вторник, 29 ноември 2011 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 22

31.07.2008

Младен Червеняков и Сашо Томов получили милиони от Жеваго за кризата в „Кремиковци” и ЦСКА


Международна олигархична схема реализирали депутатът от БСП Младен Червеняков и шефът на ЦСКА Александър Томов. За плана си те използвали връзките си в прокуратурата, Софийския градски съд и Министерство на икономиката. Уговорката е Томов да остане „острие” на големите играчи в „Кремиковци” и в ЦСКА.
Червеняков и Томов отдавна работели за украинския милионер Константин Жеваго. Единият му предавал тайните на Митал в комбината, а другият лу осигурявал подкрепата на премиера. 3 млн евро хонорар на Червеняков е изплатил до момента Жеваго. Червеняков е председател на парламентарната комисия за връзки с Европейския съюз.
За отплата Червеняков е гарантирал, че ще доведе комбината до несъстоятелност. Нещо повече, Червеняков започва действия настоящето ръководство на „Кремиковци” да бъде подведено и под съдебна отговорност. В реализацията на пъкления план членът на ВС на БСП и бивш правосъден министър от кабинета „Виденов” предявява иск към „Кремиковци” в несъстоятелност. Прави го от името на Виктор Демянюк, който представлява Жеваго в България. Замисълът е решението да се вземе на 30.04.2008 год., а ръководството на завода да се уведоми на 30.04.2008 год. Датата е подбрана много хитро, поради факта, че срока за внасяне на жалба е 7-дневен, а предстоят 6 почивни дни. По този начин фактически юристите на комбината са лишени от всякаква възможност за реакция.
На 30.04.2008 год. „независимият” съд взема решение за налагане на обезпечителна мярка – назначаване на „временен” синдик.
Единият член на този синдик е Александър Георгиев, близък на Виктор Демянюк. Той веднага влиза в преговори със синдикатите и успява да ги „мотивира” за протестни действия. Демянюк заявява пред работниците, че щом влязат украинците в комбината, ще почне веднага изплащане на заплатите.
В същото време Червеняков, Томов и съветници на премиера успявят да уредят разсрочване на държавните вземания, щом Жеваго стане собственик. Това сега не се прави за индийските собственици.
„Обезпечени” са и членове на федерация „Металургия” към „Подкрепа”, като Людмил Павлов, например, който заплашва с щурмуване на административната сграда и саморазправа с индийците. Демянюк плаща лично на Павлов, като в същото време финансира и семинар на синдикалната организация. Д-р Константин Тренчев също е спечелен за каузата.
Подкрепата от страна на Александър Томов – Лупи е осигурена не само с пари и обещания да остане в ЦСКА, но и с гарантиране, че главния прокурор Борис Велчев ще тушира проверките срещу него. С това се заема лично Младен Червеняков. Вече се водят преговори с Жеваго за придобиване и на ФК ЦСКА-София. За целта от Киев са преведени 1 млн евро. Въпреки това дълговете на клуба към НАП не са погасени. Така се стига и до идеята несъстоятелността на „Кремиковци” да се постигне чрез криза в ЦСКА и така да стане достояние на обществото. Неплащането на дълговете на футболния клуб довежда до изваждането на отбора от Шампионската лига и бунтове на запалянковците. Като виновни се посочват индийските собственици и „Кремиковци”. Така и става. Червеняков, а над него и Жеваго, потриват доволно ръце.
В същото време в схемата е включен и Тодор Батков, собственик на ФК „Левски”. Той е въведен в акцията от шефа на кабинета на премиера Станишев – Росен Карадимов, с който омат общи интереси в туризма. По този начин Батков получава възможност да вкара своя отбор в Шампионската лига, да нанесе удар на ЦСКА и да услужи на Червеняков, Станишев и Жеваго. Акцията е подпомогната и от началника на Инспектората на Министерски съвет Николай Георгиев. Същият, като ръководител на лицензионната комисия, си затваря очите за дълговете на Левски към НАП и отбора получава лиценз. Разпореждането е на Росен Карадимов, а Георгиев го осъществява.
Всички тези комбинации за милиони евро са изпълнени и с активното участие на друг премиерски съветник – Ценка Василева. Дамата е с доста спорна и съмнителна кариера. Тя е медик по образование. Била е зам.-обласетен управител на Хасково. Била е и шефка на кабинета на мултака Димитър Калчев, който бе министър на държавната администрация в кабинета на Симеон Сакскобургготски. Василева е връзката на властта с Иван Тодоров – Доктора. Тя осъществява политически „чадър” над контрабандните канали на Доктора, прибира парите и ги отчита на „Позитано” 20. Колко от сумите остават за нея – е тайна. Разследвана е за злоупотреби, но по нареждане отгоре, прокурори прекратяват преписките.
Неотдавна Ценка Василева е пусната и срещу варненската групировка ТИМ в надпреварата за приватизацията на Българския речен флот. Тя се среща със собствениците на ТИМ и ги предупреждава да се оттеглят, за да спечелят братя Домусчиеви. Те пък са подставени лица на собствениците на винпром „Пещера”. Така тимаджии отстъпват от позициите си, под натиск на премиерски съветници.
Варненци се жалват на президента Първанов, който в едно от интервютата си през юни директно нападна премиера Сергей Станишев за ролята на неговите съветници в управлението на държавата.
В крайна сметка планът на Младен Червеняков за довеждане на Жеваго в „Кремиковци” е на път да се осъществи. До дни комбинатът ще бъде обявен в несъстоятелност. Когато това се случи, милионерът Жеваго ще плати на Червеняков и компания нови 5 млн евро като награда за „усилията”.

неделя, 27 ноември 2011 г.

Нови свидетелства за гангстерско минало на Бойко Борисов, медиите мълчат

Една новина от Шуменския съд за срещи на премиера Борисов с гангстера Сретан Йосич и босове от СИК, които обсъждали как да го назначат в МВР, беше премълчана от българските медии. Подсъдим по делото “Килърите”, който е бил шофьор и охрана на гангстера Милчо Бонев-Бай Миле, казва още пред съда, че Борисов по онова време отговарял за канал за наркотици, че като шеф на фирма “Ипон” издал разрешителните на охраната на бай Миле и др.

Каквито и резерви може да има срещу такъв свидетел, неговите показания пред съда съвпадат с други подобни свидетелства пред съда в Белград от 2009 и 2010 г. (виж по-долу). И е недопустимо в демократична държава със свободни медии такава новина да се премълчи и да остане без коментар. Случаят показва, че у нас медиите са контролирани.

Новината съобщиха накратко в новините по БНР, по-подробно “Медиапул”, в. “Сега”, предаде я в сайта си агенция “Кросс”, а оттам и 1-2 маргинални сайта, блогове, Фейсбук. Уви, контролираните от правителството медии вече могат само частично да скрият новина.
По повод новината сайтът “Биволъ“, направи по-подробна публикация-обръщение към главния прокурор:


На помощ, господин Велчев! Премиерът ни е бандит!

25.11.2011 Шуменски окръжен съд

Подсъдимият по делото „Килърите” Васил Костов - Кеца разказва за среща в София между Бойко Борисов, Бай Миле и Сретан Йосич, предава БНР.

Кеца разказа за няколко срещи, на които е присъствал, докато е бил охрана на убития Бай Миле. Лично присъствал на среща в София между Бай Миле, Бойко Борисов, Сретан Йосич, Стоил Славов и хора от групировката СИК. Те говорили как да съберат пари, за да направят Бойко Борисов шеф в МВР и да му купят чин. Кеца каза още, че всички разрешителни на охраната на Бай Миле са издадени на фирмата „Ипон” собственост на Бойко Борисов по онова време…

„Аз ще ви кажа, че Бойко Борисов отговаряше за канала за наркотици през Турция”, допълни той… Имаше проблеми с Косьо Самоковеца. На друга среща Бойко Борисов се застъпи за Мето Илиенски”, обясни Кеца. (виж новината по-подробно в агенция “Кросс”)

07.04.2009 Окръжен съд в Белград

Eдин от най-големите балкански и европейски наркобосове Сретен Йосич, по-известен като Йоца Амстердам заявява, че по времето, когато е бил в България, е бил закрилян от главния секретар на МВР Бойко Борисов и от бизнесмена Николай Гигов.

(Б. р. - освен Сретан Йосич, година и половина по-късно, на 30 ноември 2010 г., защитен свидетел срещу него - Томислав Марянович - също каза пред съда в Белград, че “Бойко Борисов, по времето, когато е “главен секретар на полицията”, е бил човекът на Сретан Йосич и на дясната му ръка Слободан Джурович в България.” Това признание също беше прикрито от българските медии като маловажно и цитирано тук-там в обща информация, без заглавия)


05.09.2006 София, Посолство на САЩ, секретно, не за чужденци

Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Информацията от SIMO е в потвърждение на тези обвинения. Смята се, че Борисов е използвал поста си, като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните транзакции на самия Борисов.

(Г-н главен прокурор, къде сте? В изложеното по-горе има всичко необходимо за прокуратурата да се самосезира и да образува досъдебно производство.

Има свидетел в България, защитете го и го разпитайте.

