вторник, 29 ноември 2011 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 22

31.07.2008

Младен Червеняков и Сашо Томов получили милиони от Жеваго за кризата в „Кремиковци” и ЦСКА


Международна олигархична схема реализирали депутатът от БСП Младен Червеняков и шефът на ЦСКА Александър Томов. За плана си те използвали връзките си в прокуратурата, Софийския градски съд и Министерство на икономиката. Уговорката е Томов да остане „острие” на големите играчи в „Кремиковци” и в ЦСКА.
Червеняков и Томов отдавна работели за украинския милионер Константин Жеваго. Единият му предавал тайните на Митал в комбината, а другият лу осигурявал подкрепата на премиера. 3 млн евро хонорар на Червеняков е изплатил до момента Жеваго. Червеняков е председател на парламентарната комисия за връзки с Европейския съюз.
За отплата Червеняков е гарантирал, че ще доведе комбината до несъстоятелност. Нещо повече, Червеняков започва действия настоящето ръководство на „Кремиковци” да бъде подведено и под съдебна отговорност. В реализацията на пъкления план членът на ВС на БСП и бивш правосъден министър от кабинета „Виденов” предявява иск към „Кремиковци” в несъстоятелност. Прави го от името на Виктор Демянюк, който представлява Жеваго в България. Замисълът е решението да се вземе на 30.04.2008 год., а ръководството на завода да се уведоми на 30.04.2008 год. Датата е подбрана много хитро, поради факта, че срока за внасяне на жалба е 7-дневен, а предстоят 6 почивни дни. По този начин фактически юристите на комбината са лишени от всякаква възможност за реакция.
На 30.04.2008 год. „независимият” съд взема решение за налагане на обезпечителна мярка – назначаване на „временен” синдик.
Единият член на този синдик е Александър Георгиев, близък на Виктор Демянюк. Той веднага влиза в преговори със синдикатите и успява да ги „мотивира” за протестни действия. Демянюк заявява пред работниците, че щом влязат украинците в комбината, ще почне веднага изплащане на заплатите.
В същото време Червеняков, Томов и съветници на премиера успявят да уредят разсрочване на държавните вземания, щом Жеваго стане собственик. Това сега не се прави за индийските собственици.
„Обезпечени” са и членове на федерация „Металургия” към „Подкрепа”, като Людмил Павлов, например, който заплашва с щурмуване на административната сграда и саморазправа с индийците. Демянюк плаща лично на Павлов, като в същото време финансира и семинар на синдикалната организация. Д-р Константин Тренчев също е спечелен за каузата.
Подкрепата от страна на Александър Томов – Лупи е осигурена не само с пари и обещания да остане в ЦСКА, но и с гарантиране, че главния прокурор Борис Велчев ще тушира проверките срещу него. С това се заема лично Младен Червеняков. Вече се водят преговори с Жеваго за придобиване и на ФК ЦСКА-София. За целта от Киев са преведени 1 млн евро. Въпреки това дълговете на клуба към НАП не са погасени. Така се стига и до идеята несъстоятелността на „Кремиковци” да се постигне чрез криза в ЦСКА и така да стане достояние на обществото. Неплащането на дълговете на футболния клуб довежда до изваждането на отбора от Шампионската лига и бунтове на запалянковците. Като виновни се посочват индийските собственици и „Кремиковци”. Така и става. Червеняков, а над него и Жеваго, потриват доволно ръце.
В същото време в схемата е включен и Тодор Батков, собственик на ФК „Левски”. Той е въведен в акцията от шефа на кабинета на премиера Станишев – Росен Карадимов, с който омат общи интереси в туризма. По този начин Батков получава възможност да вкара своя отбор в Шампионската лига, да нанесе удар на ЦСКА и да услужи на Червеняков, Станишев и Жеваго. Акцията е подпомогната и от началника на Инспектората на Министерски съвет Николай Георгиев. Същият, като ръководител на лицензионната комисия, си затваря очите за дълговете на Левски към НАП и отбора получава лиценз. Разпореждането е на Росен Карадимов, а Георгиев го осъществява.
Всички тези комбинации за милиони евро са изпълнени и с активното участие на друг премиерски съветник – Ценка Василева. Дамата е с доста спорна и съмнителна кариера. Тя е медик по образование. Била е зам.-обласетен управител на Хасково. Била е и шефка на кабинета на мултака Димитър Калчев, който бе министър на държавната администрация в кабинета на Симеон Сакскобургготски. Василева е връзката на властта с Иван Тодоров – Доктора. Тя осъществява политически „чадър” над контрабандните канали на Доктора, прибира парите и ги отчита на „Позитано” 20. Колко от сумите остават за нея – е тайна. Разследвана е за злоупотреби, но по нареждане отгоре, прокурори прекратяват преписките.
Неотдавна Ценка Василева е пусната и срещу варненската групировка ТИМ в надпреварата за приватизацията на Българския речен флот. Тя се среща със собствениците на ТИМ и ги предупреждава да се оттеглят, за да спечелят братя Домусчиеви. Те пък са подставени лица на собствениците на винпром „Пещера”. Така тимаджии отстъпват от позициите си, под натиск на премиерски съветници.
Варненци се жалват на президента Първанов, който в едно от интервютата си през юни директно нападна премиера Сергей Станишев за ролята на неговите съветници в управлението на държавата.
В крайна сметка планът на Младен Червеняков за довеждане на Жеваго в „Кремиковци” е на път да се осъществи. До дни комбинатът ще бъде обявен в несъстоятелност. Когато това се случи, милионерът Жеваго ще плати на Червеняков и компания нови 5 млн евро като награда за „усилията”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар