четвъртък, 8 септември 2011 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 19

Две концесии на ДС - олигарх пред провал

13.01.2011


Двете концесии на Красимир Гергов за автобусните спирки в Бургас са пред провал, научи ДЕСАНТ. По инициатива на кмета Димитър Николов преди близо година бе стартирана процедура за отдаване на съоръженията на частен предприемач, поради липсата на достатъчен капацитет в общината. Това бе вторият опит на Николов да прокара идеята си, след като първият не успя, заради съмнителните условия, заложени в процедурата.
Предположенията, че сделката се подготвя в интерес на рекламния и медиен олигарх Красимир Гергов, все пак се сбъднаха – конкурсът бе спечелен от фирмата „Пиеро 97 МА“. Тя неофициално се ръководи именно от него чрез подставени лица, сред които и сестрата на бившия вицепремиер Евгени Бакърджиев – Емилия. Новозаложените условия просто бяха такива, че само големите акули можеха да се преборят за едрата хапка.
Сега обаче се оказва, че дори и хората на Гергов са напът да се провалят в изпълнението на двата концесионни договора. Те са сключени на 2 септември м. г. и изискват концесионерът да замени в рамките на три месеца всичките 174 стари конструкции за заслон с нови, по предварително одобрени проекти за дизайн. Справка в общината обаче показва, че разрешения за поставяне е дадено само за 83 от тях, а към 15 декември са подменени едва 67 спирки. Това вкарва „Пиеро 97 МА” в неизпълнение на договорите, а общината вече има пълно право да прекрати концесиите. За това обаче вероятно ще е необходимо и решение на Общинския съвет, където управляващата коалиция едва ли ще се осмели да цака олигарха Гергов, който е и бивш щатен служител на ДС и УБО. Все пак сделките бяха одобрени само преди няколко месеца с гласовете на ГЕРБ, ДПС, Атака, групата на Ваклин Стойновски и други маргинални политически субекти.
От администрацията на Община Бургас се оправдаха, че още е рано да проконтролират концесионера. От местните асоциации на рекламните браншовици и на защитниците на малкия и средния бизнес недоволстват, че бургаските предприемачи отново са ощетени. Те, както и самите граждани, вече упорито мърморят и за декоративния вид на новите спирки, които засега изглеждат кипро, но имат пролуки отвсякъде и не пазят чакащите от атмосферните условия при лошо време. Освен това, на големите спирки, където са поставени два навеса един до друг, вградените в страничната им преграда рекламни пана пречат на седналите да виждат кой автобус идва.


Станишев към Първанов: „Много съм зает!”


02.07.2011



Лидерът на БСП очевидно съвсем се е качил „горе на черешата” след като се научи да сменя памперси. Afera.bg разкри един от последните му ходове, които граничат с дйствия на ученик от помощно училище. На 28 юни т.г. Сергей Станишев се обажда на президента Георги Първанов за да му честити рожденния ден. След тривалните любезности, Първанов учтиво пита Станишев: „Кога ще се видим?”, на което Серж отговаря нехайно: „Много съм зает!”.

Първанов още по-любезно му отговаря: „Спомни си какво ти каза /тук споменава име на знаково лице/ на 25. септември 2009 година!”.
Толкова.
Всъщност, историята е изключително метафорична. През 1990 година Сергей Станишев е изпратен от Партията да влезе в капиталистически час след обучението си в СССР –в Лондон. Там Сергейчо е трябвало да се отърси от сламата засипала го в СССР. Лондонското приключение е било уредено от знакови лица в БСП.
Непосредствено преди изборите през 2009 година един от онези, на които дължи Лондонското си обучение, иска среща за пет минути с тогавашния премиер Сергей Станишев. Въпросът е от изключителна важност и касае държавата. Началник кабинета на Станишев обаче казва: „Той е много зает!”. Онзи, на който Станишев трябва да целува краката, отвръща: „Кажете му, че след два месеца ще бъде много свободен!”. Така се и случва.
Така че посланието на Първанов е знаково.
Предстои интересна есен.