Има свидетел в Сърбия - поискайте да го разпитат българските разследващи.

Има данни за престъпна дейност на Борисов в партньорска правоохранителна служба на САЩ (SIMO) - изискайте ги.

Г-н Велчев, ако не вярвате на Кеца и на Йоца, не вярвате ли поне на ЦРУ? Или допускате, че ЦРУ си оправдава парите с информация от Кеца?

петък, 25 ноември 2011 г.

МНОГО ЗДРАВЕ ОТ ГЕРБ 9

17.06.2010

Почина 23-годишна родилка, спасиха детето


23-годишна жена от Разлог почина след усложнение при раждане в благоевградската болница, съобщи БГНЕС. Лекарите са успели да спасят бебето.

Бременността на младата жена била наблюдавана от благоевградските гинеколози Яна и Бойко Терзийски и разложанката избрала да роди в АГ-отделението на МБАЛ-Благоевград. При започване на раждането родилката получила гърч, най-вероятно вследствие на инфекция, която при напъните да изхвърли плода преминала в кръвта. Инфекцията би трябвало да бъде уловена от наблюдавалите бременността гинеколози, уточниха лекари.

Поради тежкото положение на родилката, водещият раждането екип извадил износения плод чрез секцио. Новороденото, което е в добро състояние, е транспортирано с линейка към 22:00 часа снощи за Детска неонатология в София.
Кървящата матка на родилката е била отстранена, към 23:00 часа по спешност е свикан лекарски екип от специалисти, но младата жена изпаднала в кома.
Въпреки че веднага е вкарана в отделението по реанимация и усилията на лекарите, родилката починала към 5:00 часа тази сутрин.

25.10.2011

Как и защо почина 19-годишната родилка Деяна?


На 12 септември Деяна отишла да ражда в Шейново. Тъй като обаче се наложило бебето да се роди секцио, а тя предварително не е избрала екип, никой от дежурните лекари не се поинтересувал от състоянието й. Още тогава родилката звъннала на майка си по телефона, за да й каже, че е оставена в една стая съвсем сама и никой не й обръща внимание. Тогава майка й се обадила на близка лекарка от друго лечебно заведение, за да говори с колегите си от Шейново. Те обаче й заявили, че ако са искали внимание, е трябвало да платят 950 лева за избор на екип. До операцията се стигнало, едва когато тоновете на бебето започнали драстично да падат. В крайна сметка Деяна Георгиева ражда здраво момченце.
Три дни след като се прибира у дома си с бебето, състоянието на младата майка се влошава. Тя вдига висока температура, получава разстройство и повръщане и отново е закарана в Шейново, където са й направени три системи и още на следващия ден е изписана като „клинично здрава”. Лекарите я препращат в Инфекциозна болница, където да й бъдат направени необходимите изследвания. Медиците от това лечебно заведение веднага констатират, че жената има перфорация на червата и трябва да й се направи спешна операция, заради което я пращат в Пирогов.
Там обаче Деяна и семейството й се натъкват на нечовешко отношение от докторите, които заявяват, че не могат да приемат пациент от Инфекциозна болница, без да знаят точната му диагноза. На думите на майката „Но детето ми умира”, дежурната лекарка заявила „Ами тука умират хора, бе госпожо, тука не е дискотека”.
След това Деяна е закарана в Александровска болница. И там обаче медиците са категорични, че ако я приемат, има риск да се зарази цялото отделение. „Връщайте се обратно в Инфекциозна болница”, казала една от дежурните лекарки.
Останали без всякаква алтернатива, близките на Деяна я закарват отново в Инфекциозна болница. Тогава вече до шефката на въпросната болница е подаден сигнал от медиите и тя незабавно се обажда в „Пирогов”, като буквално нарежда на докторите да извършат операция, тъй като младата жена е пълна с вода.
Същите тези лекари, които само до преди един час са отказали да извършат каквато и да било манипулация, оперират Деяна. Само няколко дни след тази операция обаче отказват и бъбреците й, заради което е прехвърлена в 4-та неврохирургия на Александровска болница, където също й е направена операция. Лекарите обаче не дават шанс да оцелее. Така на 24 октомври младата жена умира, без да е имала възможността да се порадва на първородния си син Майкъл.
Дни след като случаят с 19-годишната родилка бе разгласен, от Прокуратурата започнаха проверка и на 4-те лечебни заведения.


06.11.2011

Родилка почина от сепсис във Втора градска


Двадесет и девет годишна родилка е починала във Втора градска болница в София, съобщиха за “Труд” гневни роднини на младата жена.
Юлия Янкуловска родила на 22 октомври второто си дете със секцио и след около седмица била изписана без усложнения. По-късно обаче температурата й се повишила, амбулаторното лечение не дало резултат и жената била приета в болницата отново.
Това станало на 2 ноември. Тогава било констатирано, че има сепсис.
Лекарите взели мерки за лечението й, дори в петък срещу събота имало среднощен консилиум, но на сутринта възникнало рязко пречупване на състоянието на Юлия, разказа шефът на Втора градска д-р Красимир Пандев. “Труд” разговаря с него след тежката новина, която трябвало да съобщи на опечалените близки. Според медиците в края на октомври, когато Юлия е била изписана от болницата, всичко е било наред. Д-р Пандев припомни, че според изискванията сега било задължително да се направят две неща. Първо - да се извърши съдебномедицинска аутопсия, а успоредно с това случаят да се разгледа от Лекарската контролна комисия.

07.11.2011

Болни в Бургас чакат линейка, от 112 я пращат в София


Болни от Бургас звънят на тел. 112 за линейка, от единния номер за помощ обаче я изпращат на същата улица и номер, но в София. Това съобщи вчера д-р Анелия Маждракова от столичния Център за спешна помощ.
В такава ситуация се оказали пациенти в нужда и от Силистра.
“С до 10 минути се забавят повикванията, откакто сигналите постъпват на 112. Премахването на номер 150 доведе до хаос”, каза още д-р Маждракова.
Лекарите, които работят в спешната помощ, са готови за протести стана ясно още в понеделник. Докторите не са съгласни с идеята на здравния министър д-р Стефан Константинов за преминаването на центровете към областните болници. От Българския лекарски съюз (БЛС) съобщиха, че ще подкрепят колегите си.
“Промяната би означавала намаляване на заплатите, а за болниците - генериране на дългове”, смята д-р Маждракова. “Къде в стратегията на здравния министър за спешна помощ, която бепредставена в началото на годината, фигурира преминаването на центровете към областните болници? Защо още тогава тя не бе вписана, а толкова месеци ни занимават с коренно различни неща”, запита д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС.


21.11.2011

Втора родилка почина, в АГ „Шейново”, след спешно цезарово сечение


35-годишна родилка е починала снощи в Шейново, според лекарите – от „остър белодробен инцидент“. Близките на жената потвърдиха, че са я закарали жива и с контракции в малките часове, след което им е било обяснено, че белите дробове на жената отказали.
По-рано през деня родилката е върната, разкарвана е с контракции няколко часа, с обяснението, че все още е рано да бъде приета за раждане. След общо 40-часови мъки жената все пак е била приета, но е припаднала пред един от кабинетите.
Според съобщение на Столичната община, която е принципал на болница „Шейново”, бебето е спасено. От близките обаче научихме, че то е в критично състояние и със сериозни увреждания. Благодарение на адекватната реакция на дежурния екип е извършено спешно цезарово сечение и детето е живородено, обяснили от болницата. Анкетна комисия на СОС ще изяснява случая. Председателят на съвета Андрей Иванов е свикал днес извънредно заседание на комисията по здравеопазване.
АГ болница „Шейново“ беше една от наказаните за смъртта на 19-годишната Деяна. Момичето почина, след като 42 дни се бори за живота си, без да й бъде поставена диагноза

22.11.2011

След родилката от "Шейново", почина и бебето й


Почина и бебето на родилката, чиито усложнения при раждането доведоха до смърт в столичната АГ "Шейново".Софийската дирекция на полицията води разследване за убийство по непредпазливост за смъртта на 35-годишната родилка Надежда Узунова от София, съобщи БиТиВи.Детето беше извадено с цезарово сечение, но със значителни мозъчни увреждания. Животът му се поддържаше на командно дишане."Това е резултат от влошаване на притока на кръв и кислород от майката.
Столичната дирекция на полицията води разследване за убийство по непредпазливост за смъртта на 35-годишната майка на бебето.

вторник, 22 ноември 2011 г.

ЗА НИСКОТО КАЧЕСТВО НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ МАТЕРИАЛ 16

Бойко иска увеличение на заплатата си„Нося цялата отговорност в държавата и това само за 1500 евро. Не е ли обидно, смешно и неправилно?

На откриването на фонтана пред банята в Банкя.„Аз съм фонтанът, Сергей Димитриевич - падащата баня отсреща”

Интервю за в. "Труд" по повод рождения му ден„... вече съм се променил и изкривил. Преди ми беше най-любимо да отида на мач на "Левски" на "Герена". По къси гащи и да люпя семки. Сега вече въобще не ми се ходи там. Ето това вече в мен е пречупената нормалност”

Интервю за в. „24 часа”„Аз моята история съм я написал, та написал… От мен зависи да направя председател на парламента, премиер. Под нулата съм тръгнал. Това никой не може да ми го вземе. Гледах днес от балкона на парламента и отчетох, че самичък съм направил толкова много. Самичък. Цяла партия. Апарат огромен.”

По повод корупцията в България, януари 2010 година"Ние слагаме кепенците на всичко. Отваряме-затваряме, докато можем!"

Пред в. “Стандарт”„Непрекъснато говорим на полицаите да бъдат вежливи, любезни, внимателни. Да помагат на възрастни дами и на деца. И наистина повечето го правят. Но тежкото ежедневие им се отразява зле… Дъжд, сняг, жега - те са на улицата и стоят по 5 часа. После ги пращаме на друго събитие. И накрая някой го среща и го пита колко е часът и полицаят му удря един шамар”

Пред в. „Труд”„Когато всичко зависи само от личното желание, а не от системата, се получава смешната история такива като мен да ги обявяват за герои, за борци на справедливост, за Индже войвода. Може ли такива смехотворни неща за 21 век?”

Интервю за в. "Труд" по повод рождения му ден„Нито ме интересува дали някой ми вярва, нито пък ще седна на някого да се обяснявам. Ето, качете се горе в спалнята и разгледайте. И ако намерите едни гащи, или една женска дреха, или нещо, кажете ми “Хасан”

Интервю за в. "Труд„Молитва не знам. Макар че сега от толкова откривания (започва да се смее) вече знам наизуст: “...На овчи порти се намира къпалня по еврейски наречена Витезда” (Евангелие от Йоан 5:2, бел. ред.). Мога да я изкарам цялата като поп. Ами да, толкова пъти съм го слушал вече, че даже последния път на Данчето Фандъкова й го рецитирах в ухото и тя жената се стресна...”

„Колкото и добре да говориш, ако приказваш прекалено много, в крайна сметка ще започнеш да говориш глупости.“
Александър Дюма — баща

неделя, 20 ноември 2011 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 21

КРУМ БЛАГОВ: КОМСОМОЛЪТ Е РАЗДАВАЛ ПО 1 МИЛИОН ДНЕВНО НА СВОИ ФИРМИ

Борислав Гуцанов е прибрал огромни пари, които не е върнал, а Гущеров взел 3 млн. лв. безлихвен заем

13.11.2011

Журналистът и издателят Крум Благов е роден на 17 октомври 1953 г. в София. Завършил е българска филология в Софийския университет с втора специалност немски език. Специализирал е немски в Лайпциг. През 1991 г. създава конкурса "Репортер на годината", в който е председател на организационния комитет до 1997 г.
Автор е на единствената по рода си книга "60-те атентата в българската история", както и на филмовия сценарий "Битката на каменните войници". Поводът за срещата ни с него обаче са сензационните отговори, които дава най-новата му книга "Първият милион", в която Крум Благов разследва и описва произходът на парите на 10-те най-богати българи!
________________________________________

- Г-н Благов, какво ви провокира да разследвате 10-те най-богати българи в най-новата си книга "Първият милион"?
- Идеята ми да напиша такава книга дойде преди две години и два месеца. Винаги около 10 ноември и преди тази дата се заговаря за куфарчета с пари и т.н. Казах си: Все пак съм 21 години в издателския бизнес и не е възможно някъде да се дават пари без документи. Документът може и да не е фактура, може да са някакви хвърчащи листчета, но все пак всеки си води някакво свое счетоводство - дори тогава, когато го крие от данъчните. Така че, ако са раздадени пари, не може да няма следи!

Самият факт, че

хората говорят за "куфарчета"

е някаква опростена представа, че такива дири има или пък че те се прикриват умело. В последните години това надали е защото някой го крие, просто никой не се е захванал да го изследва. Пазят се партийни архиви в Държавния архив, в Комсомолския архив - също. Аз оттам съм намерил много интересни неща. Примерно в началото на 90-а година, Централният комитет на комсомола учредява фирми, на които е раздавал до 1 милион дневно! И всичко това естествено се пази, но много от нещата все още не са проучени. Не крия, че съм използвал книгата на Христо Христов за тайните фалити на комунизма, също и тази на Кънчо Кожухаров - кой какъв е в българската корупция. Всички те са изброени в книгата отзад в литературата.

- Какво можете да ми кажете персонално за Валентин Моллов, Васил Божков, Георги Гергов, Добромир Гущеров, Иво Недялков, Илия павлов, Николай Банев, Славчо Христов, Христо Ковачки?...
- Аз не съм им давал характеристики, но ще ви цитирам книгата - някои от нещата, които съм написал за някои от тях. Например Иво Недялков е "представител на една група бизнесмени, които придават на думите пирамида и фараон ново значение. Те натрупват своето богатство, като прибират спестяванията на десетки хиляди хора по време на прехода и им продават акции без стойност с обещания за високи дивиденти... Като студент по право Недялков твърди, че работил в международния отдел на ЦК на комсомола заедно с бъдещия външен министър Ивайло Калфин. Нито Калфин, нито тогавашният секретар на ЦК по международните въпроси Николай Камов обаче си го спомнят. Всъщност

Недялков е бил нещатен сътрудник,

каквито са били 300-400 души, предимно студенти." Отново цитат от книгата: "...За разлика от Моллов, Гущеров и Банев Славчо Христов не е минал нито през комсомола, нито през МВР. Не е имал стар "Трабант" или "Вартбург", а чисто нова "Лада" - върховната мечта на социалистическия труженик... Името на Славчо Христов нашумява по време на управлението на СДС. Наричат го "сервитьора на Иван Костов." Нов цитат: "Часът на Георги Гергов удря, когато премиер става проф. Любен Беров. Двамата се познават. Гергов дори се хвали, че лично е препоръчал на Беров за министър на земеделието Георги Танев - негов стар приятел. Танев, когото комисията по досиетата освети като агент с псевдонима Милков, работил от 1980 г. за пето управление на Държавна сигурност (УБО), влиза в кабинета на 30 декември 1992 г. и остава на този пост до 17 октомври 1994 г.

Той си взема за съветник Георги Гергов

и през тези две години бившият директор става едър собственик."

- За да описвате всичките тези неща, със сигурност разполагате с документи от архивите на БКП, комсомола и ДС. Как се добрахте до тях?
- Да, така е, разполагам с документи. Сдобих се с тях от архивите на Държавна сигурност срещу 0,25 ст. на страница. Отидох и четох в читалнята. Всички те са достъпни, но отивайки там, ти най-малкото трябва предварително да си наясно какво търсиш, защото ще преровиш огромно количество описи или каталози. За да можеш да кажеш - искам това и това. После се чака около 1 месец, след които разполагаш с определени дни, в които да прочетеш, да решиш и да си копираш избраното. Плащаш си го и готово. Но, разбира се, аз искам да ви кажа, че съм се снабдявал с документи и от други източници. Примерно Българската стопанска камара. И за да не говорим само на думи, сега ще ви дам договора на Гущеров (Добромир Гущеров, бел. ред), с който той получава на 21 май 1990 г. договор за три милиона лева безлихвен кредит. Когато отидох, за да черпя информация, нямах абсолютно никакви предубеждения, защото това е адски вредно, когато правиш разследване, защото създава някаква презумпция на невинност или за виновност, което не е добре.

- В крайна сметка раздавани ли са тези митични куфарчета с пари преди 10 ноември 1989 г. или не и как са започнали всъщност бизнеса си българските олигарси? Аз помня едни ваши думи по тази тема: „България не беше ограбена. Грабеж е, когато някой ти опре нож в гърлото. България беше раздадена”.
- Точно така. От последната глава на книгата ясно личи, че не само политиците, но и Върховният касационен съд много помогна с едно решение, с което се разпореди, че след инфлацията дълговете се връщат по курса на долара преди инфлацията. С други думи –

който имаше да дава - спечели.

А тези, които имаха да дават големи суми, бяха 3000 души. Загубиха 3 млн. души, които имаха малки спестявания - но спестявания от типа на една гарсониера. Много са факторите, които са помогнали на хората, които са натрупали богатството си по този начин и те, както казах, не са само сред политиците. А тези хора - ние ги избираме. Аз бях удивен, че примерно Борислав Гуцанов се беше кандидатирал за кмет на Варна?! В книгата ще видите какви пари е взел той, които не е върнал! Моята книга цели да покаже как стана така, че една шепа хора забогатяха - хора без особени качества. Ако имаше някой български Стив Джобс, щеше наистина да е похвално. И аз в никакъв случай не искам да кажа с тази книга, че всички богати са забогатели по този начин. Знаете ли, късметът е необходим във всяко нещо. Ако днес (понеделник, бел.ред) се беше случило нещо - нещо лошо от типа на земетресение, катастрофа, всички медии щяха да му обърнат внимание и моята книга щеше да отиде в сянка. Тоест късмет е примерно в деня на премиерата да няма големи събития. Но по въпроса за куфарчетата - те по-скоро съществуват като вид метафора. Имало е раздаване на блага! Има хора, които са получили директно пари, но дали те са били в торба, в куфарчета, в чували, не знам... Но големите пари не могат да се поберат в куфарче. Примерно - документът, който ви давам за Гущеров (Добромир Гущеров, бел. ред). Той получава 3 млн. лева безлихвен заем в период на скокообразно поскъпване на долара.

Ако ги е обменил в долари за една година си е върнал кредита и са му останали 1 млн. и 100 хил. долара!

- В книгата присъстват и разкази на още живи бивши членове на Политбюро и секретари на ЦК на БКП – кои са те и какви отговори дадоха за този период?
- Говорил съм със Стоян Михайлов, с Григор Стоичков, с Йордан Йотов, с някои от бившите секретари на ЦК на Комсомола. Но при всички положения доказателствата трябва да се класират. Където разполагаш с документ, свидетелските показания не могат да го оборят. Където имаш свидетел, трябва да провериш неговата достоверност - по възможност да му засечеш думите и от друго място, защото иначе казаното се превръща само в твърдение. Все пак съм се помъчил да приложа най-високи професионални стандарти. Имам един кашон с документи, седем часа записи на разговори, а и всеки, който е цитиран в тази книга, е записан, а всеки, който е записан - е питан съгласен ли е. Не е записван тайно, не е имало скрити камери, скрити микрофони и т.н. Всички, които са герои на книгата, са получили списък от въпроси, за да се види и тяхната гледна точка.

И само Моллов се възползва от това.

- Говорите за Валентин Моллов? Каква беше неговата реакция?
- Да. Изпрати ми отговорите си. Добромир Гущеров ми се обади от Виена, за да ми каже, че като си дойде в България, ще ми отговори, но не го направи. Другите - нищо. Между другото, всички тези бизнесмени са поканени на премиерата на книгата. Вижте, тези хора са придобили чрез парите си медийна власт. Купуват си или влияние от медиите или директно медии. Неотдавна една собственичка на PR агенция ми каза: "Най-скъпият PR е да не пишат изобщо за теб - нито добро, нито лошо." Най-умните хора и някои от най-богатите, изобщо не се появяват по медиите - вероятно си плащат за това, нямам доказателства за това, но никой от тях не е решил да каже - аз забогатях еди-как си. Те имат някакви свои митове... имах трабант, имах вартбург и т.н.

- Знам, че са замесени и имената на видни действащи политици... Можем ли да назовем имената на поне един или двама от тях?
- Говорихме за един Борислав Гуцанов - ето един. В книгата ги има всичките имена. "...Гергов показва учудваща повратливост, като успява да се сближи с всяка власт. По време на управлението на Иван Костов той успява чрез подставени лица в няколко приватизационни сделки и става собственик на балнеохотела в Хисар и на хотел "Санкт Петербург" в Пловдив. Може би това се дължи на приятелството му с тогавашния вътрешен министър Богомил Бонев, на когото той по-късно става кум. Още по-плодотворна за Гергов е близостта му с д-р Иван Чомаков, избран за кмет на Пловдив със синята бюлетина. Благодарение на него за няколко години той става собственик на "Стария Пловдив".

Най-големия подарък на Гергов обаче направи правителството на Сергей Станишев.

То му отстъпва контрола над Пловдивския панаир, който сега кабинетът Борисов се опитва да си върне чрез съда. Гергов обаче има друг могъщ приятел на власт - президента Георги Първанов"...

- Споменахте на няколко пъти Добромир Гущеров. Как е започнал бизнеса си бившият депутат от левицата?
- Той твърди, че е започнал бизнеса си с един Указ 56 - с регистрация на фирми и административно, правно и счетоводно обслужване. Започва да работи заедно с проф. Борис Димитров (също от червената номенклатура) от АОНСУ (Академия за обществени науки и социално управление), но всъщност благодарение на фирмата на професора успява да си осигури този безлихвен кредит от Стопанска камара. А човекът, който му ги дава - председателят на камарата Лъчезар Тошков, преди това е бил сътрудник на Андрей Луканов! Така че тук се вижда и ръката на Луканов.

- В книгата си пишете: "Христо Ковачки не помни как е направил първия си милион. Тази амнезия, изглежда, е заразна" - звучи твърде иронично?!
- Добрата практика е да не използваш квалификации, защото те са уязвими. Думи като "много" и "малко" не значат нищо. Юридическият ми редактор ми каза например - защо пишеш "повече от 140 млн. лв." за парите на Цветелина Бориславова, нямаш ли точната сума? И от сигурен източник аз открих, че на българската фондова борса е обявена точната сума, на която тя си продаде акциите от СИБанк! 141 млн. и 37 хил. лева! Аз за никого не съм давал квалификации, а съм посочвал фактите. Книгата ми е за хора, които сами да си направят заключенията. Аз не казвам Васил Божков печели нелегално. Аз казвам: "Еврофутбол" започва да действа през януари. Хазартът е легализиран през август. Нека хората сами да си извадят сметката, че през тези седем месеца е работило незаконно.

- А как Косьо Самоковеца влиза в политиката? Видях, че и за него сте отделил място в книгата.
- Чрез партия ЛИДЕР! Самоковеца беше на учредителното събрание на партията. Както пиша в книгата си: "За председател на партията е избран довереният човек на Ковачки Кънчо Филипов, бивш комсомолски и партиен деятел, после директор на "Брикел" и т.н.


Едно интервю на Анелия ПОПОВА

петък, 18 ноември 2011 г.

ЗАСЕДАНИЕТО

В залата беше тихо като на погребение. В центъра на главната маса седеше Капо ди тути министри. Квадратната му челюст се отвори , като човка на пеликан и от там се изплъзнаха думите :

- Слушам ви !

Пръв се осмели да проговори консилиери Плевенлиев :
- Дон Борисов, докато бях министър, ние изпълнихме твоята заръка и построихме , със „събраните” ,от бедните фамилии в страната, пари волейболна зала „ Армеец „. Сега там правим чудесни концерти.
- Молто бене ! Нали трябва да останем в историята ?

Втори взе думата консилиери Красимир Гергов :
- Дон Борисов, ние сме най-добрата неоткрита голф - дестинация, което означава, че следващия път трябва да спечелим "най-добрата дестинация", което е доста амбициозно начинание. Надявам се с парите на държавата.
- Молто бене ! Ако по някакъв начин мога да помогна, трябва само да кажеш. Нали трябва да останем в историята ?

След него, като ехо от автоматичен изстрел , занарежда консилиери Свилен Нейков.
- Дон Борисов, знаеш , колко старателно ,през годините на прехода, „събирахме” пари от бедните фамилии. Ще ни подкрепиш ли , с част от тях, да построим нов национален футболен стадион.
- Защо се страхуваш да засвидетелствуваш верността си към мен? — попита Капо ди тути министри – Ние ще разполагаме с парите на бедните фамилиия както намерим за добре. Те ни разбраха, какво искаме да направим. Нали трябва да останем в историята ?

Последен , като вдовица, проплака консилиери Симеон Дянков :

- Като стана дума за бедните фамилии в страната, какво да правим с тях при толкова голям дефицит и външен дълг ? Парите в бюджет 2012 няма да стигнат за нищо !

- Някой трябва да се „погрижи” за тях ! Да, ще боли! Ще се режат пенсии, заплати, социални придобивки. Навсякъде! Нали трябва да останем в историята ?

След това всички станаха от местата си и се запътиха към ресторант „Модера” ( бивш „Монтерей”), за да продължат заседанието там. Нали трябва да останат в историята ?

неделя, 13 ноември 2011 г.

ВЕРЕСИИТЕ НА СТОЛЕТНИЦАТА 7

Темида със златен дом за 3308 евро на кв. Метър

28.06.2011


Не е луд този, който яде зелника, а този, който му го дава! Народна поговорка Министерството на правосъдието без много шум се е оказало собственик на една от най-скъпите офис сгради в София. Сделката е разрешена, сключена и разплатена от правителството на тройната коалиция и има всички шансове да се превърне в класика в жанра Разхищение на държавни пари . Натъкнахме се на нея, докато репортер на Труд работеше по тема за най-скъпите офис билдинги в София. Театрото се развива в края на 2008 г. На едно от последните си заседания за годината кабинетът на Сергей Станишев възлага на ...

