петък, 25 юни 2010 г.

МНОГО ЗДРАВЕ ОТ ГЕРБ

16.11.2009

Хиляди онкоболни са лишени от лъчетерапия

Около 6000 онкоболни годишно остават без възможност да се лекуват с лъчетерапия. Това съобщи ръководителят на отделението по лъчетерапия в болница „Токуда" д-р Румен Лазаров. Според Националния раков регистър годишно в България около 18 000 души имат нужда от лъчелечение, а цялата апаратура в страната може да поеме 12 000 пациента.
В момента в страната има три модерни апарата за лъчелечение - един в Пловдив и 2 в София. Това лято апаратът за лъчетерапия в Националната онкологична болница се разваляше непрекъснато, затова се образуваха и дълги листи на чакащите. Подобна апаратура има и в други градове на страната, но тя е много остаряла, обяснява доктор Лазаров и добави:
„Някои от които са безкрайно стари. Като казвам безкрайно стари, става въпрос на по 30, някои дори са над 40-годишни. Дори с тази апаратура се поемат около 12 000 човека годишно, което означава, че имаме много сериозен недостиг за такава апаратура за лечение на такива заболявания".
От тази седмица работи и второто отделение по лъчетерапия в страната, което се намира в болница „Токуда" и може да лекува около 800 пациента годишно. Апаратурата е на стойност 5 милиона евро.


20.11.2009

Болни от муковисцидоза страдат от липса на лекарства и медицински услуги

Болните от муковисцидоза приканват здравния министър да изживее един ден от живота си в ролята на пациент, болен от това рядко заболяване. По повод Международния ден на болните от муковисцидоза от Алианса на хората с редки заболявания ще излязат в 8:30 часа пред парламента и ще подарят 65 рози на депутати. По този начин те ще изразят своя протест срещу липсата на медицински грижи и лекарства за тези пациенти, обясни за Дарик Владимир Томов - председател на Алианса на хората с редки болести.
Средната продължителност на живота на болните в България от муковисцидоза е 12 години, а на пациентите в другите страни на Европейския съюз живеят около 48 години, обяснява Владимир Томов: „В България страдат 186 души, от които по-голямата част са деца. Има няколко възрастни пациенти, най-възрастният от тях е на 32 години".
На въпрос пред какви проблеми се изправят болните от муковисцидоза, той коментира: „Може да се каже, че и липса на лекарства, и липса на медицински услуги. Лечението на болен за месец струва варира между 3000-5000 лева. Ако пациентът на успее със собствени средства да купи медикаментите, е обречен".

23.02.2010

Пациентите ще доплащат за лекарства за още три болести

Пациентите ще доплащат за лекарства за още три болести, след като Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще поема само 50% от средствата за медикаменти за лечение на глаукома и по 25% от парите за лекарства за остеопороза и паркинсон.
Това предвижда решение от 18 февруари на Комисията по позитивния лекарствен списък. Решението ще влезе в сила през март, като предложението за тази промяна е на касата. Причината е, че всеки месец имало преразход от около 7 млн. лв. за медикаменти и парите нямало да стигнат до края на годината.
Така пациентите с глаукома ще трябва да си заплащат според НЗОК около 14 лв., а според пациентските организации около 30 лв. Болните от остеопороза ще доплащат около 80-100 лв., а от паркинсон - до 200 лв.
Не приемаме чисто икономически аргументи за намаляването на реимбурсацията на медикаментите на тези три заболявания, заяви Станимир Хасърджиев председател на Национална пациентска организация. Той заяви, че от края на миналата година е било ясно, че бюджетът за лекарства няма да стигне. Според него тогава е било обещано да се актуализират парите до средата на годината. "Надяваме се този политически ангажимент да бъде изпълнен и дотогава да няма ощетени пациенти", каза още Хасърджиев.

30.04.2010
.
Харчим 1 млрд. лв. на година за илачи

Болните са извадили от джоба си над 1 милиард лева през миналата година, за да си купят лекарства, сочи проучване. Държавното финансиране на лекарствата у нас било 36% при средно за Европа 85%. През тази година държавата ще заплаща 35 на сто от лекарствата. Страната ни се нарежда на едно от последните места в Европа по качество на здравните услуги. Това стана ясно на конференция „Българското здравеопазване между незавършените реформи и предизвикателствата на кризата", проведена в Пловдив.
В същото време по показатели като качество и достъпност на здравните грижи сме на едно от последните места в Европа. Ако към това се прибавят подкупите на пациентите, България се нарежда по средата сред европейските държави по размер на нерегламентираните плащания, уточни президентът. Той определи като един от най-големите проблеми на родното здравеопазване противоречието между финансирането и здравните показатели на населението. От 2001 до 2010 година средствата, отделяни за здравеопазване от брутния вътрешен продукт, са нараснали двойно, но качеството на здравните услуги се е влошило.

25.06.2010

Безработицата при хората с увреждания е над 95 процента

Безработицата при хората с увреждания в България е над 95 процента, каза днес във Варна председателят на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски. Той посочи, че държавата няма цялостна визия за осигуряването на заетост на тези българи. По думите му образованието и достъпната околна среда са най-сериозните фактори хората да излязат от изолацията си.
Изискванията към администрациите да назначават хора с увреждания се изпълняват, допълни Коралски. Според него част от спечелилите конкурса не могат да ходят на работа, тъй като няма как да стигнат до там. Варна е градът, който е най-напред по осигуряване на достъпна околна среда за хората с увреждания, допълни Коралски. Според него в София този тип проблеми все още не се решават.

Няма коментари:

Публикуване на коментар