БАНКЕРЪТ НА МАДЖО РЪКОВОДИ КОНГРЕСА НА БСП

23 .07.2011


Той е най-заможният социалист в ловешката партийна организация. Червените лидери избягват да споменават работата му в Първа източна-международна банка
"Банкерът на Маджо е Евгений Узунов - припомня нещо, което беше публична тайна дълги години, журналистката Невена Гюрова, която работеше в правителствения пресцентър по време на кабинета "Виденов".- Първа източна международна банка беше банка на СИК и както твърдят посветени, близки до бившия Управителен съвет на БНБ, това е единствената причина тя да не бъде фалирана през 1996 година. Твърденията, между другото, лесно биха могли да бъдат проверени - биха - ако в БНБ се пазят документите за операциите й на открития пазар, изобщо на всички операции - идеята е управата на БНБ да се отчете какви пари, кому и защо е давала. Въпрос, който договарящите се в началото на 1997 г. БСП и СДС дружно заметоха под килима. Именно в контекста на събитията в банковата сфера през 1996-97 година биха били интересни въпросите за господата Камен Тошков (апропо, близък до Васил Божков - Черепа) - шеф на Банковия надзор на БНБ, Стоян Шукеров - шеф на валутните операции на БНБ, и, разбира се, капо ди тути капи - дедо Тото, както бе известен сред финансовите репортери - тогавашният шеф на БНБ Тодор Вълчев. Което по иронично-безпощаден начин очертаваше далеч преди присъдата на валутния борд карикатурната същност на длъжността му."

Георги Боков и жена му загинаха в катастрофа

15 .08.2011


Георги Филипов Боков и съпругата му Мария загинаха днес при страшна катастрофа между неговото "Ауди А 5" и автобус „Скания" на пътя Слънчев бряг-Варна.
Синът на някогашния шеф на БНТ, ръководен деец на БСП, президентски съветник, началник на кабинета на премиера Станишев и депутат Филип Боков е предизвикал инцидента в 13.15 ч в района на разклона за местността Иракли.
39-годишният Георги Боков и 37-годишната му съпруга са загинали на място при челния удар с автобуса, собственост на фирма "Шанс Тур" - Царево, превозващ украински туристи от Варна към Южното Черноморие.

В болница "Св. Анна" във Варна за преглед са постъпили 11 украински туристи, повечето, от които са с леки контузии на тялото и крайниците.

По първоначални данни на „Пътна полиция" става дума за неправилно предприето от Боков изпреварване на колона автомобили.

По данни на бургаската полиция лекият автомобил е причина за катастрофата. "Колата направо се е врязала челно под автобуса", казал пред репортери началникът на варненската служба "Пожарна безопасност" комисар Тихомир Тотев.
През последните 20 години Георги Боков, който е племенник на генералния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова, няколко пъти е залавян и осъждан за кражби на автомобили. За първи път е бил арестуван през 1993 г. Имаше "авторитета" на най-арогантен и ненаказуем автокрадец в страната.

На 26 октомври 2006 г. стана известно, че е пребил майка си Юлия заради 2000 лв.
Георги Боков нахлул в жилището й в столицата и поискал тя да му върне сумата, която преди време й дал за операция. Юлия обяснила, че няма пари и тогава Боков започнал да я удря по лицето и корема. Майката беше подала жалба в 4-то РПУ, но историята беше потулена от тогавашния вътрешен министър Румен Петков.
Днешната гибел на Георги Боков и съпругата му е поредна трагедия в семейството. На 26 септември 2003 г. сестра му Биляна се обеси 29-годишна в дома си в кв. "Лозенец". Близък на семейството обяснил самоубийството й с факта, че не могла да понесе действията на брат си Георги и писанията за него във вестниците.
През 2001 г. Георги се блъснал челно с крадено ауди в камион до с.Люти дол, Врачанско. Отървал се с тежки контузии. Друг път, бягайки от полицаи,паднал и си счупил капачка на коляното.
"Не поддържам отношения със сина си Георги. Той е пълнолетен и си носи отговорност пред закона. Когато е хванат с крадена кола, трябва да бъде осъден. Жалко е, че в България такива хора не ги съдят", заяви преди години в интервю Филип Боков.
Дядото - Георги Боков, бащата на Филип и Ирина - е бил член на БКП от 1940 г. Станал партизанин през 1943 г. След 9 септември 1944 г. е първи секретар на околийския комитет на РМС в Разлог и изпълнява задачи по ликвидирането и арести на "враговете на народа". През 1946 г. постъпва във в. "Работническо дело" и от 1958 до 1976 г. е главен редактор и член на Секретариата на ЦК на БКП.


От 1960 до 1976 г. е председател на Съюза на българските журналисти (СБЖ), от 1969 до 1976 г. - зам.-председател на някогашната Международна организация на журналистите.Три пъти е бил народен представител, но през1976 г. е свален от всички постове и изпратен в пенсия.