Червен играч забърка далавери за 8 млрд., скри се в Баку

14 . 10 .2011


Дипломатически имунитет и президент пазят ексдепутата Васил Калинов .Пробитият джоб на българската хазна ще олекне с нови между 2 и 8 милиарда лева заради скандалните далавери със заменки на гори и земи по време на управлението на Тройната коалиция и Сергей Станишев. Лошата вест пристигна от Брюксел в края на миналата седмица, след като Европейската комисия обяви официално намерението си да започне наказателно дело срещу страната ни.
"Какво става със заменките? Влезли ли са в съд?", попита на заседание на МС премиерът Бойко Борисов, а земеделският министър Найденов с вдигнати рамене уточни, че делата срещу двама министри и шеф на агенция са зациклили. И докато в правителството се чудят и питат какво се случва с виновните, героите на мафиотските заменки отдавна са се скрили на завет, разкешили са финансовите облаги от далаверите, замели са следите с продадени и препродадени имоти. Партийни, държавни величия и олигарси пък са разтворили чадър сега над тях, а прокуратурата и Темида по неизвестни причини бавят делата.
Такъв е случаят с бившия червен депутат и настоящ посланик на България в Азербайджан Васил Калинов. Той се измъкна сух и невредим, след като забърка най-крупната афера през последните години, и то опакована в закон. Калинов обаче е сред най-доверените хора на президента Георги Първанов, той го уреди с дипломатически имунитет и едва ли ще му бъде търсена отговорност. В БСП всички знаят, че бившият председател на Комисията по земеделие и гори в НС е човекът зад кадър, който от години движи неясни контакти и договорки между лобита, институции, групировки. Според източници на „Торнадо” на „Позитано” 20 са втресени от подмолните действия на Калинов. Твърди се, че той ще бъде ракетата носител за връщането на Първанов в столетницата. Вече градял кръгове от свои хора в партията и нескрито предупреждавал, че се готви за скок, връщайки се след година и половина в парламента. Депутатското място му било в кърпа вързано.
Природозащитници обаче продължават да настояват държавното обвинение да се занимае с делата на Васил Калинов. Още през декември 2008 г. зелените от „За да остане природа в България” поискаха депутатския му имунитет и махането му от шеф на земеделската комисия. За далаверите му бяха сигнализирани ДАНС, прокуратурата, европейските контролни институции. Според тях с предложения от него Закон за изменение и допълнение на закона за горите се узаконява разграбването на стратегически за държавата обекти и се дава старт на криминални заменки и привилегии за ловните феодали. Източници на „Тордано” от земеделското министерство пък твърдят, че първият ни дипломат в Азербайджан е и сред лично облагодетелствалите се от заменките с директната помощ на ексшефа на Агенцията по горите Георги Юруков, който е кумец на Калинов. Експерти от Агенцията твърдят, че истинският мозък на заменките действително е бил Васил Калинов, а Юруков просто е инструментът за реализирането им. За безобразията с доклади лично е сезиран и президентът Първанов, но чрез съветника си Кръстьо Трендафилов е затваряна устата на неудобните приказливци.
Кръгове от БСП твърдят, че подставено лице от Силистра с фамилия Чочев се грижи и върти имотите, придобити от Васил Калинов. В момента брокери засекли опити на Чочев да разчисти някои от тях, дори на доста ниски цени. Свидетели причислявт към неофициалния имотен портфейл на настоящия посланик доста тлъсти и апетитни терени - урегулирани 23,525 кв.м в община Горна Малина, 8,300 кв.м в град Сливница, 4000 кв.м в община Костенец, 49 000 кв.м в с. Говедарци, община Самоков, 45 000 кв.м пак край с. Говедарци, 5634 кв.м в град Елин Пелин, 1150 кв.м в Банкя. Експерти са категорични, че всичките парцели са в регулация, с атрактивно разположение и са подходящи за застрояване на вилни селища, камплекси, луксозни къщи, складови бази и промишлено строителство.
Името на Васил Калинов било замесено и с опита на инвестиционен фонд от Азербайджан първо да създаде своя банка в България. От БНБ им отказали поради пренасищане на родния пазар от финансови институции. Сега обаче мераците били подновени с идеята фондът да налапа закъсал роден трезор. Водещата роля в проекта се движи от Пенка – съпругата на президентския съветник Николай Кратунов, а „Тордано” пръв писа за подготвяната далавера. Кратунов е състудент на президента на Азербайджан Илхам Алиев и негласно е посочен от него за техен човек в България. В тази цялата комбина едва ли ролята на посланик Васил Каливов е случайна, още повече че и двамата с Кратунов са много близки до Гоце, коментира опозиционно настроен червен депутат, който твърди, че Калинов също е замесен с банковата инвазия от Баку. Но се учудва, че при наличието на всичките далавери на нашия дипломат министър Младенов го търпи и във Външно си затварят очите.

Трансмисия в групата на Добрев

Васил Калинов и Георги Първанов са част от един тайнствен кръг, в който влизат простреляният и останал в кома Манол Велев, ректорът на УНСС Борислав Борисов, доцентът по икономика и сочен за глава на "Октопода" Алексей Петров, Младен Червеняков, Бриго Аспарухов, убитият банкер Емил Кюлев. Именно Калинов е бил обединяващата трансмисия между тези различни герои, разказва ветеран от „Позитано” 20. Според него в червените среди били известни като групата на Кольо Добрев, покойния министър на МВР в правителството на Виденов. Групата фигурирала още от времето, когато Добрев е кмет на Коларовски район в столицата и всеки петък попълва фиш в тотопункт до "Герена", а после в близка кръчма събира групата.
Бриго Аспарухов пък бил връзката на Васил Калинов с царя – Симеон Сакскобургготски. Разузнавачът направил две тайни срещи на Калинов с монарха, зад гърба на БСП, на които били договорени заменки, поправки на текстове в закона и т.н.


Спестовникът купува имоти на килограм

Радетелят на социализма и равенството между хората Васил Калинов се оказа сред най-богатите червени фактори в държавата. Негови съпартийци все още не могат да повярват, че това е скромният младеж, който в началото на прехода пристига от Силистра обут с маратонки и бели хавлиени чорапи. В декларацията си за 2006 г. Калинов отчита пред Сметната палата, че си е купил хюндай за 6200 лв. с парите от заплатата и са му останали още 25 хил. лв. През 2007 г. настоящият първи дипломат в Азербайджан бележи истински ръст в покупките – става собственик на жилище от 120 кв. м в София, за 139 хил. лв., успява да си купи гараж за 10 хил. лв. и парцел в Боснек за 1000 лв. Финансовите източници са му от депутатската заплата и 34 хил. от неустановени в декларацията дейности. През следващата 2008 г. Калинов продължава да пазарува с голям размах – апартамент в столицата от 70 кв. м за 220 хил. лв., жилище и гараж в Кавала, Гърция, за 229 хил. лв., мерцедес за 42 хил. лв., а банковата му сметка набъбва до 70 бона. Отделно Калинов се слави и като собственик на акции в известната „Крит дизайн”, и съдружник на Румен Иванов, собственик на „Крит”. Дружеството стана известно, че се е отчело с 25 хил. лв. дарение за кампанията на Първанов през 2006 г., а именно то е продало и апартамент на изгодна цена на сина на президента Владимир.

петък, 11 ноември 2011 г.

БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ !

Владици с апартаменти и магазини на пъпа на София


Владици и епископи от Българската православна църква притежават лични имоти - апартаменти, къщи и магазини в центъра на София, установи проверка на"Монитор".
Чрез различни юридически хватки, като фиктивни продажби на подставени лица обаче, духовниците успяват да прикрият, че имат по
няколко собствени имота. Владиците купуват скъпите имоти, като използват само светските си имена, макар че гласуваната им заплата е около 350 лева на месец.
По канон монахът не може да има пари и имоти, по презумпция той е беден. Когато човек се замонашва, трябва да е уредил предварително въпросите с имуществото си, да го е продал или прехвърлил на близки роднини. В противен случай то остава собственост на църквата. Църквата
прибира по закон и имуществото, което монахът получава след пострижението си. (Пострижението не е подстригване, а своеобразно умиране на човека за светския живот и раждане за нов, духовен живот.) Владиците пък по право имат апартаменти в Светия синод. Монахът няма право на собственост, независимо от поста, който заема в църковната йерархия, казва Варненският и Великопреславски митрополит Кирил.
Тези братя, коитопритежават движима и недвижима собственост трябва
първо да обяснят от къде са събрали средства за закупуването им и второ да кажат защо имуществото не е записано на църквата, а е на тяхно име. Ако те не направят това, прокурорите трябва да се заемат с тях, твърди
владиката пред "Монитор". Въпреки скромните доходи на митрополитите на 21 април 1999 г. ловчанският владика Гавраил е направил сделка за апартамент на пъпа на София. Жилището става негова собственост, въпреки че той от дълги години се е замонашил и на практика не бива да има никакви лични средства. Общо за периода от 1999 година до 2004 година ловчанският владика е купил и продал пет апартамента в София.
Друг архиерей -епископ Тихон е едноличен собственик на етаж от къща и четири магазина. Според нотариалния акт те се намират напартерния етаж на къщата. Единственото общо нещо с църквата е фактът, че имотът се намира до храм "Свети седмочисленици". Същият духовен водач притежава и два магазинана улица "Граф Игнатиев" в столицата и е
съсобственик на част от сграда на същата улица.

Архиереят даже е спечелил дело за собственост

Архиереят даже е спечелил дело за собственост напускат манастира.
срещу сестра си за магазините на "Графа".
Други трима владици притежавали големи лични апартаменти на "Орлов мост", на улица "Латинка" и в "Младост".„ Висшият клир на Българската православна църква, по различни причини си затваря очите пред нарушенията на някои епископи, които трупат земни блага в разрез с поетите пред Бог обети.

