събота, 5 ноември 2011 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 102

Кирил и Георги Домусчиеви са собственици на МОЛ „Сердика“

30.07.2010


Зад мегастроежа стоят имената на Кирил и Георги Домусчиеви, както и на съпругата на Георги. Жената на Кирил отдавна е в Барселона, в къща за 2 милиона евро,
където се изживява като майка с детето им. Кирил Домусчиев е волна птичка, която освен пари жъне и моми из софийските заведения. Както на много други богаташи, така и на Кирил Домусчиев любимо място за хапване е „Панорама“ на хотел „Кемпински-Зографски“. Маститият бизнесмен често може да бъде видян там в компанията на засукани моделки.
Кой е Кирил Домусчиев и как успя да стигне до огромното си богатство?
Той започва от търговийка на сергия, когато е едва на 20 години. В дъното на забогатяването на двамата братя стои майка им. Тя е дългогодишен директор на завод „Балкан“ в Ловеч, който Домусчиев успява да приватизира чрез фонд „Напредък“, на който става шеф.
Благодарение на съветите на майка си, още ненавършил 30, Кирил вече участва в приватизацията чрез фонда си „Напредък“. През това време се свързва с бившия шеф на СИК Стоил Славов, както и с разстреляния неотдавна бивш шеф на „Локомотив“ (Пловдив) Александър Тасев.
На 30 Кирил Домусчиев пробива в бизнеса, фондът „Напредък“е купил по време на масовата приватизация мажоритарни дялове в ловешкия завод за велосипеди „Балкан“, „Плевенско пиво“ и редица други предприятия.
В Пещера Домусчиев придобива няколко фабрики за мебели и за дървообработване. По-късно двамата братя закупуват фармацевтичните фирми„Биовет“ и „Хювефарма“, стоков базар „Илиянци“, който по-късно препродават, както и строителната компания „Балканкар Средец“. Кирил Домусчиев е известен като собственика на „Илиянци“. От тази сделка той изкарва много пари, от това време са и връзките му с подземния свят.
Преди около 2 години българският предприемач продаде 79% от акциите на „Илиянци“. „Преценихме, че„Илиянци“ не е добра дългосрочна инвестиция. Средствата, които взехме от продажбата му, инвестирахме в по-перспективни проекти , заявява Домусчиев.
Любопитното е, че сред акционерите на„Илиянци“ беше и бившият президент на „Локомотив“ (Пд) Александър Тасев, който бе убит през 2007 година.
Домусчиев освен това е собственик и на фирма „Левски-Карина“, като дялове в нея има Обединен спортен клуб „Левски“. Според неофициални данни активите от всичките му дейности възлизат на над 500 млн. евро. „Бизнесът ми е свързан с българския морски флот, фармацията, строителството, машиностроенето. „Всичките направления просперират“, хвали се Домусчиев.
40-годишният бизнесмен вече е и в новата управа на ЦСКА. Той получава длъжността заместник-председател на Надзорния съвет в клуба, защото е близък със собствениците от „Титан“, които му имат пълно доверие. Бизнесменът е откровен, че досега не се е занимавал с футбол, но не се страхувал да се впусне в поредната авантюра.
Извън спорта, мол“Сердика“, приватизация и базара „Илиянци“ Кирил Домусчиев е известен с още три основни пера в проспериращата му бизнес империя. Първото е „Български морски флот“. В края на 2007 година той и неговата „Адванс пропъртис“ в консорциум с немската „KG Maritime Partners“ купуват българската морска флотилия.
Те предлагат 440 милиона лева за 70% от дружеството, фирмата на Домусчиев смята да инвестира 779,8 млн. лв. в проекта за първите десет години. Точно тук е и топлата му връзка с фамилията Митал, която държеше ЦСКА. Немският консорциум поддържа партньорство с металургичния гигант „Аrcelor Mittal“, който възнамеряваше да купи „Кремиковци“. Освен това партньорите на Домусчиев работят и с индийския индустриален колос „ТАТА Груп“. Днес БМф се управлява от него. Доста силни са позициите на бизнесмена и във фармацевтиката
Той е собственик на фармацевтичните компании за ветеринарни медикаменти „Биовет – Пещера“ и „Хювефарма“.
Новият шеф в ЦСК е собственик и на фирмат „Балканкар Средец“, която се занимава с машиностроене. Самият той е запален по възобновяемите източници на енергия и смята, че това е един доходоносен бизнес. Бизнесменът дори има идея да изгради първия в България небостъргач – „Европа тауър“. Той трябва да се извиси на 180 метра върху терена на завод „Балканкар Средец“. Засега проектът е временно стопиран, въпреки че вече са направени изкопните работи за полагане на основите на сградата. Голямата страст на Кирил Домусчиев обаче е ловът. Той не крие, че е бил на сафарита в Африка, Амазония и на Северния полюс. В колекцията му от трофеи влизат лъвове, бизони, носорози и други екзотични животни.
За тази цел има едни от най-модерните оръжия. Съпругата му Ирина, с която е разведен от близо 3 години, е от руски произход и принудително е изпратена от мъжа си да живее в Барселона. Деликатно й е намекнато, че присъствието й в София вече не е желано.
За целта Кирил купува на Ирина луксозна къща в един от най-баровските квартали на Барселона за сумата от 2 милиона евро. Дава й допълнителна месечна издръжка от 20 000 евро, с които рускинята издържа освен себе си и общото им дете, така също и млад испанец, който утешава нараненото й сърце.
В родината Домусчиев води бохемски живот и често подменя интимната си компания. В последно време като че ли е навлязъл в мъжката критическа възраст, защото е започнал да се облича като 20-годишен младеж. Тъй като Кирил е добър познат с много от ъндърграунд героите, никога не пропуска да поздрави друг редовен посетител на „Панорама“ в „Кемпински-Зографски“ – Румен Гайтански – Вълка. Двамата богаташи често си споделят кои са новите им интимни попълнения, които, естествено, са от редиците на моделките и манекенките.

/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата - Кирил и Георги Домусчиеви ( Част II).

Няма коментари:

Публикуване на коментар