сряда, 1 февруари 2012 г.

БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ … 3

Игуменът на Троянския манастир осъден за дискриминация

24.11.2010


Игуменът на Троянския манастир епископ Теодосий, ще трябва да плати глоба за това, че е изгонил хора с увреждания от светата обител и ги е обявил за "грешници" и "прокълнати"
За първи път висше духовно лице в България беше осъдено за дискриминация, съобщи "Дарик".
Игуменът на Троянския манастир - епископ Теодосий, ще трябва да плати глоба за това, че през 2008 г. е изгонил хора с увреждания от светата обител и ги е обявил за "грешници" и "прокълнати".
Решението на Комисията за защита от дискриминация е обявено вчера, съобщи подалият жалба срещу игумена Петър Кичашки. Той призова Светия Синод на Българската православна църква (bg-patriarshia.bg) да освободи от поста осъдения за дискриминация игумен.
Кичашки заявява пред "Дарик": "Игуменът вече е осъден за дискриминация, за обида пряко към мен. Най-после има решение по този наболял казус.
Освен това комисията е определила една глоба, която трябва да плати, символична глоба от 250 лв., които не са много, но са символ на това, че човекът е наистина осъден.
Той е посочен за човек, който е дискриминирал хора с увреждания.

ВАЛЕНТИН ГЕОРГИЕВ: РАЗОБЛИЧИХ ДАЛАВЕРИ С ЦЪРКОВНИ ИМОТИ И ПОПОВЕТЕ МЕ ПОГНАХА!

01.10.2011


35-годишният Валентин Георгиев от с. Патреш, община Павликени, е богослов – завършил е семинарията в София, а след това и Богословския факултет на Великотърновския университет, където получава магистърска степен. Като член на проверителната комисия при църковното настоятелство на храм "Света Параскева" в родното си село пред погледа на Георгиев лъсват част от „нечистоплътните” занимания на някои свещеници. Верен на идеала си да служи на истината в името на Бог, младият богослов не си затваря очите, а започва да разобличава злоупотребите. Оттогава животът му се променя – сякаш е попаднал във холивудски екшън, разказва самият той пред в. "ШОУ".

- Г-н Георгиев, каква е вашата история?
- Преди година и половина хванахме архиерейския наместник на Павликенската духовна околия архимандрит Георгий Сотиров, който е бивш игумен на Капиновския манастир, че в комбина с бизнесмена Красимир Чешмеджиев правят далавери с църковните имоти на храм "Света Параскева" в село Патреш, община Павликени. И това става със знанието на Великотърновския владика Григорий!
- За какви далавери ги обвинявате?
- Вече съм уведомил и главния прокурор Борис Велчев. Написах следното: "Земеделските земи на храма са отдадени на арендатора Красимир Чешмеджиев да ги обработва по абсолютно незаконен начин - без да има сключен договор с предстоятеля на храм "Света Параскева" в с.Патреш - отец Милетий...” Близо 2 години арендаторът ги е ползвал съвсем незаконно. Архимандрит Георгий Сотиров и Красимир Чешмеджиев са се разбрали помежду си за далаверата. Договорът за обработката на земеделската земя беше сключен едва през декември миналата година - чак когато поставих въпроса.
- Вие не спирате да разобличавате архимандрит Георгий и арендатора на църковните земи Красимир Чешмеджиев, не се ли страхувате от отмъщение?
- Затова, че дадoх на прокуратурата във Велико Търново да разследват далаверите на арендатора Красимир Чешмеджиев, за отмъщение той ме нападна у дома! Хвърляше ми пиратки и бомбички. 70-годишната ми майка все още не може да се съвземе от кошмара от преживяното.


Синодът ще търси подкрепа от президента срещу отварянето на досиетата в църквата

15.12. 2011


Светият синод ще потърси помощ от президента Георги Първанов, за да се предотврати отварянето на досиетата в църквата, съобщи в."Стандарт".

За това са настояли част от владиците по време на свое заседание вчера. Неврокопският митрополит Натанаил предложил държавният глава да бъде помолен за помощ, тъй като се очаквало да се срещне с патриарха по повод 70-годишнината от подстригването на Максим за монах. Той лансирал и идеята да се сезира Конституционният съд за тълкуване на закона за досиетата, според който на проверка подлежат ръководителите и членовете на управителните органи на религиозни общности.

Владици обаче смятат, че Българската православна църква е вероизповедание, което не подлежи на регистрация и при това положение не влиза в списъка за досиетата. В закона за вероизповеданията от 2002 г., с който бе сложен край на разкола, БПЦ бе призната по закон и формално няма регистрация в съда.

Натанаил и Кирил Варненски, известни като най-големите противници на отварянето на досиетата, надделели да се потърси помощ от президента при първи удобен случай. Те използвали, че отсъства Николай Пловдивски, който останал в града заради заседанието на правителството там. Двамата с Ловчанския владика Гавриил са най-горещите поддръжници на отварянето на досиетата.

От прессекретариата на президента уточняват, че засега не е предвидена среща между президента и Светия синод.