Монасите полагат обет за бедност

В света на източното православие има два вида духовници, едните са свещеници, а другите монаси.
Свещениците имат право, както да създават семейство, така и да притежават лично и семейно движимо и
недвижимо имущество. Монасите обаче са тези хора, на които единствена цел и мисъл е как да опазят човечеството от грехове. Когато човек поема път на монашеският живот, той полага пред Господ Бог три обета (малка схима).
Първият е нестяжението, което значи, че монахът се отрича от всичко земно, загърбвайки материалния
свят, обричайки се на вечна бедност.
Вторият е девство за получилия ново име монах са непознати плътските удоволствия.
Третият обет е пълното послушание.
Финансово монасите са зависими изцяло от манастира, даже расото на монашеският гръб е собственост на обителта. Когато един монах се наложи да напусне манастира, за да свърши лични или манастирски дела, игуменът му отпуска дребни джобни пари, които стигат за превоз и някаква храна. Ако обаче монахът започва да служи в населено място то тогава братята от манастира са длъжни да му гласуват и изплащат някаква минимална заплата, с която той да преживява в скромност.
Именно от монашеското братство се формира висшият клир на Българската православна църква. Монаси, йеромонаси, архимандрити, епископи, митрополити и Негово Светейшество патриархът трябва непременно да са положили и да изпълняват безпрекословно трите обета пред Бог.
Вземайки епископски сан обаче монахът получава и привилегия, но тя се състои в това той да не живее в манастира, защото назначението му е на друго място, но това не го освобождава от малката схима.

Агент на ДС снимал имоти на “Зограф”

11.11.2011


Държавна сигурност е проявявала огромен интерес към имотите и ценностите на манастира “Св. Георги Зограф” в Света гора, но съзнателно е изпращала ниско образовани и верни монаси. Това обяви историкът и журналист Горан Благоев на дискусия “Дейността на държавна сигурност и Българската православна църква по време на комунизма” в Богословския факултет на Софийския университет. Специална задача - да направи фотокопия на договорите за отдаване под наем на манастирски имоти, е имал Иван Желев в качеството си на агент Ангел. Досието на бившия директор на вероизповеданията бе разсекретено, след като богословите, за разлика от висшия клир, сами поискаха да бъдат проверени. Покрай един от тези имоти имаше дори и фатални случаи - мистериозно загина синът на офицера от ДС Христо Маринчев, а в по-ново време бе прострелян тежко бизнесменът Манол Велев. Покушението бе извършено, след като Велев спечели търг за наемане на 10 000 декара от заграфската земя.
Сред изпращаните с благословията на ДС изследователи в обителта са и онези, заснели Паисиевата история, за да се подготви подмяната й с фалшификат след кражбата й в периода 1982-1990 г. Това са Петър Митанов от НИПК и преподавателят от Художествената академия Михаил Енев. Данни за вярност към службите има и за библиотекаря Пахомий, на който години бе поверено опазването на реликвите.
До “Зограф” е ходил с мисия като йеромонах и Галактион, огласеният като агент на ДС днешен Старозагорски митрополит.
Темата за ДС и църквата все още е обвита в мъгла, но се очаква до Нова година комисията по досиетата да обяви имената на нейните ръководителите, свързани някога с тайните служби. На дискусията не се яви нито един от епископите. По искане на Пловдивския митрополит Николай комисията по досиетата е проверила 191 духовници от епархията му, но резултатите може да огласи самият владика.

вторник, 8 ноември 2011 г.

ЪНДЪРГРАУНД 10

Алексей: Кървава баня, ако не си получа 100-те млн.?!

Razkritia.com


Алексей Петров-Трактора подготвя гангстерска война, която ще доведе до кървава баня, ако не му дадат желаните 100 млн. лв.
Предстоящият кандидат-президент Алексей Петров, а също и престъпник №1 в държавата от близкото минало, е заплашил босовете от ъндърграунда, че ще започне гангстерска война, ако не си получи 100-те млн. лв., пишат от “Всеки ден”.
Според изчисленията на Трактора парите са точно толкова, колкото е загубил, докато беше в ареста.
Сега иска да си разчисти сметките, като си получи своето, в противен случай ще настъпи мафиотскавойна. Мангизите му трябват спешно, за да може да си финансира президентската кампания.
Според източниците на пресата става ясно, че преди няколко месеца Алексей Петров-Трактора се е срещнал с хора от обкръжението на Христофорос Аманатидис-Таки.
“Октопод”-а предложил да спре медийната атака срещу укриващия се в Южна Африка и двамата да започнат съвместна работа, но така и не получил отговор на офертата си.
А сега, както е известна поговорката сред подземния свят: “Ако не си с мен, значи си против мен”, то и тук това ще бъде причината за започването на нова гангстерска война.
Ядосаният Алексей Петров заявил, че в такъв случай ще има кървава баня!
Щом като Таки не желае съдействие и да изплати 100-те млн., които Трактора загубил, докато беше в панделата, то тогава лошо му се пише.
Бойните действия щели да преминат през силовите структури на Антон Петров-Хамстера, а мокрите поръчки били раздадени около същия онзи басейн, край който имаше покушение срещу Алексей Петров.

02.08.2011

Опитаха да убият основен свидетел срещу Алексей Петров-Трактора?


Неизвестни лица са направили опит да убият основен свидетел по делото срещу Алексей Петров. Можело е да се стигне до катастрофа с тежки последствия, но по случайност, човекът закарал колата си в сервиз преди да тръгне на дълъг път. Автомонтьорите, открили повредата, са категорични, че повредата е умишлена и нанесена съвсем професионално. Възможно е било да доведе до фатален край пътниците в колата при следващо пътуване.
От следствието проверяват всички сътрудници на Трактора.
Един от заподозрените е ординарецът на Алексей Петров, Мануил Сираков-Мончо. Според хора от тяхното обкръжение, бившата барета се страхувала от подслушване и поверявал телефоните си на Мончо. На него била поверена и задачата да следи Ива, половинката на Трактора, по времето, когато той бе задържан в ареста.
Мончо попада в полезрението на разследващите след атентата пред в. „Галерия“. Очевидци твърдят, че е бил забелязан в близост до редакцията на вестника преди взрива.
Подобно устройство се е взривило на 8 април 2001 г. В Плевен, пред дома на Георги Цветанов. Той е сред основните свидетели срещу „Октопод“-а. Делото по случая е прекратено от прокурорка в града 24 часа, след като е изтекъл срокът за разследването, което е необичайно. Хората в града си го обясняват с факта, че съпругът й има бизнес с приятел на Трактора.
Сираков е собственик на „Атлас“ ЕООД, създадена през 1993 г. от Алексей Петров, с името „СД Атлас“. Той е и член на борда на директорите на „Вит-97-Автотранспорт“ АД, също рожба на доцента.
Манчо е довереник на главата на „Октопод“-а, но досега винаги е оставал в сянка. Той е част от семейството на бившия милиционер – бившата барета е девер на сестра му. Близки до Петров твърдят, че станал особено ценен, след арестуването му. Сираков бил връзката между Трактора

Защитеният свидетел №1 срещу Баретата е убит

Razkritia.com


Жертвата на поредната кървава саморазправа в ъндърграунда е Тихомир Георгиев – Тишо Боксьора. Вестник „Уикенд” се е добрал до информацията чрез свои източници от подземния свят. От нея става ясно, че Боксьора е гръмнат и заровен незнайно къде от хора на Тони Хамстера. Причината – променени показания. Криминалният инцидент е станал неотдавна. Преполага се, че 41-годишният бандит има същата съдба като тази на автоджамбазите Кирил Божилов – Цигането и Иван Пайнавелов – Сапата. Автокрадците, предполага се, са заровени в Плана планина от хора на Наглите. Дирите на Тихомир Георгиев се губят от момента, когато преди около 10 дни е напуснал софийския си апартамент и се е качил в масленозелена „Алфа Ромео”.
Съдбата му, подобно на тази на Мето Илиенски, остава неизвестна. Проверка на полицията, направена в дома на Тишо Боксьора, показала, че последният не е възнамерявал да напуска задълго жилището си. Излизането от вкъщи за него е било изненадващо и неприятно.
В средата на юли, в съда, Боксьора се отказа от направените вече показания срещу Тони Мамата и Златко Баретата. Показанията му в съдебната зала бяха квалифицирани като цирк. Това, което каза пред прокурорката, беше коренно различно от изповяданото отпреди две години. Тогава Боксьора се разприказва надълго и нашироко, спомена имената на хората, държащи дрогата по райони, уточни каналите, през които влиза хероинът и парите, които се въртят в тази търговия. Назова и имената на полицаите, получаващи подкупи от Баретата. Натопи Златомир Иванов в поръчков разстрел. Последно обаче защитен свидетел номер едно се е отказал от показанията си срещу получен подкуп от 200 000 лева и гаранция от страна на бившия командос, че няма да го вкара в затвора за убийството на млад мъж в град Момин проход. Заради това престъпление съдът го бе осъдил на 15 години затвор и 260 000 кръвнина. Сега обаче според твърденията на Демби, Боксьора най-вероятно е мъртъв, а трупът му – разчленен. Пак според Димитър Вучев, жестоката му кончина се дължи на факта, че не е бил свидетел само срещу Баретата, ами и срещу Сако. Самият Демби първоначално бил заподозрян като поръчител на отвличането и екзекутирането на Боксьора, но твърди, че няма нищо общо. Освен това Демби, ужасен от случилото се с Тихомир Георгиев, предпочел сам да влезе в ареста, където е от три седмици, за да не бъде елиминиран.

08.11.2011

Съдия от скандала с Красьо поема “Октопода”


Съдия Румяна Ченалова, която изскочи от лобисткия скандал "Красьо Черния" ще гледа първото дело от сагата "Октопод". Името й бе съобщено от Софийския градски съд, където прокуратурата внесе обвинителния акт за организирана престъпна група за рекет и изнудване срещу бившия съветник в ДАНС Алексей Петров и още 5 души.
През февруари 2010 г. Ченалова бе наказана дисциплинарно с понижаване в ранг за срок от 2 години. С контактите си с плевенския бизнесмен Красимир Георгиев, станал известен като Красьо Черния, съдия Ченалова е нарушила етичните норми на магистратите.Така Висшият съдебен съвет мотивира наказанието й, потвърдено след това от две съдебни инстанции. За нея бе установено, че е говорила над 30 пъти с бизнесмена, спряган като сенчест кадровик на съдебната система. Обяснението й пред ВСС бе, че звъняла на Красьо, защото търсила работа на сина си.
През април м.г. Ченалова чете оправдателната присъда за пране на пари, източени от САПАРД на президентския спонсор Людмил Стойков. От нея "виновен" чу другият бизнесмен, обвинен по делото - Марио Николов. Съдът му определи 10 години затвор. Присъдата по наблюдаваното от Брюксел дело още не е в сила.
През юли т.г., когато се очакваше Ченалова да чете присъдата за двойното убийство пред дискотека "Соло" в София, тя прие, че делото не е изяснено и възобнови съдебното следствие.
Законът дава на Ченалова 3 месеца, за да насрочи делото срещу Алексей Петров, или да го върне на прокуратурата, ако открие съществени пропуски в разследването.

понеделник, 7 ноември 2011 г.

ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИЯТ СЛУГИНАЖ 5

ГЕРБ изкупили медиите по изборите

21.10.2011



Медийната група на депутата от ДПС Делян Пеевски, която включва тлевизиите ТВ 7 и ББТ, десетки вестници, между които „Уикенд“, „Телеграф“ и „Монитор“ и десетки електронни сайтове е била наета да отразява кампанията на ГЕРБ за местните и президенските избори. По същия начин от ГЕРБ са наели и вестникарска група „България“, която издава вестниците „Труд“, „24 часа“ и „168 часа“. Това става ясно от данните на Единния регистър по изборния кодекс, публикуван на сайта на Сметната палата, съобщи БГНЕС.
Като "Връзки с обществеността" на ГЕРБ за местните избори са регистрирани и сайтовете "Ловеч нюз", "Днес плюс" и "Хасковска Марица", вестник "Черно море" и "Черноморски фар" и "Янтрапрес".
"Дарик нюз" пък е вписан като рекламна агенция за ГЕРБ. Медията ще отразява и кампанията на ПП "Лидер" в Плевен, БСП за президентските избори.
"Медиапул" и сп. „Тема“ пък ще изработват рекламни материали за ДСБ.
Извън вписаното в регистъра, публикуван от Сметната палата остават плащания за отделни изяви, дискусии. Регистърът е публикуван, съгласно изборния кодекс, но не става ясно как всичко това се синхронизира с Етичния медиен кодекс, подписан от повечето изброени медии.
Междувременно от Асоциацията на европейските журналисти – България заявиха, че неравностойното положение, в което бяха поставени кандидатите и партиите по отношение на достъпа до медии, предизвиква сериозно съмнение относно честността на кампанията за президентските и местните избори на 23 октомври.
Те изразява притеснението си, че възможността за безплатни медийни изяви на участниците в изборите е била силно ограничена. От журналистическата организация се пприсъединяват към заключението на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), според което платената медийна кампания застрашава принципа на равнопоставеност и създава имуществен ценз за участие във вота.
От асоциацията пишат още: „Загриженост буди и фактът, че в огромната част от случаите читателите, зрителите и слушателите не биха могли да се ориентират дали за участието на определен кандидат е платено на съответната медия, или то е безплатно. Намираме това за некоректно отношение спрямо аудиторията, противоречащо на принципите на журналистическа етика".
АЕЖ са на мнение, че платените материали са допустими в частните медии при задължително упоменаване на този факт.
Асоциацията атакува поведението на БНТ и БНР по време на предизборната кампания с думите: „Платената кампания в държавните радио и телевизия обаче е в пълен разрез с принципите на обществените медии. Тези медии се издържат от държавния бюджет и смисълът на съществуването им е не икономическата печалба, а единствено и само защита на обществения интерес. Недоумяваме как е възможно законодателната и изпълнителната власт не само да не насърчават, а напротив силно да ограничат възможностите на БНТ и БНР да организират безплатни дебати между кандидатите, участващи в местните и президентските избори. Да се искат пари от кандидатите за участието им в диспути, при положение че избирателите им плащат за съществуването на телевизията, е обида не само към съответния кандидат и електората му, това е обида към демокрацията".
Асоциацията на европейските журналисти в България е член на международната Асоциация на европейските журналисти (www.aej.org), обединяваща журналисти от 30 европейски държави. АЕЖ е независима международна асоциация, която събира журналисти от цяла Европа чрез членството им в националните секции. Тя подкрепя критичната журналистика в процеса на европейската интеграция и свободата на информация и на медиите. АЕЖ предлага на журналистите възможността да бъдат част от професионална и социална мрежа. Асоциацията е независим наблюдател в комисията по медиите към Съвета на Европа.

ГЛАСОВЕ

събота, 5 ноември 2011 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 102

Кирил и Георги Домусчиеви са собственици на МОЛ „Сердика“

30.07.2010


Зад мегастроежа стоят имената на Кирил и Георги Домусчиеви, както и на съпругата на Георги. Жената на Кирил отдавна е в Барселона, в къща за 2 милиона евро,
където се изживява като майка с детето им. Кирил Домусчиев е волна птичка, която освен пари жъне и моми из софийските заведения. Както на много други богаташи, така и на Кирил Домусчиев любимо място за хапване е „Панорама“ на хотел „Кемпински-Зографски“. Маститият бизнесмен често може да бъде видян там в компанията на засукани моделки.
Кой е Кирил Домусчиев и как успя да стигне до огромното си богатство?
Той започва от търговийка на сергия, когато е едва на 20 години. В дъното на забогатяването на двамата братя стои майка им. Тя е дългогодишен директор на завод „Балкан“ в Ловеч, който Домусчиев успява да приватизира чрез фонд „Напредък“, на който става шеф.
Благодарение на съветите на майка си, още ненавършил 30, Кирил вече участва в приватизацията чрез фонда си „Напредък“. През това време се свързва с бившия шеф на СИК Стоил Славов, както и с разстреляния неотдавна бивш шеф на „Локомотив“ (Пловдив) Александър Тасев.
На 30 Кирил Домусчиев пробива в бизнеса, фондът „Напредък“е купил по време на масовата приватизация мажоритарни дялове в ловешкия завод за велосипеди „Балкан“, „Плевенско пиво“ и редица други предприятия.
В Пещера Домусчиев придобива няколко фабрики за мебели и за дървообработване. По-късно двамата братя закупуват фармацевтичните фирми„Биовет“ и „Хювефарма“, стоков базар „Илиянци“, който по-късно препродават, както и строителната компания „Балканкар Средец“. Кирил Домусчиев е известен като собственика на „Илиянци“. От тази сделка той изкарва много пари, от това време са и връзките му с подземния свят.
Преди около 2 години българският предприемач продаде 79% от акциите на „Илиянци“. „Преценихме, че„Илиянци“ не е добра дългосрочна инвестиция. Средствата, които взехме от продажбата му, инвестирахме в по-перспективни проекти , заявява Домусчиев.
Любопитното е, че сред акционерите на„Илиянци“ беше и бившият президент на „Локомотив“ (Пд) Александър Тасев, който бе убит през 2007 година.
Домусчиев освен това е собственик и на фирма „Левски-Карина“, като дялове в нея има Обединен спортен клуб „Левски“. Според неофициални данни активите от всичките му дейности възлизат на над 500 млн. евро. „Бизнесът ми е свързан с българския морски флот, фармацията, строителството, машиностроенето. „Всичките направления просперират“, хвали се Домусчиев.
40-годишният бизнесмен вече е и в новата управа на ЦСКА. Той получава длъжността заместник-председател на Надзорния съвет в клуба, защото е близък със собствениците от „Титан“, които му имат пълно доверие. Бизнесменът е откровен, че досега не се е занимавал с футбол, но не се страхувал да се впусне в поредната авантюра.
Извън спорта, мол“Сердика“, приватизация и базара „Илиянци“ Кирил Домусчиев е известен с още три основни пера в проспериращата му бизнес империя. Първото е „Български морски флот“. В края на 2007 година той и неговата „Адванс пропъртис“ в консорциум с немската „KG Maritime Partners“ купуват българската морска флотилия.
Те предлагат 440 милиона лева за 70% от дружеството, фирмата на Домусчиев смята да инвестира 779,8 млн. лв. в проекта за първите десет години. Точно тук е и топлата му връзка с фамилията Митал, която държеше ЦСКА. Немският консорциум поддържа партньорство с металургичния гигант „Аrcelor Mittal“, който възнамеряваше да купи „Кремиковци“. Освен това партньорите на Домусчиев работят и с индийския индустриален колос „ТАТА Груп“. Днес БМф се управлява от него. Доста силни са позициите на бизнесмена и във фармацевтиката
Той е собственик на фармацевтичните компании за ветеринарни медикаменти „Биовет – Пещера“ и „Хювефарма“.
Новият шеф в ЦСК е собственик и на фирмат „Балканкар Средец“, която се занимава с машиностроене. Самият той е запален по възобновяемите източници на енергия и смята, че това е един доходоносен бизнес. Бизнесменът дори има идея да изгради първия в България небостъргач – „Европа тауър“. Той трябва да се извиси на 180 метра върху терена на завод „Балканкар Средец“. Засега проектът е временно стопиран, въпреки че вече са направени изкопните работи за полагане на основите на сградата. Голямата страст на Кирил Домусчиев обаче е ловът. Той не крие, че е бил на сафарита в Африка, Амазония и на Северния полюс. В колекцията му от трофеи влизат лъвове, бизони, носорози и други екзотични животни.
За тази цел има едни от най-модерните оръжия. Съпругата му Ирина, с която е разведен от близо 3 години, е от руски произход и принудително е изпратена от мъжа си да живее в Барселона. Деликатно й е намекнато, че присъствието й в София вече не е желано.
За целта Кирил купува на Ирина луксозна къща в един от най-баровските квартали на Барселона за сумата от 2 милиона евро. Дава й допълнителна месечна издръжка от 20 000 евро, с които рускинята издържа освен себе си и общото им дете, така също и млад испанец, който утешава нараненото й сърце.
В родината Домусчиев води бохемски живот и често подменя интимната си компания. В последно време като че ли е навлязъл в мъжката критическа възраст, защото е започнал да се облича като 20-годишен младеж. Тъй като Кирил е добър познат с много от ъндърграунд героите, никога не пропуска да поздрави друг редовен посетител на „Панорама“ в „Кемпински-Зографски“ – Румен Гайтански – Вълка. Двамата богаташи често си споделят кои са новите им интимни попълнения, които, естествено, са от редиците на моделките и манекенките.

/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата - Кирил и Георги Домусчиеви ( Част II).

петък, 4 ноември 2011 г.

МНОГО ЗДРАВЕ ОТ ГЕРБ 8

11.05.2011

Всеки четвърти без здравна осигуровка


Над 1,9 милиона, или всеки четвърти българин, вече нямат здравни осигуровки. Това показват последните данни на здравната каса, огласени вчера от КНСБ. В същото време 1,200 млн. от тях вече си имат личен лекар, но не са плащали редовно и поради това изпадат от системата. Част от хората сигурно са в чужбина и са забравили да подадат декларация в НАП за освобождаване, други са в сивия сектор, коментира вчера вицепрезидентът на синдиката д-р Иван Кокалов на кръгла маса, организирана от конфедерацията и германската фондация „Фр. Еберт“. Броят на неосигурените нараства заради неудовлетвореност от системата, емиграция и безработица, смята той.
Всеки работещ внася месечно за здраве средно по 53 лв., докато за останалите, които са ангажимент на бюджета, ПОСТЪПВАТ САМО ПО 19 ЛЕВА .
Държавата не е коректен осигурител, на практика тя точи здравната каса, понеже плаща малко и нередовно, коментира д-р Кокалов. Трансферите към НЗОК редовно закъсняват с 2-3 месеца. Дори в момента преводът от финансовото министерство се бави, приходите намаляват, а разходите на касата нарастват, твърди синдикалистът.
Според закона държавата плаща за пенсионерите, децата, държавните служители, полицаите, военните и т.н.
В страната има доста хора по села и градчета, които се изхранват от личното си стопанство, но без да продават на пазара. Заради това те нямат и доходи. Въпреки това обаче са длъжни да внасят по 83 лева като самоосигуряващи се. Да преосмислим най-после критериите за здравните осигуровки и отпускането на социалните помощи, настоя депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов, член на здравната и социалната парламентарна комисия. Той предлага да се възстанови старата практика работещ член на семейството да може да осигурява безработния.
При сегашната система двата милиона работещи българи на практика
ИЗДЪРЖАТ ЦЯЛАТА ЗДРАВНА СИСТЕМА пресмятат от КНСБ.

11.05.2011

Заради липса на пари и ИСУЛ спира приема на нови онкоболни


Университетската болница "Царица Йоанна-ИСУЛ" няма да приема нови онкоболни през август и септември заради липсата на пари. Директорът Бойко Коруков е издал заповед новите пациенти да се пренасочват към районните онкологични центрове. Причината е: финансовият ресурс на болницата да се използва по-ефективно, става ясно от заповедта, разпространена от Центъра за защита правата на пациентите.
От март лекарствата за онкоболни вече се купуват от самите болници, а не от здравното министерство, както бе дотогава. Препаратите излизат по-скъпо на клиниките, тъй като те не получават големи отстъпки за количество при търговете, каквито вземаше преди здравното ведомство.
Пациентските организации посрещнаха на нож решението на ИСУЛ и го определиха като дискриминация на онкоболните. "Никой няма право да отказва лечение на тези хора. Центровете в страната няма да могат да поемат новите болни, защото и те имат лимит", коментира пред "Сега" председателят на Българския пациентски форум Теодора Захариева. От здравното министерство обаче бяха категорични, че регионалните онкоцентрове имат капацитет и ресурс да поемат и новите пациенти.
Пациентската организация ще изпрати заповедта за временното преустановяване на приема в Европейската комисия, за да "види какво се случва със здравеопазването у нас". "Ако не се прекрати, ще излезем и на протест", закани се Захариева.

19.08.2011

582 809 българи лишени от лекар


Повече от половин милион българи или точно 582 809 души нямат джипи в града или селото, в което живеят. Най-често причината за това е, че съответното населено място е отдалечено и непривлекателно, в затънтен или беден район или е труднодостъпно. Затова жителите са принудени да се запишат в листа на общопрактикуващ лекар в най-близкия до тях град или село.
Статистиката е от справка на Министерството на здравеопазването, предоставена на “Труд”. Според документа незаетите джипи практики в държавата са 424. По тази причина майки и деца, възрастни и болни хора, когато бъдат застигнати от заболяване, ненадейно се почувстват зле (не става дума за спешни състояния) или имат нужда от направление за преглед, пътуват с десетки километри, докато стигнат до семейния си доктор примерно в съседния град.
Най-голям проблем с незаетите практики за лични лекари имат в Кърджалийско .Там пустеещите работни места за общопрактикуващи лекари са 51. По 27 са незаетите практики в областите Търговище и Силистра, 26 - в Пловдивско и Варненско, 25 - в Разградско и Русенско. Но има и такива райони, където подобен проблем не съществува - като във Врачанско и Габровско.

Криза по ГЕРБерски

25.08.2011


Здравеопазването е в гибелно състояние. Спред данни на Българския лекарски съюз 500 лекари са напуснали България през 2010 година, 145 за първото тримесечие на 2011 година, а до края на годината се очаква броят им да достигне 1000. Още миналата година лекари алармираха, че поради делегираните бюджети и липсата на средства 159 общински болници ще бъдат закрити, което ще лиши хиляди хора по селата от медицинска помощ и ще я превърне в лукс, достъпен само за хората в градовете. Дори и там обаче болниците са оборудвани с много стара техника и липса на квалифицирани кадри. Особено тревожен е фактът, че в България има само 204 патоанатоми, които постепенно напускат страната и скоро няма да има кой да прави биопсиите на болните от рак.
Всички тези данни говорят за държава в изключително тежко финансово и икономическо състояние, от която не може да се очаква да води необходимата социална политика, а гражданите се спасяват кой както намери за добре, без да имат някакви конкретни перспективи в средносрочен план. Повече от очевидно е, че настоящото правителство е неспособно да се справи с управлението, като това не е следствие от кризата на световните пазари, защото според анализаторите тя ще намери отражението си върху българската икономика на един малко по-късен етап, когато резултатите ще са още по-отчайващи от отчетените към момента. Тази неспособност е очевидна както за външните ни партньори, така и за представители на бизнеса и гражданското общество.

Лекарка отиде на шопинг с линейка

04.11.2011


Лекарка отиде на шопинг с линейка, в която пациентка със съмнение за инсулт береше душа.
Д-р Диана Радева от Центъра за спешна помощ в София решила да си плати сметките в мола и да си купи някоя дрешка.Това разказа Калина Кьосева, дъщеря на пациентката, потърсила помощ на телефон 112, пише "Стандарт".
Преди това при прегледа в дома лекарката поискала кафе и пепелник. Близките настоявали линейката да тръгне колкото се може по-скоро. "Чакай, миличка, чакай, котенце, да си изпуша цигарата", не бързала обаче лекарката.
По пътя за болницата д-р Радева наредила на шофьора да спре, за да си плати телефона. "Забави се много и тръгнах да я търся.Намерих я в една пробна да мери блузка", разказа потресената Калина Кьосева. След подадена жалба д-р Радева е уволнена, увериха от здравното министерство.