На драматичния конгрес на СБЖ в края на 1989 г. Георги Боков посмъртно беше изключен от журналистическия съюз.


Красимир Гергов препродава заменен имот 10 пъти по-скъпо
Медийният и рекламен бос иска 9.5 млн. евро за бившото Полско посолство

16.08.2011



Медийният и рекламен бос Красимир Гергов продава сградата, в която до неотдавна беше бившето посолство на Полша в центъра на София, десет пъти по-скъпо от цената, на която го взе от държавата срещу заменка на имоти. Това стана ясно от публикация в сайт за обява на имоти. Красимир Гергов не пожела да коментира търговските си намерения пред Mediapool.
Става въпрос за сградата на бул."Евлоги Георгиев" 125 в близост до Орлов мост в София. Домът е строен в началото на миналия век от един от най-богатите български търговци на тютюн. Сградата, която е в стар стил на два етажа, е с площ от 1100 кв.м. Има красива градина и ограда, като общата площ на парцела е 1253 кв.м. За този дом Красимир Гергов иска 9.5 млн. евро, като цената подлежи на коментар, казаха от агенцията, която продава имота.
Историята
Преди да стане собственост на Гергов имотът беше в капитала на "Агенцията за диполоматически имоти в страната" (АДИС), чийто принципал е Министерството на външните работи.
АДИС нямаше право да продава имоти до май 2009 г., защото дружеството беше в забранителния списък за продажба. На 15 май 2009 г. обаче по предложение на тогавашния министър на външните работи и настоящ кандидат президент от БСП Ивайло Калфин правителството на Сергей Станишев разреши на АДИС да продава без търг или конкурс обособени имоти. Това става с промяна на правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала.
"При един конкурентен пазар надали някой ще отиде да се яви на търг за получаване под наем на жилища или на някакъв друг актив, което прави изключително неконкурентна тази компания, и то във време, когато, общо взето, самият пазар е труден", е мотивът на Калфин да се даде право на АДИС да продава без търг или конкурс, става ясно от стенограмата на правителството.
На същото правителствено заседание от 15 май 2009 г. кабинетът дава и право на АДИС да размени имота на бул."Евлоги Георгиев" 125 срещу други имоти собственост на "К Консултинг". Дружеството, което се занимава с консултанска дейност в областта на всички медии, е еднолична собственост на Красимир Гергов. Срещу имота той дава на АДИС банков салон, четири апартамента и 12 гаража на ул. "Оборище" 10. Материалният интерес от сделката е за около 2 млн. лв., според имотния регистър.
Решението на правителството за възможността на АДИС да продава без търг или конкурс влиза в сила на 26 май 2009 г. Три дни по-късно в имотния регистър е вписана сделка между "К Консултинг" и АДИС
Имотът е заложен в "Пиреос банк"
Няколко месеца по-късно на 9 октомври 2009 г. къщата е ипотекирана в "Пиреос Банк", показва още справката в имотния регистър.
На 15 октомври 2010 г. е качена обява в сайт за имоти, че той се продава за 9.5 млн. евро.
Освен този имот, чрез същото дружество "К Консултинг" Красимир Гергов взима под наем и два имота от АДИС за срок от 10 години. Сделките са вписани в имотния регистър на 10 август 2009 г. по време на управлението на правителството на ГЕРБ. Външен министър тогава е Румяна Желева.
Едната сделка е за имот на ул."Чарлз Дарвин" 4 в скъпия квартал "Изток" Върху него има построена къща с разгърната застроена площ от 650 кв. м. Втората къща, която взима Гергов под наем е на ул."Панорамен път 51". Тя е на два етажа със сутерен и гараж от 296 кв.м и парк от 5438 кв.м. В имотния регистър не е посочена наемната им цена.
Трудна препродажба
Препродажбата на бившото посолство на Полша ще бъде трудно, коментираха брокери на имоти. Според тях надценени скъпи луксозни къщи стоят на пазара повече от година.
Трудно е да се каже каква е пазарната цена на имота, според брокери. Не е ясно какво е състоянието му и дали е необходим основен ремонт.. Освен това срещу имота е имало реституционни претенции, отбелязаха брокери.
АДИС да се продаде
Министър на финансите Симеон Дянков настоява държавното дружество АДИС да се продаде, защото се занимава с несвойствени неща. Предложението не успя да мине от първи опит през парламента заради процедурни нарушения при внасянето на поправката в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол.

Няма коментари:

Публикуване на коментар