Само ден по-рано архиереите решиха да спазят закона за досиетата и да изпратят на специализираната комисия личните данни на висшия клир за проверка. Междувременно вчера синодът разпространи изявление, в което призовава всички вярващи да не се влияят от "злонамерени публикации и изявления, които не отразяват истината относно църквата и нейния живот, искайки да я направят по този начин една светска институция".


Митрополити от Светия Синод били сътрудници на ДС

17.01. 2012


11 от 15-те митрополити от Светия Синод на Българската православна църква са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. Това обяви Комисията по досиетата. В списъка на сътрудниците на бившите тоталитарни служби не фигурира името на патриарх Максим.
Всички „осветени” православни митрополити работили като агенти за Шести отдел на ДС, който е отговарял за „борба с политическата диверсия”, показва справка в огласените от комисията списъци.
Старозагорският митрополит Галактион е работил за бившите комунистически служби под псевдонима Мишо, Неврокопският митрополит Натаил е бил агент Благоев, Русенски митрополит Неофит - Симеонов, Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, който наскоро нашумя с новия автомобил „Линкълн” е работил под агентурното име Ковачев и Владислав.
Сред обявените агенти са и Врачанският митрополит Калиник, Великотърновски митрополит Григорий, Сливенски митрополит Йоаникий, Плевенски митрополит Игнатий и Видински митрополит Дометиан. Митрополит Йосиф, който отговаря за българската църква в САЩ, Канада и Австралия, преди време сам обяви за миналото си в Държавна сигурност.

Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон също е бил щатен служител на Държавна сигурност. Единствен той коментира пред Дарик, че е изненадан за досието си. „На Бога съм служил, това е то”, коментира митрополит Симеон.

Българската православна църква все още не е излязла с позиция след обявяването на списъците днес. В края на миналата година Светият синод се обяви срещу проверката, като я обяви за противоречаща на Конституцията, а няколко интелектуалци сформираха комитет за защита на висшия клир.
Главният мюфтия Мустафа Хаджи също има минало в Държавна сигурност. Той е работил под агентурното име Андрей. Бившият главен мюфтия Недим Генджев, за когото беше известно агентурното му минало, пък е бил назначен за разузнавач II-ра степен през 70-те години на миналия век, а в последствие е преназначен за инспектор IV-та степен.

Общо седем висши мюсюлмански духовници са работили за бившите комунистически служби. Говорителят на Главното мюфтийството Хюсеин Хафъзов заяви пред Дарик, че главният мюфтия Мустафа Хаджи не е в България и все още нямат позиция. Хафъзов уточни, че са очаквали досието на Хаджи. Оттам трябва да предадат на комисията по досиетата и други имена за проверка.
Епископът на Софийско-Пловдивската епархия Георги Йовчев е бил познат в комунистическите служби като агент Петър. Той е бил вербуван през 1987 г., а година след това е бил ръкоположен за епископ. Проверката на комисията по досиетата засега не е открила други католически духовници, които са били сътрудници на Държавна сигурност.

От комисията съобщиха, че проверката продължава.


Две ченгета в расо си четоха досиетата

23.01. 2012


Седмица след като комисията по досиетата обяви 11 митрополити за сътрудници на Държавна сигурност, в понеделник агентите “Ковачев” и “Кирилиевич” отидоха да прочетат своите папки.
Ковачев е един от двата агентурни псевдонима на Варненският митрополит Кирил, вторият му е “Владислав”. “Кирилиевич” пък е името пред Държавна сигурност на Сливенския владика Йоаникий.
Според източници на “Труд” освен двамата владици още един от обявените се е запознавал с папките си, но много преди комисията по досиетата да обяви имената на 17 януари.
Първи от комисията излезе Йоаникий, чието досие е унищожено през 1990 г. и е запазено само картончето му в ДС. Затова и той прекара в читалнята по-малко от 30 мин. Според него няма нищо смущаващо в картончетата, не може да си обясни защо са там и съвестта му е абсолютно спокойна.
“Съвестта ми е неподкупният съдия, никой не може да я подкупи”, допълни владиката. После пък разказа, че е патриот.
Още преди да влезе в Комисията по досиетата, дядо Кирил също каза, че съвестта му е чиста и са го движили само Божиите дела. След като чете близо 2 часа двете агентурни папки, той говори пред медиите с неохота и притеснен: “Отричам, че съм изпълнявал заповеди освен на Светия синод. Каквото и да съм вършил, съм вземал самостоятелно решение, като съм търсил от Бога помощ, за да стане по най-добрия начин”. И няколко пъти обясни, че е служил на църквата и на българския народ. “Нека православните християни не се поддават на манипулации и аз знам, че не е така и ще разберат правилно събитията”, допълни дядо Кирил. И изрази надежда, че “истински вярващите християни не забравят думите на Спасителя: “Не съдете, за да не бъдете съдени.”
Заедно с Неврокопския митрополит Натанаил Кирил беше яростен противник на отварянето на досиетата в църквата. От обявените за агенти на ДС владици досега само Йосиф и Калиник се покаяха и публично поискаха прошка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар