вторник, 21 февруари 2012 г.

ПРИКАЗКА ЗА КАБИНЕТА 8

21.02.2012

Сблъсък между фармацевтични лобита и проверка на ЕК доведе до две уволнения


Две години и половина след като пое властта премиерът Бойко Борисов обяви лекарствената политика за непрозрачна и уволни заместник -министъра на здравеопазването Гергана Павлова, която отговаря за този ресор и е смятана за човек на "Софарма". Новината дойде във вторник, на фона ескалиращия конфликт между големите играчи на българския фармацевтичен пазар, който през последните дни достигна истерични размери в контролираните от тях медии.
Последната “капка“, довела до двете уволнения, вероятно е писмо на Европейската комисия (ЕК) до Министерството на финансите, от което става ясно, че ЕК е отправила въпроси за незаконна държавна помощ към "Софарма" и "Софарма Трейдинг", които са собственост на Огнян Донев. От надзора на касата твърдят, че е имало запитване за монополно положение на фирмата и през 2010 г., когато Донев беше негов член. Малко след това Донев се оттегли от надзорния съвет на НЗОК.
Здравният министър Стефан Константинов заяви, че заради късото време няма как да отговори веднага на писмото.

21.02.2012

Георги Харизанов – обвиняем, подсъдим и осъден


Отстраненият шеф на „Напоителни системи” Георги Харизанов се оказа човек, който има куп проблеми с правосъдието. Той е обвиняем за кражба в особено големи размери, подсъдим за закана и осъден условно за рекет.
Въпросът как човек с подобна биография, която е в остър конфликт с правителствения стремеж за изключителна честност, почтеност и прозрачност, е попаднал в държавната администрация, остава риторичен.
Само преди четири дни земеделският министър яростно защити Харизанов от нападките на опозицията за образователния му ценз. Мирослав Найденов дори направи нелепо сравнение между Георги Харизанов и Бил Гейтс. „Давам ви пример за това, че дори и без висше образование, хората могат да оставят следа”, заяви Найденов от парламентарната трибуна.
Харизанов действително остави следа, но едва ли е тази, която аргоминистърът си е представял.
Кражба
„Земеделският Бил Гейтс”, който се прочу и с „фалшивия” си профил в сайта за запознанства „Сладур”, бе отстранен снощи от длъжност. Министър Найденов смутено обясни, че се е оказало, че Харизанов бил обвиняем по дело за кражба в особено големи размери.
Тази сутрин пък министърът се оправда, че не е той човекът, който е назначил Харизанов в „Напоителни системи”.
Шефът на Софийската градска прокуратура Николай Кокинов съобщи пред bTV, че Харизанов е обвинен за кражба на 50 000 долара от офиса на фирма, в която работил през 2001 г.
Фирмата продавала камъни за облицовка, а Харизанов бил търговски посредник. Оказа се, че той дори уредил сделки с видни, но покойно вече, представители на ъндъргаунда, които имаха афинитет към строителството на хотели в зимните и морските курорти.
Изчезналите от касата на фирмата пари били предназначени за заплати и разследващите се съсредоточили към вътрешните хора от фирмата. Освен Харизанов по делото били разпитани още десетина служители. Харизанов твърди, че тогава е минал през детектора на лъжата, който не го е уличил, след което никой не го търсил по това дело. Сега обаче се оказало, че има нови обстоятелства и той получава обвинение.
Заплаха
Справка на bTV показа, че Харизанов е подсъдим за заплаха. Делото се води в Софийския районен съд от 2010 година. То е отлагано четири пъти, тъй като Деница Цицеловска, която е пуснала жалбата, не се е явявала на заседанията.
Преди прокуратурата на обвини Харизанов, той и Цицеловска се помирили пред съда, но държавното обвинение преценило, че в думите му са били достатъчно сериозни, за да му се образува дело.
„Внимавай къде ходиш и какво правиш, че ако те срещна сама ще пострадаш жестоко”. Това са думите, които Харизанов е отправил срещу Цицеловска в присъствието на свидетели, пише в обвинителния акт.
Странности
Новите обстоятелства по делото за кражбата се появили покрай делото за заплахата. След като заплашил Цицеловска от Харизанов са взети пръстови отпучатъци, коит съвпаднали със следите от двете разбити каси на фирмата.
Прокуратурата обаче преценила, че тези каси не могат да бъдат взломени от един човек и затова на Харизанов е обвинен като съучастник с неизвестни извършители.
От обвинението не отговориха как така вратата на офиса не е била разбита, но пък касите са били взломени.
Не стана и ясно, защо подобно обвинение срещу държавен чиновник не е било обявено от прокуратурата. Простият отговор, който дадоха от прокуратурата на този въпрос е, защото журналистите не са питали. Янво и от земеделското министерство не са питали, тъй като обвиненията са повдигнати ноември месец миналата година.
Условна присъда
Справката на bTV в съда показа, че през 2005 г. Харизанов е получил двугодишна присъда с изпитателен срок от три годи и глоба от 1000 лева по дело за рекет. Наказанието е издадено от Районния съд, след което е потвърдено от всички инстанции.
Оказало се обаче, че тази присъда е била заличена от свидетелството му за съдимост след изтичането на изпитателния срок, което се е случило преди постъпването му на работа в земеделското министерство.
Не си спомням
Пред bTV Харизанов обяви, че не си спомня да има условна присъда за рекет. Той определи случващото се като атака от заинтересовани лица, които не искат проверките на водните басейни да бъде довършена докрай. Земеделският министър Мирослав Найденов пък обяви, че ударът не цели да уязви Харизанов, а самият него.
Мястото на Харизанов бе заето от Радослав Чеглайски, въпреки че фаворитът на Мирослав Найденов за поста бе Людмил Денев, който е главен инженер на „Напоителни системи”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар