вторник, 3 септември 2013 г.

СГРОМОЛЯСВАНЕ В ЧЕРВЕНО … 4




С 10 млн стартира партията на Саша Безуханова


11.07. 2013

     Парите са осигурени – действайте. Това била заръката на най-близките сподвижници на Саша Безуханова, която обявява днес проектът „България може”. Това се говори в бизнес средите по повод новата партия на политическия хоризонт.

    На първата пресконференция в четвъртък ще бъдат обявени инициаторите на политическата идея, но истинските подбудители ще останат в сянка, коментират политолози.

    Първите сведения от щаба на Безуханова, която е директор на „Публична администрация” в „Хюлет Пакард” за развиващите се пазари са, че става въпрос за ново гражданско движение, а точно за партия. Не е ясно все още, как бизнес дамата ще комбинира служебните си задължения към частната корпорация с политическите си ангажименти и пристрастия. 

    Първоначалните милиони били осигурени от кръга „Капитал”, който застават плътно зад новия политически субект, твърдят запознати. Очаквали се поне още 10 млн до края на годината, за да се изградят офиси в страната и да се назначат платени активисти. Проектът щял да представлява интересите на големия капитал у нас, но в публичното пространство ще се афишират симпатии и подкрепа на протестиращите от последните 28 дни.

    Безуханова се смята за близка на кръга около президента Росен Плевнелиев. Нейното име се спрягаше за служебен премиер тази пролет след свалянето на кабинета на ГЕРБ начело с Бойко Борисов. Тя е близка и със самият Борисов, но доста повече с половинката му Цветелина Бориславова. Запознати твърдят, че и до днес Борисов и Бориславова били в прекрасни отношения и се срещали много често.

     Перничанката Саша Безуханова е член на настоятелството на Отворено общество на Джордж Сорос в България. В същото време е и председател на УС на Българско училище за политика „Димитър Паница“. (Димитър Паница е човекът, който щедро плати на Клеър Стърлинг, за да създаде българска следа в атентата против главата на Римо-католическата църква Йоан-Павел II. Дори Ватиканът и ЦРУ по-късно признаха официално, че България не е замесена в атентата, но Паница не се отказа от тезата си, че Сергей Антонов е организатор на покушението, което упорство учудваше дори западните тайни служби.)

    Ето кръгът от дами до Саша Безуханова: еврокомисар Кристалина Георгиева, председателят на сдружение „Глобална България“ Цветелина Бориславова,  председателят на ЮНЕСКО Ирина Бокова, Меглена Кунева, кметът на София Йорданка Фандъкова, адвокат Даниела Доковска, управителят на "Про нюз България", сегашен собственик на „Труд” и „24 часа” Венелина Гочева, собственичката на Инвестбанк Петя Славова, Галя Прокопиева, съпруга на Иво Прокопиев от кръга „Капитал”, Юлиана Плевнелиева, съпруга на президента и др. Женското царство обаче си има и мъжка подкрепа в лицето на Иво Прокопиев, бос на групировката „Капитал”, Иван Кръстев от лобито на Джордж Сорос, Николай Младенов, бивш външен и военен министър от кабинета на ГЕРБ, шефът на Булатом Богомил Манчев, братята Стефан и Юлиан Попови, Валентин Златев, шеф на ЛУКойл, Гриша Ганчев, собственик на Литекс и др. Съдействие – финансово и организационно, са обещали и други видни бизнесмени. Към проекта веднага се присламчили и членове на ССИ на небезизвестния Алексей Петров, главен обвиняем по делото „Октопод”.

    Неотдавна Саша Безуханова заяви, че българските предприемачи тичали по протести, за да осигурят за себе си пространство за работа. "Важно е в дневния ред на общественото внимание да влезе и икономическата тема. Трябва да се подкрепи българският бизнес, да се помисли как искаме да България да изглежда. Тя трябва да има ясен, икономически портрет. Резултатът от липсата на дългосрочна политика по отношение на развитие на икономиката и липсата на национална доктрина по отношение на това каква искаме да е България, води до това лобистки кръгове да решават свои частни интереси", категорична е Безуханова.

    Самата тя обаче тръгва именно в тази посока: обслужване на частни интереси, защото няма съмнение, че част от поддръжниците й подкрепят „България може” именно заради свои интереси и планове. Това съмнение няма как да се избегне, защото самата Безуханова представлява крупна частна компания.

    Безуханова започва кариерата си след завършването на магистратурата си от Техническия университет през 1985, като през 1998 година става генерален директор на HP Bulgaria. Едно от най-значимото постижение на Саша Безуханова е привличането на инвестицията на Хюлет-Пакард в Глобален център за отдалечени услуги в България, в който днес работят над 4000 души

     Преди две седмици се появиха информации за друг политически проект, кръстен „Република”. Негови "майка" и "баща" били Цветелина Бориславова и Иво Прокопиев. Формацията щяла да се появи в публичното пространсство официално през септември. (Анализатори смятат, че „България може” ще изиграе ролята на подгряваща група и тест за реакциите на обществото, а по-късно двете формации ще се обединят) Цялата офанзива на територията на политиката била съгласувана до най-чалки подробности с президента Плевнелиев.

     Кръстници на „Република” били едни от най-близките хора на кръга "Прокопиев" - политолозите Иван Кръстев и Огнян Минчев, шефката на агенция "Алфа рисърч" Боряна Димитрова, икономистите Красен Станчев и Георги Ангелов и др.

    Водят се разговори и с отцепилите се от ГЕРБ да се присъединят към новите движения.

    Идеята на стратезите около Цветелина Бориславова е да се използва зимата за подготовка за предсрочни избори, които да бъдат спечелени от "капиталци” и да се създаде правителство за спасение на България, начело с Кристалина Георгиева.

    От своя страна патронът на "Отворено общество" Джордж Сорос бил обещал да осигури подкрепата на САЩ за проектите.

    До май следващата година, когато се очаква да бъдат изборите, се очаква в двата проекта да се налеят около 100 млн лева, за да се гарантира победата чрез масирано присътствие в медиите, реклама и повсеместен ПР. На много млади хора се обещава добра работа във фирмите на идеолозите на новите проекти, за да се включат активно в организационните мероприятия. Неслучайно преди дни самата Безуханова и Теодор Захов, един от съсобствениците на „Икономедия” на Иво Прокопиев са били засечени от репортери на „Всеки ден” сред протестиращите пред Министерски съвет.

 

Татяна Дончева създава партия


 

16.07.2013 

 
Нова лява партия ще учредява Татяна Дончева. Новият политически субект трябва да бъде сформира до есента. Това каза самата Дончева в студиото на БНТ. Тя не конкретизира кой ще участва в бъдещата формация, нито как ще се нарича тя, но обяви, че партията ще привлича разочароването от сегашното ръководство на БСП. Дончева не изключи възможността да се присъединят и хора с десни убеждения.

„Изходът за левицата минава само през две възможни решения - едното решение е смяна на ръководството на БСП, другото решение е създаването на нов субект. Смяна на ръководството на БСП смятам, че е невъзможна. Не защото не сме опитвали. Аз мисля, че съм дала доказателства - във връзка и с въпроса ви „Защо стоите в БСП?" - има много среди в левицата, които много искат промяната да настъпи вътре в партията. Нашият проблем - български, е нездравословната категорична обвързаност на олигархията с ключовите политически субекти. И според мен създаването на нови субекти трябва да отговори на нуждата да прекъснем тази зависимост. Защото ако прекъснем тази зависимост, ние ще се изправим пред възможността да взимаме автентични политически решения, съобразени със ситуацията в България" - категорична е Дончева.

По думите й правителството на Орешарски е отбелязало своеобразен връх в постигане на задкулисни зависимости. „Задкулисието се изразява в това да дадеш политическите решения в ръцете на хората, които нито са избрани, нито са назначени, за да ги взимат”, посочи Дончева.

Тя е категорична, че промените ще настъпят септември, след като в столицата пристигнат студентите.

„Това лято може и да мине така, макар и не без облаци, но с идването на студентите в София не мисля, че ще останат нещата така. Дори миролюбиви хора, когато смятат, че исканията им са справедливи и ти не им обръщаш внимание, ще екстремизират претенциите си и в един момент, ти като правителство ще изтървеш нещата от контрол”, посочи Дончева.

 

Отцепниците от ГЕРБ учредяват днес партията

30.08.2013

    Отцепилите се от ГЕРБ бивши депутати Емил Димитров, Иван Петров и Павел Димитров и бившият земеделски министър Мирослав Найденов се събират с още стотина съмишленици за учредяването на новата си партия "България за алтернатива на страха, тероризма и апатия" (БАСТА). Срещата на инициативния комитет ще бъде в Етрополе в хотел "Еверест", за който се твърди, че е на Емил Димитров.

    Според закона за партиите политическа формация се учредява по инициатива на най-малко 50 граждани с избирателни права съгласно българското законодателство, които образуват инициативен комитет, а той приема учредителна декларация в писмена форма. В нея се определят основните принципи и цели, а инициативният комитет публикува най-малко в един национален ежедневник учредителната декларация и открива подписка за набиране на членове-учредители. Учредителното събрание, което трябва да се проведе най-късно три месеца след приемането на декларация, е законно, ако на него присъстват най-малко 500 граждани с избирателни права, подписали декларацията.

    Очаква се учредителното събрание на БАСТА да бъде на 22 септември - Денят на независимостта, в НДК в София.

    Мирослав Найденов вече обяви, че партията няма да има лидер, а стилът и начинът на управление на Цветан Цветанов няма да намерят почва. "Надяваме се чрез интернет платформа, която може би ще заимстваме от движение "Модерна България", да направим възможно вземането на решение чрез партиен референдум по интернет и всички членове да могат да участват в реалното управление", каза още Найденов и добави, че новата формация ще бъде "отворена към гражданското общество", ще изповядва ценностите на Европейската народна партия и и ще се стреми да реализира идеите на "част от хората, които в момента са на улицата".

    Според Найденов поне 10 от депутатите в сегашната група на ГЕРБ са склонни да се присъединят към новата партия. Разговори водим, но никого не притискаме, коментира пред "Дневник" Димитров.

 

Другарски огън в БСП удря кабинета

02.09.2013

    Сегашният призив на Георги Първанов за коренни промени в БСП на пръв поглед изглежда като дежа вю. Повторение на нещо вече случило се. Формално погледнато, е вярно, но ситуацията сега е много по-сложна и има по-сериозни измерения. Защото предишният вътрешнопартиен или лидерски сблъсък - наречете го както искате - завърши малко неочаквано. Първанов се оттегли от надпреварата за лидерския пост, след което последва период на относително затишие. Сега обаче събитията се развиват много по-бързо и БСП е изправена пред изключително труден избор. Който е въпрос в крайна сметка на политическото й бъдеще и оцеляване. Кризата на доверие към партиите въобще е стигнала до изключително ниско равнище и БСП не може да смята, че това не я засяга. Обществото сега е много по-чувствително и много по-взискателно и ръководството на соцпартията не би могло да подмине леко не само случилото се, но и това, че дължи обяснение на собствените си членове, да не говорим за симпатизанти и гласоподаватели.

    Сега ситуацията в държавата е напрегната и могат да се случат много неща. Като един от факторите, които ще влияят върху вътрешнопартийния сблъсък в БСП, ще бъде силата на гражданския протест, който без съмнение ще се "рестартира" в близките седмици. Въпросът е, че сама по себе си оставката на правителството може да бъде прочетена като някакъв акт на възмездие за гафовете досега. Но това не решава важния въпрос за това кога се очакват следващите избори - до края на годината, през май догодина или по късно. И от това какво ще се случи в БСП, ще бъде решаващо и по този въпрос.

    В социалистическата партия има различни мнения по тази тема. Така че дебатът в нея ще отприщи не само стари конфликти, но ще генерира и нов такъв - каква да бъде съдбата на това правителство. Защото БСП го смята за свое, но много социалисти не го възприемат така.

    Кабинетът бе съставен с много компромиси, в една специфична ситуация и с много малка обществена поддръжка. А от него се очакваше да направи няколко важни прагматични неща. Така че, кабинетът "Орешарски" може да управлява само, ако действа много внимателно и се вслушва в общественото мнение. Но ако в БСП се развие вътрешния дебат и се задълбочат конфликтите, това няма как да не повлияе върху оцеляването на правителството. БСП досега се проваляше във властта, защото продължава да има своя основен проблем - съжителството на "червени бабички" и "червени мобифони". Това й пречи да заеме своето нормално място на лявоцентристка партия, ориентирана към трудовите слоеве и дребните собственици. БСП наистина има тежко историческо наследство. Ето най-пресния пример за начина на мислене на лявонастроените хора - емоциите около шоуто и поведението на Роджър Уотърс. Всички те се възторгнаха от посещението му на гроба на майор Томпсън, а на другия ден се възмущаваха от надписа "Оставка" по време на концерта. Ето това БСП като партия не може да проумее - че лявото в България няма нищо общо с разбирането за ляво по света. За да може БСП да бъде възприета от обществото като наистина модерна лява партия, е нужен един дълбок вътрешен катарзис, както стана напоследък моден този израз. И то такъв, че обществото веднага да повярва в него. С една дума, за БСП наистина е дошло време разделно.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар