четвъртък, 16 февруари 2012 г.

ГЕРБ ХРОНИКА 26

След управлението на ГЕРБ община Видин остана без ток и банкрутира

17.11.2011


От вчера Община Видин, която до преди месец беше управлявана от кмета на ГЕРБ Румен Видов, е със спряно електрозахранване поради неплатени сметки. Това съобщиха от общината. От две седмици токът е спрян във всички спортни обекти на територията на общината, а в понеделник новият кмет Герго Гергов съобщи, че общината практически е банкрутирала, защото са необходими над 6,5 милиона лева, за да се вдигнат наложените запори върху сметката й.
До началото на тази седмица натрупаните задължения на общината за електроснабдяване бяха в размер на 100 000 лева.
Според новия кмет в рамките на месец и половина може да се преодолеят затрудненията по изплащане на задълженията и да се влезе в един нормален погасителен план, оставяйки резерв за европейските фондове.

Общо задълженията на община Видин към началото на месеца са близо 19 милиона лева, при годишен бюджет от 32 милиона.



Бориславова с вилно селище до Банско

21.11. 2011


Цветелина Бориславова и Светослав Божилов са новите собственици на вилното селище "Катарино" в близост до Банско, съобщи в. "Капитал дейли", като се позова на отчета на досегашния собственик "Балканстрой" АД. Придобиването е станало чрез покупка на дяловете на дружествата "Венчър Катарино пропъртис" и "Ривал 5".
"Венчър екуити фонд" на Светослав Божилов е придобило 48% от вилното селище срещу 420 хил. лв. Другите 52% са били собственост на "Катарино СПА", също собственост на "Балканстрой". Впоследствие и те са продадени на Божилов за 440 хил. лв. Бориславова пък е купила от "Балканстрой" дружеството "Ривал 5", в което също има апортирани вили от "Катарино". Тя е направила покупката чрез фонда си Си Ес Ай Еф, а сделката е за 630 хил. лв.
Комплексът "Катарино" бе открит през 2005 г., като първоначалното финансиране бе осигурено от СИБанк, докато Бориславова бе главен собственик. (24часа)



Цветанов: Фамилията на бившия общински съветник от ГЕРБ Илия Илиев е замесена в източването на НКЖИ

02.12.2011


Фамилията на бившия общински съветник от листата на ГЕРБ и председател на партия "ДРОМ" Илия Илиев е замесена в сделките, с които е била източвана Националната компания "Железопътна инфраструктура", заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от БТА.

Илия Илиев коментира пред "Дневник", че за да се източва подобно предприятие зад схемата трябва да стоят поне министър, вицепремиер и съд. Вече не сме 90-те години, за да се краде толкова лесно, допълни той. Препоръча на вицепремиера да се запознае как става възлагането на обществени поръчки и как протича изпълнението им. Според него с НКЖИ работят повече от 200 фирми.
Строителната фирма "Енержи груп 2003", в чиято управа е Йордан Илиев, брат на председателя на "ДРОМ", е сключила седем договора с НКЖИ в периода 2006 – 2011 г. на обща стойност 11.1 млн. лв. без ДДС, показва справка на Медиапул в регистъра за обществените поръчки.
Тя е изпълнявала поръчка за около 5 млн. лв. за заздравяване на земното легло между гарите Владая и Драгичево. Била е избрана и в процедура без обявление заради наводнения участък при летните дъждове през 2010 г.

През 2011 г. "Енерджи груп 2003" е получила над 1.1 млн. лв. от НКЖИ за ремонта на гарата в Горна Оряховица. Сумата е с около 100 хил. лв. повече от тази, за която е сключен договора.
По думите на Цветанов от държавната компания са били източени 40 млн. лв. в последните пет години.

Столични заместник-кметове взели по около 30 хил. лева бонуси над заплатата

09.02. 2012


Столичните заместник-кметове по екологията Мария Бояджийска, по строителството Ирина Савина, по транспорта Любомир Христов и за правните въпроси Юлия Ненкова са взели по около 30 хил. лева бонус през 2010 година над заплатите си. Средствата дошли от участието им в Съвета за управление на Столичния общински приватизационен фонд и надзорния съвет на Столичната агенция за приватизация. Самият кмет на София Йорданка Фандъкова не е взимала допълнителни пари над основното си възнаграждение.

Темата повдигна общинският съветник Атанас Атанасов, който отправи питане до Фандъкова. Тя му отговори днес на редовното заседание на Столичния съвет.
Бонусите, които са получили четиримата, възлизат на 33 750 лева за Савина, 33 000 лева за Бояджийска, Ненкова пък е взела 28 033, а Христов, посъветван от юристи, не е вписал сумата в декларацията си пред Сметната палата.
В сайта на общината Фандъкова е предоставила справка за възнагражденията на заместниците си. Оттам става известно, че четиримата зам.-кметове, взели и бонус, са получавали месечни заплати по 1379 лева. Най-високо е било възнаграждението на бившия зам.-кмет по финанси и бюджет Минко Герджиков - 1510 лева.



Управителят на НЗОК д-р Нели Нешева потвърди, че е получила допълнително възнаграждение за 2011 г. от 12 156 лева, без данък

16.02.2012


Управителят на НЗОК д-р Нели Нешева потвърди на пресконференция, че е получила допълнително възнаграждение за 2011 г. в размер на 12 156 лева, без данък, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Д-р Нешева заяви, че не е получила бонус от фонд „работна заплата”. Това са допълнителни възнаграждения по чл. 108, ал. 3 от Закона за здравното осигуряване. На въпрос – дали ще съди депутата Димо Гяуров от Синята коалиция за клевета затова, че той я обвинява, че е взела 30 000 лева, Нешева посочи, че обмисля този вариант. Не може да се петни името на един човек. Това е клевета, с цел сензация – каза Нешева.
Д-р Нешева заяви на пресконференция, че няма да бъдат оповестени имената на останалите, получили бонуси.
Всеки, който работи добре, трябва да бъде заплатен добре, но това не трябва да става под масата, каза Димо Гяуров, депутат от „Синята коалиция" за сутрешния блок на Нова телевизия по повод изнесените от него вчера данни за раздадени огромни бонуси в НЗОК за миналата година.
Той уточни, че това, което вчера е разпространил като информация е било по данни на Министерството на здравеопазването.
„Ако Нели Нешева и министърът на здравеопазването си вършат работата и отговарят на депутатските питания ще е ясно за всички има ли или няма бонуси."
„Едни хора дават на себе си, едни не малки пари,затова става дума", уточни синият депутат.
Вчера „Синята коалиция" е гадаела какви са раздадените бонуси, защото няма изнесени официални данни от НЗОК.
Гяуров уточни, че Нели Нешева се е оплела в обясненията си вчера, което за него е добър резултат, защото българските граждани са длъжни да знаят къде отиват парите им.

Няма коментари:

Публикуване на коментар