрудник и увенчава тайната си кариера като агент. Собственоръчно пише сведения, към които са приложени разходни документи, отчетени от ръководили го щатни служители. Личните и работните дела са 6 тома. Името става явно с доклад на НРС от 08.08.08 г.
Кой е този Друмев ще питате вие?
И защо попада сред олигарсите?

Ами по стечение на обстоятелствата това е съиздателят на най-голямата група списания в България. Дългогодишният борец срещу капитализма и империализма днес, пак по ирония на съдбата, е съдружник на едно от най-големите империалистически издателства Sanoma.

И в тази своя роля ни учи как да живеем красиво. На всичкото отгоре менажира и списанието National Geographic, смятано за най-авторитетния поглед към света. Ударът е ясен - агентурата на ДС е успяла да овладее с един куршум две области – светската и научно-популярната.
Човекът си е писал титла редакционен директор на изданията на групата Sanoma Блясък, в която влизат Блясък, Story, Cosmopolitan, Elle, Максимум, Тя, Журнал и всяскакви от този род. Списания, които сигурно се правят с хладен ум и горещо сърце, каквато беше повелята на партията към бойците на тихия фронт.
Интересно как ли реагират враговете – империалисти, превърнали се в съдружници, на информацията, официално публикувана от Комисията по разкриване на досиетата на агентите на Държавна сигурност?
Дали не им идва в повече един таен соцагент в отбора, особено във времена на тежка финансова криза, когато всяка негативна информация влияе зле на курса на акциите на компаниите, от което пък те губят милиони?

/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата - Красимир Друмев II.

Няма коментари:

Публикуване на коментар