неделя, 6 юни 2010 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 39

Миню Стайков

25.09.2008

Има бизнесмени, израсли в хайлайфа на соца. А има и такива, които сами са се направили. Миню Стайков е алкохолен император днес. Той е изключително елегантен, макар да е извървял целия път от обикновено карнобатско момче до кабинет на върха на една от най-популярните офиссгради на бул. Джеймз Баучер с изглед към Японския хотел и Витоша. И то само за 15 години.
Името на алкохолния олигарх нашумя неволно за него. Ето как в. Сега разказва историята: “В един ресторант в Будапеща вечерят Иван Костов, Богомил Бонев и Кирил Радев. Една от темите на разговора е контрабандата със спирт, от която държавата губела милиони. Интересът на премиера към тази тема не е нов. Една година преди това приятели му дали информация за огромен контрабанден канал и Костов поискал подробна справка за количествата спирт и за начините за внос в България. Шефът на НСБОП ген. Кирил Радев изпълнява поръката на премиера и праща доклад на МВР-шефа Богомил Бонев за контрабандни канали за внос и износ на алкохол. Иван Костов е силно заинтригуван и нарежда каналите да бъдат разбити. Кирил Радев пък иска 6 месеца време, извънредни пълномощия и пълно съдействие от институциите, които имат отношение към разследването на контрабандните канали. Даден му е карт-бланш. Сформира се специален щаб от НСБОП, НСС, ДНСП, НСГП, митниците, комитета по стандартизация. В доклада на първо място е "СИС индустрийс". Споменават се още белгийската фирма СОКСЕР, която е сред утвърдените производители на спирт в Европа, "Синхрон инвест". "СИС Индъстрис" е регистрирана още през 1992 г. от Ели Филип Медлеж, Стефан Иванов Горинов, Иванчо Петков Иванов, Десислава Крумова Пешева и Стайко Минев Стайков. Няколко години по-късно Стайко Стайков е сменен от Миню Стайков Стайков. Фирмата е производител на всички високоалкохолни напитки с марките "Савой клуб", "Венец", "Карнобат", "МакКой". "СИС Индъстрис" е един от основните дарители на фондация "Бъдеще за България" на премиершата Елена Костова. "Дарил съм само 15 000 лв. на фондацията и то на няколко пъти. Парите са превеждани по банков път", обяснява Миню Стайков присъствието си в почетната редичка. Според официалното изявление на фондацията обаче той е бил доста по-щедър - дарил е 41 000 лв. и тонове брашно и захар.
Интересен е още един факт. По същото време бе уволнен зам. директорът на НСС Янис Груйчев. Той бе човекът, който обвини "СИС", че облепя бутилките си с фалшиви бандероли. Официалният мотив за смяната на Груйчев бе, че правел солови акции и непремерени изявления. Историята се позабрави, а "СИС" се измъкна "суха".
Години по-късно в. Стандарт регистрира: “11605 бутилки твърд алкохол с фалшив бандерол заловиха антимафиотите в цялата страна. Те са на фирмата "СИС Индустрийс" ООД. Тя произвежда над 40 вида високоалкохолни напитки. Питиетата се предлагат в магазините в цялата страна с неистински бандероли, както и с такива, които не отговарят на грамажа и алкохолния градус”. Вестникът прави цяла поредица от публикации за бизнесмена: “Лично президентът Георги Първанов пристигна на крака, за да го поздрави с поредния успех в алкохолния бизнес. За да затвърди впечатлението, че е пръв приятел с държавния глава, виненият бос му подари скъпа ловна карабина”. Вестникът изброява: “Освен винпрома в село Венец притежава огромен цех за дестилация на спирт в с. Церковски, в който е инвестирал 10 млн. евро, държи и мелница в същото село, в момента строи втора. Има над 10 000 дка лозов масив край Карнобат. Върти и ресторант "Савой клуб" на пъпа на града, нает от общината срещу символична сума. Той е спонсор на всяка по-голяма проява в града и дори влезе в църковното настоятелство. Благодарение на него местният храм се обзаведе с модерни климатици”.

/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другарите Тихомир Митев, Иво Каменов и Марин Митев, или иначе казано ТИМ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар